:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,003,324
Активни 369
Страници 1,247
За един ден 1,302,066
Supreme!

Вежди ще прави Голяма революция с "Квадрат 500"!

Казимир Малевич, "Черен супрематически квадрат", 1915
Николай Бареков, TV7: Омръзна ми само за заплати, не знам при вас как е в сектор култура, няма стачки за заплати. Само при вас е спокойно, гледам.

Вежди Рашидов, министър на културата: Аз ще бъда откровен, не е спокойно, не е, разбира се, но явно, че при нас 98 % от хората са хора с висше образование и може би бих казал едни от най-различните и най-интелигентните хора и най-известните хора.

НБ: Не искат да стачкуват.

ВР: Не, те могат да стачкуват, но ако те стачкуват, ще бъде много страшно! Но преди всичко, когато един човек е високо интелектуален и има високо ниво на разума, разбира се, там нещата не ескалират по този начин. Защото за един голям творец улицата не е местото,

НБ: Да не обидим полицаите, които да не излязат по-прости, че стачкуват за заплати.

ВР: Вижте, нека да си кажем - местото. По-големи революции са правили чрез произведенията си много творци, да не забравяме една "Гуе...", "Гуерника" на Пикасо, че до днеска още играе една голяма роля...

НБ: Много добре схващам какво ми казвате, че протестът културен може да бъде много по-страшен.

ВР: Една сцена е много по-силно оръжие, но това й прави чест, разбира се, но ще кажа две думи. Не е добре заплащането. Аз казах, това са само с висше образование, много талантливи, много известни, т.нар. кумири на българите. Кумирите на българите са в моето министерство.

(...)

НБ: Какво става с българския Лувър, намерихте ли му име?

ВР: Сега, българският Лувър сме решили, аз съм решил дефакто, ще кажа така, защото...

НБ: Хайде, кажете новината за тази сутрин.

ВР: Новината. Аз реших, че не е хубаво този път да събираме съвети, защото името на един музей е хубаво обществото да го даде, народът. Ние от пет месеца в сайта сме качали за предложения, дадоха се много предложения и сме избрали пет от най-многото гласове. И, разбира се, появиха се така интересни и доста екстравагантни имена.

НБ: Кои са най-екстравагантните, а кои са тези пет, които сте избрали?

ВР: Ах, имаше роза, зюмбюл, много имена такива, какви ли не. Абе, шарен е светът. Но останаха с най-много гласове "Буларт", "БГарт", "Дизарт", "Квадрат 500". То сега се нарича самото място "Квадрат 500". За мен даже е модерно много.

НБ: "Квадрат 500" звучи доста урбанистично, доста модерно... (звучи и кнонструктивистки, че и супрематично - б.р.)

ВР: Хайде, да ви открехна малко, отворили сме тия пет-шест най-много гласувани имена. И наистина към "Квадрата" засега имаме, поне в сайта имаме повече подадени гласове.

НБ: Т.е. БГ Лувърът може да стане "Квадрат 500"

ВР: Каквото реши народът. Това е най-чисто и най-честно. Нека обществото, то ще си ходи в този музей, но нека да е знакова дума, да влиза бързо в ход. Като кажем "Прадо", всички се сещаме за Испания, като кажем "Уфици" се сещаме за Флоренция, като кажем "Ермитажа", сещаме се, знаете адреса в Русия...

НБ: Да, "Квадрат 500"...

ВР: Ами, ако това е волята на народа, да е "Квадрат 500", аз вкъщи няма да си го... За мен е важно да стане един прекрасен музей, За мен е важно България да има наистина хубав, голям музей.
4
1924
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
01 Октомври 2012 20:27
Нищо случайно
Black Jack Tennessee Whiskey - 500 Days of Summer
http://farm5.staticflickr.com/4139/4822968931_18dd5e75d1_z.jpg
02 Октомври 2012 08:36
Дам, Златният Ермитаж
02 Октомври 2012 11:07
Някак мога да разбера, че министърът на милиционерите не може да се изразява, но министърът на културата да плещи като последен селски идиот в хоремага - това ми идва малко в повече!
02 Октомври 2012 21:18
Не сме прави. Още не съм се изказала, де, но сигурно също не съм права...

Старото момче прави всичко по способностите си за българската култура, както я разбира (май като Версай, Трианон и Лувъра накуп) и съм убедена, че е искрен и не крадне. Не знам как го търпи "Браво, Монката".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД