:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 570
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МВР се оказа с приоритет и за биоразнообразието

От страх да не загубят пари министерствата започват да лансират отчаяни промени по еврофондовете
Министерство на вътрешните работи се оказа приоритетна за финансиране институция и в областта на екологията. Според последните размествания по оперативна програма "Околна среда" МВР ще получи близо 200 млн. лв. по два приоритета - "води" и "опазване и възстановяване на биоразнообразието". Крупна сума, предвидена първоначално за сектор води, ще бъде пренасочена и за закупуване на автобуси и тролейбуси. С тази подмяна на приоритети екоминистерството се надява да закърпи сметките през 2013 г. и да не връща неусвоени суми в Брюксел. Към подобни абсурдни размествания заради забавяне на усвояването на еврофондовете вече прибягнаха и други министерства.

През 2013 г. екоминистерството трябва да докаже пред Европейската комисия извършени разходи за 668 млн. евро, за да не загуби финансиране. За сравнение лимитът на минималните разходи, изискван от Брюксел за 2012 г., е 5 пъти по-нисък - 132 млн. евро. Заради опасността от загуба на средства още в средата на годината в МОСВ е била сформирана работна група, която да предложи алтернативни мерки. Новите проекти, към които ще се пренасочват пари, трябвало да отговарят на няколко условия - да са за големи суми, да могат да се реализират бързо - т.е. институцията да има капацитет да проведе бързо обществената поръчка, и да не изискват твърде резки размествания на оперативната програма.

По тези критерии МВР е успяло да се класира в два приоритета. По сектор "Води" ще се доставя оборудване за изпомпване, за издирване и спасяване по вода, за пречистване на вода, за предотвратяване на наводнения, за временно настаняване при наводнения. В областта на биоразнообразието ведомството на Цветан Цветанов ще си доставя техника за борба с горските пожари. И за двете направления е предвидено финансиране от по 96 млн. лв.

Още по-скандално е пренасочването на 390 млн. лв. от приоритетна ос "Води" за закупуването на нови автобуси и тролейбуси в 5 общини. Тази необходимост е аргументирана със замърсяването на въздуха от остарелия транспорт, т.е. подмяната на приоритети е пълна, коментираха експерти. Дори и чистотата на въздуха обаче не е била най-голямата грижа на министерството, става ясно от документите. При анализа кои общини да получат пари за транспортни средства от МОСВ са решили да изключат всички местни управи, в които градският транспорт е възложен на частен превозвач, защото това изисква разрешение за предоставяне на държавна помощ и ще забави процедурата. За още по-лесно е преценено парите да се насочат към общини, които вече имат одобрени проекти за развитие на градския транспорт - по оперативна програма "Регионално развитие". В обосновката се изтъква, че при тях вече има налични анализи за нуждите и ползите от подмяна на състава, а отпуснатите пари от регионалното министерство така или иначе не стигат за всичко и могат да се финансират допълнителни дейности. Така от екоминистерството предлагат крупната сума от 390 млн. лв. да отиде за Столична община, Варна, Бургас, Плевен и Стара Загора. Те вече имат договори с МРРБ за развитие на транспорта за 342 млн. лв. еврофинансиране. Случайно или не, и петте избрани града се управляват от кметове на ГЕРБ.



ДЕЖА ВЮ

Пари за пожарната се кани да дава и министерството на регионалното развитие. Само преди дни от екипа на Лиляна Павлова обясниха, че смятат да пренасочат пари от приоритет "Подобряване на градската среда" за закупуване на пожарни автомобили и оборудване на 36 регионални звена на пожарната. Подобни безпринципни размествания имаше и по други програми. За да се ускори разплащането на проекти по изоставащата "Конкурентоспособност", в края на м.г. стана ясно, че с пари от програмата за бизнеса ще се финансира изграждането на газовата връзка между България и Сърбия. Става въпрос за почти 50 млн.евро, които бяха прехвърлени от програма "Регионално развитие" към "Конкурентоспособност". Изграждането на столичното метро пък получава финансиране по два приоритета на ОП "Транспорт" - развитие на жп транспорта и подобряване на интермодалността при превоза на пътници и товари.
16
5213
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
08 Октомври 2012 19:45

МВР се оказа с приоритет и за биоразнообразието


Цветанов - защитен животински вид!

08 Октомври 2012 19:46
Според последните размествания по оперативна програма "Околна среда" МВР ще получи близо 200 млн. лв. по два приоритета - "води" и "опазване и възстановяване на биоразнообразието".


Боко,цвъки,цаца,чех-лю са готовите калъпи за новите биовидове:баш идиоти,идиоти,полуидиоти и стажант-идиоти...Барем 100 млн.евро ще потрошат...
08 Октомври 2012 20:17
то приоритет, приоритет, но ... кон боб не яде
08 Октомври 2012 20:55
Няма случаиности когато си решил да даваш стотици милиони,та така и с кметовете на ГЕРБ-целенасочено е,особено когато знаеш нрава на Слънцето.
08 Октомври 2012 21:13
Ако догодина Територията получи пари по линията на еврофондовете (например) за подпомагане на националната опера, нищо чудно и тогава мвр също да се възползва.
08 Октомври 2012 21:21
Изграждането на столичното метро пък получава финансиране по два приоритета на ОП "Транспорт" - развитие на жп транспорта и подобряване на интермодалността при превоза на пътници и товари.


Не знаех, че има и товарно метро
08 Октомври 2012 21:54
МВР се оказа с приоритет и за биоразнообразието


А това така и трябва да бъде - след като МВР е произвежда и разпространява "бръмбари" и "калинки", естествено е да има приоритет в биоразнообразието.
Не е зле да се прехвърлят пари от този фонд и на авиоотряда, който разнообразява тъжното ежедневие на бистришките тигри.
08 Октомври 2012 23:02
Не знаех, че има и товарно метро


Може би имат в предвид превоза на тоновете "лош човешки мат'рял" ползващ метрото всеки ден.
08 Октомври 2012 23:18
По сектор "Води" ще се доставя оборудване за изпомпване, за издирване и спасяване по вода, за пречистване на вода, за предотвратяване на наводнения, за временно настаняване при наводнения...



Баш в десятката!
09 Октомври 2012 08:59
През последната година от мандата - по принципа "след нас и потоп"...
09 Октомври 2012 09:53
Ми к,во бе- не сте ли ги виждали: С патрулката... стоят си край пътя-единия стопира-другия копае канафка...после се сменят единия стопира- другия сади дръвче...и те така.
09 Октомври 2012 09:54
"По произход селянин от Мизия, Лициний бил необразован, склонен към насилие, а неговия характер и качества го направили доста непопулярен. Той предпочитал да фаворизира своите земляци и съселяни, спрямо гражданите се отнасял грубо и пренебрежително."
http://www.dnevnik.bg/live/novini_ot_vas/2012/10/08/1921493_da_vi_prilicha_na_edin_bulgarski_ministur/
09 Октомври 2012 10:15
Още предложения, за да не отидат нахалост парите:
1. По "водата" - 1, 2, 3 яхти за отдих на ръководството на Министерството след като се идентифицира терориста. Обществената поръчка ще я организира Емил Димитров.
2. По "биоранообразието" - отглеждане на непушещи и непиещи вода милиционери (полицаи). С подзадача - да откажат и бакшиша.
09 Октомври 2012 10:41
МВР играе изключително важна роля за запазване на биоразнообразието, понеже е резерват за някои животински видове, които не биха оцелели на трудовия пазар, ако я нямаше тая трудо-устроителна институция за "свои хора"
09 Октомври 2012 14:32
Когато има пари за усвояване, всички стават особено изобретателни. Поздравления за "откривателите"!
09 Октомври 2012 18:31
Биоразнообразие я! Като ги пцувате и те се репродуцират.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД