:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 466
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Догодина ще има държавни занимални и за учениците в IV клас

Половината от учебното време в техникумите ще е в предприятия
СНИМКА: БГНЕС
Според зам.-министър Милена Дамянова всяко училище при добра организация би трябвало да има възможност за занималня на малките класове.
От следващата учебна година ще бъдат отпуснати средства за държавни занимални на учениците от IV клас, съобщи вчера зам.-министърът на образованието Милена Дамянова. За 3 месеца и половина на 2013 г. са предвидени 4.4 млн. лв. Средствата за целодневното обучение са предвидени за около 28 000 деца - толкова е обхватът на учениците от II и III клас, за които тази възможност вече е осигурена.

Директорите на училищата са длъжни да осигурят условия за занималня след часовете, смята Дамянова. Според нея в градовете и училищата, където това е проблем, причината е в лошото планиране на приема на първокласници и недобра организация. В същото време просветното министерство ще проверява училища, в които пък има и много празни места. Дамянова даде пример със столичния квартал "Гоце Делчев", където две от училищата - 73-о и 104-о са предпочитани от родителите, а в 121-о СОУ е "празно".

В проектозакона за училищно образование, който в момента се обсъжда в парламента, е предвидено по желание на родителите занимални да се организират до VII клас. Дамянова удължи срока, в който се очаква законът да бъде одобрен окончателно - този път до края на годината. Предишните прогнози на просветния министър Сергей Игнатов бяха, че проектът ще се превърне в закон през ноември. Не е ясно обаче дали парламентът ще успее да одобри проекта до края на 2012 г., предвид че предстои гласуването на бюджетните закони.

Зам.-министърът припомни също, че от тази година влезе в сила задължителната предучилищна подготовка за 5-годишните. За една година обхватът на децата се е повишил с 20 на сто, но данните са от 66% от общините, припомни Дамянова.

НОВОСТ

Елементи на дуалната система за професионално обучение, която се прилага в Германия, ще се прилагат и в българското училище, съобщи Милена Дамянова. Тя обясни, че обучението в професионалните гимназии ще бъде организирано по нов начин - половината от учебната седмица ще бъде в предприятието, в останалите дни ще се преподават общообразователните предмети в училище. Засега този модел се прилага пилотно в няколко училища, но е нормативно регламентиран в проектозакона за училищно образование. Не е ясно обаче дали ще има капацитет за цялостно въвеждане на системата.
12
2957
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
09 Октомври 2012 20:46
Половината от учебното време в техникумите ще е в предприятия
Демек?
09 Октомври 2012 21:17
Че то останаха ли техникуми?
09 Октомври 2012 22:20
Демек?


Демек питомците на техникума /професионалната гимназия/ по лозарство и винарство в Плевен, примерно, в понеделник, вторник и сряда ще се трудят във винпрома, а в четвъртък и петък ще лекуват махмурлука в класните стаи
09 Октомври 2012 22:26
Че то останаха ли техникуми?

Олди, по - важният (и тъжен) въпрос е :" Че то останаха ли предприятия?"
09 Октомври 2012 23:21
Дуална система?! Че едно време си ходеха редовно на практика по техникумите, ама нали трябва да се открива топлата вода. Пък и то вече няма техникуми - кръстиха ги професионални гимназии, пък за предприятия да не говорим - тях хич ги няма.
09 Октомври 2012 23:27
Вместо да уредите въпроса с учителите в смесените райони отделяте пари за занимални...
какъв е смисъла след като Унуфри от село Горно Надолнище идва с диплома пълно 6 а не може дори да чете на български да се хвърлят пари по занимални за тези които могат да четат?
10 Октомври 2012 08:55
Мърморко, мнооого си прав!
Олди, по - важният (и тъжен) въпрос е :" Че то останаха ли предприятия?"

Освен това в професионалните гимназии няма никаква материална база за обучение!
10 Октомври 2012 10:12
Средствата за целодневното обучение са предвидени за около 28 000 деца - толкова е обхватът на учениците от II и III клас, за които тази възможност вече е осигурена.
Сериозно???? Че нали нямаше места???
10 Октомври 2012 10:13
Освен това в професионалните гимназии няма никаква материална база за обучение!
А пък в предприятията - бол???? А възпитаниците на ЖП гимназиите трамваите и метрото ли ще карат? Щото около Г.Оряховица няма такива екстри...
10 Октомври 2012 10:15
половината от учебната седмица ще бъде в предприятието, в останалите дни ще се преподават общообразователните предмети в училище
Половината на педневната седмица - 2 дена и половина????
10 Октомври 2012 10:45
абе пак са измислили схема с ангария на децата, половината седмица по предприятия , а ще се плаща ли? Навремето каква хубава база имаха техникумите, но се разграби и разпродаде, навремето ние в техникума по практика (по един ден всяка седмица след Ікурс) правехме КЦБТ и малки колонни пробивни машини които техникума ги продаваше.Тези от художествената по приложно изкуство къде ще одат да практикуват.
10 Октомври 2012 11:22
Абе къде са тези "предприятия"? Едно време хем ги имаше, хем бяха държавни. Сега хем ги няма, хем са частни - кой частник ще пусне да му се мотаят из работилничката повилнели тийнейджъри? Кой ще ги пази да не повредят нещо или да не се осакатят, кой ще плаща? Тая Дамянова има ли предварителна яснота и разчети по въпроса?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД