:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 438
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Полицаите и военните могат да се обединят в протеста за заплатите

МВР-шефът Цветан Цветанов отряза подчинените си за по-високи заплати и отказа да преговаря с неудобен синдикат
Полицаи и военни могат да излязат на безпрецедентни съвместни протести през следващите дни заради драстичните различия, които имат с ръководствата на министерствата по увеличението на заплатите и орязването на привилегиите.

Вчера ръководството на МВР на практика отхвърли основното искане на полицаите - за увеличаване на заплатите. Освен това вътрешният министър пробва да реши по силов път проблемите си с непокорния полицейски синдикат, който фактически организира протестите на униформените през последните няколко години. След пореден кръг преговори за евентуално увеличение на заплатите в МВР в синдикалната федерация на служителите му (СФСМВР) са получили писмо, в което министърът ги уведомява, че прекратява сключеното с тях споразумение. Според Закона за МВР подобна спогодба задължително се сключва между синдикат и министър. Прекратяването му не лишава профсъюзите от правата им да преговарят за заплати или по-добри условия на труд, но в случая отношението на ръководството на МВР е показателно. Все още не е ясно дали Цветанов няма да си навлече гнева на униформените и още по-големи полицейски протести в опитите си да реши проблемите чрез крайни действия. В момента в МВР има още три синдиката и две сдружения, защитаващи правата на служителите по трудов договор, и на пожарникарите. Към тях обаче подобни действия не са предприети.

СФСМВР е с най-много членове и е основният организатор на протести от години насам. Лидерът на синдиката Валентин Попов се въздържа вчера да коментира мотивите на Цветанов, но заяви, че действията на МВР шефа са много "близо до разчистване на сметки с неудобни хора". Той добави, че организацията ще реагира след няколко дни, тъй като в момента тече процес на запознаване на членовете с действията на министерството. "Ние не сме прекратили протестните действия, очакваме нов кръг от двустранни преговори", коментира Попов, но прогнозира, че полицаите може да предприемат действия в близките седмица-две. "Никога не ни е било цел да ядосваме някой от партньорите ни", подчерта синдикалистът и определи действието на Цветанов като радикално. Самият министър не е присъствал на вчерашната среща, тя е била между синдикатите и един от заместниците на вицепремиера.

В същото време обаче според ръководството на МВР въпросът с увеличаването на полицейските заплати очевидно вече не стои на дневен ред. Според различни източници по време на преговорите било предложено да има увеличение през 2015 г.

В съобщение до медиите вчера от министерството обявиха, че всичко е наред. Оттам твърдят, че при преговорите е постигнато съгласие около 30 хил. души от системата да получават месечно 40 лв. ваучери за храна. Парите трябвало да дойдат от "икономии в рамките на бюджета на министерството", който през няколко месеца бива допълнително субсидиран от хазната, тъй като непрекъснато се налага ведомството да покрива стари задължения, за които няма пари. "Направените стъпки са в резултат на последователната политика на ръководството на МВР за увеличаване на възнагражденията на служителите и подобряване на условията на труд", коментираха оттам. "Това не е достатъчно, но го приехме, тъй като в крайна сметка не можем да кажем, че не искаме да ни дадат едни пари", заяви Попов.

Това не е първата остра реакция на Цветанов по повод исканията за по-високи заплати. В края на август от СФСМВР поискаха 25% скок на възнагражденията си с аргумента, че те са увеличавани от почти 4 години. Друго искане пък беше на полицаите да им се разреши да работят "на частно". След като униформените организираха двудневни протести, на които се събраха близо 1000 души, Цветанов заяви, че може да се мисли за скок на заплатите от порядъка на 5-7%. Тогава МВР шефът обясни, че парите ще дойдат от вътрешни икономии. Полицаите обаче нарекоха това предложение смешно, защото не покрива дори инфлацията за годините, в които възнагражденията им са замразени. След това вицепремиерът направи втори опит да тушира напрежението. В декларация до служителите Цветанов обясни, че не може да се говори за скок на възнагражденията и с това на практика влоши положението си. "Отговорно мога да заявя, че през последните няколко месеца полагам усилия за подобряване възнагражденията на служителите в МВР без необходимост от напомняне и синдикални искания", каза тогава вицепремиерът. Все още няма яснота защо МВР шефът изведнъж е решил да промени тактиката си и да тръгне със силови средства срещу непокорните полицаи.

Протестите на полицаите вероятно ще съвпаднат с тези на военните. Те също са недоволни от военния министър Аню Ангелов, който за разлика от своя колега Цветан Цветанов подкрепи идеите на финансовия министър Симеон Дянков. Преди две седмици Дянков обяви, че увеличение на заплатите в МВР, армията и ДАНС може да има само ако те се откажат от привилегиите си. Той предложи варианти, според които заплатите в Министерството на отбраната (МО) могат да се вдигнат с 5.8%, ако военнослужещите се откажат от 20-те заплати, които им се изплащат при пенсиониране, и от по-дългите отпуски. Разчетите на финансовото министерство показваха, че при същите условия заплатите в МВР и ДАНС могат да бъдат вдигнати съответно с 11.7% и 12%.

Единствен Аню Ангелов склони на реформи - той обяви, че е договорил 9% ръст на заплатите на военнослужещите срещу въвеждане на минимална възраст за пенсиониране. Преди това МО шефът също тръгна срещу подчинените си, заявявайки, че офицерите от Българската офицерска легия "Раковски" не могат да обсъждат заплатите си, тъй като това е синдикална дейност, на каквато те нямат право. Ангелов дори намекна, че за това може да бъде сезирана военната прокуратура. Офицерите отговориха, че ще организират шествие в неделя, на което поканиха и служителите на МВР.

42
6090
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
42
 Видими 
09 Октомври 2012 19:32
Интересен политически сезон се очертава за Политическа партия ГЕРП
09 Октомври 2012 19:36
Дали военните саготови да протестират по единственият им възможен начин - с преврат. Дали това няма да е по-добре и за България. Предстои да се види, но определено тази есен и зима ще е много интересна, а може ли да се приключи с глупостта на политиците.
09 Октомври 2012 19:39
А беше време, когато Цвък заставаше начело на полицаите при същите им тези искания.
А сега разговаря с тях по единствения му познат начин - със заплахи. Така се получава, когато не можеш да виждаш по-далеч от носа си и да мислиш с 2 дни напред.
09 Октомври 2012 19:44
Абе катаджиите нема ли да стегнат и да постачкуват? И тяхната работа не е лека....
09 Октомври 2012 20:10
полицаите си имат синдикат. нещо като комсомолска организация, ръководена от бивши опитни комсомолци ...
09 Октомври 2012 20:20
И кой ще ги пази?
Кой ще охранява обществото от протестиращите?
Не е ново – предлагам даскалиците да бъдат облечени, скрити зад маски, с щитове и палки...
Ихха!
-------
Блогът на Генек
09 Октомври 2012 20:49
Добре би било силовите структури да можеха да трънат на преврат в името на спасението на нацията и държавата от пълна гибел и разруха - но тия юнаци не ги е еня, те си гледат паничката... Тъй че а няма нужда от техния преврат.
09 Октомври 2012 21:37
Значи трябва контрапротест. Трабва да направим референдум - дали МВР и МО да имат по-високи заплати от докторите и учителите Все пак данъкоплатците ще дават парите и те трябва да решат кое е по-важно.
09 Октомври 2012 21:39
Нени Миноно

09 Октомври 2012 20:49

Добре би било силовите структури да можеха да трънат на преврат в името на спасението на нацията и държавата от пълна гибел и разруха

Ти наясно ли си какви са последиците от един "преварт"!? Сигурен ли си, че си готов да понесеш последиците му? Или просто се изказваш в духа на "плямпането - национален спорт"?
09 Октомври 2012 21:43
mick
09 Октомври 2012 21:37
Значи трябва контрапротест. Трабва да направим референдум - дали МВР и МО да имат по-високи заплати от докторите и учителите Все пак данъкоплатците ще дават парите и те трябва да решат кое е по-важно.

На устата ми (на пръстите ме) беше да ти обясня нещата на език, който би разбрал, но заради другата част от аудиторията ще се въздържа. Имам един въпрос, обаче! Кой нанася повече вреди на обществото един учител, който съзнателно (за да има частни ученици) не си върши работата или един мързелив (който хърка в казармата цял ден) военен?
09 Октомври 2012 21:48
Вижда се светлинка на светлинни години разстояние в тунела на Черната дупка "България".
09 Октомври 2012 21:52
'mick' е поредното доказателство, че не трябваше да си ликвидираме наборната войска!
09 Октомври 2012 21:56
Трабва да направим референдум - дали МВР и МО да имат по-високи заплати от докторите и учителите Все пак данъкоплатците ще дават парите и те трябва да решат кое е по-важно.
Не е ли по-добре да се започне от отчетите и разчетите, защото данъкоплатци са и военните, и полицаите. Може би някой не е разбрал кое колко струва. А докато има объркани, ще има и сбъркан референдум.
Най-главната роля на държавата е националната сигурност - образование, здравеопазване, охрана на границите и предовратяване на престъпността. Ако държавата няма ясни правила за тези дейности, включително възнаграждението на гражданите, участващи в тях, значи нищо не е свършила, сиреч структурата си е останала на ниво "мафия". Мафиотският манатлитет - единия клан срещу другия клан е противопоказен за държавното устройство.
09 Октомври 2012 22:26
защото данъкоплатци са и военните, и полицаите.
- данъкоплатци, само, че с парите на тези работещи в частния сектор

а за наборната войска - вярно 1.50 ми беше заплатата на месец И не съм искал повече
09 Октомври 2012 22:29
rokosovski 09 Октомври 2012 21:43 - Полезността на една професия се определя по това кой какво прави когато реални си върши работата, а не когато мързелува и нищо не прави.
09 Октомври 2012 23:00


Инфо:

От общият щат на МВР е 61 170 (55 052 са заетите бройки) САМО 26 861 са служителите на МВР с полицейски правомощия!?...

От това следва, че с Нас (народът) може да водят открити преговори за увеличаване на заплатите на 26 служители с полицейски правомощия... От тези хора и от техният професионализъм Ние имаме нужда!

А Изпълнителната власт, нека да бъде така добра:

ПЪРВО да не ни занимава с "клатикурите" в МВР...

ВТОРО - ако управляващата партия има нужда от политически представители (ЗКПЧ; политически кабинет и тем подобни благини) да бъде така добра да си им плаща от партийният бюджет - узаконеният рекет на партиите от бюджета?!...

Нали преди всичеки избори, се кълнят, че искат да работят в "ПОЛЗУ РОДУ"...

А това не се заплаща... според Васил Иванов Кунчев -Левски!

(С чиито портрет всеки партиен велможа си е "УКРАСИЛ" кабинета?!
09 Октомври 2012 23:05
PS:
Лапсос на пръститес. Да се чете:
"...с (Народът) може да водят открити преговори за увеличаване на заплатите на 26 861 служители с полицейски правомощия...
09 Октомври 2012 23:16
mick

09 Октомври 2012 22:29

Полезността на една професия се определя по това кой какво прави когато реални си върши работата, а не когато мързелува и нищо не прави.

Анджък де! Обаче кой си ти, че да определяш кой какво върши или не?
09 Октомври 2012 23:16
Едните търтеи решили да се съберат с другите търтеи. Работа за вас нямали бе!!
09 Октомври 2012 23:19
с Нас (народът) може да водят открити преговори

Още един дето си въобразява, че е... Народът! Чшшш... като си "Народът", ти кво си направил за тая държава? Не е нужно да отговаряш, то е ясно! НИЩО!
10 Октомври 2012 03:33
Парите развалят човека.За да се даде повече на едни трябва да се вземе от други.Въпроса е кои са дойната крава и дали има възможност за доене след като няма какво.Не им стигат парите да бачкат втора работа след работно време като американците.Абе на американците не им стигат парите независимо ,че работят извънредно и парт тайм та на българите кадето не искат и да си помислят за работа.Половината полицай в Манхатан след работа работат като таксиметрови шофиьори и не се срамуват.Другите които са комбина с наркодилерите и проститутките бачкат само едно бачкане.
10 Октомври 2012 07:15
Е пък едва ли има по подходящ момент от този, за да се направи свирепа реформа и реподбор. Излиза дебелия полицай или впиянчения военен да протестира ?! Ок, значи вече не си мотивиран да работиш за тия пари и условия. Марш от системата. Необятния частен пазар те чака.
10 Октомври 2012 08:13
rokosovski 09 Октомври 2012 23:16 - Затова викам референдум да направим
10 Октомври 2012 09:06
rokosovski09 Октомври 2012 23:19

с Нас (народът) може да водят открити преговори

Още един дето си въобразява, че е... Народът! Чшшш... като си "Народът", ти кво си направил за тая държава? Не е нужно да отговаряш, то е ясно! НИЩО!

Той - нищо! Това го знае всеки милиционер. Защото, за да се свържете с МВР не трябва нищо да натискате по телефона.
Ами ти? Ти какво си направил за тази държава?
10 Октомври 2012 10:15
Работата е малко като кое е първичното - яйцето или кокошката?
Дали трябва да се дадат по-високи заплати в МВР, за да започнат след това най-накрая да работят или трябва да започнат да работят, за да им се дадат след това по-голями заплати? На пръв поглед би трябвало първо да работят, а после да им се плаща, но всъщност в България в общия случай вече е обратното - все пак 23 години чакахме да ни се плати нормално за това, което работим, а то все не става. Все пак МВР и МО са едно изключение, защото нищо не работят, а получават доста повече от повечето българи и на това отгоре се пенсионират рано-рано с много заплати накуп. В този смисъл даже и това, което сега поучават им е много в сравнение с останалите в България, но е малко в сравнение с нормалните държави.
10 Октомври 2012 10:37
До:
Госпожа/Госпожица „rokosovski” / 09 Октомври 2012 23:19

Или "Моята" или Вашата парадигма е по-близо до марсианците отколкото до българите...
Моето "Аз" е едно от всичките „Аз-ове” което се съдържа в снет вид в понятието (категорията) НАРОД ?!... който смята, че за повишаването на бюджетните заплати е необходимо:
- "Синекурните длъжности" - вън от щатовете;
- "Клатикурите" и „Калинките” - в къщи;
- Издръжка на „партийни секретари” (Политическите кабинети в министерствата и техните партийни представители в бордове на директорите на ТД, както, цялата областна администрация (паразитна, безотговорна, дублираща местната власт - пример проблемите в Перник и Пернишко след земетресението) и... да става за сметка на милионите ежемесечно, узаконено присвоявани от бюджета ТОЧНО за партийно строителство?!
(Тези проблеми на 90% щеше да бъде решен с въвеждането на Електронно правителство... Но "Герб" ли са „най-глупавите” да го направят?!...)

Добри пари ще останат в бюджета и от спирането на многомилионното СПОНСОРИРАНЕ през бюджета на Министерството на отбраната НА ИНТЕРЕСИТЕ НА USA в Ирак, Афганистан, Бивша Югославия и...(Бог знае къде)?!...

(23 години местни и чужди Мисионери на думи "доказват", че "безплатен обяд няма", а на дело "Беден народ (българският), богат народ (американският) спонсорира?!...”
- т.с ако "Чичо Сам" има, нужда от услугата на БГ военен контингент да си плати?!)

Но и в "Пица-2013” няма късметчета за бъдещето на БЪЛГАРИЯ - ДЕЦАТА, СТУДЕНТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО, НАУКАТА...


P.S.:
Госпожице „ Rokosovski”, ако сте в характерната стойка „ПАРТЕР” за креатурите на клоаката „Герб” в очакване „Он” да Ви оноди с мнение
Моля, темата е отворена...

10 Октомври 2012 11:06
Кой нанася повече вреди на обществото един учител, който съзнателно (за да има частни ученици) не си върши работата или един мързелив (който хърка в казармата цял ден) военен?


Това са пълни глупости. Познавам учители, които поради абсолютен недоимък са ПРИНУДЕНИ да дават частни уроци, и да работят каквото намерят допълнително за да може да живеят що го годе нормално. От друга страна ония със шкембетата по цял ден лежат, плюскат, ползват де що има привилегии, един билет в транспорта не дупчат, безплатни телефони и т.н. Това е всекидневно и нещо което нормалните хора не могат и да си позволят. Отделно идва ранното пенсиониране, високите пенсии и т.н. Преди 20 години, след казармата, ако знаех в каква държава ще живея сега, най-вероятно СЕГА щях да съм военен или полицай... Без часта "пенсиониране", същото важи и бюрократите хрантутници.
10 Октомври 2012 12:16
Гладен милицюнер хоро не играе !
10 Октомври 2012 13:15
Много са объркани нещата в България, който и да дойде на власт няма управия. Нямам представа как е, затова много ми е интересно дали я има нагласата когато се пазарува да се търси и купува българска стока по възможност. Май не е много популярно, а пък оттам им идват заплатите на хората. Е, няма кой да ви помогне като сами не си помагате. Интересно е да знаете, че в Корея се стига до маниакалност да се купува изключително само местно производство. На хора които избират вносното се гледа с много лошо око и те срещат трудности навсякъде, даже и в професиалната си реализация. Това е положението.
10 Октомври 2012 15:11
pyte6estvenik ...


Това добре, ама как да купя българското, като е по-некачествено даже и турко-китайското? Или как да ям български храни, като са пълни с толкова химия, колкото и във вносното няма? Не може да сравнявяш Южнокорейско качество и БГ качество... Все едно да сравняваш външен кенеф с японска тоалетна.
10 Октомври 2012 15:17
Абе някакъв баланс трябва да има.
Защо не се посочват, дори и в този вестник, средните заплати сега в МВР и МО?
Ще се види ясно, че те са доста високи за средния български служител на бюджетна заплата.
Специално тези в МВР са поне двойни на заплатите, взимани от учители и медицински сестри, например.
А все пак тези професии са също толкова обществено важни и нужни, колкото полицейската.
Ако не и повече.
При военните пък средното възнаграждение е дори още по-високо и от това в МВР!
Някаква мярка на желанията все пак трябва да има!!!!
И някакъв морал!
10 Октомври 2012 16:06
Сгугню

10 Октомври 2012 15:17
Абе някакъв баланс трябва да има.
Защо не се посочват, дори и в този вестник, средните заплати сега в МВР и МО?

Хайде да се посочат на всички заети в държавната администрация!
Ама и тези с ДМС - тата и за участие в бордове, проекти и т.н. И да се изчислят на часова ставка.
Ще се изненадате стрешно много, като разберете, че реално служителите на МВР и МО са най-ниско платените.
10 Октомври 2012 16:11
Обикновено форумните кретени, когато нямат разумен аргумент започват да използват познатото от детската градина репчене - "ти си..., ти си...!" или да се занимават с персоната на опонента си или с правописа! Става въпрос конкретно за разни Феди, Авалоновци и др. Така че... игнор! Така или инъче спорът е безполезен с грамофонни плочи.
10 Октомври 2012 16:18
Perseus
10 Октомври 2012 11:06

Това са пълни глупости. Познавам учители, които поради абсолютен недоимък са ПРИНУДЕНИ да дават частни уроци, и да работят каквото намерят допълнително за да може да живеят що го годе нормално.

Защо мислиш, че няма и полицаи в абсолютен недоимък!? С тая разлика, че ако има такива те нямат право на никакъв друг законен доход. Забранено им е! Един полицай - сержант (за да го разберете по-добре) получава стартова заплата около 550 лв. Колко получава един учител? Айде кажете и ще сравняваме! Проблемът е, че аз казвам, че парите и за учителите, и за лекарите, и за всички останали са недостатъчни, а не обвинявам съсловията за недостатъците на отделни техни представители! Каквито са полицаите, такива са и лекарите, и учителите и всички други професии...
10 Октомври 2012 16:20
ДМС, участия в бордове (прочее, те вече не са платени), проекти - това са само за служители, и то една част само, от централната администрация, и то не от всички звена.
Второстепенните разпоредители с бюджетни кредити, общинските администрации и другите организации на бюджетна издръжка - огромната част от служителите в тези звена взимат по-малки заплати от служитлите в МВР и със сигурност доста по-малки от военните!
10 Октомври 2012 16:26
Ще се изненадате стрешно много, като разберете, че реално служителите на МВР и МО са най-ниско платените.

Изумителна, колосална лъжа е това ! Точно двете прослойки са НАЙ ДОБРЕ ПЛАТЕНИТЕ държавни служители. Дори без да смятаме изумителните екстри които получават !!!
10 Октомври 2012 16:59
Изумителна, колосална лъжа е това !

Заплатите на военните и полицаите може да ги изчислите лесно като прочетете законите. Чакам да видя числата за другите заплати!
Ето някои насоки за размисъл:
Натисни тук
Средната брутна учителска заплата към момента е около 710 лева, а има и в училища, в които заплатата е над 1000 лева.

Това съобщи главният секретар на Министерството на образованието Красимир Вълчев при представянето на резултатите от проекта за въвеждане на делегираните бюджети в училищата.

По думите му минималната учителска заплата сега е около 550 лева.


И още
(снимка: натиснете тук)
Имайте предвид, че това е заплата без проекти, дмс, бордове и т.н. и всички тези могат да работят и на втори трудов договор и на хонорар!
10 Октомври 2012 17:32
!@#$
10 Окт 2012 16:26

едно време Шкумбата имаше една приказка - бам, 6 метра улево. Е, ти си доста над 6 метра улево
Направи си труда да потърсиш какви са възнагражденията и условията, при които работят държавните служители от всички ведомства, тогава може да се води диалог!
10 Октомври 2012 18:01
Рокосовски,
Заплатите в МВР не са най-ниски и с дадената от теб графика ти сам си опровергал собственото си твърдение по-горе. Което впрочем ти прави чест!
В дадената от теб графика, от 14 министерства, в 3 заплатите са по-ниски отколкото в МВР, а като се вземе и МВнР заплатите само в страната, стават 4.
От друга страна, обаче, това не променя факта, че заплатите на учителите и на мед. сестри са доста по-ниски от тези в МВР. Ти сам си дал данни за учителите и е видно това. За мед. сестрите го знам от първа ръка и мисля че не е за спор.
В този смисъл, изложените от мен по-горе аргументи са си валидни.
Отделно от това, средната дадена от теб заплата в МВР например и е доста над средната заплата за страната, която беше от порядъка на 650 - 700 лв. или малко повече.
С всичко дотук не казвам, че МВР не заслужава по-големи заплати по принцип. То това важи и за още много организации. Но нещата трябва да се гледат в съпоставка!
10 Октомври 2012 18:29
Сгугню

Защо пак да повтарям едно и също!? Данните са за крайните заплати за полицаите, но за стартовите за другите професии! Всички, освен "полицаите и военните", имат право на ЗАКОНЕН допълнителен доход!
Реалното състояние, като се вземат предвид реалните, а не статистическите (по ведомост) данни е съвсем различва. В държавната администрация, парите получавани от служителите там, притежаващи квалификация сходна на полицаите е доста по-различна! Знам много добре какво пиша! А и голяма част от пишещите във форума знаят за какво иде реч!
10 Октомври 2012 19:11
Всички, освен "полицаите и военните" имат право на ЗАКОНЕН допълнителен доход, а те нямат!
Имах подозрение, че част от министрите и висши чиновници работят по втори договор, осигурен я от ЦРУ, я от ФСБ, я за някой "златен" инвеститор (виж как се потят депутатите с лобистките поправки да изкарат някоя друга стотинка). Ама то било ЗАКОННО. Къде точно в закона пише, че е законно?
На всичко отгоре, най-простите, трета категория труд, дето хем работят 40 години, хем си плащат осигуровките (и не ги даваш в оная таблица. Явно са изпаднали под минимума), работа по втори договор е възможна при изрично съгласие на първия работодател и работното време по втория договор не може да надхвърля повече от 4 часа и осигурено време за почивка минимум 10 часа в денонощието. Отделно, всяка себеуважаваща се фирма изисква от служителите си декларации за конфиденциалност и декларация, че при напускане/освобождаване от фирмата, служителят не може да започне работа при пряк конкурент в продължение на 1 година, за банките до пет години.
Та не разбирам, с идеята за допълнителен доход като втори, но трудов договор (към ЦРУ и ФСБ договорите са шпионски ) на полицаите, се цели Министерството на вътрешните работи да се превърне в цигания, а министърът вместо заповеди да колекционира декларации и други свободоизявление на "дискриминирани" служители?
Не е напълно коректно да се сравнява, но като сме почнали, в частните фирми, за които съм работил и работя, принципът е прост - като не ти харесва заплата, или напускаш незабавно или работиш повече, измерено първо като печалба (годишната) на фирмата и после (при по-добре организираните фирми) отчитане и на индивидуалния принос. А протестиращите полицаи един път се оплакват, че не могат да работят извънредно - идвало им много. Втори път пък искат да работят пълноценно по второ "правоотношение". Хем нямат сили, хем пък се натискат. Осве това закона за МВР не забранява на полицаите да четат лекции, да пишат книги, да чистят кварталната градинка, когато има съботници. Я сподели какъв ще е този ЗАКОНЕН допълнителен доход. рез деня ще разследва нарушителя, а вечерта ще го пази като заличава доказателствата. Така ли да се разбира тая работа? Имаше една деловодителка в съда, която се трудеше усърдно за частен адвокат. Вярно, много пари изкара и ... десетки хора останаха на улицата без жилище. Е, някоя друга папка или част от папката по делото поизчезнаха, делата прекратени поради липса на обекта на спора, ама какво не се е затрило в нашата страна. Апропо, сметката на втомобилите кога ще им излезе на КАТ - броят регистрирани да е равен на броя застраховки ГО плюс спрените от движение. Или за тая работа требе висша математика и магистратска заплата? Пък изчезналите над 200 хил. да си ги дирят собствениците. Тъй де, някой да ги е карал насила да плащат данъци!?
10 Октомври 2012 21:08
Че нещо трябва да се промени в БГ,ТРЯБВА!Въпросът е КАКВО или КОЕ ? Ако още не ни стиска да променим системата,пък даже поради съмнението /справедливо/,че пак ще се нахендрим на нещо подобно,то остава една възможност - натиск ,постоянен,вербален,медиен,уличен ,който да принуди дембелите,качили се на главите ни да почувстват ,че може да имсе случи нещо по-лошо от това да не бъдат избрани отново.Един прочит,публичен в национални ТВ и Радиа на Законите на Сирил Паркинсън /формулирани след ПСВ/ и съпоставката им с нашата действителност от ерудиран коментатор,биха били от добра полза за отваряне на очите на заспалата ни обществена съвест.Тъй мисля!За Сега!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД