:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Шепа избрани получиха добавки към бюджета си

СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Лобирането пред финансовото министерство за допълнителни средства е дало резултат при вицепремиера Цветанов, но не и при колежката му Лиляна Павлова.
Шепа избрани институции са успели да убедят финансовия министър Симеон Дянков да получат допълнителни субсидии при съгласуването на проектобюджет 2013. По-високи субсидии спрямо първоначално заложеното ще вземат администрацията на президента, съдебната власт, двете силови министерства и министерство на културата. Исканията на други ведомства са отхвърлени, показва сравнението между първоначално обявения проект и гласуваните в сряда от кабинета суми.

6.336 млн. лв. е одобреният от МС проектобюджет на администрацията на президента Росен Плевнелиев. Това е с 200 000 лв. повече от предложеното от финансовото министерство и с 2.2 млн. лв. повече от заложеното от депутатите в бюджет 2012. Плевнелиев поиска и получи през тази година допълнителна субсидия от 1 млн. лв. от кабинета, като оправда искането с международната си програма.

По-високи спрямо предварително обявените от МФ са и разходите на двете силови ведомства. МВР ще харчи през 2013 година 1.131 млрд. лв. срещу 1.125 млрд. първоначално предвиден бюджет. Окончателните одобрени разходи за военното министерство са 1 млрд. и 80 млн. лв. срещу 1 млрд. и 52 млн. лв. в първия вариант. Не е ясно дали това допълнително завишение на сметките се дължи на допълнително отпусната субсидия или недостатъчно точни сметки в първия вариант на проектобюджета. Първоначално двата бюджета бяха завишени заради изваждането на светло на осигуровките на военни и полицаи, които добавят към тях 218 млн. лв.

Леко завишение спрямо одобреното има и бюджетът на съдебната власт, който ще получи като субсидия от държавата, извън приходите от такси, 264 млн. лв., или с 3.6 млн. лв. повече от първоначално предвиденото. Увеличението отива в прокуратурата, която ще вземе 163 млн. срещу 159 млн. по първоначалния бюджет. Допълнителни средства - близо 3 млн. лв., е успял да извоюва и културният министър Вежди Рашидов.

БЕЗУСПЕШНО

Недоволството на други министри, изразено и публично на заседанието на кабинета в сряда, не е дало резултат. Здравният министър Десислава Атанасова например поиска 6 млн. лв. допълнително за фонда за лечение на деца и 10 млн. за капиталови разходи за университетските болници и други здравни звена. В отговор Симеон Дянков е обяснил, че парите за фонда могат да дойдат от резерва за провеждане на референдум за АЕЦ "Белене", в случай че той се плати с пари от субсидиите на партиите. Искането за капиталови разходи за болниците е отхвърлено, не са приети и аргументите на Лиляна Павлова за повече средства за зимно чистене, осигуряване на пари за развитие на кадастъра и възможност за по-бързо усвояване на средства по държавни инвестиционни заеми.
2
1384
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
14 Октомври 2012 13:01
Лобирането пред финансовото министерство за допълнителни средства е дало резултат при вицепремиера Цветанов, но не и при колежката му Лиляна Павлова
За нея остава студената вода, и без това ВиК-тата са в нейния ресор...Ама някой трябва да пази изборите....не да им подлива вода...
14 Октомври 2012 18:23
Относно "пазенето" - силно е под въпрос . Изказвам лично мое мнение , независимо от това , че съм служител на "облагодетелствано" министерство .
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД