:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РАЗКРИТИЯ

US военни предвиждали ядрен сблъсък с Москва

Разсекретената "Директива 59" в САЩ показва, че в администрацията на президента Джими Картър са смятали за "нещо нормално" подобен сблъсък по време на Студената война, който според тях нямало да доведе до апокалипсис
СНИМКА: Националният архив на САЩ
Съветникът по национална сигурност Збигнев Бжежински (вляво) с държавния секретар Сайръс Ванс, заменен по-късно от Едмънд Мъски.
Американските власти разсекретиха миналия месец ключовата президентска "Директива 59", посветена на възможна ядрена война против бившия си враг Съветския съюз, което разкри допълнителни детайли от тази вражда. Документът бе подписан от бившия президент на САЩ Джими Картър на 25 юли 1980 г., като сега пълният му текст е достъпен в архива на Университета Джордж Вашингтон. "Директива 59" се смята за един от най-спорните документи от времето на Студената война. Тя на практика разшири пълномощията на президента на САЩ във връзка с използването на ядрено оръжие, включително и за нанасяне на изпреварващи ядрени удари по противника. Веднага след подписването на документа, някои части от него "изтекоха" към американските медии, което даде повод за редица скандални статии във вестници като "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост", които предупреждаваха за наближаването на ядрен конфликт между Великите сили. Разкритията са били направени от редица бивши правителствени представители, като Херберт Сковил, които много се притеснявали от "лекото използване на възможността да се използва атомно оръжие при определен конфликт".

Целта на изпреварващите ядрени удари било нанасянето на максимални икономически загуби и фактически да се обезоръжи СССР. Документът гласи, че "противникът е длъжен да загуби възможността да използва своята военна мощ и да понесе невъзмездими щети". Документът предвижда използването на високо технологични системи за откриването на съветските ядрени обекти, в това число и на тези в Източна Европа и Северна Корея. След това те е трябвало да бъдат прецизно унищожени и след получаването на сведения за нанесените поражения, ако е нужно, да се нанесе втори удар. Интересното е, че авторите на "Директива 59", сред които е бил и военният съветник по националната сигурност на президента Уилям Одом, са смятали, че "използването на ядрени оръжия срещу редовните части на съветската армия няма да доведат до апокалипсис". Заедно с това Одом и неговите колеги са предупреждавали, че подобна война ще бъде дълга, тъй като според техните оценки за намирането на всички цели, които са достойни за подобни прецизни удари с ядрени ракети, могат да отидат "дни и седмици". "Националните лидери ще разберат колко са уязвими и



няма да хабят ядрени оръжия за граждански цели",



пише Одом. От някои документи става ясно, че Уилям Одом и военният министър Харолд Браун дори организирали редица военни учения в тази посока, при които "врагът бил преследван" дълбоко в територии на редица страни от Източния блок и други съюзници на Съветския съюз, като Северна Корея. Друг елемент, който никога досега не беше виждал бял свят бе планираната автоматична възможност за "ответен удар при тревога". Тя била включена въпреки критиките на другите съветници в Белия дом, които го разглеждали като "много опасно нещо".

Документите също така разкриват, че бившият американски държавен секретар Едмънд Мъски не е бил информиран за "Директива 59", докато не прочел за нея във вестниците, сочи хронологията на Белия дом. Въпреки че неговото ведомство преди това било въвлечено в разработването на ядрената политика на страната, този път съветникът по национална сигурност Збигнев Бжежински буквално отрязал Държавния департамент под претекста, че подобни операции, "които са толкова свързани с военното планиране, са прерогатив и отговорност на Пентагона". Освен това директивата приемала противоречивата идея, че "Съветският съюз вече бил разработил концепция за победа в евентуална ядрена война и вече имал няколко разработени сценария". Главният съветник на Държавния департамент и специалист по СССР Маршал Шулман се съмнявал в тези твърдения и написал за това на военния министър. "Ние може би възлагаме прекалено много тежест на съветските военни, повече, отколкото те имат реално. Ако обаче те се доберат до тази американска директива, това може да ги убеди, че ние имаме подобни намерения и възможност", се казва в неговата докладна. Бъдещите изследвания показали, че Шулман е бил прав, защото по това време съветските лидери вече били проумели, че при евентуална атомна война нито една страна няма да е победител и че самият



СССР няма да оцелее



при подобен конфликт.

В миналото бе известно, че принципът на идеята за изпреварваш атомен удар, който предвижда "Директива 59", се отхвърлял първоначално от президента Джими Картър. Според него ядреното оръжие трябва да изпълнява сдържаща функция и да се използва само в случай на адекватен отговори при възможна съветска агресия. Причината за промяна на тази концепция се дължи на влошаването на отношенията между СССР и САЩ в началото на 80-те години на миналия век. Именно тогава съветските войски окупираха Афганистан, а западните страни отговориха с бойкот на лятната олимпиада в Москва. Точно тази агресия провали и ратифицирането през 1979 г. от Конгреса на САЩ на подписания договор за ограничаване на стратегическите оръжия, известен като САЛТ-1. Той бе постигнат от съветския лидер Леонид Брежнев и от Картър през същата година. Експерти обаче продължават да критикуват "Директива 59", защото, освен че дава прекалено големи правомощия на американския президент да използва ядрени оръжия, в същото време намалява прага на отговорност при вземането на решение за започването на подобна атака. Много наблюдатели са убедени, че това спомага и за увеличаване на напрежението в целия свят.



---КАРЕ---

Германски политик подкрепял идеята за превантивен удар



Един от ключовите политици на следвоенна Западна Германия - Франц Йозеф Щраус, бил привърженик на варианта за превантивен ядрен удар по Съветския съюз, разкри руският в. "Независимая газета", цитирайки свои източници. Докато бил военен министър на ФРГ той поръчал през 1961 г. да са разработи план за нанасянето на първи удар и за ролята на Бундесвера (армията) в евентуална Трета световна война. Сценарият, който бил разработен от германските генерали, препоръчвал нанасянето на подобни удари преди "непосредствена атака от съветска страна". Както личи от разсекретени наскоро документи, в САЩ тези планове обезпокоили дори тогавашния държавен секретар Хенри Кисинджър. Той не скривал опасенията си, че при една критическа операция Щраус дори бил способен "просто да вземе нужното му оръжие", тоест да открадне атомните бомби на САЩ, които са разположени на територията на Германия. Т.г. се навършиха 50 години от един от най-шумните политически скандали в историята на ФРГ, който бил отново дело на Щраус през октомври 1962 г. Тогава по негово незаконно разпореждане били арестувани известният журналист от сп. "Шпигел" Рудолф Аугщайн и редица негови сътрудници. Причината било публикуването на редица тайни документи на НАТО, за което те дори за кратко били обвинени в предателство на родината. В крайна сметка делото се провалило с гръм и трясък, като на канцлера Конрад Аденауер му се наложило да уволни Франц Йозеф Щраус от поста военен министър.
СНИМКА: Библиотека на Конгреса на САЩ
Военният стратег полковник Уилям Одом е един от авторите на "Директива 59".
СНИМКА: Националният архив на САЩ
Американският президент Джими Картър поздравява държавния секретар Едмънд Мъски на среща в Белия дом.
50
3491
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
50
 Видими 
17 Октомври 2012 19:43
Гледай го ти Картъра. Права на човека, ала, бала. Кога се изнасяха американците от Германия? 2099 ли беше? Браво, пешкин момчета. Учили са се от баба Англия.
17 Октомври 2012 19:53
Натисни тук
17 Октомври 2012 19:57
US военните по презумпция са страхливи садистични говеда...
17 Октомври 2012 20:08
Напразен шум.
Общоизвестно е че в мирно време генералните щабове се занимават с това - да разработват сценарии на война с всички възможни противници, Сигурен съм че когато имахме армия в сейфовете на МО е имали сценарии за война по всички азимути.
17 Октомври 2012 20:26
Евала на американците! Винаги са готови да отрежат клона на който седят.
17 Октомври 2012 20:49
Великият Збиг!
Като един велик бандерилеро
ЗАБИ пиките във врата на изнемогващия съветски звяр -
ембарго и човешки права.
После Рейган Освободителят заби шпагата си в сърцето на Звяра.
Велика корида, велика!
17 Октомври 2012 20:52
Президентите на САЩ идат и си отиват , но кукловодите им от ВПК са непреходни . Държава с доктрина на побойници . Гледайте филмите им в хистърито и автоматно ще ги сетите - в една битка от Корейската война , батарея и два взвода техни избили 4 000 китайци пред Сеул . Смешници ...
17 Октомври 2012 20:52
Арьол! Сигурен съм, че притежаваш предмет с уникатна стойност - син фес!
17 Октомври 2012 21:06
Прочетох само заглавието. Тези, които са посещавали часовете по ГО в началното училище преди "демокрацията" със сигурност си спомнят и нас как ни учеха да се защитаваме от ядрен взрив. До Чернобил беше така, после дебелите задници по учрежденията разбраха, че стане ли ядрена война, няма да има оцелял. Въпреки двуметровите бетонни стени на партийните бункери.
17 Октомври 2012 21:18
джими картър не беше ли получил нобелова награда за мир
интересно сега дали ще му я отнемат
според мен едва ли
17 Октомври 2012 21:27
Абе , романтика. Щирлиц и Бонд. Да се върнем, години назад. Хората с идеали.
17 Октомври 2012 21:29
Не знам за наградите на Джими Фастъчения, но помня следното:

In 1979, the swamp rabbit species enjoyed a brief stint of notoriety when one swamp rabbit had a close encounter with Jimmy Carter. In April of that year, as President Carter was fishing on a small pond on his farm, a visibly agitated swamp rabbit approached his boat and tried to board. Carter used a paddle to splash water at the rabbit to dissuade it from swimming towards the boat. The press dubbed this the "Killer Rabbit", in honor of the violent rabbit in the film Monty Python and the Holy Grail.

17 Октомври 2012 22:15
Е, нормално за ония времена. Все пак само петнайсетина години преди това и руснаци и американци са правили учения от типа "атакувайте гъбата на нож, десет минути след взрива". Горе-долу по това време руснаците копаят язовири с помощта на "мирни" ядрени взривове. Идеята, че размяната на ядрени удари в сравнително малък мащаб (около 300-500 мегатона) ще доведе до ядрена зима, т.е. загиване на живота в Северното полукълбо си пробива път няколко години след това. Дотогава на ядрената война се е гледало като на едно голямо приключение и се е отразявала в тона, в който ЗИП-а пише коментарите си - закаляване на мекушавото днешно поколение на ядрен пламък, рупане на радиоактивна пепел вместо пуканки и прочия
17 Октомври 2012 23:10
Да се надяваме, че тези времена са отминали безвъзвратно.
Изглежда, че и руснаците, и американците (администрациите) поумняха.
И ‌не ми се вярва военните да имат тези пълномощия както през 50-60 години на миналия век.
Тогава комуникациите са били на ДОСТА по-ниско ниво, и на командирите от доста нисък ранг са давали големи правомощия.
Сега нещата са други, и смятам - по-добри.
На никой не му се умира.
17 Октомври 2012 23:13
товарищМаузер
17 Окт 2012 22:15



и благодаря за рибата
18 Октомври 2012 04:05
Преди неколко дена прочетох на руски книгата от некакав писател Н.Н КГБ стещу ЦРУ.Та това което сега го пускат като новина той го е написал много по подробно преди това да бъдат разсекретени тези информаци.Изглежда в Русия са били разсекретени тези документи преди две години преди американците.
18 Октомври 2012 07:24
товарищМаузер
Е описал времето доста точно.
Така е било до 1968-1969.
След това в САЩ идва незакаленото на "нацистки и самурайски пламък" поколение...
В СССР "закаленото" поколение предпочита да измре с памперс на бойния си пост 10 години по-късно...
18 Октомври 2012 08:18
Те и сега предвиждат, но подполковника им обърка прогнозите.
Сатанистите, сега се опитват да повторят сценария с революцията от 1917г. и 1991г., но нещо удариха на камък.
18 Октомври 2012 08:21
Интервю трепач с В.Жириновски, направо разби седерастията:
Жириновский о фильме "АНАТОМИЯ ПРОТЕСТА-2"
Натисни тук
споменава и Карибската криза.
18 Октомври 2012 08:38
В СССР "закаленото" поколение предпочита да измре с памперс на бойния си пост 10 години по-късно...

А, някои откараха и по повече, по системата на тов. Брежнев - байпас-орден-байпас-орден
18 Октомври 2012 09:31
То хубу, че не е станало.
Друго постоянно се чудя: от къв зор и тогава и сега страните от Западна Европа(изключвам Англия) играят по свирката на САЩ? Като в повечето случаи това е в техен ущърб??????
18 Октомври 2012 11:15
Нормално. Ядреното оръжие има само два начина на употреба: или го употребяваш пръв и то така, че от противника нищо да не остане, или не го употребяваш никога.

Военната доктрина на тогавашния СССР е абсолютно същата.
18 Октомври 2012 12:30
То хубу, че не е станало.
Друго постоянно се чудя: от къв зор и тогава и сега страните от Западна Европа(изключвам Англия) играят по свирката на САЩ? Като в повечето случаи това е в техен ущърб??????
Две причини:
- играеш по свирката на този, дето дава парите
- явно са виждали слабостта на Русия (СССР) още тогава. Всъщност, още от царско време и досега Русия никога не е могла да се противопостави успешно на западните велики сили, освен дотолокова, че да отблъсне инвазиите, насочени срещу нея, но не и да предприеме унищожение на тези страни. Дори в периода си на най-голям военен апогей - през ВСВ, Съветската империя просто спря при Елба. Не казвам, че това е лошо, но когато насреща са свикнали да те виждат винаги в отбранителна позиция, това дава самочувствие и желание за агресивно и провокативно поведение, каквото западът винаги е демонстрирал по отношение на Русия.
18 Октомври 2012 12:35
Ракита:
че да отблъсне инвазиите, насочени срещу нея, но не и да предприеме унищожение на тези страни.

Във ВСВ дедушка Сталин бая си беше подбрал немците, ако не беше отворен втори фронт, сега всичко до Атлантика щеше да е социалистическо

А мераците за ядрен сблъсък и разкритите архиви показват, че идиотите с униформа са навсякъде. А има една много важна сентенция:
Войната е много сериозно нещо, че да бъде оставена само на военните!
18 Октомври 2012 12:39
Във ВСВ дедушка Сталин бая си беше подбрал немците, ако не беше отворен втори фронт, сега всичко до Атлантика щеше да е социалистическо
Да и именно в тази насока допълних предишния си постинг, но ще го кажа и тук: при цялата мощ на съветската военна машина, тя просто спря при Елба, при все че можеше да прегази английските и американските сили, които с неимоверни усилия успяваха да преодолеят отстъпващите части на Вермахта. Защо се получи така, историците ще кажат.
18 Октомври 2012 12:41
съветската военна машина, тя просто спря при Елба, при все че можеше да прегази английските и американските сили, които с неимоверни усилия успяваха да преодолеят отстъпващите части на Вермахта
18 Октомври 2012 12:43
Rakita
18 Окт 2012 12:39

няма защо историците да се мъчат - руснаците спряха не изнемощели, а озлобени че ще ги върнат поне 40% на източния техен фронт срещу Япония.
А спирането си беше договорка между големите тогава. Бяха съюзници, не вървеше да прегазят съюзниците си.
Написах, че ако не беше отворен вторият фронт, руснаците щяха да стигнат до атлантическия бряг. При Сталин винаги е имало излишък от човешки ресурс, което съчетано с богата на ресурси държава, която дори и да не прилага и използва най-добрите и нови технологии, е победител в конфликта. Просто Сталин го е компенсирал с комфорта да разполага с много милиони човешки животи, които да жертва.

18 Октомври 2012 12:44
Rogatia
18 Октомври 2012 12:41

Нещо имаш ли да кажеш по същество? До март-април 1945 г. немците продължават да взимат пленници от английските и американските части.
18 Октомври 2012 12:46
Rakita
18 Окт 2012 12:44

Не се дразни. По същество... дълга и широка. Просто поста ти се наклонява малко към раздел "Алтернативна история".
18 Октомври 2012 12:48
Rakita
18 Окт 2012 12:44

виж, темата за "великата стратегическа военна " мисъл и действия на американци и британци не е тук. Наистина са били слаби стратези, както и донякъде благодарение на логистиката си успяват да побеждават срещу немците. Това не ги прави по-лоши, просто по-изостанали - в техническо и оперативно-тактическо отношение. Били са гола вода в цяла Северна Африка, както и на много места при десанта в Нормандия, така и при Ардените. Но както се видя после, направили са си изводите и след ВСВ вече нещата в много аспекти не са така.
Иначе да обсъждаме колко слаби са били командващите на САЩ и Великобритания - няма да ни стигне сигурно седмица.
Пък и има достатъчно други форуми за това
Поздрави!
18 Октомври 2012 12:53
Но както се видя после, направили са си изводите и след ВСВ вече нещата в много аспекти не са така.
Дори бих казал след Виетнамската война, където също ядоха немалко пердах.
18 Октомври 2012 13:00
Rakita
18 Окт 2012 12:53

относително е, пак е за друга тема разговор.
На практика са избили 3 милиона виетнамци срещу около 60 000 техни загинали.
Пък и там големият съветски брат доста помогна на виетнамците.
Но едно винаги е било валидно - срещу партизанска тактика и война не е възможно да се победи.
Пресен пример - афганистанското блато.
18 Октомври 2012 13:08
......Един от ключовите политици на следвоенна Западна Германия - Франц Йозеф Щраус, бил привърженик на варианта за превантивен ядрен удар по Съветския съюз,

Когато влязох в казармата през 1979 политиката все повтаряше че американците са готини ухилени пишлемета които не щат да мрат зАлудо , ама западногерманците са си еб@ли мамата и ще направят некоя провокация да почнат реванш.
Явно разведката вече е докладвала за плановете на Щрауса.
18 Октомври 2012 14:22
Но едно винаги е било валидно - срещу партизанска тактика и война не е възможно да се победи.

Това е мит, колега. Даже два мита:
1. Американците ядат големия дармон от армията на Северен Виетнам, не от Виетконг. На няколко пъти (особено по време на офанзивата Тет), виетнамците им спретват класически "вермахтов" кюляф - концентрация на артилерийски и танкови сили на определен участък от фронта (доколкото има фронтова линия в джунглата), кратък, но свиреп артилерийски обстрел и удар с бронетанкови части, подкрепени от мотопехота. Добре, че са били USAF и авиацията на флота, които когато не са се занимавали с ръсене на напалм и дефолианти над джунглата са вършели добра работа. Да не говорим за авиацията на Виетнам - МиГ-15, МиГ-17, дори МиГ-21 дебютира там. Еле пък за системата на ПВО на Виетнамците - 11-те Б-52 за един ден, виетконговците с бамбукови копия ли ги свалиха?
2. Партизанска война може да се спечели от контрареволюционните елементи и в повечето случаи е била печелена. Всъщност, единственият случай през 20-ти век на печелена партизанса война е тази на тов. Мао Дзе Дун. В другите случаи, партианите си повярват, че са голяма работа и изоставят тактиката "удряй и бягай", в резултат на което редовната армия ги бие обидно лесно.
18 Октомври 2012 14:27
Партизанската тактика е ход на отчаяние.
Форма на борба с противник притежаващ подавляващо превъзходство. Въпрос на време е то да бъде реализирано.
Обаче се сещам за Кастро. И той почва като партизанин па глей го кво направи.
18 Октомври 2012 14:31
съветската военна машина, тя просто спря при Елба, при все че можеше да прегази английските и американските сили, които с неимоверни усилия успяваха да преодолеят отстъпващите части на Вермахта

Естествено, че ще спре. Сталин е знаел за проекта "Манхатън" още през 1943 г.
18 Октомври 2012 14:45
Старо, но уместно:
Яд ме е, че ме лъгаха за гнилия капитализъм, ама повече ме е яд, че бяха прави.
18 Октомври 2012 17:13
Естествено, че ще спре. Сталин е знаел за проекта "Манхатън" още през 1943 г.

Малко е съмнително, доколко атомните бомби на САЩ са можели да окажат някакво значимо въздействие върху хода на една евентуална война между СССР и САЩ + Великобритания + остатъците от Вермахта, т.е. по плана "Немислимо" на големия приятел на Световния пролетариат (ина България), сър Уинстън-гарсон-още-едно-кило-уиски-Чърчил. По-късните планове и на двете свръхсили, предвиждат на тактическо ниво разход на 1 -2 15 килотонни тактически заряда за елиминирането на една дивизия, като боеспособно съединение. Големия приятел на буржуите, тов. Сталин има на Европейския ТВД около 200 дивизии, да не говорим, че един подходящо херметизиран танк издаянва в продължение на почти цяло денонощие ако се намира на километър от епицентъра на взрив на 15 кт ядрена глава. Е, колко танка има тов. Сталин? В същото време, САЩ имат смешно малко бомби - ако не бъркам до 1949 г., общия брой на атомните им бомби беше под 10, включително двете при Хирошима и едната взривена в Невада. Социалистическо-буржоазното съревнование по килотони на глава от населението почва при кукурузника и ДжъФъКъ.
Виж обаче, съвсем баналните и конвенционали въздушни армии на САЩ, имащи количествено превъзходство 4 към 1 спрямо ВВС на СССР и неоспоримо качествено такова е нещо с което дори тов. Сталин е трябвало да се съобрази.
18 Октомври 2012 17:25
Първата е взривене на полигона Уайт Сендс, Аламогордо, Ню Мексико.
Бил съм там и свих две кила песък от американското правителство.
За спомен.
18 Октомври 2012 17:29
Мечтата на "Запада" е апетитната Русия с много богатства и населена с тъпанари. Какъв е смисъла на Русия да владее повече земя ,като има достатъчно. Та те нямат мозък собствените си богатства да разработват, камо ли чуждите да владеят и управляват. В момента Русия е полуфеодална полукапиталистическа фашистка държава с липсваща демокрация , разкъсвана от мафиотизъм, корупция, беднотия и алкохолизъм, все неща които западноевропееца в никакъв случай не би харесал и не би се оставил да бъде завладян от една такава нация с тия пороци. Връзката между САЩ и Зап. Европа е доста силна. Голяма част от населението на САЩ произлизат и носят в кръвта си гените на своите родственици от Европа и това е основната причина САЩ и Зап. Европа да си помагат икономически, политически и военно. Културните и социални различия между Зап.Европа и Русия са доста силни и правят невъзможно харесването по между им. Русия всъщност е най-запустялото място на планетата. Навсякъде по Света "бумти и гърми" от развитие в икономиката и финансите, а в Русия се стеле тих средновековен покой примесен с аромата на самогона!
18 Октомври 2012 17:42
Бил съм там и свих две кила песък от американското правителство.


Да не го ползваш за нощна лампа?

18 Октомври 2012 17:46
Нагревам си кръста зимно време.
18 Октомври 2012 18:48
Сложи го у парното ... и там помага
18 Октомври 2012 18:57
Нагревам си кръста зимно време

Прави си компреси на челото - са малце късмет, че ти поникне второ черясло на челото и ще придадеш съвсем нов смисъл на фразата: "Зарови глава в скута и"
18 Октомври 2012 19:30
съветската военна машина, тя просто спря при Елба, при все че можеше да прегази английските и американските сили, които с неимоверни усилия успяваха да преодолеят отстъпващите части на Вермахта
Тавагишчи задунайци!
Опаментайте се панове!
1. В момента на Десанта в Сицилия РККА се сражава с Вермахта НАСРЕД Русия - в Курск.
И Хитлер заповядва изтеглянето на 2 СС танков корпус за Италия
ДВА ДНИ ПРЕДИ самоунищожението на 5-та ГвТА при Прохоровка.
3. До момента на Десанта в Нормандия РККА ВСЕ ОЩЕ се мотае В ГРАНИЦИТЕ НА СССР.
4. След доставката на 400 000 АМЕРИКАНСКИ камиона РККА минава на КУПОННА СИСТЕМА за БЕНЗИНА.
5. Челната броня на повечето Т-34 е валцована в Питсбърг(ПА).
6. Жуков поканва Aйзенхауер и му показва пияни казаци на коне и ансабль девачки.
7. Айзенхауер поканва Жуков и му показва 8-а Въздушна сила в цялата и мощ и слава. Два часа летят самолети и няма край.
8. БЕЗПРЕКОСЛОВНОТО НАДМОЩИЕ на американските ВВС се доказва през 1948 година,
когато спасяват берлинчани пред страхливите погледи на "сталинските соколи"
ТЧК
18 Октомври 2012 20:44
Копчетата на красноармейците се произвеждат в една караджейка до Чикаго.
Разгеле и там и там - дзвезди .
18 Октомври 2012 21:11
StrikeEagle
18 Окт 2012 19:30


И RAF никога не са бомбардирали София, нали така пан Щръкорел
18 Октомври 2012 21:20
Нали в София са управлявали фашисти бе Колчо.
Що да не я избомбят?
Нема да налитат на мандрите я . Джентълмени , все пак.
19 Октомври 2012 09:35
StrikeEagle
18 Окт 2012 19:30
Стръки, аз точно с това тръгнах, че Русия винаги е била спирана в похода си на запад и тя никога не е могла да се противопостави на западните сили, дори в годините на най-големия си апогей през ВСВ. Всъщност, тук някой каза, че Русия няма нужда от нови земи, тя си има достатъчно, дори преди 150 години се е говорело, че Руската империя започва да преяжда със земи. Русия днес е заета с достатъчно много и сериозни вътрешни проблеми (мафия, олигархия, изтичане на капитали (700 млрд. долара за последните 5 години), вилнееща корупция и всесилен чиновнически апарат, слаба и остаряла технологична база и продължаваща 50-годишна зависимост от западните технологии, демографски срив, едностранчива зависимост на износа от суровините, материална и технологична изостаналост на повечето армейски подразделения и т.н.), за да има силата и желанието да гледа навън. Някога може и да стане, но няма да е скоро.
19 Октомври 2012 19:34
Руската армия е закупила няколко германско-нидерландски бетеера Boxer GTK.
Дизелът на MTU - германска направа - е по-мощен от на петдесетипетица,
бронята - германска направа.
С гранатомета на H&K и едно отделение сибиряци с емгета оправя два батальона КНОА за 20-30 минути.
Ефективност, надежност и удобство!
Натисни тук
Предвижда се съвместно производство за превъоръжаване на руската армия.
БТР-60 нацаттая модиффикация явно приключва сушчествованието си.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД