:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 327
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ПКК заплаши Турция заради сирийските кюрди

Ръководството на въстаниците в Сирия се обедини и е готово за примирие
Снимка:ЕПА/БГНЕС
Специалният пратеник на ООН и на Арабската лига в Сирия Лахдар Брахими (вляво) призова за спиране на огъня в размирната страна до края на месеца. Предложението му бе прието благосклонно от бунтовниците, които обаче настояват режимът на Асад първи са прекрати насилието.
Военният лидер на Кюрдската работническа партия (ПКК) Мурат Карайълан заплаши с "много жестоки ответни мерки на турска територия", ако турската армия нападне кюрдите в Северна Сирия. Той направи това в интервю за швейцарския вестник "Льо Тан", цитиран от АФП. "ПКК е солидарна със стремежите на всички кюрди и предлагаме подкрепата си за сирийските кюрди. Ако турската армия атакува тях или институциите, които те са избрали, ние ще вземем много жестоки ответни мерки на турската територия", заяви Мурат Карайълан в интервю, взето в един от бастионите на ПКК в планините в Иракски Кюрдистан, близо до иранската граница.

Предупреждението бе отправено, след като на 2 октомври трима сирийски кюрди бяха убити при артилерийски обстрел на турската армия срещу Сирия. Те бяха членове на милицията "Отряди за защита на народа", близки до Партията на демократичния съюз, сирийския клон на ПКК. През лятото кюрдите на границата между Сирия и Турция поеха контрол над всички населени места в региона и на практика действат независимо от режима в Дамаск. Те активно са подкрепяни от кюрдските сепаратисти от Турция и Северен Ирак, като целта им е създаването на независим Кюрдистан.

Сирийският национален съвет прие благосклонно предложението на специалния пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими за спиране на огъня в края на октомври, съобщиха междувременно агенциите. В същото време основната коалиция на сирийската опозиция даде да се разбере, че е необходимо режимът на президента Башар ал Асад пръв да прекрати насилието. Говорител на бунтовниците от Свободната армия на Сирия заяви, че те само се защитават и е нормално да прекратят военните действия, когато военната машина на режима го направи. Разединените сирийски бунтовници, между които има ислямисти и светски представители, са постигнали съгласие за съвместното ръководство, което да поведе тяхната борба за свалянето на президента Асад. Това стана под натиска на поддръжниците им в чужбина, за да може да получават повече военни помощи от съюзни държави като Катар и Турция.

ЗАПЛАХА

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му няма да допусне сирийското химическо оръжие да попадне в ръцете на терористи. "Правителството на Израел е готово да обмисли възможността за употреба на сила, за да предотврати тази възможност", каза той при среща с посланиците от ЕС и шефа на делегацията на Еврокомисията в Израел. Нетаняху подкрепи решението на ЕС да наложи допълнителни санкции срещу Иран.





22
3777
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
17 Октомври 2012 21:32
Численность отрядов вооруженной оппозиции в Сирии не превышает 30 тысяч человек

ПАРИЖ, 17 октября. /Корр. ИТАР-ТАСС Виталий Макарчев/. Военные аналитики Франции и США считают, что общая численность отрядов вооруженной антиправительственной оппозиции в Сирии составляет 30 тыс человек. Об этом корр. ИТАР-ТАСС стало сегодня известно из европейских дипломатических кругов.

"По указанию президента Франции Франсуа Олланда на днях спецслужбами была завершена работа по установлению реального численного состава сирийской оппозиции, - сообщил источник. – Полученные результаты показали, что отряды повстанцев насчитывают 30 тыс бойцов, при этом 3 тыс /из них/ - сторонники террористической сети "Аль-Каиды" и близких к ней структур".

Ранее Париж и Вашингтон считали, что вооруженная оппозиция в Сирии опирается на отряды общей численностью в 70 тыс человек.

По словам компетентных источников, новые данные о численности оппозиции в арабской республике "ставят серьезные проблемы перед Западом, так как не позволяют надеяться на самостоятельную победу противников нынешнего правительства в течение ближайших шести месяцев".

Западные страны определили для себя данный срок – до начала весны 2013 года - как время, когда их санкции совместно с активными действиями сирийской вооруженной антиправительственной оппозиции должны привести к смене режима в республике. Однако сейчас эти планы поставлены под вопрос.

"Реальность состоит в том, что президент Башар Асад выигрывает, так как ему удалось сохранить лояльность вооруженных сил Сирии, а численность повстанцев не позволяет надеяться на их скорую победу", - заметил европейский дипломат. При этом он подчеркнул, что "важнейшую роль в нынешней ситуации в Сирии сыграл Иран, который оказывает Дамаску прямую военную поддержку".
17 Октомври 2012 22:56
Ами те много некадърни тези правителствени войски: те са около 350,000 (имат десетократно превъзходство) и пълно превъзходство в оръжията - имат танкове, авиация, артилерия и т.н. И въпреки това се плетат като слепи кокошки, и по 10 пъти освобождават Дамаск, Хомс, Алепо и т.н. Явно им липсва нещо: хъс за борба. Като си страхлив, и атомна бомба да ти дадат, все тая.
18 Октомври 2012 00:42
Тва твое анализче важи ли за НАТО то в Авганистан или там силите са изравнени?
18 Октомври 2012 01:01
НАТО никога не е влизало в АВганистан.
18 Октомври 2012 07:20
лукчо, онзи ден при Коритаров някакъв сирийски опозиционер каза, че базите на сирийската освободителна армия са в Турция. даже и десетократно по-голяма, сирийската армия ще и е трудно да победи при тези обстоятелства.
18 Октомври 2012 07:48
Рано или късно кюрдска държава ще има. В интерес на всички страни е това да стане скоро, така ще има по-малко жертви.
18 Октомври 2012 08:12
ruff, разберете се със ЗИПя, разни гошовци и касапи. Те неведнъж са казвали, че Турция, ако навлезе в Сирия, ще бъде смазана моментално. И то не с 10 пъти по-голяма армия, а с тази която има.
Нарушаваш линията на прогресивните сили, чака те уволнение.
18 Октомври 2012 08:30
lukcho2
18 Октомври 2012 08:12
ruff, разберете се със ЗИПя, разни гошовци и касапи. Те неведнъж са казвали, че Турция, ако навлезе в Сирия, ще бъде смазана моментално.

Да влезе де, ама знаят, че сирийците може да ги опушат като скумрии с химическо оръжие.
18 Октомври 2012 11:30
швейцарски вестник взима интервю от лидера на терористите. Щом като са има за демократична държава.
Новината е много важна за българският народ и за това е на първа страница.
Да влезе де, ама знаят, че сирийците може да ги опушат като скумрии с химическо оръжие.
Ни знаиш ли. Турците имали аероплани с бомби, даже сами ги произвеждали.

18 Октомври 2012 11:32
Рано или късно кюрдите ще получат своята държава. Историята ще покаже дали това е справедливо или не..! Турците в България имат всички права. Защо тогава кюрдите в Турция биват избивани и нямат права? "Планински турци" били кюрдите..! Айде бе...., що не ги питат тях какви са - турци или кюрди...? Нашите българомохамедани - и те ли са Родопски и Ромелийски турци..? И защо ги насилват да се пишат турци от ДПС като не знаят и една дума по турски - само името им е такова още от времето на насилственото приемане на исляма...! Тези Великоосмански тактики вече не са актуални - не се гаси туй що не гасне,рано или късно ще има Кюрдска държава..! Иначе Турция ще види ЕС през крив макарон...!
18 Октомври 2012 11:47
Защо тогава кюрдите в Турция биват избивани и нямат права?
Защото турската национална доктрина още от времето на младотурците и особено при Ататюрк, не предвижда предоставянето на малцинствени права на национални малцинства на територията на Отоманската империя/Турската република. Спомни си за арменския геноцид, за прогонването на тракийските българи, за прогонването на малоазийските гърци, за геноцида над асирийците и т.н. Нещо повече, днес Турция е превърната в еднонационална държава, с под 1% национални малцинства. Едва след българското Освобождение някой в Империята се усеща, че предоставянето на повече права на малцинствата носи само неприятности и откъсване на територии от държавата и това са младотурците, които прокарват тези свои възгледи и след преврата през 1908 г. - политика, довела до избухването на Първата балканска война 4 години по-късно. Абсолютно същата теза беше възприета и при Мустафа Кемал, който произлиза от младотурските среди, а оттам и в съвременната турска политика. Кюрдите няма да получат автономия от турската държава, но пък и сами не биха могли да си я извюват. Необходима им е външна помощ.
18 Октомври 2012 12:19
Лелеее и там ако се разбутат наново, НАТО кой ще защитатва, кой ще бомбардира... Турция съюзник, кюрдите борци за свобода, ще започнем да ги каним на закуски... тя става една...
18 Октомври 2012 12:27
Комичната и шутовска турска армийка няма и грам шанс срещу пасионарните кюрди. Всеки ден кюрдите установяват прогрес в цяла Югозиточна Турция. Руското оръжие в съчетание с кюрдска пасионарност прави чудеса....
18 Октомври 2012 13:02
Комичната и шутовска турска армийка няма и грам шанс срещу пасионарните кюрди. Всеки ден кюрдите установяват прогрес в цяла Югозиточна Турция. Руското оръжие в съчетание с кюрдска пасионарност прави чудеса....
Не е точно така, защото турската армия в момента извършва по-скоро полицейски операции спрямо кюрдите на своя територия. Но при един пълномащабен конфликт със Сирия, турската армия ще изкара големите пушкала и тогава на кюрдите ще им се стори тесен Анадола. Кюрдите в момента се използват по-скоро като политически фактор, с цел да е сигурно, че Турция ще участва в евентуални бъдещи операции срещу Сирия и Иран.
18 Октомври 2012 13:39
Нищо не може да изкара. туркието е слаба ракия. Нямат боен опит близо 100 години. Шъ бъдат млатени като маче у дирек и ще бъдат разметани кат пръскачка из лозе....

18 Октомври 2012 14:01
Нищо не може да изкара. туркието е слаба ракия. Нямат боен опит близо 100 години. Шъ бъдат млатени като маче у дирек и ще бъдат разметани кат пръскачка из лозе....
ЗИП-е, от 1987 г. насам турците се въоръжават бясно и ти го знаеш много добре. Съгласен съм, че от близо 100 години не са воювали и от повече от 300 всеки, който ги хване ги млати, но тъкмо поради тази причина са най-малкото надъхани в момента и искат да покажат малко рошави гърди и мустаци пред света. Струва ми се, че в момента съвместно с Израел разработват оперативни планове за нахлуване в Сирия:
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви пред посланиците на европейските страни, че може да даде нареждане на израелската армия да атакува Сирия. Това може да се случи, ако оръжието за масово поразяване, с което разполага сирийската армия, попадне при екстремисти от „Хизбулла” или други терористични организации, действащи на територията на Сирия...
18 Октомври 2012 16:05
Кремъл все повече взима страна в конфликта. И това е правилната позиция......

Русия ще следи разследването на доставки на оръжия за сирийската опозиция през турско пристанище
18 октомври 2012 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Начало / Русия
Москва. Руските власти внимателно ще следят разследването на инцидента с доставките на оръжия за сирийската опозиция през турско пристанище. Това съобщи говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич, предаде ИТАР-ТАСС. По думите му, „потвърдени са данните за доставки с либийски кораб на оръжия за сирийската опозиция през турското пристанище Искендерун”. „Изхождайки от това, че Комисията по санкциите на Съвета за сигурност на ООН трябва изцяло да проучи този инцидент и да предприеме всички нужни мерки за избягване нарушаването на международните санкции за в бъдеще”, подчерта Лукашевич.


18 Октомври 2012 16:56
„Вашингтон пост”: САЩ и Израел се подготвят за съвместни военни учения в Близкия изток
18 октомври 2012 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Начало / Близък Изток
Вашингтон. САЩ и Израел се подготвят за съвместни учения за противоракетна и противовъздушна отбрана, които ще се проведат през октомври в Израел, съобщава вестник „Вашингтон пост”.
Ученията са приемани като демонстрация на дългогодишното военно партньорство между двете страни, докато Вашингтон и Ерусалим обмислят как да се справят със заплахата, идваща от иранската ядрена програма.
Около 1000 американски войници са изпратени в Израел, за да участват заедно с израелските си колеги в учения, които ще симулират многофронтова атака.
Маневрите идват на фона на повишено напрежение на международната сцена заради иранската ядрена програма и наближаващите избори в САЩ и Израел.
18 Октомври 2012 17:25
Турците в България имат всички права.
в България имаше турчин президент и министър председател.
има целодневна държавна турска телевизия и радио. турският се учи в училища и университети. има турци съдии, прокорори и полицейски шефове.
Нищо не може да изкара. туркието е слаба ракия. Нямат боен опит близо 100 години.

Хайде една проста математика – какво е спечелила туркието през последните години и какво е загубила велика русия ?
Кремъл все повече взима страна в конфликта. И това е правилната позиция......
туркието взе 100 000 бежанци. Може би велика русия ще вземе 200 000.
18 Октомври 2012 18:37
Може би велика русия ще вземе 200 000.

Що да не? Само, че от ПКК, за да наподоби прехвалената от някои Турска политика.
18 Октомври 2012 18:56
в България имаше турчин президент и министър председател.


Я пак? Какво си пил?
19 Октомври 2012 08:51
в България имаше турчин президент и министър председател.
Не е нужно, има достатъчно турски мекерета в политиката, вкл. и понастоящем.
има целодневна държавна турска телевизия и радио.
Съберете пари и си направете
турският се учи в училища и университети.
Да, който иска го учи. Има и турска филология в университета. Проблемът ви е, че младите турчета в България не искат да учат турски и да ходят на джамия, та зорлем ги бутате.
има турци съдии, прокорори и полицейски шефове.
Да, има.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД