:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 298
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Данъчни привилегии точат от бюджета 500 млн. лв. годишно

Ефект от някои данъчни облекчения
Данъчните привилегии, прокарани за избрани групи, са лишили бюджета от поне половин милиард лева постъпления през 2011 г. А за последните 10 години различните преференции - намалени ставки, освобождаване от налог и т.н., закръглят внушителните 3 млрд. лева пропуснати ползи за хазната. Това разкрива анализ на Института за пазарна икономика, озаглавен "Данъчните дупки, които товарят бюджета и спират реформите". Големият проблем е, че когато едни категории данъкоплатци получават привилегии, всички останали трябва да плащат повече, за да не се продъни бюджетът, а това изкривява данъчната среда, коментират от ИПИ.

Анализът дава различни примери за привилегии, като поставя на фокус най-големите бюджетни галеници - земеделските производители. През 2008-2009 г. доходите им не се облагаха изобщо, данък печалба им се преотстъпваше, възстановяваше се акцизът на горивата и т.н., като през този период специалното им третиране е лишило хазната от над 200 млн. лева. От 2010 г. доходите им вече се облагат със стандартния плосък данък (10%), но тъй като се приспадат 60% нормативно признати разходи, реалната ставка за тях е 4%. Едноличните търговци, регистрирани като агропроизводители, също ползват облекчения. Така миналата година 1112 ЕТ са спестили подоходен данък от близо 28 млн. лева. А отделно от данъчните реверанси фермерите получават щедри субсидии - от ЕС и от българския бюджет. От данъчните облекчения се възползват и крупни агробизнесмени, които станаха милионери от европомощи.

Друг сектор със специално третиране е туризмът. Единствената намалена ставка в българския закон за ДДС е за хотелиерските услуги - 9%. Тази привилегия е лишила бюджета от близо 110 млн. лева през 2011 г., са изчислили от ИПИ. В Закона за ДДС има и други "специални" режими. Финансовите, застрахователните услуги и хазартът например се третират като освободени доставки, а в социалните услуги и спорта се прилага нулева ставка.

Част от преференциите в българските закони облагодетелстват международни организации и техния персонал. В Закона за акцизите например, който третира облагането на цигари, алкохол, горива и т.н., от плащане на налога се освобождават посолства, консулства, институции на Европейската общност и т.н. "Интересно е как европейските институции, които на практика налагат високи акцизи в България, са оставили вратичка за самите себе си и за тях акциз няма", коментира Петър Ганев от ИПИ.

Сега управляващите предлагат големите инвеститори да не дължат осигуровки, това може да отвори нова дупка в бюджет 2013 и да послужи като оправдание за вдигане на данъци, предупреждава анализът.

27
5256
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
17 Октомври 2012 19:32
В Блъгария положението все пак не стигнало до абсурд като в т.н. "развит Запад". Там под с помощта на професионални лобисти гилдиите успяват да пробият дупки в държавната каца и това е една от пиричините за сегашното им дередже.
Нашто са дребни истории - пчелари, гъбари, бубари и прочие текезесари. Къркане и цигарки без акциз за европейските чиновници в комнадировка.
Кокошкарски истории.
Умилителна е наивността на теи дето настояват и се надат държавата да събира повече, че да има и за тях. И защо ако държавата все пак събере повече ще го дава на тях, дето са последна дупка на кавала, а да не го даде на своите си чиновници с някоя допълнителна благинка?
И дори и да им даде то ще е не повече от 10% от събраното, платено лично от настоятелите за силна държава, но те понеже са от по-глупавичките едва ли ще се усетят как им изпазват джобовете.
17 Октомври 2012 20:57
Това разкрива анализ на Института за пазарна икономика, озаглавен "Данъчните дупки, които товарят бюджета и спират реформите".
Тоз анализ само разкрива "дупките" във фондацията, опитващи се да цоцат от бюджета.
Тарикатчетата от фондацията нито са разделили косвените от преките данъци, дори не са направили опит да проверят какво е внесено, на каква база е внесено и след това да оценяват "пропуснатите ползи".
С просто око се вижда за туризма, че са взели преходите от туризма и са ги умножили с разликата от 20%-ното ДДС и преферциалното ДДС от 9%, сиреч всичко в туризма се генерира тука, дори и обзавеждането на хотелите.
Любопитно е как са сметнали ваучерите за храна (20 млн. лв. при 2 млн. души работещи - 100 лв. на човек струва годишно храната, де прави борбата, опс бизнеса да е работещ ), а пък са изпуснали необложените с данък печалба разходи за служебни лимузини, яхти, самолети, горивото към тях в едно с лични шофьори и други лични неща, особено бизнес-вечерите. Една бизнес-вечеря за четирима била струвала 6 хил. лв. според екс-председателя на БТПП Божидар Божинов (твърдяно по повод въвеждане на лимит до 5 хил. лв. за разплащане в кеш). При това с тази бизнес-вечеря един път се приспада ДДС-то (1000 лв.), втори път се брои за разход и не се облага с данък-печалба (още 500 лв.). Когато разликата между две ядения е над средния годишен доход, явно има голяма дупка в икономическия модел на така нарачената "свободна пазарна икономика". Тая дупка няма да се напълни нито с "тъмната материя" на доктора по икономика Хърсев, нито с инфлация, опс "икономически растеж", нито с данъци "диш-парасъ", какъвто е данък-лихви, данък-допълнително осигуряване.
18 Октомври 2012 00:38
Това с акцизните привилегии за дипломати и евробрюкрати е много яко. То ми напомня случая с нахалната фрацузойка Лагард, която като шеф на МВФ обясни на гърците, че трябва да си плащат данъците, а тя самата като височайша межуднародна персона е осводена от данъци върху безхпричинно голямата си заплата!
18 Октомври 2012 00:44
Привилегиите са гнило нещо - навремето имаше АБПФК -активни борци против фашизма и капитализма, те се ползваха от всякакви привилегии, даже пререждаха на опашката за нов дом. Сега има АБПК - активни борци за псевдо капитализъм. Те искат свободен пазар за останалите, а за себе си - привилегии.Тези, които успяват с привилегиите, са олигарсите.
18 Октомври 2012 01:13
Нищо не е нанесло по-голяма щета на бюджета от недекларираните доходи, взети "под масата" за писане на поръчкови статии.
18 Октомври 2012 08:11
ИПИ = книжни плъхове, некомпетентност, и обикновено търсене "под вола теле". Тия момченца и момиченца чели-недочели и се изказват неподготвени. Това за посолствата, консулствата и т.н. е направо смешно и е на реципрочна основа - по същия начин важи и за нашите дипломати в чужбина.
Напълно нормално е някои категории да имат отстъпки като нормативно признати разходи, отстъпки от ДДС и т.н. В много държави пък има отстъпки от ДДС за книги и лекарства. Фермерите са субсидирани по целия свят с различни отстъпки. Примери колкото искаш.
Тия явно се чудят с какво да си уплътнят времето.
18 Октомври 2012 09:15
Чудя се защо българинът така силно люби привилегиите и така страстно мрази ниския плосък данък и богатите. Сигурно никога няма да разбера мистерията на българските духове...
18 Октомври 2012 09:24
Хлопа им канчето на тези момченца. Опряха и до нормативно признатите разходи на адвокатите :-)))) Един вид, откъде накъде ще си намаляват с 25% хонорарите, за да ги облагат с данък. Това, че плащат за офиси са подробности :-))) Любопитно четиво :-))
http://ime.bg/var/images/TaxEx2012_FINAL.pdf
18 Октомври 2012 09:36
В цял свят през буджета и данъчната система държавите насърчават дадени сектори и бизнеси, и отказват хората от други. Важното е да знаеш на къде вървиш и какво искаш да постигнеш, което не важи нито за статията, нито за правителството.
Явно пропагандната кампания за защита на лихвения данък започна.
Извинявам се но защо коментарите ми се публикуват на магия.
18 Октомври 2012 09:37
Привилегии ли ? Ми да, има ги. И квоо ?
Сигурно и числата са верни, щом източници не са ФОНДАЦИИ ИПИ и ОО, а сериозни държавни институции. И кво от това ?
За какво е всъщност тази статия, че не разбрах ? Тайна ли са били тия привилегии ? Приети със секретно рещение на МС ? Или са разписани в Закон след публичен дебат в НС ?
Намалена била ставката за туризма. Ама нали я намалиха за да привлече повече туристи и оттам да дойдат повече приходи ? Какъв е крайният ефект от намалената ставка, това пишман-икономистите могат ли да кажат ? Увеличеният брой туристи не води ли до повече приходи от нощувки, кръчми, хазарт, други съпътстващи услуги със ставка 20 % ДДС, съответно приходи от корпоративен данък, върху доходите и т.н., увеличаване на заетоста и ...............
Какво против имат фондационерите привилегиите за инвалидите напримир ? Или срещу бизнеса, наемащ хора с увреждания и безработни в западналите общини ? Дайте да развиваме бизнес само в София, дето сме събрали измета на цяла България ли ?
И какво всъщност се предлага от фондационерите ? Да се премахнат тези облекчения ли ?
Какъв извратеняк трябва да си за да имаш нещо против мизерните облекчения за инвалиди, млади семейства, пчелари, бубари и т.н. ?
Нищо хубаво не чакайте от хора без ден работа в сериозна фирма или държавна институции, с една дума от фондационери !
18 Октомври 2012 10:02
Гълъбе Втори, ще ти обясня. Не българинът, а всеки нормален човек обича привилегиите. Това е заложено в човешката природа. За справка - статията, акцизните стоки на ЕС чиновниците. А богатите също не само българите ги мразят, мразят ги и американци, руснаци, французи, араби .... всички. Завистта също е заложена в човешката природа. Но има малка част богати, които са уважавани, защото са станали такива благодарение на личните си качества като познание, въображение, трудолюбие и т.н. Останалото е забогатяло от обикновени далавери до чисти престъпления, благодарение на арогантност, бруталност, безпардонност и т.н. Аз лично познавам доста и от едните, и от другите.
18 Октомври 2012 10:18
Бирникъ. В Гърция ДДС-то за туризма също е 9%
Колкото до необходимо присъщите разходи - ми нали се спряха навремето по този начин да е облагането, за да не занимават много много твоите колеги с проверка на декларациите.
Иначе, на мен щеше да ми е много хубаво - всеки занаятчия и упражняващ свободна професия, "да води" счетоводство. Би било много добре за бранша.
А пък и ако се върнат тримесечните декларации, още по-добре ;-)
18 Октомври 2012 11:17
Колеги, а знаете ли как се финансира самият ИПИ?
18 Октомври 2012 11:20
Плоският данък точи от бедните и дава на богатите.
ДДС е хранилка за всички партии.
Митниците също.
И ?
Това са все политически проблеми, създадени от и за политическите партии.
Гласувани закони в парламента.
Тоест, това е системата.
Фондационерите критикуват системата.
И толкоз.
Ни дума, как трябва да бъде, ни дума какъв е изходът.
Приказки на аба в кръчмата.
Мерси.
18 Октомври 2012 11:29
Не забелязвам цените по хотелите да са паднали с 11% след намаляване на ДДС. Това са си 11% в джобчетата на хотелиерите за сметка на данъкоплатците... Толкова за ползите от диференцираната ставка...
18 Октомври 2012 11:41

Всичко за данъчните преференции ( или т.нар. данъчни разходи) за 2007-2009 година - от първоизточника:

http://www.minfin.bg/bg/page/787

Интересно от къде ИПИ са взели данните си за 2011г. , след като и МФ още не е пуснало официална информация за 2010-2011г. поради все още неокончателни данни от страна на НСИ.

Що се отнася до това трябва ли да има преференции - ами трябва, те са си един баланс между икономическите и социалните цели на всяка държава и инструмент на политика, с който все пак не трябва да се злоупотребява. Преките данъци у нас са суперниски и привилегиите трябва също да са само за хора в неравностойно положение и за слаборазвити региони.
Впрочем, земеделците искаха субсидиите им от ЕС и бюджета да не считат за доход и да не се облагат. Решението за 60% признати разходи е компромисът.
18 Октомври 2012 14:34
Чудя се защо българинът така силно люби привилегиите и така страстно мрази ниския плосък данък и богатите
Чудя се защо така грешно се чудиш. Всеки човек по света мрази да го лъжат особено фондационери, самообявили се за икономисти. Чудя се откъде им иде тоз напън за преднамерено заблуждаване. Хонорари ли им плащат или е хранично заболяване - съчетание на амнезия с шизофрения? Един "предприемчив" бизнесмен, Валентин Захариев, завлече с над 6 млрд. лв. държавата и не само нея, я броят за обичайна практика, 500 млн. лв. данъчни преференции било катастрафа. Не им разбирам ценностната система на тия леферчета-Лаферчета с гладко-изпъкнала крива на данъчните приходи в също толкова гладко-изпъкнелите им мозъчета.
Ей го на: ефектът на данъчните облекчения за ваучери за храна фондационерите го оценяват на 20 млн. лв. за 2011 г.
Освобождаването от облагане на социални разходи за ваучери за храна данъчните са го оценили на 2.9 млн. лв. за 2007 г.; 9.2 млн. лв. за 2008 г. и на 1.3 млн. лв. за 2009 г. (от линка на Pedantka)
Какво се е случило за две години, та разходът е нараснал над два пъти?
Данъчно облекчение при наемане на безработни лица е оценено от данъчните на 80-85 хил. лв. за периода 2007-2009 г. Фондационерите праскат 17 млн. лв.
Що ли фондационерите не коментират най-големия разход, "Пренасяне на данъчни загуби", оценен от данъчните на 116 млн. лв и "Освобождаване от облагане на сделките с акции, извършени на фондова борса", оценен на 78 млн. от общо 262 млн. данъчни разходи поради облекчения за 2007 г.? Да не би всички фирми да са излезнали на печалба през 2010-2011, а пък борсата да е фалирала!?
Апропо, кой е от всички "плоски данъци" е нисък - ДДС-то, дето е 20% или имотния, дето 0.4-0.8%? Да не би да сравняваш данък печалба, който е 10%, с данък върху дохода на физическите лица, също 10%, и да ги намираш за справедливи, щото видите ли проценът е еднакъв? Това, че данъчната основа се получава по коренно различен начин няма никакво значение. Тъй де, как може физическото лице да има разходи. Това хранене, транспорт, облекло, отопление, грижи за деца все от Бога са му дадени . Нали по Негово подобие бил създаден.
18 Октомври 2012 15:01
Аполитичен
И аз, като физическо лице, искам да водя счетоводство по ЗКПО ;-) , да изписвам една камара "Нормативно присъщи разходи" и да формирам облагаем доход.
Тогава държавата ще ми вземе само цървулите.
Все ще се изкарвам на загуба.
18 Октомври 2012 15:18
Чудя се защо българинът така силно люби привилегиите и така страстно мрази ниския плосък данък и богатите. Сигурно никога няма да разбера мистерията на българските духове...

Ами защото тия дето рупат от държавната хранилка са повече Натисни тук
Само милион и половина са тези дето носят на гърба си останалите.
И понеже апетита идва с яденето тия дето са яхнали дръгливия български катър, преплитащ караката и опъващ жили под непосилнито бреме, постоянно надяват врякове за още мамбо.
По постовете във форума може да познаеш кой е пенсионер, кой чиновник, кой зелен чорап или бивш такъв утаил се на тлъста пенсия, кой инвалид или ходожествен ентелегент, кой "учен" от БАН от философско соц котило или по инженерна линия, ама спец по руска технология от средата на миналия век.
Артисти, спортисти, хористи и прочие имитатори - всичкото зяпнало гърло чака безплатно мамбо щото точно това дето той лично правел било най-важното за обществото, ама то тъпото общество не разбирало и не щяло да даде пукната стинка за мурафетите му.
Трябвало му на турзима намаление на ДДС-то, щото без него нямали да идват клиентите.
Аре, бе! Ние пък на туризъм по наште курорти не сме ходили, нали. Дето като му искаш касова бележка или фоктура те гледа на кръв и е готов да те заколи.
Намалиха им го, защото тъй и тъй нищо не събират от там и съществува съвсем реален риск за здравето и живота на проверяващите от дънчното.
А тва приказките как държамите насърчавали туй или онуй са приказки за наивници. Много малка част от облекченията по света (основно тия насочени към семейните разходи за деца и образование - такива у нас няма) са от ползва за обществото. Всичко останало е набутано в данъчните закони под силен, скъпоплатен натиск на професионални лобисти и като тръгнеш да им го отнемаш се навдига вой до небето като чи ли небето ще се срути, ако например всеки може да кара такси и задоволява траспротните нужди на обществото.
Специално за такситата лека-полека ставаме като в Гърция, където цените са безумно високи благодарение на регулациите пораждащи съответните картели, уж за доброто на обществото. По нашите курорти през сезона тази услуга вече е 10 пъти по-скъпа над нормалната (там където има конкуренция), като прифода в никакъв случай не влиза в джоба на този дето шофира и поддържа колата, а в дожобовето на "държавници" и общинари от всички цветове, загрижили се благото на обществото и безопасното му трасспротиране по улиците.
По същия начин още се помнят думите на "супердесния" политик Костов, когато се изцепи, че нямало нужда да се дава втори и трети лиценз за мобилни опертори, защото нямало смисъл да се харчат пари за толкова много инвестиции понеже нямало толкова клиенти и цените щели да останат високи. И като резултат от дълбокоумните му теории, българите още плащат едни от най-високите цени за тази услуга в Европа, но това не е защото са много инвестициите (отдавна изплатени), а защото бяха научени да плащат скъпо и никой не е луд да се откаже от тлъстата баницата докопа ли се веднъж.
По същия начин сега подготвят почвата с енергийните сметки, като лека полека ще ги изравнят с европейските където тамошните хамстери вече ги набутаха да въртят въртележките за глобалната температура и спасението на белите мечки. У нас са ни приготвили двойна комбинация от руска АЕЦ с неизвестна горна граница на цената (сметната по руската инфлация, дето никой не е знай ква ще е след 10години) и перки соларки натамънени да са винаги на печалба - те и банкерите, дето са ми дали кредитите да могат сульо-пульо да се пишат "инвеститори" във ВЕИ.
И катъра пъшка и дърпа. Ония яхат и врякат, ръгат го в ребрата и плющят с камшика и все повече мераклии са се завтичали да се покатерят на самара, или поне хванат за опашката му.
Края на цялата тая дивотия се вижда и е близо. Или бедното животинче ще събере силици да хвърли предсмъртен къч и се отърве от мъчителите си или просто ще пукне. И в двата случая тия дето са отгоре ще се удремят, защото вече няма свободни катъри по света за яхане.
Както се удремаха американците и пр. западняци от набедения "Златен милиард" папали деситилетия на кредит и сега са се видели в чудо на кой да прехвърлят трилионните борчове, като се изръсиха твърдо по дирнците си.
18 Октомври 2012 16:03
Днес фондационерите са се развихрили във всички медии. Че и във форумите. Милион и половина българи издържали останалите ? Гениално ! Това прозрение може да се роди само в нечия фондационерска глава ! А фондационерите от ФОНДАЦИИТЕ ОО и ИПИ към кои се числят ? Към 1,5 млн. ? Или към останалите, които първите издържат ?
По постовете можеш да познаеш също и кой фондационер, и кой икономист.
Щакоо, Шако, емоционалните изблици засенчват трезвата икономическа мисъл. След като 1.5 млн. издържат останалите, това означава, че пазарът е определил тази пропорция за равновесна. Ако вземат 3 млн. да произвеждат, ще възникне въпросът какво и за кого ? Да не се наложи да внасяме черпаклии от Гърция например ?
18 Октомври 2012 16:06
И аз, като физическо лице, искам да водя счетоводство по ЗКПО

Че кой ти пречи да си регистрираш ЕТ или ЕООД и добре дошъл в клуба на катърите.
Ако си мераклия и не си на държавна хранилка и съдаваш блага достатъчно с които да задоволяваш освен своите и семейството си и нуждите на останалите 5.5 млн българи - моля заповядай. Ще си освобождаваш колкото можеш по закон и ще си на далавера.
Ако, обаче, си набарал някоя държавна цицка си трай и не мърдай много-много да не изпаднеш от каручката.
18 Октомври 2012 16:16
Шако, не ме разбра.
Защо фирмите имат тази привилегия, да могат да си приспадат разходи, а физическите лица да не могат ?
Защо, преди да си платя ДОД, да не мога да си приспадна разходите за транспорт, храна, дрехи, обучение, нима това не са разходи, присъщи за дейността ми ?
Само питам де, не ми отговаряй.
18 Октомври 2012 16:20
след като 1.5 млн. издържат останалите, това означава, че пазарът е определил тази пропорция за равновесна.

Там е работата, че не е "равновесна", както ви изглежда на вас от самара. На катъра му се птеляят краката и е въпрос на време да се случи нещо.
Вие, дънчните, сте си окупирали едно от най-комфортните местенца на самара.
Така и трябва да бъде, но сте занемарили задлъженията си по осигурявне фураж и водичка на добичето, а така също и да плющите с камшика по тия дето му краднат зобта и му са се хванали за опашката да се возят безплатно. Отеделно, че сте и малко множко (цели фамилии от няколко поколения, като фуражките) за работат която вършите и тежите бая.
И понеже наскоро си имах работа с ваши хора, трябва да споделя, че бях приятно изненадан от компетентността на една млада госпожа и не се наложи да си губим времето взаимно с излишнни заяждания. Демек камшик за мен нямаше и момичето се убеди и прие почтеността ми, макар и документацията ми да не беше от най-изрядните, което все пак дава надежда.
Хич не съм от фондационерите, а от най-яките катъри, ама не ми се мисли какво ще стане първо със семейството ми, (другите дето им кихам по няколоко десетки хиляди годишно лични данъци не ги мисля) ако нещо се сецна.
18 Октомври 2012 16:29
kempes
18 Октомври 2012 16:16
В абсолютно си право да питаш. Защото тия неща наистина се приспадат в различна степен за физическите лица в държавите, които тукашните каскети дават за премира че плащали 20-30% данък върху доходите.
Но нашите соц каскети си траят за тия неща, като разчитат че народа е прост и недорасъл и могат да си го лускат и сапунисват както им дойде.
Като станете повече дето питате, и аз ще се присъединя към вас и закрия фирмата си, която не ми и трябва чак толкоз в която на практика аз съм единствения носещ приохд, но с която отървам част от разходите за издръжката на студентите и учещите в къщи.
Защото в нашата фамилия много се учи, понеже е казано - Който се учи, той ще сполучи!
Предпочитам да съм солидарен с децата си, а не с няква фиражка или зелен чорап, да можел да се пенсионира на моята възраст и върти синджирчето на площада да закама ученичките.
18 Октомври 2012 16:42
Шако, как определи, че пазарът не е уравновесен ? Ако имаш много работа, това е чудесно, разширяваш, наемаш, печелиш повече, а и за черпаклиите ще има. Ако завиждаш на данъчните на комфорта, заповядай. Май в момента тече конкурс в София. Ще се качиш и ти на самара и ще си клатиш краката. Ще питаш ли що има конкурс ? Ще ти кажа. На някои от нашите самара не им е харесал и са отишли да се главят за катъри и затова има местенце и за теб. Пак ти казвам, заповядай !
18 Октомври 2012 17:18
БирникЪ
18 Октомври 2012 16:42
Катъра, макар и да мъкне по-толям товар то прави заради свободата къде и какво да пасе. За сметка на това няма гартирано сипано в торбата. Някой път поляната е тучна, понякога не толкова - само тръни.
Както споменах и по-горе от вашите хора нямам причина да се оплаквам. Давам си сметка с какво се занимавате, имам лични познати от вашите и няма да забравя какво ми каза един съученик по Костово време, кога ми събирахте 40% от заработенето и аз мрънкосвах постоянно. Та той ми рече - "Не се оплаквай щом много плащаш, значи много изкарваш." Та, оттогава ми остана всяка година като ги плащам да си казвам - "Айде догодина повече да са!", те ми се чудят на акъла.
Берекет версин както се казва, криза-мриза вървим нагоре.
Обаче за разширямането, наемането на хора и пр. тва в моя бранш няма как да стане за сега в България.
Не че не може. Поне 300-400 млн суха пара би влязла годишно допълнително в страната и би имало и за черпаклиите и за много хора, обаче нишата вече е окупирана от дърти коминистически (те бяха кочсомолци навремето) песовци и буквално пердашат през кунките ако се появи някой да им провш конкуринция.
Най-вероятно не работят за тях си защото в дъното им са някви офшорки - руски или милиционерски от дълбоко законспирираните "разузнавачи" от соца.
Никой от досегашните не е посмял да ги бутне или приложи закона - заплюли са си богатствата на страната за бащиния.
Пък и на местния матрял май му е приятно да го лускат, така че няма смисъл.
Виж да се излезе директно на световния тепих с местни хора е по-възможен вариант, обаче за тая работа трябва да са много подготвени- Иначе ще ги схрускат за нула време. Начинанието е рисково, някои колеги опитаха но се получи провал. Хората които подготвиха и тръгнаха, като им се отвориха очите просто ги изоставиха по средата на проектите.
А в чужбина за такива неща не се прощава и ди изгризан за нула време.
Още народеца ни не се е отървал от прошляшкия манталитет и затова сега сме така.
18 Октомври 2012 18:29
Шако, колко си прав само!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД