:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 210
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Парламентът избира днес представителите си в КС

Парламентът ще попълни днес своята квота в Конституционния съд (КС). Депутатите ще трябва да изберат двама съдии измежду четиримата претенденти. В надпреварата участват двамата зам.-шефове на НС Анастас Анастасов (ГЕРБ) и Екатерина Михайлова ("Синята коалиция"), които бяха издигнати от своите ПГ. Номинирани са още Венета Марковска, зам.-шеф на Върховния административен съд (ВАС), предложена от независими депутати, и Татяна Върбанова - шеф на отделение във Върховния касационен съд (ВКС), посочена от БСП.

Преди седмица четиримата бяха изслушани от правната комисия. Анастасов се обяви за постоянно развитие на практиката на КС по основния закон, включително по теми, по които институцията вече се е произнасяла. Темата за преразглеждане на вече взети тълкувателни решения стана особено актуална след 2003 г., когато КС блокира възможностите за изваждане на прокуратурата от съдебната власт, с което на практика блокира съдебната реформа. Според Михайлова право да се обърне към съда би трябвало да има всяка парламентарна група, без значение дали има необходимите 48 депутати за отнасяне на въпрос до съда. Според нея е недопустимо участниците в изборите да не могат да сезират директно съда, след като той има правомощия да се произнася по спорни въпроси, свързани с изборния процес. Върбанова се обяви срещу широкото тълкуване на конституцията, което неведнъж е било предприемано от различните състави на КС. Последният случай бе отхвърлената жалба на омбудсмана срещу привилегията на банките да събират дълговете си по съкратени процедури. Срещу съдия Марковска пък има подаден сигнал, че е лобирала пред органите на реда за свой близък, обвинен в хулиганство.

"Медиапул" съобщи снощи, че Европейскатата комисия е разкритикувала остро Народното събрание за прикриването на сигналите срещу Марковска по време на изслушването. Тогава депутатът от БСП Янаки Стоилов не оповести случая, но даде на кандидатката срок до днес да даде обяснение по него. "Всички обвинения за корупция и конфликт на интереси трябва да бъдат изчистени, за да се защити авторитетът на Конституционен съд", е казал говорителят на ЕК Оливие Баи, цитиран от "Медиапул".

1043
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД