:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 312
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Разузнаването на САЩ хакнало администрацията на Саркози

Кибератаката била извършена с американско-израелски вирус, предназначен за ядрената програма на Иран
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Никола Саркози посрещна наследника си Франсоа Оланд в Елисейския дворец на 15 май т.г. Десетина дни преди това американското разузнаване пробило компютърната система на президентската администрация и се сдобило със секретни документи.
Американското разузнаване е извършило тайно кибернападение срещу компютърната система на администрацията на президента Никола Саркози малко преди президентския балотаж във Франция през пролетта. Това разкри френското седмично издание "Л`Експрес", което се позовава на собствени осведомени източници.

Изданието посочва, че хакерите успели да претърсят дори компютрите на най-близките съветници на Никола Саркози, включително на началник кабинета му Ксавие Муска. От харддисковете на президентската администрация са били копирани секретни документи, както и стратегически планове. Самият Никола Саркози не е станал жертва на нападението поради простата причина, че нямал служебен компютър в Елисейския дворец.

Всичко започнало във "Фейсбук". Нападателите първо идентифицирали в социалната мрежа профилите на хората от президентската администрация. Представяйки се за приятели, те ги канели чрез електронно съобщение да се включат в интернета на Елисейския дворец. Само че линкът, който служителите получавали, ги препращал към огледална страница. Неподозиращите служители въвеждали имената и паролите си, благодарение на което хакерите се сдобили с ключовете за достъп до президентската администрация, разказва "Л`Експрес".

За да пробият системите за защита на президентска администрация, нападателите са използвали създаденият съвместно от САЩ и Израел вирус "Флейм" (Flame), чиято потенциална мишена е всъщност иранската ядрена програма.

Френската Национална агенция за защита на информационните системи (Anssi) трябвало няколко дни да "почиства" мрежите от троянски коне, инсталирани от "Флейм".

Макар произходът на хакерската атака да не е установен директно, тъй като хакерите са заличили следите си много успешно, експерти по сигурността и източници от Елисейския дворец коментират пред "Л`Експрес", че следите от такава координирана атака водят към близък съюзник - САЩ.

"Много перфектен "Флейм" може да копира документи от компютъра, да записва от екрана и дори да активира микрофона на машината, за да записва разговори", разказва пред френското издание Виталий Камлук, специалист по електронна сигурност от "Касперски Лабс", които първи идентифицираха вируса в началото на годината. "Създаването на такъв вирус е изисквало много финансов ресурс и човешки усилия и само една страна по света може да мобилизира всичко това", посочва още експертът.

Джанет Наполитано, министър по вътрешна сигурност на САЩ, нито е потвърдила, нито отхвърлила твърденията на "Л`Експрес".

РЕКОРД

Гръцката полиция арестувала програмист, който търгувал с личните данни на 9 млн. гърци, което е своеобразен рекорд за страна с 11-милионно население, предаде ИТАР-ТАСС. При обиска в дома на 35-годишния киберпрестъпник открили три харддиска с лична информация на гръцки граждани, предназначена за продажба - адрес, телефонен номер, лични данни на данъкоплатците, регистрационни номера на автомобили. Следствието се опитва да изясни по какъв начин и откъде хакерът е успял да извлече данните, които се намират във файловете на Министерството на финансите. По тази причина още не са предявени обвинения срещу програмиста.

8
2528
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
21 Ноември 2012 19:46
"Пази ме Боже от приятелите , от враговете сам ще се опазя..."
21 Ноември 2012 21:13
Приятелски киберогинь , че и Баф , такива обноски ...
22 Ноември 2012 09:10
Следствието се опитва да изясни по какъв начин и откъде хакерът е успял да извлече данните, които се намират във файловете на Министерството на финансите.

Чувал съм, че в много случаи такива хора се вербуват = назначават за стожери на правителствени системи, срещу добро възнаграждение.
22 Ноември 2012 09:17
Също като касоразбивачите.
22 Ноември 2012 10:05
Преди години си заключих ключа в колата. Но не в Атина, а в Моливос, о-в Лесбос. Иначе прекрасно място, но далеч от столицата Митилини и въобще лошо .. Обърнах се към собственика на хотелчето, в което бях отседнал, и той ми каза да не се тревожа, сега щял да извика Ахмед. Ахмед е бил нелегален имигрант от Пакистан и цар в разрешаването на всякакви ключалкови проблеми. Пристигна Ахмед, тъмнокож симпатяга на около 50 г. , отключи колата за по-малко от 1 минута и поиска съвсем скромно възнаграждение (дадох му го двойно). Като си отиде, аз попитах хотелиера дали не е опасно Ахмед да упражнява по този начин своя занаят, нали може да го види някой полицай, униформен или цивилен.. А той ми каза да не се притеснявам, щото чилякът бил добре известен на полицията, която също ползвала неговите услуги, когато се налагало, и се правила, че не го познава. Естествено, ставало дума за човек, който не упражнявал никакви нелегални дейности, свързани с неговия талант.
22 Ноември 2012 10:30
какъв е изводът - Фейсбук и всякаквата останала кочина и боклук в мрежата вършат добра услуга на любопитни и заинтересовани от данни хора
Какво се прави в белите държави, странно защо и Франция не го е направила.
Ами компютрите с чувствителна информация се изолират от тези, които са свързани с Интернет.
това, че във френското правителство не са го направили или по-вероятното - извършвали са нарушение на правилата, си е за тяхна сметка.
То пък какво ли са научили - новата поръчка обувки с висок 8 см ток за бившия президент, или данни за някое негово ново и вече бивше гадже ...
22 Ноември 2012 12:41
Интересен е самият факт- подробностите кога, по какъв повод не са съществени.
Фактът предизвиква най- малко следните въпроси: 1. Защо се налага САЩ да хаква администрацията на Саркози- те нали са братски, демократични, натовски държави? 2. Защо Саркози не си е разказал всичко с гордост на американските си братя, а се налага да го хакват? 3. Ние защо не сме хакнати? Нямаме тайни, защото ни е страх от хакване, или всичко си разказваме преди да се е случили- пак от респект пред самото хакване? 4. Сега ние трябва ли да се гордеем, че нас не ни хакват, или да сме тъжни, че няма за какво да ни хакнат?
Странно как една случка между две братски, натовски, демократични държави поражда въпроси в трета, която уж формално няма нищо общо със случая? Няма, няма ама и тя е братска, натовска, демократична... а остава нехакната?! А може пък и да е хакната много отдавна и вече да е забравила, или вече да не й е интересно когато я хакат и да си мълчи? Въпроси, въпроси... Тема за размисъл... ама на кой ли пък му трябва да размишлява? Пускай чалгата...
22 Ноември 2012 13:27
Не се впрягайте! Вижте източника, преди да пишете.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД