:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 264
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Коледните добавки на пенсионерите са заложник на бюджета на ЕС

България до последно няма да има яснота как ще приключи 2012 година заради риска от забавяне на парите по еврофондовете
Коледните добавки на пенсионерите се оказват заложник на бюджета на Европейския съюз. Заради срива в преговорите за бюджета на ЕС за 2012 г. България заедно с други страни до последно няма да има яснота какви средства за вече направени разходи ще й бъдат възстановени. Това засяга дефицита по консолидираната фискална програма и възможността за осигуряване на допълнителни средства за възрастните за Коледа, показа проверка на "Сега".

Възможността за осигуряване на коледни добавки към пенсиите бе обвързана от финансовия министър Симеон Дянков с изпълнението на бюджета за тази година. Дянков обясни, че правителството ще отпусне пари само в случай, че приходите и разходите по бюджета позволяват това, което ще стане ясно около 7 декември. В същото време при приемането на закона за държавния бюджет за 2013 г. Дянков обяви оптимистично очакване, че дефицитът в края на годината по консолидираната фискална програма ще е 0.7% при планирани 1.3%, т.е. със значително по-нисък дефицит.

Сметките показват, че при изпълнение на тази прогноза държавата ще може да си позволи да даде коледни добавки, без това да влоши сериозно салдото по бюджета. Синдикатите настояват коледни добавки да получат всички пенсионери с пенсии до 400 лв., като сумата е диференцирана от 20 до 50 лв. и за целта ще са нужни около 60 млн. лв. При брутен вътрешен продукт от 77.7 млрд. лв. 60 млн. лв. допълнителен разход би довел до повишаване на дефицита с 0.08%, или той ще достигне 0.8% при планирани 1.3%. Необходимият ресурс може да се окаже и по-малък, защото от социалното министерство говорят за отпускане на добавки само към пенсиите до 200 лв. Тези сметки обаче вече са залог на преговорите по общия европейски бюджет, защото Европейската комисия може да не възстанови в обичайния тримесечен срок вече направени разходи по еврофондовете.

Както "Сега" писа, бюджетът на ЕС за 2012 г. се оказа недостатъчен и европейската комисия настоя за увеличаването му с 8.9 млрд. евро. Съветът на министрите отхвърли предложението, което замрази и преговорите за 2013 г. Развръзката по бюджета за т.г. и догодина още се чака, но това поставя под въпрос разплащанията на вече направени разходи.

По данни на Национален фонд към финансовото министерство, който обработва заявките за плащания, размерът на заявени за възстановяване средства от ЕК в момента възлиза на 400 млн. евро. Това се равнява на 1% от БВП. Ако тези пари не бъдат възстановени в срок, дефицитът по консолидираната фискална програма за 2012 г. ще се повиши и може да стане дори над планирания. Превеждането на парите със закъснение през 2013 г. обаче ще повлияе положително върху планирания дефицит за догодина, изтъкват от фонда.

ПРИЗНАНИЕ

За липсата на яснота за прогнозния размер на дефицита не отрече и министърът по еврофондовете Томислав Дончев. "До 2 седмици би следвало да има яснота по общия бюджет на ЕС за 2012 г., защото противното ще затрудни всички държави", коментира за "Сега" Дончев. Той е получил уверения, че Европейската комисия ще направи всичко възможно до края на годината да бъдат възстановени поне 360 млн. евро, заявени за разплащане през октомври.
19
5111
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
25 Ноември 2012 18:51
Българските пенсионери са заложник на гръцките си колеги.
25 Ноември 2012 19:30
Айде сега-коледни добавки, глезотии....Пенсиите да сме му благодарни на Джиджи, да му целуваме ръка,че преди Коледа не въведе и данък пенсия
25 Ноември 2012 19:38
Няма разумен пенсионер,който да е повярвал на подхвърлената партенка.
25 Ноември 2012 19:43
Не просто са болни,но беспорно са И мафиоти бобо и джиджи.А повечето пенсионери са си обикновени идиоти-избират мафиот-идиоти...
25 Ноември 2012 20:39
Вижте информацията за просветното министерство и ще разберете гръцките пенсионери ли са виновни или нашенските крадци...
--------------------------------
Блогът на Генек

25 Ноември 2012 20:44
Некадърникът Дянков става банален с опитите си да се прави на интересен. Туй нещо за счетоводител на държавата ли е поставено, или за примадона която непрекъснато се лигави?!?
25 Ноември 2012 21:24
Коледните добавки на пенсионерите са заложник на бюджета на ЕС
Грешка на заглавието!Още от самото начало,коледните добавки са заложник на предизборни задявки.За това са и обречени.
25 Ноември 2012 21:51
Много от пенсионерите (тия където гласуваха, за собствените си екзекутори)-
си заслужават гаврата 4 години вече! Някой от тях, собствените им деца ги подведоха.
Сега ще си играе с всички нас, на тука има - тука нема!
25 Ноември 2012 22:04
Тц, тц
Тоя бюджет не е ли за следващ период
Нещо по-така да беха пробвали. Кишата примерно
26 Ноември 2012 04:20
Направо кажете,че строим мегаломанските проекти с пари от бюджета и че на фирмите не е плащано.И че тотално ще затънем,ако разходите не бъдат одобрени и не ни платят!Не пари за пенсионерите,но и нови дългове ще влезем и още от бизнеса ще фалира.Вестниците по някаква причина не търсят данни и не правят анализи по т.нар .европейска тема.Хората не са информирани каква каша са забъркали управляващите и каква катастрофа ни чака!
26 Ноември 2012 08:07
Коледните добавки на пенсионерите са заложник на бюджета на ЕС

Днес коледните добавки , утре цялата държава и бъдещето ни.
26 Ноември 2012 08:28
annetaz
26 Ноември 2012 04:20

И аз си мисля, че дереджето е такова и на башбакана ни в Брюксел са му показали . Най-вероятно за т`ва оня ден така беше избеснял, та чак му се привидя стогодишно управление на социалистите.
Според мен надбавки ако въобще има, то те ще са толкова символични, че по-скоро ще приличат на гавра. Силно се съмнявам, че цункащият Джиджи не е наясно с положението в хазната и увърта като циганин хванат с чужд портфейл. Еничар!
26 Ноември 2012 11:05
......Кажи ми, кажи, бедни народе, кой те в таз робска люлка люлее?....
26 Ноември 2012 11:09
M...
Пенсиите (януарската пенсия за 2013) и помоща за коледа (последна?) на гърците ще се изплатят нормално - на 22 декември.
Линк
26 Ноември 2012 11:55
Всеки нормален форумец би трябвало да е наясно,че всички мегаломански простотии до момента се финансират от ДЪРЖАВНИЯ бюджет и не е ясно ще ли ЕК да плати нещо или ще пием студена вода/особено като се установи колко са отмъкнали нашите фирми/.
26 Ноември 2012 12:02
Сега пък на Правителството са виновни ЕС и неговия Бюджет ...До вчера бяха виновни Комунистите ...Утре най вероятните виновници за недаването на мизерни добавки за бълтарските пенсионери ще се окажат Нерон , Окгавиан, Марк Антоний ... Само Симеон Дянков е изцяло Невинен ...Дайте да му построим по този случай един паметник ...Или поне да го вкараме в Мавзолей ...Заслужило си го е Момчето , няма що ...А старците и бабите , ламтящи за някакви добавки да ги изхвърлим на Боклука , където изглежда им е мястото ...
26 Ноември 2012 14:30
"България до последно няма да има яснота как ще приключи 2012 година заради риска от забавяне на парите по еврофондовете"
По какъв въпрос България има някаква яснота... а да не говорим за мнение?
26 Ноември 2012 19:02
Коледните добавки на пенсионерите са заложник на бюджета на ЕС


ТУЙ Е ЗА бЪЛГАРИЯ,отличничката на тиквата.
А пък Гърция ПЛАЩА на 22 декември 2012 г. коледната пенсия и пенсията за януари 2013г.Некадърници,правят мръсно на левент боко...
26 Ноември 2012 19:14
Достойни старини за българските пенсионери. (Забележка: проблемът не е финансов)


http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2012/11/blog-post_26.html
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД