:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 337
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Инспектори "ловят" негодна риба преди Никулден

Пловдивският панаир обяви, че Международната изложба за храни и напитки „Фудтех 2013“, която ще е през април, ще изненада посетителите с авангардни ястия.
Броени дни преди Никулден служителите от Агенцията по безопасност на храните засякоха купища негодна риба в търговската мрежа. Само за седмица контролният орган е проверил 1085 заведения за обществено хранене и магазини. След инспекцията два обекта са с временно преустановена дейност, бракувани са 1020 кг храни, като 945 кг от тях са риба и рибни продукти с неясна маркировка и нарушена цялост на опаковката. По-голямата част от тях са открити в обект на фирма "Алком" ЕООД - Велико Търново.

В момента шаранът се продава с лев по-евтино от миналата година. В столицата рибата се търгува по 5.50-5.90 лв. за килограм, а в Бургас шаранът струва 4.90 лв. за кг, но се очаква точно преди Никулден да поевтинее още. Спадът на цените се дължи на рекордния улов на паламуд, сафрид и чернокоп, който сваля цените и на останалите риби.

Най-често срещаните нарушения са свързани с неправилно съхранение и предлагане на продукти с изтекъл срок на годност, коментират от БАБХ. След Никулден проверяващите ще инспектират хотелите и ресторантите във връзка с предстоящия студентски празник, а след тях и всички обекти преди Коледа и Нова година.

Шампионът по договорени европари е най-назад в усвояването им

В стремежа си да не загуби пари от европейските фондове, страната ни договаря проекти над капацитета на оперативните програми. Така се стига до парадокса най-рисковата програма да е фаворит в класацията по договорени средства. С най-голямо свръхдоговаряне е ОП "Околна среда" - договорени са проекти за над 2.2 млрд. евро, което е 123% от ресурса й. Това обаче е най-слабата програма от гледна точка на изпълнение - разплатени са едва 16% към края на октомври т.г. - 284 млн. евро. Това показват данните от доклада за изпълнението на еврофондовете на ресорната парламентарна комисия. Всички проекти за пречиствателни станции и канализация за над 900 млн. лв. са пред провал, сигнализираха наскоро от сдружението на общините. "Програма "Околна среда" не вървеше добре и преди, но сега е още по-зле. 900 млн. лв. са договорени в повече, при положение че ресурсът е намален, защото е пренасочен към мотриси и автобуси", заяви депутатът от БСП Димчо Михалевски.

Към края на октомври страната е договорила 95%, или 7.6 млрд. лв. от ресурса на 7-те оперативни програми. Платени обаче са 31% - 2.5 млрд. лв. Министърът по еврофондовете Томислав Дончев прогнозира, че до средата на 2013 г. ще сме договорили 100% от всички пари. Колко ще сме усвоили обаче министърът не се нае да каже.

Различията между регионите се задълбочават и бедните стават по-бедни, е изводът на доклада на парламентарната комисия. В София БВП на човек е 5 пъти по-висок от най-бедния регион по този показател - Силистренския. Ако в София на човек се падат по 11 000 евро през 2011 г., във Варна са 5000 евро, а в Силистра - 2300. "Страната ни е далеч от изпълнение на заложените индикатори в националната стратегическа референтна рамка, а отклоненията са значителни", заяви председателят на комисията Моника Панайотова (ГЕРБ).

Вече е известно и новото име на програмата за регионално развитие. През периода 2014-2020 г. тя ще се казва "Региони в растеж", обяви министър Лиляна Павлова.
2
1045
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
04 Декември 2012 22:36
В Темата за "кюфтаците" също имахме подобен спор, ама Танас го фризираха!
Що ли?
05 Декември 2012 12:09
Тази година инспекторите малко позакъсняха да излязат "на лов за Шарани"
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД