:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 333
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Все пак ще може да се пуши и на топло

Здравните инспектори смекчиха позицията си за загражденията от найлони пред заведенията
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Политиката към новите помещения за пушачи съвсем се обърка, а в парламента отново анонимно се заговори за промяна на забранителния режим - в посока разрешаване на цигарите след 22 ч.
С първия сняг здравните инспектори смекчиха позицията си за загражденията от найлони, които се оказаха спасителен вариант за пушачите в заведенията. "Не искаме да тормозим пушачите. Да ги изкарваме на минус 10 е вече крайно и смешно. Водещият принцип е да няма притеснения за непушачите", коментира главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред "Сега". Според последното тълкуване къде може и къде не може да се пали ресторантьорите ще позволяват на клиентите да пушат в специално оградени за целта помещения. Тези места обаче не могат да бъдат вътре в заведението, а само по тротоарните части, външните градини и тераси.

Кунчев обясни и изискванията към тези пушални - да не са големи, да има няколко стола вътре, за да не стоят клиентите прави, но да не се сервира или консумира в тях. Последното условие не се спазва никъде по заведенията, а освен това на много места в центъра на София откритото пространство е даже по-голямо от закритото, например по бул. "Витоша".

Според здравния инспектор няма проблеми и да се отоплява вътре, стига да се спазват условията за пожарна безопасност. Практиката сочи, че повечето собственици на заведения слагат газови чадъри за отопление под навесите, но пропускат факта, че тези уреди трябва да се използват единствено на открито или в помещения с достатъчна вентилация. Това вече нарушава пожарната безопасност и подлежи на санкция, обясни пред "Сега" комисар Румен Благоев от Главна дирекция за пожарна безопасност и защита на населението. "Защо не се съгласуват с нас първо? В нашите наредби всичко е обяснено - какви уреди могат да се използват на открито и какви на закрито, за да отговарят на изискванията за безопасност" изясни той, като добави, че ще бъдат абсолютно безкомпромисни спрямо тези, които пренебрегват инструкциите.

От столичната здравна инспекция не дадоха точен отговор за това как ще се определя кога ще има нарушение и кога не. Инспекторите ще преценяват на място спазени ли са изискванията. Софка Добрева от столичната РЗИ обясни за "Сега", че за момента ще се следи дали огражденията са проветриви и да не е абсолютно задимено вътре. Без коментар остана въпросът дали ще се глобява за пушене в обособените места, докато се формира окончателно становище за пушалните.

БЕЗ КОМПРОМИС

За разлика от тентите другият начин да се заобиколи забраната за пушене - като се регистрират заведенията като частни клубове, не се признава от здравните инспектори. Вече дори има глобен собственик на частен клуб. Ангел Кунчев обясни, че тези клубове пак са обществени места, щом са предназначени за обществено ползване. От столичната РЗИ категорично заявиха, че забраната за пушене важи за този тип обекти така, както важи и за всички останали.
6
4026
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
04 Декември 2012 20:05
Тъй,тъй, посоката е правилна - сега разрешават найлоните, после остъкляване и накрая - тухлички. И тамън ще дойде изборно време и ще вкарат пепелниците вътре.
04 Декември 2012 20:40
и без друго забраните дори в болници не се спазват..
писюри гадни!
05 Декември 2012 03:28
На човек направо му писва от малоумията в тая държава!Строиха заведения,обзавеждаха ги да е уютно на клиента,слагаха вентилации и сега какво?!Клиентите на тротоара в снега или на палатка от найлон пред кръчмите?!То бива простотия и цигания,но това прехвърли мярката!Така ли ще станем европейци?!Какво му беше на стария закон,че се наложи тая промяна?Отново карат бизнеса в кризата да прави нови инвестиции и да взема кредити,но не да подобри визията и средата за хората,а да изгражда безсмислени грозни,вероятно опасни съоръжения?!Толкова ли е трудно да се осмисли грешката и да се реши проблема без тия циркове и подкупи?В държавата с най-лошо здравеопазване в ЕС,където преди декември вече няма направления и се закриват болници,управляващите са се загрижили за здравето на нацията?!Хайде де!Това,за да го вярваш,трябва да си тотален кретен!И да се радваш,че искат да ти вземат личната карта,ако останеш без работа и доходи!Наистина има всякакви хора и много от нас са като шопа:Я не сакам на мене да ми е добре,я сакам на Вуте да му е зле!Та така и част от непушачите се радват и искат тоталната забрана да остане...Няма значение,че правата им бяха защитени при разделянето на заведенията,те искат,ако може пушачите да бъдат изгорени на клада като вещиците!Но не се усещат,че са следващите,защото са:безработни,инвалиди,майки и всякакви други и като акцията излезе успешна на други хора ще отнемат правата под някакъв предлог.Днес са ударили с репресивни мерки заведенията,но се гласят да погнат и малките магазинчета,защото там нямало хигиена..?!Да се прави бизнес в Бг е мъка,да се живее също е мъка.
05 Декември 2012 10:08
anetaz,споделям мнението ти!
05 Декември 2012 10:24
Строиха заведения,обзавеждаха ги да е уютно на клиента,слагаха вентилации и сега какво

Само за протокола и за непомнещите - още, когато се започна с разделянето на зали за пушачи/непушачи се знаеше, че това предстои тоталната забрана и това е само гратисен период.
05 Декември 2012 15:53
Брей, аз тъкмо наточих сабята, влизам в темата, и кво да видиш - скука, никой никого не обижда, не се водят безмислени спорове :о) Идилия.
Аз и вчера ви казах - в тая държава един референдум не може да се направи като хората, а, да се въведе забрана за пушене на обществени затворени места гладко и без аварии - ъпсурт!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД