:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 340
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Турция преговаря с лидера на ПКК

СНИМКа: ЕПА/БГНЕС
Абдула Йоджалан
Разузнавателните служби на Турция водят преговори за разоръжаване на Кюрдската работническа партия (ПКК) с нейния лидер Абдула Йоджалан, излежаващ доживотна присъда в турски затвор, съобщиха агенциите. В интервю за телевизия Ен Ти Ви Ялчин Акдоган, главният политически съветник на правителството, потвърди новината. "Правителството подкрепя всякакъв диалог, който би довел до край на насилието. Не може да постигнем резултати и да премахнем организацията само с въоръжена борба", призна съветникът. Той добави, че Абдула Йоджалан е "основният актьор", но постави под съмнение дали контролира най-непримиримите елементи в ПКК, действащи от Северен Ирак. Турският в. "Хюриет" твърди, че представители на разузнаването са имали 4-часова среща с Йоджалан на 23 декември. Той бе осъден на смърт през 1999 г., но през 2002 т. Турция отмени смъртното наказание и доживотен затвор.

Повечето турци обаче се изказват срещу отстъпки на екстремистите, което връзва ръцете на властите. Т.г. конфликтът между кюрдските сепаратисти и Турция рязко се изостри. Общо в хода на конфликта, започнал в началото на 80-те години, са загинали 40 000 души.

11
1559
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
01 Януари 2013 20:15
По аналогия Ботев, Левски и т.н. са били екстремисти... Колкото до Йоджалан не се знае през тези 13 години в затвора, как е бил обработван и дали не е рухнал като личност. В тази връзка кюрдите не изразяват ли съмнение, че може да ги представлява.
02 Януари 2013 09:05
По-важно е как повечето кюрди се "изказват", а не "повечето турци". Но това явно не вълнува авторът на статията.Всъщност повечето турци са се "изказвали" и за това да няма независима България. Те и сега биха искали това да е така, но... има и други мнения.
02 Януари 2013 09:47
Е това мисля, че казва всичко за турската армия. Тя се разписа в своята неспособност да се справи с ПКК. А тръгнали да се месят в Сирия. Като ви казвах, че са книжен тигър....
Апропо кюрдите направиха тактически съюз с Асад и вече контролират голяма част от турско-сирйската граница. Много добър буфер е това!
02 Януари 2013 10:52
щом се тръгна на преговори значи нещо Турция е взела да вижда неспособността си да потиска няколко милионно население, което не я признава.
Има и лош момент, евентуални преговори с евентуални отстъпки в насока автономия или повече могат да предизвикат сходни действия и на мюсюлманското малцинство в България ... и тогава ... кофти.
02 Януари 2013 14:12
За неспособната турска армия Натисни тук

Или турците ще кажат, че са искали да преговарят с кюрдите, но те не са искали и неспособната турска армия ще продължава да тества машините си върху тях.


02 Януари 2013 14:54
Нека тестват льошо нема. Кюрдите също тестват върху турската армия своите оръжия. Една същинска тестова конвергенция се получава. Но ПКК си е там в Югиозточна Турция по-силна от всякога. Голямата част от тази територия не е под контрола на правителството....
02 Януари 2013 15:45
А някой беше казал "Не може да се управлява народ без неговото съгласие". Ама американец го казал, значи не е верно.
02 Януари 2013 16:12
Сеймен
02 Януари 2013 14:12 турската армия може да е многобройна и въоръжена , но е в същото положение в което е и българската армия и всички останали армии членки на НАТО.
С други думи, ако не си разбрал, турската армия също служи на чужд господар и е под неговото командване. Служат и ще бъдат употребени от сатанистите на Пентагона.
02 Януари 2013 18:33
Ама вий наистина много по вече сте информирани за Турция.
ПКК си е там в Югиозточна Турция по-силна от всякога.

Kак написъл терористичната организация с главни букви. Сигорно много им се възхищава.
Когато поставят друго знаме в тоя град тогава ще приказваме, че не е под контрола на правителството.
Натисни тук
За твое успокоение да кажa, че по вероятното е тия Северни части на Ирак и Сирия да се присъединят към Турция.
80 процента от продаваните стоки в Северен Ирак са турски
http://e-vestnik.bg/13840/neochakvanite-partnyori-zashto-se-sblizhavat-turtsiya-i-irakskite-kyurdi/

С други думи, ако не си разбрал, турската армия също служи на чужд господар

Разликата е там, че турската армия никога не се е кланела на НАТО за да бъде приета. Навремето НАТО им се кланела за да е в НАТО.
За това те не изпратиха войници в Ирак – въпреки натиска на Америка.
Например България може ли да каже НЕ на някой свой пореден господар.

02 Януари 2013 18:47
Аз пиша ПКК с главни букви защото спазвам елементарната граматика на българския език. ПКК е абревиатура от думи и се пише с главни букви незаивисмо дали ми харесва дейноста им или не!
Анадъмно?
03 Януари 2013 10:22
Сеймен, трябва по-добре да ви подготвят агитпропчиците на ердоган. Това, което си представил е най-обикновена гьобелсова пропаганда. А този Фъртунов е един много повърхностен коментатор, даже не бих го нарекъл анализатор. Турската армия е добре въоръжена, но това не е достатъчно за една войска за да бъде добре мотивирана. А и се съмнявам, че е подходящия инструмент за водене на неосманската политика на ердоган. Тази политика засега според мен е като улица без изход. Първо трябва да бъде решен кюрдския въпрос. Той няма как да бъде заобиколен, а докато не се намери някакво дълготрайно и ефективно решение, всички останали опити на ердоган и давудоглу ще останат ялови.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД