:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 343
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Зам.-министър помага на обръчи от фирми на ГЕРБ да усвояват евросубсидии

От пренареждането на проекти за 61 млн. лв., направено от земеделското министерство, най-много ще спечелят приближени на депутата Емил Димитров
Пореден корупционен скандал избухна в земеделското министерство. Според доклад на инспектората към Министерския съвет, оповестен от БГНЕС, по програмата за развитие на селските райони са извършвани крупни нарушения, целящи да дадат предимство на отделни общини при усвояване на евросубсидии. По схемата за пореден път излизат облагодетелствани обръчи от фирми около депутата от ГЕРБ Емил Димитров.

Проверката, уличаваща зам.-министъра на земеделието Светлана Боянова, е извършена през ноември 2011 г. по заповед на премиера Бойко Борисов. Тя е разпоредена след сигнал за нарушения на служители на земеделското министерство при одобряването на местни инициативни групи (от малки населени места) по програмата "Лидер". По нея бяха разпределени 128 млн. лв., разделени в две конкурсни сесии - през 2011 и 2012 г. Според бившия зам.-председател на комисията за оценка на стратегиите на местно развитие Маргаритка Астраджиева, която е подала сигнала, първото класиране - за 61 млн. лв., е било опорочено.

Астраджиева твърди, че комисията за оценка на кандидатите е била неоснователно подменена след намесата на Светлана Боянова. През юни 2011 г. Боянова извикала председателя на комисията Демина Байрактарска да докладва за напредъка на програмата, но успоредно с това проявила интерес за шансовете на конкретни заявления. Отговорът за назованите от Боянова населени места е бил отрицателен и два дни по-късно със заповед на Мирослав Найденов съставът на комисията е бил променен. С втора заповед на министъра, но подписана от Светлана Боянова, на обновената комисия е наредено да направи повторна техническа оценка на представените стратегии.

Второто класиране е довело до сериозни размествания на кандидатите. Така сложената първоначално на 31-во място местна инициативна група "Етрополски Балкан" се издига до 6-о място. Инициативната група на Ямбол "Тунджа" е преместена от 11-о на 2-ро място, а тази на "Струмяни-Кресна" - от 30-о на 18-о място. Проверка на "Сега" показа, че от прекласирането реално се е облагодетелствала само "Етрополски Балкан", която иначе е щяла да изпадне от списъка на класираните 16 общини. "Струмяни-Кресна" е останала с две позиции извън списъка, а група "Тунджа" така или иначе е щяла да попадне в класирането.

Местните инициативни групи се учредяват на принципа на публично-частното партньорство, като участието на местната община е задължително. Проверка на "Сега" показа, че връзката на МИГ "Етрополски Балкан" с Емил Димитров е неоспорима. Като лице за връзка с инициативната група на сайта на програмата за развитие на селските райони е посочен братът на депутата - Станко Димитров. Освен това в групата влизат свързани с Димитров фирми и сдружения. Партньор например е "Етропарк" ООД, в която Димитров имаше дял до влизането си в парламента. Свързани с депутата са и сдруженията "Ездови спортен клуб Болкан Хорсес", в управата на което е брат му Станко Димитров, както и "Зелена Стара планина", в което фигурира Красимир Стоев от управата на свързаната с Димитров "Медикет".

Прекласирането на Етрополе ще вкара в общината и включените в групата населени места общо 3.8 млн. лв. Те ще се разпределят за проекти от стратегията за местно развитие. По регламент максималното финансиране на отделен проект трябва да е до 200 000 евро, като самите проекти се класират от партньорите в съответната местна инициативна група. Кандидатстването в Етрополе вече е започнало, но на сайта на групата няма данни за одобрени проекти.

Според информацията на БГНЕС проверката на МС е потвърдила посочените в сигнала нарушения. Заключението на експертите е одобрено от премиера, а докладът - изпратен за отстраняване на нарушенията в МЗХ в началото на 2012 г. По него не е извършено абсолютно нищо, твърди агенцията. Това косвено бе потвърдено и от коментара на Светлана Боянова, която категорично отхвърля обвиненията в нарушения и дори твърди, че е помогнала за усвояването на евросредствата. "Аз упражнявам контрола и мога да го правя с каквито методи аз преценя", заяви пред БГНЕС Боянова. Тя обясни, че периодично е викала бившата председателка, за да се информира за процедурата, която била много забавена. "Много беше голямо закъснението, повярвайте ми, ние тия пари щяхме да ги изпуснем. Аз никога не съм се информирала за конкретни МИГ-ове, каквото тя се опитва да изкара", оправда се зам.-министърът.
33
11843
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
09 Януари 2013 20:00
Горката калика, изгоря за някви си 61милки
09 Януари 2013 20:06
А ти "за правда и свобода ли мислиш"?
09 Януари 2013 20:12
Емо Фаса е навсякъдееее

И фирма на Емо Фаса изскочи покрай скандала с дюните. „Екстрес Турс“ на Емил Димитров е започнала процедура по покупка на 2,5 дка държавна земя
Натисни тук
09 Януари 2013 20:14
Ами то герберите - Ний сме на всеки километър
09 Януари 2013 20:34
И това се нарича държава - пасмина от крадци. И сега както разбрах, щом дюните са разрушени - всъщност не е имало никакви дюни, няма виновни. Тази Боянова е за затвора от пръв поглед, но най-много да я махнат, защото е изпълнявала прищевките на висшестоящите. Продава златна земя за 20 лв. квадрат, а не е знаела какво прави. Мрсъници с мръсници!
09 Януари 2013 21:14
Анкетна комисия за "Дюнигейт".Изплува и депутата от ГЕРБ Емил Димитров.Идват и сделки за Камчийски пясъци, Света Агалина и Харманите.
Натисни тук
09 Януари 2013 21:19
Атанасов: Борисов и Цветанов да бъдат отстранени, другите са пионки

Големите корупционни схеми стават само с одобрението на премиера, убеден е бившият шеф на НСС
Натисни тук
09 Януари 2013 23:18
Мрсъници с мръсници!


Ми с кви да са, с ангелчета?
09 Януари 2013 23:38
Прав е Атанасов!В толкова стройна ОПГ,като "Кабинет",си важат законите на Мафията и нищо не става без съгласието капо ди тути капи.То и по действията им се виждат сходствата с романа на Марио Пузо,но в български вариант.Българския вариянт на "Кръстникът" е "Кумеца" и погледнато от тоя ъгъл операции като "Наглите","Октопод","Килърите" и прочие изглеждат доста съмнителни.Питанката е само,един ли е главния герой или двама!
09 Януари 2013 23:42
Калинке-малинке, накъде пълзиш,
я кажи за кого ше се оженя?
Фрррр...
09 Януари 2013 23:51
Той, Франк Хърбърт, лекамупръст, всичко това го беше описал в поредицата "Дюн"
Кратко резюме: Падишах-императорът дава едни дюни на един свой сол*ашак . Солът се разпищолва, а опозицията излъчва пророк, който дига бунт срещу падишаха и му маха главата.
10 Януари 2013 00:06
Солът се разпищолва, а опозицията излъчва пророк, който дига бунт срещу падишаха и му маха главата.


Тъжно.
10 Януари 2013 00:14
Taя зам. министърка Боянова не е бушон, тя направо е термична защита, бронирана да устой на противотанкова гаубица.
Каква е ползата от двугодишните "разследвания", преписки, докладни записки на минпреда, след като няма никакви последствия? Та тя дори не може да замете и заличи следите под дюните.
Досега хвана толкова дребни цаци, ама акулите, октоподите, сепийте си плуват в свои води необезпокоявани.
10 Януари 2013 00:19
Mura, ако си гледала "Дюн", там има едни голееми подземни червеи...
10 Януари 2013 00:38
OLDMAD,
първо четох книгата, после гледах филма(поразителен беше синият цвят на очите им), но понеже българските дюни са на Черно море, а не в Сахара затова направих сравнението с ихтисите.
Българските дюни се оказаха препъни камъка на правителството. Тръгнаха да ги заравняват, а такъв трап изкопаха, че току виж пясъкът ги погълнал.

10 Януари 2013 00:59
Taя зам. министърка Боянова не е бушон, тя направо е термична защита, бронирана да устой на противотанкова гаубица.


Oчевадно си жена, та си скарана с техническите термини и овенния жаргон. В този случай Боянова играе ролята на шунт (не шут), пирамичка, а истинската гаубица е г-жа Фидоошу от парламентата, която с нежната подкрепа на Менда може да обърне земното притегляне наобратно!

ПП Извини ме ако си "инжилерка", но то е по-престижно от стругарка!
10 Януари 2013 07:04
В руския криминален мир такъв наричат наводчик...
А тая е и безочлива – „Аз упражнявам контрола и мога да го правя с каквито методи аз преценя...”, казала Боянова...
Преди няколко дни твърдеше, че нищо не правела, само подписвала, защото й поднасяли хартията...
---------------------------------
Блогът на Генек

10 Януари 2013 07:38
komar1 09 Януари 2013 20:14

Ами то герберите - Ний сме на всеки километър


Не, това е за БСП. За ГЕРБ е в сила - "Всеки километър - златен!"

ГЕРБ и ГЕРБаризма е опасен за България!
10 Януари 2013 09:17
Кражбите стават безцеремонни и нагли.Днес Главния прокурор ще полага клетва и се залавя с Борисов,Е.Димитръв,Фидосов и Цветанов.Оципете ме да се събудя.
10 Януари 2013 10:17
Гарантирано от ГЕРБ:Крадем България!
10 Януари 2013 10:31
Mura 10 Януари 2013 00:14
10 Януари 2013 10:32
МНОГО СЕЛСКА ХРОНИКА


По БТВ-то някой

шумно спори.

С кого?

Не знам.

А може би с народа.

Говори си и нека си говори,

нали затуй му плащат хората.



„Държава има,

има власт, която

неспирно бди

за ваште интереси:

строиме магистрали,

ленторежем.

Народът е доволен,

сит

и весел.“



Във кафенето

някой се изсекна

и дълго бърка

празната си чаша,

огледа се и каза уж полека:

– Комай ни лъжат

тия гербери.

Но в писанието

писано е божем:


''Глас народен – глас божи.''

– Комай си прав –

обади се от ъгъла

един младеж

със глас от глад изстинал, –

нали така ви лъгаха

и преди

четири години?



И ако нас ни карат

да гладуваме,

подслушват, лъжат ни,

крадат ни дюните,

то сигурно и лудия

разбира,

че ние трябва

да си кажем думата.



Та казвам аз,

понеже идват

избори,

режимът им ще става по-свиреп,

не се плаши,

а им кажи:

Лъжите долу!

И нито глас дори за ГЕРБ!


изд. ''Калинка-малинка'', 2013

10 Януари 2013 10:41
Растнахме във дни велики с наш'та партия начело,
БКП роди мастити майстори-крадци умели.
Кражбите аз най-обичам,власт да имам в днешно време,
герберче да се наричам,първа радост е за мене.
Вече всички ни говорят как ще паднеме от власт,
не забравяйте ,бе хора-наш'те изборни платформи за големите риформи
нии изпълнихме докрай -вече може да си кажем-най-богатите сме,май!
10 Януари 2013 11:15
Балонът се надува,надувайте момчета да стане на парчета... БУУУУМ!

Любов народна

ГЕРБ е вече на боклука.
Граждани, днес има слука!

В събития епични,
с калинките трагични
увъртя се вече Цецо,
с Миро – мършата, с кумецо!

Сделки мръсни за милиони,
а за пенсиите - купони,
малък Пицко обещава,
обещава, но не дава!

Вождът-
потрес всенароден,
сякаш феномен природен,
водопад закани сипе:-
крадльовците да изрита!

Вярвате ли? Ваше право.
Вий гласувайте направо,
масово, като един.
Да изгоним Арлекин!!!

10 Януари 2013 11:23
Ако на пакетите с цигари пише - "Цигарите вредят на Вашето здраве и са опасни за Вашия живот!"

Какво ли трябва да пише на герба на ГЕРБ?!...

А, какъв предупредителен текст би трябвало да има, на фасадите, на: Представителните сгради, на НС; МС; Президентството; Съдебната палата, Министерства, Агенции, Комисии и ... за да Ни "предпазва" от "материала" и на неговата продукция?!
10 Януари 2013 11:45
Смешен плач!
Има ли нормален човек, който да не е наясно какви управляват България!? Нима нещо друго сте очаквали, от момента,в който се реши "За да не се загубят неусвоените пари от програма "Земеделие", по-голямата част да се предоставят на ведомството на Цв.ЦВ. за ги усвои ускорено и изцяло." Естествено е, че ще бъдат потърсени "верни другари" доказали се с умението да "анихилират" обществени пари и да ги пръвръщат в средство за "евростандарт на живот" на посветените, на посочените от Него!.
Мутренско управление, мутренски похвати, мутренски резултати - едни конкретни пари, отиват при едни конкретни хора. Другото е абстракция - майки, деца, пенсионери, безработни, наука, образование, здравеопазване - абстракции за кофти човешки материал......
10 Януари 2013 12:55
С втора заповед на министъра, но подписана от Светлана Боянова, на обновената комисия е наредено да направи повторна техническа оценка на представените стратегии.

Това се казва предплатен резултат! И какво е получила въпросната калинка?
Ох, ох! Както се вижда, подобни калинки и калинчовци няма да имат нужда от пенсия, щото и тъй си имат за пенсионния фонд. А такива като нас и децата ни ще я сънуват като мираж. Както и всичко останало, де!
10 Януари 2013 13:23
А, какъв предупредителен текст би трябвало да има, на фасадите, на: Представителните сгради, на НС; МС; Президентството; Съдебната палата, Министерства, Агенции, Комисии и ...

За сега май подхожда само този:
О вий, кои престъпяте тоз праг,
надежда всяка тука оставете.

Данте Алигиери.
Ад. Песен трета.


10 Януари 2013 13:38
[Много беше голямо закъснението, повярвайте ми, ние тия пари щяхме да ги изпуснем./quote]

И за да навакса забавянето, сменя комисията и прави повторно оценяване и класиране???
10 Януари 2013 14:36
много алчен тоя герберски цървул, бе.... баси ламята, няма насищане....
10 Януари 2013 16:51
баси ламята

По въпроса за ламята вж класика Светльо Витков - "Смело братя, след ламята, да и го ..."
10 Януари 2013 17:30
Дам. Така си е.
10 Януари 2013 21:13
Чета дописката и сещам внушение, че съм поданик на Амазонската царица. Никаква културна възможност, етично да ги напопържаш, Мили Боже...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД