:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Пазар

Пощите тежат на бюджета с 22.8 млн. лева

Поддържането на т.нар. универсална пощенска услуга оправдава дотациите на все по-губещите "Български пощи"
Източник: Годишни доклади на КРС
Пазарен дял на "Български пощи" като % от приходите в сектора (2004-2011)
Докато цяла България следи драмата на ВМЗ-Сопот, едно друго държавно предприятие с близо 11 хиляди служители чака от Европейската комисия одобрение, за да получи държавна помощ от 22.8 млн. лв.

Става дума за "Български пощи" ЕАД, което завърши 2011 г. с над 9 млн. лв. загуба. Годината бе първата след либерализирането на пазара на пощенски услуги у нас, а цитираната сума е така наречената "несправедлива финансова тежест", която компанията поема, за да осигури предоставянето на универсалната пощенска услуга (УПУ) на територията на страната. В ЕС на националните оператори, които по закон са задължени да предоставят универсалната пощенска услуга дори в отдалечени и слабо населени места, се признава т.нар. "несправедлива финансова тежест", която държавата трябва да компенсира. Поради дългия и сложен процес на признаване на разходите на оператора тези за 2011 г. ще бъдат възстановени едва през тази година.

Ако съдим по финансовите показатели на компанията към края на третото тримесечие на 2012 г., тя е била все така губеща и през миналата година. За периода, приключващ на 30 септември 2012 г., "Български пощи" отчита загуби от 9.1 млн. лв.

Операторът губи позиции дори в предоставянето на "типични" за него услуги. Така например в сравнение с първите 9 месеца на 2011 г. пощенските станции изплащат 15% по-малко социални помощи и 4.1% по-малко пенсии. Причината е, че все повече пенсионери и ползватели на социалните програми получават парите си по сметки в банки.



Защо не се подобряват резултатите?



Трябва да се посочи, че опити за преструктуриране на дейността все пак се правят. Общите разходи на "Български пощи" за първите три тримесечия на 2012 г. са с 3.7 млн. лв. по-ниски от предходната година. Но в същото време падат и приходите, и то с 6.6 млн. лв. За последните 7 години списъчният състав на компанията беше съкратен с над 20%, а само през миналата година са били съкратени над 1000 души. Въпреки това с оглед на бързо намаляващите приходи разходите за заплати, осигуровки и обезщетения остават високи (65-70% от всички разходи на дружеството за последните няколко години).

В условията на падащи обеми на пратките и засилваща се конкуренция "Български пощи" засега не разполага с начин да вдигне приходите си. Това означава, че трябва да се режат разходи. Нещо повече - разходите трябва да падат по-бързо от бързо спадащите приходи. Към 31.12.2011 г. мрежата на "Български пощи" включва 2981 пощенски станции, от които 2345 са в селата, а 1555 са в населени места с под 800 души население. С оглед на задължението за предоставяне на универсална пощенска услуга на територията на цялата страна бавещото се преструктуриране на мрежата и разпоредбите, залегнали в колективния трудов договор на компанията, мисията на ръководството изглежда трудно изпълнима, ако не невъзможна.



С КТД на шията



Колективният трудов договор (КТД) на "Български пощи" е подписан на 30 март 2012 г. с продължителност април 2012 - март 2014 г. Постепенното съкращаване на броя на персонала на предприятието през последните години и постигнатото в началото на 2012 г. споразумение за програма за доброволно напускане на служители показват, че нуждата от оптимизация на персонала и преструктуриране на дружеството е осъзната - и от ръководството, и от синдикалните лидери. В текста на текущия КТД обаче присъстват редица разпоредби, които затрудняват ръководството на оператора да намали бройката или работното време на персонала.

Ето някои клаузи, с които ръководството се е съгласило, но те очевидно му връзват ръцете:

* Според чл.15 от КТД на работник/служител, на когото остават 3 години до придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, се търсят възможности за недопускане на намаляването на времето по трудовия договор, запазване на трудовото правоотношение и увеличаване на работното време на работещите на непълен работен ден. (Като се има предвид фактът, че над 45% от заетите в предприятието са на възраст над 50 г., тази разпоредба ще затрудни най-вече опитите за оптимизиране на работното време на служителите в по-малките населени места.)

* Съкращаването на работник при намаляване на обема на работата подлежи на предварително съгласуване между работодател и синдикати за всеки конкретен случай, което завършва с подписването на протокол, отново за всеки случай.

* Право на обезщетения в различен размер при съкращаване на работник (от 2- до 8-месечни възнаграждения).

* Основният годишен отпуск на служителите е 24 работни дни (и 29 работни дни за работещите нощна смяна).

Парадоксалното в случая е, че опитът на подобни клаузи да запазят едно или друго работно място много често може да доведе до неизбежна необходимост от едновременно съкращаване на стотици или хиляди работни места. Всъщност именно наличието на подобни разпоредби в КТД на "Български пощи" е една от причините, поради която компанията не успя да свие навреме и ефективно списъчния си състав преди либерализирането на пазара.



Само при нас ли е проблемът?



Нещата по света не са много по-добре. Наскоро директорът на американските пощи Патрик Донахоу сравни проблемите на собствената си компания с тези на Гърция. Универсалната пощенска услуга е нещо хубаво. Но благодарение на развитието на електронните технологии потребителите се преориентираха към по-бързи и често безплатни услуги, в лицето на които традиционните пощенски услуги просто нямат шанс. Така мастодонти като "Български пощи", които не успеят да реформират и оптимизират структурата си навреме, остават без клиенти. В случая с нашия пощенски оператор пазарният му дял се е свил повече от два пъти в рамките само на осем години.

Какво правим с универсалната пощенска услуга (УПУ)? Поне на този етап не се вижда как услугата ще успее да удържи на икономическите и технологичните реалности на XXI век. На всички е ясно, че в сегашния си формат УПУ просто няма как да излезе на печалба. Това означава, че всяка година бюджетът ще трябва да отделя все по-голяма сума пари, за да финансира предоставянето на услугата в малките населени места.

Това, разбира се, ще доведе до нарастваща "несправедлива финансова тежест" от предоставянето на УПУ, която ще трябва да бъде покривана с пари от бюджета. За 2011 г. сметката я имаме - 22.8 милиона. През март чакаме годишния доклад за дейността на компанията за 2012 г. и придружаващия го финансов отчет. Живот и здраве, към края на 2013 г. ще последва и решението на КРС за следващия транш на данъкоплатците по линия "Всяко село с поща".



Снимка: "Сега"
Операторът губи позиции дори в предоставянето на "типични" за него услуги. Така например в сравнение с първите 9 месеца на 2011 г. пощенските станции изплащат 15% по-малко социални помощи и 4.1% по-малко пенсии. Няколко частни оператора отдавна отнеха лидерската позиция на "Български пощи" в доставката на писма.
22
3445
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
21 Януари 2013 19:36

Фондация "ИПИ"
21 Януари 2013 19:48
Пощите тежат на бюджета с 22.8 млн. лева

А "Топлофикация - София" с колко тежи връз цяла България?
Аз ли да им плащам дълговете на крадливите софета...
21 Януари 2013 20:01
В условията на падащи обеми на пратките и засилваща се конкуренция "Български пощи" засега не разполага с начин да вдигне приходите си.

Абе разполага, ама не ги използва. Да привлече клиенти с качествена услуга и обслужване. Ето пример - преди Коледа една фирма в чужбина ми пратила по пощата сувенирче. На служебния адрес. Малко пакетче - около половин килограм. Вместо да го донесат в офиса, пратили бележка. Бях малко в отпуска около празниците, след тях с бележката трябваше да ида до пощата да си го взема. Намръщена лелка само дето не ми се скара, че идвам късно и ми взе 2,10 за "магазинаж". Та как да предпочета пощите пред конкурентните фирми, дори и да са малко по-скъпи?
21 Януари 2013 20:11
Тъкмо се бях закахърил какво става с абонамента на ИПИ във вестник "Сега".......и - О, щастие !
Добре , де , разбрахме, че държавата е лош стопанин и тази сладка хапка трябва да се приватизира.Разбрахме, че заплатите са високи и трябва да се уволнят поне 50 % от хората , а после активите да се купят в стил БТК и се препродаде предприятието на пазарна цена в името на демократичните ценности.
Авторът е пропуснал само да каже , че ДС е използвала масово Български пощи за репресии през комунистическия режим .
Не всеки чичо в селата и малки градчета може да получи подарък зад граница и то без да бъде таксуван.
Пощите имат и социлани функции и те не обслужват само жълтите павета и прочие "предприемчиви" граждани.
21 Януари 2013 20:13
този (авторът) е някъде между дебил и имбецил. в желанието си да пише глупости, от една страна, и да запази сравнително честен сурат, от друга, е стигнал дотам след плюнките по резултатите и синдикатите да признае, че всъщност по света е така.
21 Януари 2013 20:59
А колко ли ще струва да се купи по един джиесем във всяка пощенска станция и да позвънят на клиента да посочи удобно време за получаване на пратката? От пощальона, който и без това ще отиде до адреса, за да остави съобщението? Ма кво ли питам, синдикатите са виновни!
21 Януари 2013 22:39
Също както и здравеопазването, пенсионерите, индустрията, транспорта, селското стопанство и т.н. и т.н. докато следвайки перверзно-платената логика на някои стигнем до факта, че и тези, които ползуват пощенски услуги са в нечия тежест.
21 Януари 2013 22:57
Ама закрийте ги пощите бе, нали немат печалба?
Пазара иска печалба, обществото иска печалба, държавата иска печалба, банките искат печалба - закривайте, режете, фърляюте напалм, трошете, тровете - важното е печалба да има.
Утре че ми ядете ... печалбата...
21 Януари 2013 23:01
"Български пощи" - създадени през 1879г.
21 Януари 2013 23:40
На мен пък колет от Англия по Royal Mail за по-кратко мина през Боливия.
22 Януари 2013 01:42
От ИПИто са си приготвили вече черпака, със сигурност ще намажат от евентуална приватизация, защото пишат по пръчка и ще им платят добре.
Чудя се вестник СЕГА защо публикува подобни платени материали?!
22 Януари 2013 08:34
Няколко частни оператора отдавна отнеха лидерската позиция на "Български пощи" в доставката на писма.


Тези частни оператори спечелиха доста обществени поръчки с ниската цена, която предлагат.
Обаче, качеството им е под всякаква критика - дори в сравнение с това на БП.
Например, писмо от Бургас до Несебър за 34 дни!!! То, пеша да тръгне човек, по-бързо ще стигне...
22 Януари 2013 09:29
Брово, колеги съфорумци !
Освен дежурният либераст Манрико, друго в подкрепа за автора на статията не прочетох. Аз лично не желая да коментирам поредната неолиберастка помия, този път насочена срещу "Български пощи". На авторчето му препоръчвам филма "Пощальонът" с Кевен Костнър. Дано чутурката му вдене, че пощите са и символ на държавност и затова трябва да присъстват навсякъде на територията на страната.
Долу вредните за държавата и обществото ФОНДАЦИИ ОО и ИПИ и техните соросови мекерета-манипулатори !
22 Януари 2013 09:52
Вижте сега, стига с това СЪКРАЩАВАНЕ НА РАЗХОДИТЕ. Това е дежурния номер на второкластните ръководители. Първокласните УВЕЛИЧАВАТ ПРИХОДИТЕ на съответното предприятие.
22 Януари 2013 10:05
Нормално е БП да са на загуба, просто за тях остават само непечелившите доставки. Останалите се превземат от частните куриери. Просто частниците не са задължени да поддържат универсална услуга. Избират си само най-печелившите дестинации, открадват големите клиенти и готово. Капитализъм в действие. Приватизация на печалбата и национализация на загубите.

Друг е въпросът за това как се управлява БП - дали има нужда от толкова много сгради например, или на персонал. Дали трябва да прави суперлуксозни ремонти на сградите си и за колко пари. Гледам на Руски Паметник - какъв ремонт са спретнали.
22 Януари 2013 12:10
Проблемът на пощите е НИСКОТО технологично ниво в комбинация с високи цени и отватително обслужване!

Примери: 1. например пращаш пощенска пратка с наложен платеж - излиза по скъпо от куриерска услуга до врата. Включват такси от сорта на "известие"... Стоките и парите пътуват дни, масово нямат опаковки. Отнема сумайти време. При конкуренцията тамън 5 минути и се работи с СМС-си
2. Пращаш 50 лв. на баща си - излиза по-скъпо и в пъти по бавно от алтернативните куриерски преводи. За целта попълваш "хартиен носител", после тоя "носител" го обработват електронно (май с два софтуера, единия на ДОС), бият му печати на носителя, лепят му баркод и т.н. И ако попаднеш на начинаещ служител, като стой та гледай 30 минути висиш. За сравнение при конкуренцията същото нещо става за между 3 и 5 минути. Естествено има само ГСМ номера и имена.

В изброените примери не виждам какъвто и да е проблем с колективни трудови договори, а липса на адекватно технологично решение и ъпгрейди на парче, които се съвместяват по най-безобразният начин.

За това, че пощальоните ги мързи да вкарват писмата и известията по кутийте, а ги зарязват орвън, няма какво и да се говори даже...
22 Януари 2013 12:14
Нормално е БП да са на загуба, просто за тях остават само непечелившите доставки. Останалите се превземат от частните куриери.


Никой не им е взел услугите на пощите, просто куриерите работят по експедитивно. При положение че имат държавна помощ, не е нормално да предлагат по-скъпи цени от куриерите, които доставят всичко за 24 ч. в страната и паричните им преводи да са на ниво WWII.

Гледам на Руски Паметник - какъв ремонт са спретнали


На Руски паметни сградата е на Свиваком (доколкото помня).
22 Януари 2013 13:02
Terry Pratchett - Going Postal.
22 Януари 2013 16:21
За това, че пощальоните ги мързи да вкарват писмата и известията по кутийте, а ги зарязват орвън, няма какво и да се говори даже...

В Германия пощальоните na DP имат (официално дадени им) ключове от всеки вход, който обслужват. Отварят си и си затварят сами.
22 Януари 2013 16:54
Либерализацията на пощенските услуги към настоящия момент е пълен бардак - защо:
- пликовете на Мтел,Глобул , банките и т.н. са без датен щемпъл,което противоречи на закона
- разносът на горепосочените пратки е пълен хаос - захвърлят се на купчина във входа и всеки се оправя сам
- при неверен адрес или променен такъв в никакъв случай не се връща информация до изпращащия
По мои наблюдения ЕДИНСТВЕНО служителите на пощите работят сравнително стрикто!
22 Януари 2013 19:28
В условията на падащи обеми на пратките и засилваща се конкуренция "Български пощи" засега не разполага с начин да вдигне приходите си.

Има, има...вика му се маркетинг. И се реализира от мениджмънта на фирмата...Тия работи взеха да ги учат още в прогимназията май. Как беше: при липса на желание - причина, при наличие на мерак - начин. Баламите катастрофално взеха да привършват. Мъъъкааа...
23 Януари 2013 13:29
Nickolas, при нас кутийте са отвън, на удобно място. Обаче нито писмата, нито известията за доставките ги пускат по кутийте, а ги оставят ПРЕД кутийте на една издатина. Първият вятър като духне и всичко е разнесено. Точно пощаджиите ги мързи и за нищо не стават!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД