:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Не е странно, че политик говори нелепости. Дянков обаче бие всички рекорди

Финансовият министър отклонява вниманието от сериозните теми. Едва ли това е целенасочена тактика, но действа
Карикатура: Христо Комарницки
----
Онзи ден финансовият министър Симеон Дянков посочи три причини, заради които би напуснал властта. Едната е отпадането на забраната за пушене на закрито, втората - провал на ГЕРБ на изборите и оттегляне на Борисов. Третата е неизпълнение на държавния бюджет. Но имаше и четвърта. "Ако не се справим с икономическата криза, ще има нов финансов министър", заяви той на 8 януари 2010 г. пред студенти в Софийския университет.

Кризата е още тук. Дянков - също. Няколко пъти провидя свършването й. Всъщност не съвсем, тъй като пак преди няколко дни призна, че мърдала тъдява. Но вината, разбира се, била в международното положение. Повечето колеги на нашия човек, не щеш ли, идвали от разни други ресори, не били икономисти. Затова и задълбочили кризата в цяла Европа.

Освен за "учен от световна величина", който щял да пише книга за еврозоната и кризата, българският вицепремиер и финансов министър се самоопределя и като експерт, не политик. Но често надминава по популизъм далеч по-вещи в тази дейност политици. Рече например, в България трябвало да се проведе референдум за екологията - да се търсят ли бързи печалби чрез застрояване, или постепенни без строителство. Предложи и референдум за безработицата - как да се справим с нея. Вече очаквам да предложи допитване и за атентата срещу Доган - атентат ли е, не е ли. След като държавата не може да се справи, също като с безработицата, що ли да не попита баба Зойка от Карлуково кой трябва да бъде арестуван (в Карлуково тези дни има вълнения срещу крадците и не изключвам някой властник наистина да се появи там с идея за референдум; като например следва ли апашите да бъдат арестувани, или трябва жертвите по-добре да си заключват къщите).

В актива на Дянков е самосравнение с Брад Пит, "пляскане на руснаците", хокане на "феодални старци", "пияни депутати от БСП", облечена сесия в стил "Голата Маха". Както и, разбира се,



преименуване на могили



с "по-тракийски имена". 90% от изреченото е огромна небивалица. Другите 10% са на ръба на лъжата. Припомних всичките, за да се види, че този човек говори огромни нелепости. Което не е странно за политик. Странен е ентусиазмът, с който го прави. Куражлия е.

Стилът му носи две последствия. Първото е, че периодично се заформя дребен скандал, който осмисля иначе празния български политически живот. Тъй стана с "милиардите на Първанов", които прераснаха в заплахи за импийчмънт. Тъй се случи и при "пререканията" със земеделския министър Мирослав Найденов, след които се говореше за разногласия в ГЕРБ. Митниците щяха да бъдат местени в Русе, НАП - във Велико Търново, минималната заплата щеше да е различна според регионите... Не стана, но пък тези "събития" твърде



удобно отклоняваха вниманието



от далеч по-важните в държавата. Опозицията с готовност се втурваше да громи глупостите му, а ГЕРБ - да го защитава. Така, естествено, се елиминира всякакъв шанс за сериозна дискусия по бюджета или икономическата политика на правителството например. Всичко това нанася повече вреди на опонентите му, отколкото на него самия. Защото покрай Дянков олекват всички. А публиката се отвращава от всички.

Второто последствие е, че милиони българи всекидневно се питат що за птица е този, отде се взе тъй оперен... Според редица психолози вярата е предпоставка за успех. "Приличам на Брад Пит, в света аз съм доста уважаван, световен учен съм", самонавива се Дянков. Май си вярва. И разпуска, обикаляйки археологическите разкопки. Цената е ясна.

Като стана дума за Дянковите оставки, то трябва да бъде отворена една скоба. Макар освобождаването му да бе поискано многократно през мандата от майки, лекари, синдикати, то БСП го направи само веднъж. Случи се покрай скандала с "пияните депутати". Нито веднъж оставката му не беше поискана по по-сериозен повод. На 4 февруари тази година Румен Петков каза, че Дянков и Лиляна Павлова са "хората на БСП в правителството", тъй като с действията си непрекъснато дискредитирали ГЕРБ. Би било твърде пресилено да се смята, че това е дългосрочна стратегия на БСП за завръщане във властта, но е факт, че ако тонът на Дянков към социалистите е остър, то



на социалистите към Дянков не е



Даниел Вълчев (силният човек в партията на Кунева) също няколко пъти публично похвали финансовия министър. Така че, колкото и абсурдно да звучи сега с оглед на бъдещите коалиционни варианти, "провал на ГЕРБ на изборите" не означава автоматично излизане на днешния вицепремиер от властта.

При завръщането му в България една от визитките представи Дянков като икономист, който споделя теорията на Йозеф Шумпетер за съзидателното разрушение. Тя описва как нови, по-добри предприемачи и идеи изместват старите, водейки до ръст на икономиката. Ако сравним Дянков с предишните финансови министри, ще видим, че ръстът е единствено по отношение на комплиментите, с които сам се обсипва.
40
6899
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
06 Февруари 2013 20:00
А дали говоренето на Дянков щеше да изглежда чак толкова нелепо, ако поне веднъж го цитирате изцяло.
Без "подборки", извадени от контекста и съединени по нелеп начин? Отдавна се питам
06 Февруари 2013 20:20
Аз Дянков ще го запомня, че до 2011 г. няколко пъти най тържественно обяви, че България вече е излязла от кризата!?...

А трябваше да финансовите реформите чрез бюджета! А не го направи...
06 Февруари 2013 20:28
А дали говоренето на Дянков щеше да изглежда чак толкова нелепо, ако поне веднъж го цитирате изцяло.

Имай милост. Да цитираш Дянков докрай е садизъм.
06 Февруари 2013 20:43
Не е странно, че политик говори нелепости. Дянков обаче бие всички рекорди

Забравяте и подценявате,че Дянков още в началото заяви,че не е политик,а експерт....С политическото му невежество на политически пост се обясняват малоумията му.
06 Февруари 2013 20:44
Военен парад. Президентът Плевнелиев приема парада. Пред него минават танкове, артилерия,
вътрешни войски, в небето трещят вертолети и самолети...
След поредната рота униформени войници се задава каре от дребни хорица с костюми,
дипломатически куфарчета и водени от Симеон Дянков.
- Какви са тия? - пита шашнат президентът.
- Най-страшното ни оръжие! - отговаря Бойко Борисов - Чиновниците на Дянков от
финансовото министерство.За нула време могат да разкажат играта на всяка държава.
06 Февруари 2013 20:52
Без никаква симпатия към Дянков, но в класацията за нелепости от български политици първите 10-15 места ще са доста оспорвани.
06 Февруари 2013 20:54
Krivcho
06 Фев 2013 20:44
06 Февруари 2013 20:58
Финансисти цицат от бюджета
на Родината ни клета.
Сайман Дянкъл е начело
на това престъпно дело.
06 Февруари 2013 21:04
"Ако не се справим с икономическата криза, ще има нов финансов министър", заяви той на 8 януари 2010 г.
А де го новият?
Имаше един брадат виц: Един пияница се зарекъл повече да не пие - ще става нов човек. На другия ден - пак в кръчмата. "Нали беше нов човек?" - го попитали.
"Абе аз съм нов, но на новия още повече му се пиЕ".
06 Февруари 2013 21:13
Внимателния, то като чета и твоето мнение за невДянков е далеч от истината, но дано поне добре ти плащат, че си "на всяка манджа мерудия" и явен гербераст.
06 Февруари 2013 21:28
Кумирът на С.Д. - Википедия: "С 15 марта по 17 октября 1919 года занимал пост министра финансов Австрии. На этом посту подписал декрет, в соответствии с которым долги, сделанные в полноценных довоенных кронах могли быть законно выплачены равным количеством обесцененных крон. В результате, согласно воспоминаниям нобелевского лауреата по экономике Ф. фон Хайека, стал крайне непопулярным. После ухода с должности министра финансов стал президентом одного из банков, который вначале процветал, но вскоре обанкротился."
Та това е...
06 Февруари 2013 21:34
Населението на България няма да спре да намалява и мизерства докато не назначим ММТ правителство.

http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/01/blog-post_19.html
06 Февруари 2013 21:36
Krivcho


06 Февруари 2013 21:54
Пореден жалък пасквил пълен с общи лафове, но за даване на тон за песен на хор георги кирков става. Подлайването около кервана монотонно продължава.
Дянков
06 Февруари 2013 22:19
Преди дни безспорно странният субект оглавяващ държавните ни финанси обяви, че между банкрута на държавата и нейната стабилност стояли някакъв си един милиард лева. Часове по-късно земеделският министър обяви наличието на неплатежоспособността ни, като се извини на земеделците за това, че няма да получат полагаемата се субсидия, защото нямало пари.
Обяснението бе нелепо. Бил платен "заемът на Велчев".
Задача за феновете на Брат Пит от Ловеч. Защо финансовото министерство няма пари да плати субсидията, след като вътрешният държавен дълг е увеличен с два милиарда лева, а оставените през юли 2009 година налични във фискалния резерв бяха 7.9 милиарда? Къде е "заемът на Дянков" от лятото на 2012 година?
07 Февруари 2013 00:57
Мони, цункай Джиджи!


Този самовлюбен идиот щеше да е просто шут за забавление ако не беше на този пост. Но вредите, които носи на икономиката на страната, ги плаща (и тепърва ще има да плаща!) целокупното население на тази нещастна държава.
07 Февруари 2013 01:08
Господи, вземи си вересиите! Дянков и Шумпетер... - нямам подходящи прилични думи.
Елементарният монетаризъм на социопата няма как да има нещо общо с теорията на Шумпетер. Логически няма как. Много дълго и вероятно досадно ще е да резюмирам теорията на Шумпетер, в частност понятието "съзидателно разрушение" ("creative destruction" със свои думи, затова ще прибягна към Уикипедията (както колегата по-горе):

The expression "creative destruction" was popularized by and is most associated with Joseph Schumpeter, particularly in his book Capitalism, Socialism and Democracy, first published in 1942. Already in his 1939 book Business Cycles, he attempted to refine the innovative ideas of Nikolai Kondratieff and his long-wave cycle which Schumpeter believed was driven by technological innovation.[17] Three years later, in Capitalism, Socialism and Democracy, Schumpeter introduced the term "creative destruction", which he explicitly derived from Marxist thought (analysed extensively in Part I of the book) and used it to describe the disruptive process of transformation that accompanies such innovation:
Capitalism [...] is by nature a form or method of economic change and not only never is but never can be stationary. [...] The fundamental impulse that sets and keeps the capitalist engine in motion comes from the new consumers’ goods, the new methods of production or transportation, the new markets, the new forms of industrial organization that capitalist enterprise creates. [...] The opening up of new markets, foreign or domestic, and the organizational development from the craft shop and factory to such concerns as U.S. Steel illustrate the same process of industrial mutation [...] that incessantly revolutionizes the economic structure from within, incessantly destroying the old one, incessantly creating a new one. This process of Creative Destruction is the essential fact about capitalism. It is what capitalism consists in and what every capitalist concern has got to live in.[18]
In Schumpeter's vision of capitalism, innovative entry by entrepreneurs was the disruptive force that sustained economic growth, even as it destroyed the value of established companies and laborers that enjoyed some degree of monopoly power derived from previous technological, organizational, regulatory, and economic paradigms. However, Schumpeter was pessimistic about the sustainability of this process, seeing it as leading eventually to the undermining of capitalism's own institutional frameworks:
In breaking down the pre-capitalist framework of society, capitalism thus broke not only barriers that impeded its progress but also flying buttresses that prevented its collapse. That process, impressive in its relentless necessity, was not merely a matter of removing institutional deadwood, but of removing partners of the capitalist stratum, symbiosis with whom was an essential element of the capitalist schema. [... T]he capitalist process in much the same way in which it destroyed the institutional framework of feudal society also undermines its own.[6]
Schumpeter nevertheless elaborated the concept, making it central to his economic theory, and it was later taken up as a major doctrine of the so-called Austrian School of free-market economic thought.


Понятие «творческого разрушения», впервые использованное немецким экономистом Вернером Зомбартом в книге «Война и капитализм» (1913) и популяризированное австро-американским экономистом и социологом Йозефом Шумпетером в его книге «Капитализм, социализм и демократия» («Capitalism, Socialism and Democracy», 1942) использовалось для обозначения «процесса индустриальной мутации, которая непрерывно реконструирует экономическую структуру изнутри, разрушая старую структуру и создавая новую».
Понятие «творческое разрушение» очень тесно связано с экономикой, поскольку оно объясняет многие движущие силы индустриальных изменений. Например, переход от конкурентоспособного рынка до монополистического и наоборот. Шумпетер называл инновационные нововведения предпринимателей силой, которая могла бы обеспечить долгосрочный экономический рост компании, разрушая старые ценности монополистических компаний.
В своей книге «Капитализм, социализм и демократия» Шумпетер утверждает, что «фундаментальный импульс, который поддерживает двигатель капитализма в движении, исходит от новых потребителей, новых товаров, новых методов производства и транспортировки, от новых рынков, новых форм индустриальных организаций. Процесс креативного разрушения является ключевым для капитализма». Шумпетер называет предпринимателя не изобретателем, а новатором. Новатор демонстрирует, что новый продукт, процесс или способ организации может быть эффективным и выгодным, таким образом разрушая старую организацию. Шумпетер называл креативное разрушение процессом трансформации, который сопровождает радикальные инновации.
07 Февруари 2013 02:55
Krivcho,Натисни тук

07 Февруари 2013 08:05
Дянков е брилянтен.
07 Февруари 2013 08:42
Този човек може и да е добър министър, може и да не е, но след като го пратиха да се извинява на Първанов и се изложи, аз дори и не слушам какво пелтечи.
Мъж без достойнство.
07 Февруари 2013 09:43
Г-н Дянков, от мен имате БРАВО! След И.Костов не е имало друг министър, който като говори казва това, което всички разбират! Личи си интелектът, колкото и да го плюят някои. И друг път съм казвал, че ще го търсим, ама няма да го намерим повече - трябва да е луд да стои в нашата неблагодарна държава!
07 Февруари 2013 09:54
Я! Джиджи се научил/а да пише у форумо под старчески ник!!!
07 Февруари 2013 09:58
но след като го пратиха да се извинява на Първанов и се изложи

а пък Гоцето взе, че го записа без да го информира и публикува записа? Кой се е изложил в случая?
07 Февруари 2013 10:06
Личи си интелектът, колкото и да го плюят някои.

Дядо Илия, би ли ми обяснил с какво точно т.нар. интелект е проработил за България?
И друг път съм казвал, че ще го търсим, ама няма да го намерим повече - трябва да е луд да стои в нашата неблагодарна държава!

Луди сме ние, които търпяхме наемника на СБ да вършее и паразитира върху страната ни цели три години, че и отгоре!
07 Февруари 2013 10:08
Луди сме ние, които търпяхме наемника на СБ да вършее и паразитира върху страната ни цели три години

от 2001 до 2005 пак българите търпяха треторазредни наемничета от кол и въже, демонстриращи единствено добро владеене на български език. Едно такова наемниче превъртя и външния дълг в евро, за което би трябвало да бъде газен от верижен трактор на жълтите павета в столицата.
Така че опит с наемниците България има достатъчно натрупан.
07 Февруари 2013 10:13
Вероятно първообразът на карикатурата е тази снимка: http://www.burgasnews.com/stranata/politika/60654-dyankov-dushi-kraj-parvanov
Прочетете статията,интересно е къде се развива действието.
07 Февруари 2013 10:21
симо е много словоохотлив когато в началото на месеца данните за бюджетен дефицит и фискален резерв са докарани поне на хартия до приемливи нива. Отбелязва се с множество изявления пред така наречените свободни медии и ресорните така наречени журналисти изкарващи прехраната си там. За януари 2013 цари пълно мълчание и от симо и от "журналистите". За това, че консолидираният бюджет за 2012 е с изпълнение на приходи 95% и разходи 93% също. Единственото което е сигурно е че от лъгане носовете не растат, иначе симо нямаше да може да преодолява завоите по коридорите в сградата на министерството.
07 Февруари 2013 10:27
Не харесвам ГЕРБ, обаче и аз забелязвам че другите партии ги критикуват за всичко останало, но не и за икономическа политика. Така че, ГЕРБ, си отива, калинките намаляват, дай боже, обаче всичко останало май ще си остане същото
07 Февруари 2013 11:06
Г-н Дянков, от мен имате БРАВО!


Може би е време и да разберем защо внимателни и любопитни "дедовци" бравосват напълно загубения в сметките си кадър на Световната банка. Между другото, най-цитираният икономист от ЦИЕ има сериозен проблем. С образованието си. Колкото и да се старах, не успях да разбера къде е завършил някоя от двете си степени за виШо образование. Бакалавърската и магистърската.Последната версия разпространена от медиите е, че е завършил УНСС..опсс ВИИ "Карл Маркс".
Може, но това ще да е станало след като е приключил командировката си в Световната банка и е станал министър.
Нека се върнем на числата, защото те са по-важни от това да доказвам, че на Дянков му липсват поне 4 години образованост. Ако не и повече, предвид претенциите му.
До днешна дата публичните финанси са на минус 6.6 милиарда лева. Това обаче е само от липсите във фискалния резерв и увеличението на държавния дълг. Липсват още Булгартабак, дяловете в ЕРП-тата, делът на държавата в Арсенал-Казанлък, няколко по-малки предприятия с големи активи, като "Техноекспортстрой" ЕАД. Не се виждат и разпределените през изминалите три години печалби от търговските дружества с над 50% държавно участие, които по груба оценка внесоха над 500 милиона лева дивидент за държавата през този период. Рекапитулацията на загубите надхвърля 8 милиарда лева.
Когато за 3.5 години е помляна сума, която бе натрупвана в продължение на 10 години, е близо до безсрамието да се казва "браво".
Нелепо е разбира се, но за пропагандистите на ГЕРБ нелепостите са атестат за висш пилотаж и вярност.
07 Февруари 2013 11:19

Rogatia
07 Фев 2013 09:54
Я! Джиджи се научил/а да пише у форумо под старчески ник!!!

Трябва да има точка в условията за ползване на форума за затриване на тролове, дрънкащи нямащи нищо общо с темите идиотизми и правещи се на модератори дебили.
07 Февруари 2013 11:27
p-k Lukash
07 Фев 2013 11:19


07 Февруари 2013 13:07
авторът е пропуснал да спомене също толкова нелепата пица. което е неправилно, поради голямото й геостратегическо значение - тя показва победата на пиците над дюнерите и последващото отслабване на защитата на България.
07 Февруари 2013 13:31
Дянков и част от Глутницата.
Глутница

Комарницки рече:-"Туш!"
Генералът със ботуш,
Конституция закон,
гази кат несръчен слон,
в магазина за стъкло.
Брей! Геройско потекло!

Пази Вожда зъл палаш,
ръси думи-все талаш,
и законност въдворява,
въдворява - все не става!

Друг палаш, полу-мастия,
здраво стиснал е кесия
и подхвърля някой лев,
ей така за шефа кеф.

В черно, стройна кат фиданка,
герберска каракачанка,
твърда, като як бетон,
с Монтанярския закон.•

На „Московска” пък кметичка,
хълца като ученичка,
всеки щом отвори дума
за мастиите, зулума.

В глутницата генералска,
жми кутре, със длъжност кралска.
Джафка то сегис-тогис.
Хляба варди - стар пиниз!

Списък дълъг - помияри,
по софийските тротоари.
А на жълтите павета
глутница от гладни псета.•

Май ще трябват геги, сопи,
в помиярските окопи?!
Глутницата да разгоним,
та спокойно да си ходим.
07 Февруари 2013 13:52
Преди 3-4 дни във вечерните новини на една от телевизиите оповестиха намерението на финансовият министър 80% от печалбата на държавните болници да влиза в държавния бюджет,тъй като те били търговски дружества и това е в духа на закона.Направо щях да падна под масата. Къде му се привидя печалба на този михлюзин,когато повечето болници са длъжници на доставчиците на медикаменти иконсумативи и едва остават пари за лечение на пациентите и заплатите на персонала. На следващия ден вече никой никъде не говореше за гениалното предложение. Дянков е настъпил яко мотиката и дръжката го е праснала в празната манерка.
07 Февруари 2013 15:04
***
07 Февруари 2013 15:38
Диян Божидаров,
Не е работа на финансовия министър да оправя икономическата криза.
Той има съвсем други функции.
По-сериозно, моля!
07 Февруари 2013 16:34
Ето нещо сериозно - Реклама на Министерството на финансите: (снимка: натиснете тук)
07 Февруари 2013 17:09
Цункай Джиджи:
Патрашковата „Галерия” писа, че Дянков и Борисов били баджанаци. В смисъл, че неговата Ирина по малко и с премиера… Ако е верно, Мони не само Джиджи целува… Ох, как ми се искаше да се довърша, ама ще бъде много некрасиво...

Натисни тук
...из делниците на Тони Филипов, д-р
08 Февруари 2013 02:48
Аре да карам по същество. Щото ми писна да опитвам да говоря за идеологията на бюджуета. И правилно ми писна. Щото няма такава. Социопатът си е вързал бюджета до юли. а па и до юли е напрегнат до "вярвам, че е така". Абе, хора, не виждате ли, че тоя социопат не може да събере в срок парите, които трябва да плати? Друг е въпросът какво изобщо може да събере.
11 Февруари 2013 12:22
Смеете се на Флик, но не сте прави...
От древността знаем че народ се управлява с Хляб и Зрелища.... с хляба е по-трудно, но зрелища Флик осигурява, с което подпомага управлението на страната...
Като нищо и още 4 години ще е финанц-министер..... ако да ви изглежда несериозен......
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД