:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 282
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

БОРКОР предлага централизиране на обществените поръчки

Шест нови структури и цифровизация на търговете ще спестят 1 млрд. лв. годишно на хазната
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
----
Шест централни служби за обществени поръчки да организират търговете на над 3000 министерства, агенции, служби, комисии, областни управи и общини в цялата страна. Това предлагат от Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР). Службите ще бъдат на подчинение на Агенцията за обществени поръчки и ще бъдат разположени в шестте района за планиране в страната. Предложението за създаването им е записано в доклад за борба с корупцията при обществените поръчки, който е първият проект на БОРКОР след година и половина работа. Вчера анализът беше приет на консултативен съвет под ръководството на вътрешния министър Цветан Цветанов. От центъра твърдят, че мерките ще спестят 1 млрд. лв. годишно при близо 3.4 млрд. лв., които държавата дава сега за поръчки.

Централно звено за обществени поръчки има от 2010 г., но то отговаря само за изпълнителната власт. Неговите функции се изпълняват от финансовото министерство, но това така и не доведе до очаквания ефект и делът на корупцията остава голям. "Създаването на централни служби следва тенденция, която се наблюдава в цяла Европа. През 2011 г. вече 5.73% от поръчките са проведени от такива служби. При анализите се установява, че значителна част от слабите места са свързани с недостиг на компетентност", смята и. д. началник на БОРКОР Елеонора Николова. Тя дава за пример скандала с фонд "Научни изследвания", който коства поста на просветния министър Сергей Игнатов. В голямата си част комисиите във фонда, оценяващи проектите, са били съставени от хора без какъвто и да е административен капацитет и знания, посочва Николова.

Според идеолога на модела БОРКОР - германеца Ролф Шлотерер, шестте служби ще разполагат с добре обучени експерти. Те ще могат да подпомагат администрацията при пазарни проучвания, възлагане и изготвяне на тръжна документация. Всяка една от тях ще проверява документите на кандидатите и ще може да сезира прокуратурата. Засега не е ясно дали новите централни звена ще заменят напълно дирекциите и отделите в администрацията, които организират търгове, или става дума за ново увеличение на чиновниците.

БОРКОР предлага и създаване на платформа за електронни обществени поръчки. Корея вече е преминала изцяло към такива търгове и това й спестява над 4.5 млрд. долара годишно. В Бразилия 80% от поръчките се провеждат по електронен път. В ЕС техният дял е между 5 и 10%. Цифровизирането на обществените поръчки ще позволи и въвеждането на т. нар. предварителна квалификация за фирмите, смятат от БОРКОР. Това представлява обслужване на "едно гише" за компаниите, които участват в търгове. Техните данни ще се пазят в системата и ще се спестят на фирмите стотици хиляди левове за подготовка на едни и същи документи за различни поръчки. Според Николова така ще се избегне и възможността да се отстраняват фирми заради дискриминационни изисквания, нямащи отношение към поръчката.

ПЛАН

Консултативният съвет е решил до 28 март да бъде изготвен план за прилагане на мерките, но не става ясно кога те ще станат факт чрез промени в Закона за обществените поръчки. Очакванията бяха това да стане до края на мандата на това правителство, но оставащите четири месеца няма да стигнат. Също така вчера правителството одобри законодателната си програма до юли, която включва 36 проекта. Обществените поръчки не е сред тях. Докладът на БОРКОР беше приет от консултативния съвет, след като повече от два месеца престоя в МВР.
24
3422
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
06 Февруари 2013 20:16
Еййй,,на тези...от местене на бюра най-после им остана време да напишат или препишат нещо
06 Февруари 2013 20:37
БОРКОР предлага централизиране на обществените поръчки

Тея пък откъде се пръкнаха?Туй борисовикорумпета ли са или и бокогъ...ламарини?
06 Февруари 2013 21:14
Централизация на комисионите ...
06 Февруари 2013 21:35
Не виждам промяна в малките обществени поръчки,значи хранителната верига остава същата.Ако обществената поръчка е за над 30 000,се разделя и няма нужда от конкурс.Дискриминационните условия се поставят когато е голяма и неделима.
06 Февруари 2013 23:15
А-а-а , значи да създадем още шест административни служби за калинки и верчета ....?
06 Февруари 2013 23:16
Майндърбайндър
Не виждам промяна в малките обществени поръчки,значи хранителната верига остава същата.Ако обществената поръчка е за над 30 000,се разделя и няма нужда от конкурс.Дискриминационните условия се поставят когато е голяма и неделима

Напротив, има много голяма промяна - стойността на поръчките е увеличена и е записано в прав текст, че за тези поръчки могат да не се спазват разпоредбите на ЗОП. И е създадена ГЛАВА ОСЕМ "а" И възложителите си правят каквото си искат. И се подиграват с кандидатите, които не са "техните" хора. Та БОРКОР да се позаинтересува как се прилага тази прословута нова глава
07 Февруари 2013 00:41
Четец 06 Февруари 2013 23:16


Вярно. Под 60 000 за строителство и под 20 000 за доставки и услуги.Трябва да се запише и да се знае,че на върха на хранителната верига е този,който спечели изборите,за да няма после" не чух,не разбрах".
07 Февруари 2013 08:17
Има купища очевидни причини тая работа да не може да стане. Самото Централно звено за обществени поръчки е очеизвадното доказателство, че такъв тип централизация е обречена на провал. Съвсем ясно е също така, че след толкова време и кинти да се структурира и заработи, а накрая да продуцира такъв мижав резултат, то тая службица най-добре направо да се закрие, а хер Шлотерер да връща хонорарите. (Като става дума за него, той на щат ли е или на граждански договор? Щото ако е на граждански, нали БОРЧВОР знае, че ако дължимата сума е над праговете, тряало е да се прави или договаряне с покана или процедура?)
07 Февруари 2013 08:23
Съвсем ясно е също така, че след толкова време и кинти да се структурира и заработи, а накрая да продуцира такъв мижав резултат, то тая службица най-добре направо да се закрие,


И не само с оглед конкретния "резултат".
Да правиш такава службица, без каквито и да било правомощия, при наличието на сума ти държавни органи със същите функции, и при това с правомощия за контрол и въздействие, си е меко казано идиотия, ама за хранилка става.
От гледна точка на хранилката обаче, така или иначе храним същите тези държавни органи.
Ако те не са в състояние да се справят с функциите си (очевидно това е презюмирано от създателите на БОРКОР), то и тях няма защо да храним.
07 Февруари 2013 08:24
Сега ще дадем 100-тина милиона за организацията, пък после ще назначим правилните хора и....яко!
07 Февруари 2013 08:37
Ахил Пелеев Еаков 07 Февруари 2013 08:17
07 Февруари 2013 09:52
Боркор ще бъде поредният бушон, който ще бъде ритуално изгорен преди изборите, за да се запази инсталацията. Не че това ще я спаси де.
От центъра твърдят, че мерките ще спестят 1 млрд. лв. годишно при близо 3.4 млрд. лв., които държавата дава сега за поръчки.
А папо за обърчите от фирми и за партийните каси откъде в тези кризисни времена?
07 Февруари 2013 10:02
Майндърбайндър
Вярно. Под 60 000 за строителство и под 20 000 за доставки и услуги.Трябва да се запише и да се знае,че на върха на хранителната верига е този,който спечели изборите,за да няма после" не чух,не разбрах".

Много грешиш - от 26.02.2012 има промяна в ЗОП - чл. 14, ал. 4 "(4) (Предишна ал. 3, доп. - ДВ, бр. 33 от 2012 г.) Възложителите могат да не провеждат процедурите по закона, но са длъжни да прилагат условията и реда на глава осма "а" при обществени поръчки с обект по чл. 3, ал. 1 на стойност без ДДС:
1. (изм. - ДВ, бр. 33 от 2012 г.) за строителство - от 60 000 до 264 000 лв., а когато поръчката е с място на изпълнение извън страната - от 670 000 до 1 650 000 лв.;
2. (изм. - ДВ, бр. 33 от 2012 г.) за доставки или услуги - от 20 000 до 66 000 лв., а когато поръчката е с място на изпълнение извън страната - от 66 000 до 132 000 лв"
Та по тази нова глава осем "а" си правят каквото си поискат и според възложителите процедурите по тая глава са необжалваеми. Впрочем кандидатстващите нямат и какво да обжалват, защото никой не им изпраща никакви документи за резултатите - нито протоколи, нито решения, даже и не ги уведомяват устно, че не са спечелили - за причините и дума не може да става.
та БОРКОР и другите институци това да видят - по тази глава дневно се обябяват 50-60 поръчки, а по откритата процедура - 5-6. Този факт говори красноречиво, че вместо да се усъвършенстват действията, те се връщат с още по-голяма сила обратно назад
07 Февруари 2013 12:24
дребен пропуск в заглавието
предлага централизиране на корупцията в обществените поръчки

що трябва да се морят със следене откъде минават паричните потоци в над 3000 ручейчета? не е ли по-лесно да канализираме тия ручейчета в 6 пълноводни реки, да построим на тия реки едни ми ти язовирни стени, да бозае Партията от едни ми ти ВЕЦ-ове, пък и да лови едни такива хубави сомове. христоматиен пример: добре платени хидролози.
07 Февруари 2013 12:55
Поизказали са се тук колеги, комай далеч от теорията и практиката на обществените поръчки. С оглед колосалния размер на щетите, които неефективното управление при обществените поръчки нанася на фиска и на всички нас, всяко усилие в посока на усъвършенстване е оправдано. Поне от гледна точка на отношението разходи/ползи. Централизацията (а в случая може би сме изправени не пред централизация, а пред децентрализация и деконцентрация) не винаги е зло.

Отварям скоба. И в момента съществува законова възможност възложителят да възложи на лица и организации провеждането на процедурата за възлагане на поръчката. Това става, разбира се, с ... поръчка. СЕГА се предлага тази възможност да се институционализира и да се делегира екс леге. Административният капацитет ще се концентрира, ще се концентрира и контролът. Заедно с това, практиките ще се унифицират и стандартизират, което е голяма крачка към еднакво прилагане на закона и свързаната с това защита на конкуренцията.

Ако моделът се реализира, ще има един кризисен период на внедряването му. Той трябва да се ... издържи и ... изстрада. После ще берем плодовете и ще се учудите колко щедра ще е реколтата. По време на кризисния период основният риск ще бъде от забавяне на поръчките. Това забавяне ще дойде от прекратените без да се излъчи изпълнител процедури (заради нарушения). Но бизнесът трябва да се приучи към новите правила за законопослушно поведение при участие в процедурите за възлагане на обществени поръчки.

Няма решения със стопроцентови гаранции и без риск. И по света няма, не само у нас. В държави, които за нас са образец на законов ред и ефективно правосъдие често избухват скандали за многомилионни многогодишни злоупотреби при обществените поръчки. Всъщност, в 99,9% от случаите нашите измамници просто прилагат чужд челен опит. За толкова години не съм срещнал случай на злоупотреба или измама, които да не са надлежно изследвани и описани другаде. Опитът ми ме кара да подозирам дори, че някой добре запознат с чуждия опит съветва и нашите разбойници тук.
07 Февруари 2013 13:25
Заедно с това, практиките ще се унифицират и стандартизират, което е голяма крачка към еднакво прилагане на закона и свързаната с това защита на конкуренцията. ...
Всъщност, в 99,9% от случаите нашите измамници просто прилагат чужд челен опит. ...
Опитът ми ме кара да подозирам дори, че някой добре запознат с чуждия опит съветва и нашите разбойници тук.

диктатура или демокрация, това е въпросът! дали всичко да е в ръцете на (уж просветен) монарх в лицето на 6 централизирани агенции или да е хаотично разпиляно сред хилядите разпоредители с бюджетни и обществени средства. важното е да спорим за достоинствата на двете организационни структури, но да отклоняваме въпроса за независим и най-вече за обществен контрол над харченето на милиарди.

въпреки общовъзприетата заблуда ISO9000 не е стандарт за високо, а за еднакво качество. ако даден завод произвежда калпава продукция, внедряването на стандарта няма да повиши качеството, а ще гарантира, че завинаги ще произвежда с ниско качество.

казано по-просто, предлаганото централизиране няма да понижи корупцията, а ще уеднакви корупционните схеми, защото ще бъдат държани от едни и същи хора. повишаване на качеството, тоест понижаване на корупцията, може да стане само с промяната на закона и на порочните практики, а не с канализирането им.
07 Февруари 2013 13:43
Поизказали са се тук колеги, комай далеч от теорията и практиката на обществените поръчки...

Е, ти поне до "теорията" определено си близо.
Като ти чета несвързаните надути излияния, готов си за гл. експерт в БОРЧВОР.
07 Февруари 2013 13:52
някой добре запознат с чуждия опит съветва и нашите разбойници

Едва ли става въпрос за съветване.
Просто се отива към добре известния западен демократичен модел на крадене при държавните поръчки, а и не само там. Корупцията се окрупнява, краденето става възможно само на най-високо ниво, често - облечено в нормативни правила. Резултатите са два: обективно се краде по-малко, субективно - крадящите стават в пъти, в пъти, че дори и на порядъци по-малко, но сумите, които получават малцината, запазили си възможността да крадат стават огромни. Големите крадци прибират дяловете на по-дребните, като благосклонно оставят част на щастливото народонаселение.
Естествено, правото да се краде остава само за управляващата върхушка.
07 Февруари 2013 13:57
БозьоКифлев
07 Фев 2013 13:25
Мнения: 988
От: Bangladesh
Скрий: Име,IP



Самият закон е със сбъркана философия, а провеждането на обществена поръчка не гарантира нито липса на корупция (напротив), нито качество на изпълнението.
Всички структури са се вторачили (това са критериите и при контрол, та затова и не само) в "най-ниска цена", независимо за какво става дума, включително за здравеопазване, което е недопустимо да бъде водещ критерий, но е, щото ако заложат друг, не само ще изхвърчат, но и незабавно ще им образуват производство.
После ревем за качество - от път до медицински консумативи.
Това "при равни други условия" го забравете като възможно, особено в някои сфери.
Ако всички останали условия са равни, няма как цената на продукта/изпълнението да е съществено различна.
07 Февруари 2013 13:58
абе добра са му излиянията, даже дават част от истината
Той трябва да се ... издържи и ... изстрада. После ще берем плодовете и ще се учудите колко щедра ще е реколтата.

просто пропуска да спомене кой ще бере плодовете, кой ще се чуди и кой пак ще изстрада. щото това са три различни групи. имаше една приказка за човека и мечока, та май руска ще да беше: едната година се спазарили за корените и стъблата, а човекът взел картофите. на следващата се разменили и човекът взел зърното на пшеницата, а оставил корените.

та и в нашия случай така: не е важно за кого плодовете, за кого корените. важното е реколтата да е богата.
07 Февруари 2013 14:00
Туй нещо, БОРКОР ли, БОРЧВОР ли, е като българско посолство на Марс.
Саде разходи, файда - йок!
07 Февруари 2013 14:09
Цитирах безусловните правила и са ме поправили,че и условните са станали безусловни.Вероятно е така.В същото време ни уверяват,че това са европейски директиви,което вероятно е така.За нас остава изводът,че европейските директиви работят в страни с действаща правосъдна система и действащо като мощен фактор обществено мнение.Или накратко публиката очаква БОРНАШКОР,а получава БОРЧУЖДКОР.
07 Февруари 2013 14:55
кой ти гледа наша, ваша или тяхна! важното е корупция да има и да има повече. ако щеш, погледни им съкращението: нерде ЦППКОП (Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност), нерде БОРКОР. явно последното ще да е съкращение от Борба за ОРганизирана КОРупция.
07 Февруари 2013 15:12
deneb
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД