:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 351
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Шефът на "Софийски имоти" пазарува тигани за сметка на фирмата

ГЕРБ първо не видя проблем в покупките на директора, сетне се поправи и обеща да провери случая
Общинските дружества на София продължават да се ползват за лична облага, показва най-новият скандал в печално известната "Софийски имоти". Шефът на фирмата Диян Цветков е пазарувал козметика, скъпи ризи, закачалки и тигани за сметка на дружеството, стана ясно от питане на общинския съветник Георги Кадиев (БСП) до кмета Йорданка Фандъкова.

В периода от юли м.г. до 23 януари тази година Цветков е успял да похарчи 5168 лв. за стоки, които очевидно не са от първа необходимост на дружеството. В покупките му е козметика от "Есте Лаудер" за 164 лв., уиски за над 140 лв., два надуваеми дюшека по 100 лв., фотоапарат "Канон" за 719 лв., 2 костюма, кожено яке и ризи от Peek&Cloрpenburg за 444 лв., два чифта обувки за 167 лв., домакински потреби, закачалки и тиган за 200 лв. и дамски артикули, които няма как да минат за представителни разходи на фирмата - тениска "Адидас" за 39 лв. и дамски портфейл за 49 лв. Цветков педантично е включил в сметката и калъф за телефон за 49.90 лв., както и книгата "1000 причини да се гордеем, че сме българи" с подаръчна торбичка за почти 70 лв. Има и техника като компютър със съответния софтуер, харддиск с калъф, кафемашина, сокоизстисквачка, както и лекарства за 26 лв.

Пред "Сега" Цветков обясни, че наистина е купил всички тези неща и в това няма нищо нередно, защото те му се полагат. "Тези пари трябваше да се изхарчат до края на годината, затова и повечето закупени неща са от декември. Някои покупки са за подаръци или за мен, а другите са за дружеството", обясни Цветков, който е на поста от миналия януари. Всички покупки, които са за лично ползване, са платени от фонда за представителни разходи, който е с лимит 1000 лв. За разлика от миналата тази година директорът не чака и още миналия месец е изхарчил 500 лв. за дрехи.

От миналата година възнагражденията на директорите на общинските дружества са обвързани с резултатите на фирмата. Лимитът на представителните се определя на тримесечие. Ако първото тримесечие финансовите резултати са положителни, директорът може да изхарчи 250 лв. от фонда, но ако следващите три тримесечия са отрицателни, а той е вземал пари, трябва да ги върне. За миналата година дружеството е на плюс като счетоводната му печалба е в размер на 551 хил. лв.

Отначало съветниците на ГЕРБ реагираха с насмешка на въпросите за покупките на Цветков и не виждаха нищо спорно в тях. В късния следобед обаче забелязаха очевидната аналогия с бившия шеф на "Топлофикация" Валентин Димитров и обещаха да направят проверка и да наложат санкции, ако има неправомерни разходи. Димитров харчеше в далеч по-големи мащаби - 10 000 лв. месечно за представителни, към които броеше джетове, джакузи и т.н.

"Тези разходи не могат по никакъв начин да се оправдаят като разходи за служебни нужди за дружество в публичния сектор и най-вероятно става дума за финансови нарушения спрямо "Софийски имоти" ЕАД," пише Кадиев в питането си до кмета. Фандъкова ще трябва да отговори има ли резултати от проверката на дружеството и има ли повтарящи се порочни практики и как общината гарантира, че няма корупция и всичко е прозрачно.

ОЩЕ СИГНАЛИ

Кадиев сигнализира и за други нарушения в дружеството. Той твърди, че в сигнала, който е получил за злоупотреби, има данни за нарушения и при започнали непрозрачни ремонти на дружеството, потвърдено и от инспекцията по труда, както и при отдаването на почивната база на фирмата в Китен и извършения за сметка на дружеството цялостен ремонт на базата на обща стойност 118 213 хил. лв. Миналата седмица пък "Сега" писа, че в дружеството средната заплата е 2185 лв., без да е много ясно какво точно правят 32-мата му служители. Оттам се оправдават, че сумата е с включени осигуровки.
12
3895
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
13 Февруари 2013 20:02
Ами като му се размина на Топлото за 10 бона за личнен харчълък, що пък и герберската калинка да не се облажи с хилядарка?
13 Февруари 2013 20:34
Ще се върна в България когато типове като този Диян Цветков влязат в затвора
13 Февруари 2013 22:38
***

Бел. на модератора: Не пишете с 4-и и 6-ци!

13 Февруари 2013 23:13
Отначало съветниците на ГЕРБ реагираха с насмешка на въпросите за покупките на Цветков и не виждаха нищо спорно в тях. В късния следобед обаче забелязаха очевидната аналогия с бившия шеф на "Топлофикация" Валентин Димитров и обещаха

както мъдро е отбелязал народът: "не лъжи човека, обещай му!"
който иска, може да се оплаче на католикоса! за незнаещите - от това по-арменски поп няма, най-арменският е и е най-поп.
13 Февруари 2013 23:39
Отначало съветниците на ГЕРБ реагираха с насмешка на въпросите за покупките на Цветков и не виждаха нищо спорно в тях. В късния следобед обаче забелязаха


Пак навреме загрели, можеше и след месеци. При този капацитет...
14 Февруари 2013 01:55
Бел. на модератора: Не пишете с 4-и и 6-ци!


Не пишеме със 6-ци, но чччччччччччччччччччччччччч-то ни е тотално загинало, т.е. полумъртво. Новата клавиатура ще отиде при Костов, Шиляшки и Буда Тиквата, аман от бездушни, крадливи и тъпи ччччччччччччччиновници@
14 Февруари 2013 10:00
Където и да пипнеш - смърди.
14 Февруари 2013 10:35
Кметичка...
Самоковска даскаличка
е софийската кметичка.
На фасон изглежда блага
но наистина изстрада
столичните помиари,
и разбити тротоари.
Ката ден проекти пуска,
кьоравото не изпуска,
и се снима в слънчев ден
до мъжествен супермен.
За софиянци по-известна,
като герберска метреса,
дето ни измисли зони
за коли и за камиони.
Плащаш яко гяволъка
щом живееш в шоплука.
14 Февруари 2013 12:47
Защо да им прави впечатление?! То сигурно си е в ред на нещата...

14 Февруари 2013 13:06
Не пишеме със 6-ци, но чччччччччччччччччччччччччч-то ни е тотално загинало, т.е. полумъртво. Новата клавиатура ще отиде при Костов, Шиляшки и Буда Тиквата, аман от бездушни, крадливи и тъпи ччччччччччччччиновници


Аз съм така с ю-то, изкарай виртуалната клавиатура:
Start --> Programs --> Accessories --> Accessibility --> On-Screen Keyboard

За един-два скапани клавиша върши чудесна работа.
С повече вече става бавно.

14 Февруари 2013 16:17
А сега др. Фандъкова да махне и шефа на топлофикация Стоян Цветанов/доволното/ заради издаването на фактури с невярно съдържание, писани на коляно...
14 Февруари 2013 18:29
Когато загубят изборите ще изкарат народа на улицата да дрънкат празни тигани и тенджери.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД