:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 351
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Симеон Дянков се възмути от финансовите критерии на ЕК

БСП обвини управляващите, че са изпразнили фискалния резерв, и се притесни за следващото правителство
Вицепремиерът Симеон Дянков остро нападна Европейската комисия, че методиката й за оценка на финансовото състояние на отделните страни е сбъркана. Поводът бе, че на последното си заседание във вторник късно вечерта ЕКОФИН - Съветът на икономическите и финансовите министри от ЕС, не промени оценката си, според която България е сред страните, които имат някакви икономически неравновесия. Вчера Дянков коментира, че методиката на Брюксел за определяне на дисбаланси е сбъркана, и увери, че изобщо няма почва за притеснения.

ЕК посочва като риск за България например, че заплатите растат прекалено бързо. Според нашия вицепремиер този коментар е смешен - след като сме най-бедната страна в ЕС, нормално е заплатите да растат най-бързо. При това забележката на Брюксел, че цената на труда расте по-бързо от производителността, беше вярна за годините на бума, но в кризата положението се промени.

Според Дянков друга тревога на еврокомисията - за съотношението на привлечения частен капитал спрямо брутния вътрешен продукт - също е неуместна, защото не отчита, че страни като България трябва да растат икономически по-бързо от средното за ЕС. "За такива държави във всеки учебник по макроикономика в първите две глави пише, че за да растат по-бързо, трябва да привличат и повече капитали", пояснява министърът. "България е в група от 14 държави с макроикономически дисбаланси заедно с Холандия, с Великобритания, и тази група е по-добрата", смята Симеон Дянков.

Оценките на ЕК за България са част от механизма за ранно предупреждение, въведен миналата година. Те не обхващат шестте закъсали страни начело с Гърция, за които се прилагат спасителни програми. Първата оценка бе направена точно преди година и сочеше същите рискове за България. Още тогава МФ и икономисти коментираха, че методиката на ЕК не отчита разликите в икономическото равнище и че по нея догонващи страни като нашата винаги ще имат дисбаланси - като прекалено бърз ръст на инвестиции, заплати или кредити например. Българските синдикати също реагираха гневно на констатациите на Брюксел, че заплатите растат прекалено бързо на фона на ниската производителност на труда.

Това е втората размяна на реплики между Дянков и Брюксел през последните няколко месеца. Наскоро припламнаха искри и заради оправданието на нашия вицепремиер, че не може да зарадва с коледни добавки пенсионерите, защото Европейската комисия не изплаща навреме средствата по еврофондовете, за които са налице всички необходими документи, фактури и одобрения. От Брюксел му отвърнаха с доста остро писмо, че еврофондовете не са касичка за пенсии.

Факт е обаче, че и към момента Брюксел има да превежда стотици милиони евро субсидии на България, които закъсняват заради спорове около европейския бюджет. Тези средства временно са платени от българската хазна. Това е и една от причините в момента България да има изтънял фискален резерв и значителен бюджетен дефицит. Точно този факт послужи за повод вчера БСП да обвини Дянков, че фискалният резерв е паднал до опасно дъно. "Правителството харчи безотговорно. Управлението на Бойко Борисов струва на нас, данъкоплатците, минус 7 млрд. лв.", обвини в парламента лидерът на БСП Сергей Станишев. По данни на БНБ фискалният резерв е 3.9 милиарда лева, което е под законовия минимум от 4.5 милиарда лева. "Лъсна голата истина, че резервът е повече от преполовен" допълни Станишев. "Държавата няма никакви резерви, защото в остатъка са включени Сребърният фонд, парите за извеждане от експлоатация на спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй" и евросредствата, които са динамична величина, допълни той. Енигма са публичните разходи, ще видим какво ще заварим", отговори Станишев на въпрос дали на следващото правителство ще му се наложи да започне мандата си с актуализация на бюджета.

Всъщност още след голямото плащане по външния дълг - почти 1.8 млрд. лева по облигациите от времето на Милен Велчев в средата на януари, резервът спадна сериозно. А и по принцип първите месеци на всяка година данъчните и другите приходи са ниски и изпълнението на разходите е доста напрегнато. По тези причини финансовият министър отряза земеделците и обясни, че ще си получат субсидиите не през януари, както им обещаваше агроминистърът Мирослав Найденов, а напролет.

Преди година фискалният резерв също беше спаднал сериозно - към 29 февруари 2012 г. в него имаше едва 3.8 млрд. лева по данни на МФ.

49
8966
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
49
 Видими 
13 Февруари 2013 19:59
Остави възмущението, Дянков. Напляскай ги!
13 Февруари 2013 20:03
Ще изцедим окончателно ГЕРБ, като го оставим да влезе с летящ старт във втория си мандат...
13 Февруари 2013 20:28
Станишката не пропуска възможност да се представи като овно.
Никога
13 Февруари 2013 20:29
Симеон Дянков се възмути от финансовите критерии на ЕК

.
.
ЕК: " Excusez moi , кой е Дянков ? "

13 Февруари 2013 20:35
Всъщност още след голямото плащане по външния дълг - почти 1.8 млрд. лева по облигациите от времето на Милен Велчев в средата на януари, резервът спадна сериозно.
Там не теглихме ли заем,който би трябвало да е покрил това плащане.
13 Февруари 2013 20:42
Съветът на икономическите и финансовите министри от ЕС, не промени оценката си, според която България е сред страните, които имат някакви икономически неравновесия. Вчера Дянков коментира, че методиката на Брюксел за определяне на дисбаланси е сбъркана, и увери, че изобщо няма почва за притеснения


Ами то е очевидно че има някакви икономически неравновесия.

Всички разбрали, само Дянков не разбрал!

13 Февруари 2013 20:49
"Лъсна голата истина, че резервът е повече от преполовен" допълни Станишев.

И какво от това ? Фискалният резерв много отдавна е само една фикция и по нищо не се различава от проста машина за печатане и нарязване на пари. Просто защото стоковото покритие на тези пари, отдавна е изчезнало по простата причина, че реалните стоки и потенциал за създаване на услуги имат физически срок на годност.
-
Същата функция за която сега служи фискалният резерв може да се изпълнява и от проста комбинация на банкови операции.
13 Февруари 2013 20:54
Според Дянков друга тревога на еврокомисията - за съотношението на привлечения частен капитал спрямо брутния вътрешен продукт - също е неуместна, защото не отчита, че страни като България трябва да растат икономически по-бързо от средното за ЕС. "За такива държави във всеки учебник по макроикономика в първите две глави пише, че за да растат по-бързо, трябва да привличат и повече капитали", пояснява министърът.

Дянков да си смени учебниците с по-сериозни, които отчитат не само първоначалният но и последващият момент. Първоначално чуждите инвестиции вкарват някакъв капитал за да почнат в последствие да го изнасят, при това винаги повече от първоначално внесеният. В резултат страната се обезкървява, а състоянието й се влошава.
13 Февруари 2013 21:02
Миро Найденов – ветеринарят комбинатор
Куп далавери и шмекерии съпътстват политическата кариера на настоящия земеделски министър

Натисни тук
13 Февруари 2013 21:03
производителност на труда

Няма отделна производителност на труда, освен ако труда не е свирки на магистралата. Всяка стока се създава от 4 основни фактора за производство (труд, капитал, суровини, предприемачество), а производителността е обща за тях и се измерва с цената и постигната на пазара. Вътрешното съотношение между отделните "производителности" е обективно неизмеряемо и дела от приходи за всеки фактор за производство е въпрос на борби и договорки.
-
И понеже производителността е цената получена на пазара, и понеже приемаме, че имаме и пазар на труда, то "производителността" на един работник зависи само и единствено от заплатата, която получава. Зависи от цената на продукта в производството на който участва заедно с другите фактори за производство, и дела от нея за който той се е преборил. Затова и една касиерка в Метро в Австрия има по-голяма производителност от една касиерка в Метро София, дори първата да е по-малко натоварена.
13 Февруари 2013 21:16
Никакво притеснение за следващото правителство! В края на м. юни заплати, пенсии и социални помощи ще бъдат увеличени с 60 %. Отделно договори за самолети,подводници и междуконтинентални ракети. Пари има! Стига Станищов да прибере откраднатото от Тройната и бонусите! Само преди това да си анулира Закона за Амнистията....
13 Февруари 2013 21:18
Абе, практиакта показва ,че когато дойде работата до дередже Брюксел да те обвинява , че не приемаш силните сигнали и ясни знаци - значи работата е изуй гащи.
Затова и Дянков става нервен напоследък.....
13 Февруари 2013 21:41
и аз понякога когато не мога да приема нещо се възмущавам
13 Февруари 2013 21:51
brightman
тиа неща са вярни за общества на нации дето сьздават и отглеждат следващите си поколениа с цел задоволяване на нуждите на обществото
в бьлгария всеки гледа себе си и малко около себе си колкото да е доволен без да има мерак за многоброина нация
13 Февруари 2013 22:13
fractal,
тия неща са общовалидни.
-
Що се отнася до конкретно провежданата политика от правителството, то за това си има избори. Ако сме позволили и позволяваме изборът на избори да бъде ограничен от финансов ценз и така сведен до нула, ако сме незаинтересовани и лесно манипулируеми, то да се сърдим на себе си. Никой не му пука за нас, освен да ни стриже и обира. Съдбата на давещите се е в ръцете на самите давещи се.
13 Февруари 2013 22:14
Заплатите растели бързо!? Т.е. крематориумът работи бавно!?
13 Февруари 2013 22:18
Социопатът е изпразнил хазната и СЕГА панически дрънка глупости наляво и надясно. Този рядък некадърник направи вси4ко възможно и невъзможно за да фалира държавата. Асамблеята "Знаме на мира" не е наляла достатъ4но знания в проскубаната кратуна на Дянко Хаирсъзина за да осъзнае пагубните си щуротии последните 4 години - повишавайки всякакви акцизи над нивото на поносимост, събираемостта спадна тройно, селяшките му изстъпления с бензиностанциите просто фалираха които не са от големите вериги, въобще - този несретник не свърши нищо като хората!
14 Февруари 2013 00:14
Всъщност още след голямото плащане по външния дълг - почти 1.8 млрд. лева по облигациите от времето на Милен Велчев в средата на януари, резервът спадна сериозно.

Не 1.8 а 1.72 милиарда лева.
Първия падеж на миленвелчевия дълг беше на 15 януари 2013. Главница 818.5 милиона евро или 1.6 милиарда лева, плъс 120 милиона лева лихви за последната година.
Втората част е в долари - 1086.5 милиона долара, с падеж 15 януари 2015
Миналата година юли Дянков взе 5 годишен дълг, 950 милиона евро, с падеж юли 2017.
Към края на декември фискалния резерв е бил 6.081 милиарда лева а общия държавен дълг външен и вътрешен 13.674 милиарда лева.
14 Февруари 2013 00:30
Всъщност още след голямото плащане по външния дълг - почти 1.8 млрд. лева по облигациите от времето на Милен Велчев в средата на януари, резервът спадна сериозно.

Не 1.8 а 1.72 милиарда лева.

За такива като теб авторката е написала "почти"
14 Февруари 2013 01:50
Да, абеве, защо не написа, че след плащането по облигациите на Миленчо, външният държавен дълг е спаднал с 1.72 или с почти 1.8 милирада лева , а ?
14 Февруари 2013 02:55
СД с право се възмущава, че не го @бават в Европа, него и нас.
Евро-каката гледа бюста и дупето й да са наред, пъпките и цириите помади ги (Гърция, Испания, Португалия...) или тушира с течен азот (България, Румъния...). На нас май се падна "Криотерапията - метод за премахване чрез замразяване с течен азот. Резултатите от тази манипулация в голяма степен зависят от уменията на специалиста" и търпението/нечувствителността (естествена или предизвикана) на пациента. Обикновено остава белег. Евро-кака ще му прасне една козметична лепенка (евро-фондова) и сякаш нищо не е било.
14 Февруари 2013 03:48
Е-ее, Дянков, стяга колана на българите, стяга го до последната дупка, че и след нея, пъчеше се като отличник по финансова дисциплина, докато на други им опрощаваха милиарди дългове и сега какво - не ти признават достойната заслуга да умориш БГ гражданите от глад и студ? Лошо, момче, но изтрий си сълзите, ти в Америка няма да гладуваш...
14 Февруари 2013 06:32
Нали се биехте много в гърдите, че сме едни от най- добрите по спазване на бюджетната дисциплина, народа гладува, а вие...напред.Никой не ни бръсне за слива.Стиснете ръце с Путин и да изнасяме за Русия, само там е спасението.Нека да сме си членове на ЕС, но малко и ние да свършим някаква работа, стига сме чакали на готово.В това положение, нищо добро не ни чака- абсолютен банкрут на държавата.
14 Февруари 2013 08:40
Не знам за методиката, но докато шофьора на Пашата-Митко Каратиста е член на надзорния съвет на ЧЕЗ всички методики бледнеят
14 Февруари 2013 10:01
Rakia, тоя Мирослав Найденов бил шампион по продажба на стоки с изтекъл срок на годност.
14 Февруари 2013 10:04
и да изнасяме за Русия, само там е спасението

Какво?
Онез домати и краставици дето ги внасяме ли?
Консерви дето не правим ли?
ИТ дето я нямаме ли?
Цигари дето едва и за БГ стигат ли?
На приматите задника..???Може, но в Рашата май не си падат много по такива мурафети.
Та какво?
14 Февруари 2013 10:05
Дянк-OFF! (В смисъл: 1) Оффф!, и 2) Off!!!)
14 Февруари 2013 10:08
Брюксел е искал да каже, че тия дето не са си загубили работата е требало или да им се намали заплатат, или въобще да не се увеличава. Малко солидарност не е лошо, щото безработните са особена категория - или напускат БГ или правят глупости
14 Февруари 2013 10:08
Дянк-OFF! (В смисъл: 1) Оффф!, и 2) Off!!!)




и Co, защо да е самичък, жал ми е?
14 Февруари 2013 10:09
Обикновено в Европа социопатите не са високо ценени.
14 Февруари 2013 10:48
Всъщност още след голямото плащане по външния дълг - почти 1.8 млрд. лева по облигациите от времето на Милен Велчев в средата на януари, резервът спадна сериозно.
Защо този дълг е плащан от резерва - нали теглиха облигационен заем миналата година за тази цел?
Дянков да си смени учебниците с по-сериозни, които отчитат не само първоначалният но и последващият момент. Първоначално чуждите инвестиции вкарват някакъв капитал за да почнат в последствие да го изнасят, при това винаги повече от първоначално внесеният. В резултат страната се обезкървява, а състоянието й се влошава.
Брайтман Нарича се "финансова помпа".
14 Февруари 2013 10:49
Защото с пилешкия си мозък, а и да се фука, че резерва е цял, Дянков вкара заема в резерва. Те за това.
14 Февруари 2013 11:22
Този, дето се надува да дава акъл на целия свят, май няма капацитет да си върши основната работа, за която е назначен. Един бюджет досега не е балансирал и направил както трябва, без да реже от задължителни по закон вътрешно-държавни плащания. Не е знаел, че има плащания по дълг ли? Или пък не е знаел че трябва да осигури първоначално финансиране и кофинансиране на европроекти? Ами тогава да се размърда и да осигури нужния ресурс или да не одобрява проекти в такива мащаби, които са му непосилни. В момента е спрял плащанията по магистралите Марица (изцяло) и Тракия и вече издъни основното обещание на ББ за завършване на 3те магистрали през мандата.
14 Февруари 2013 11:31
Ох, как се смях - станишко щял да заварва нещо ... Ама, миУо мишУенце, тебе те питат да ли едно следващо правителство ще трябва да прави преоценка на бюджета, никой не ти е казал че ти ще участваш в следващото правителство.
Умилително тъп човек.
14 Февруари 2013 11:32
В момента е спрял плащанията по магистралите Марица (изцяло) и Тракия и вече издъни основното обещание на ББ за завършване на 3те магистрали през мандата.
ГЕРБ ще ги финансират от партийната дотация
14 Февруари 2013 11:44
БСП -

Безгранично Супернарнагла Партия!

За Дянков От време на време някой трябва да натрива носа на онези пуяци в Брюксел!
14 Февруари 2013 11:48
От време на време някой трябва да натрива носа на онези пуяци в Брюксел

А, и да ги напляска може. Стига да не му се наложи да им цуне... джиджитата впоследствие.
14 Февруари 2013 11:51
Синята лампа на ЕК значи че е "постигнат" дисбаланс м/у БВП и реалното производство. Еврофондовете неправилно се отчитат като външни инвестиции, а на практика голямата част от тях не стимулират производството, а излапването от наши ора. По този начин основната им роля в повишаване конкурентноспособността на българските стоки не може да бъде постигната и като изтече авантаджийският срок и на Бг се наложи да дава повече, отколкото да взема, всички ще хлъцнат. Ама ЕС няма да чака този момент, а ще дръпне скоро шалтера. Предполагам, че малко по - рано лицето /дупето/ Симеон Дянков ще бъде обявено да общодържавно издирване и от Интерпол.
14 Февруари 2013 12:51
- Видях женати да се целува с някакъв мъж на гарата.
- То пък една гара.

ГЕРБ вече напълно контролират всичко. МФ вече не публикува данни за фискалният резерв. Няма нищо публикувано за 2013г.
14 Февруари 2013 13:14
Повече ме радва, че статията на места аха аха и все едно оправдава Дянков. Само, че Другарите не са го забелязали.
14 Февруари 2013 14:39
dissidentbg

Явно рядко посещаваш сайта на МФ, иначе щеше да забележиш, че все пак има известен времеви интервал, преди да се публикуват данните за фискалния резерв - също както данните за изпълнението на бюджета за януари ще бъдат обнародвани на 1 март.

И ако четеше повече, щеше да забележиш как кумирите на някои из форума - Станишев и Орешарски за няколко месеца преди изборите от 2009 г. успяха да свалят с 4 МИЛИАРДА ЛЕВА фискалния резерв - повтарям, за няколко месеца, и то по време, когато Станишев обясняваше как България е остров на стабилност и кризата хич не ни засяга.

14 Февруари 2013 14:55
Добре де, и като се е възмутил какво е направил - купил ми е нови интериорни врати ли?
14 Февруари 2013 15:43
Дянковата финансова и икономическа политика може да се опише с едно кратко, но за сметка на това красноречиво изречние: "Изтръскване на брашнен чувал".
14 Февруари 2013 16:40
Дянковата финансова и икономическа политика може да се опише с едно кратко, но за сметка на това красноречиво изречние: "Изтръскване на брашнен чувал".
Да, всяка партия, като дойде на власт у нас и гледа да укрепне, като се огражда с обръчи от фирми. И тъй като заради световната криза финансовите потоци към страната ни пресъхнаха, логично беше управляващите да посегнат на резерва (брашнения чувал), който в момента е под санитарния минимум. По-лошото е това, че следващите след тях, ще продължат да постъпват по същия начин.
14 Февруари 2013 17:39
Производителността е елементарното съотношение между вложените ресурси и стойността на произведеното. Под ресурси се разбира цялата съвкупност от разходи (преки и непреки) за производството на даден продукт или осъществяването на услуга. Тези разходи могат да са променливи и постоянни, а това се отнася към някакъв отчетен измерител (например произведена продукция). Постоянните разходи са условна величина и техния размер нараства неравномерно във времето. Към тоя тип разходи спадат наема, амортизация, заплати и пр. Към променливите разходи се включват преди всичко харчовете за материал и режийни свързани с прякото производство. Като имаме придвид тая шашмалогия, да видим как се използва метода на критичната точка или още му викат Break even point (ВЕР).

Тва чудо (ВЕР) е метод на икономическия анализ, ама в случая ще го разгледам като средство за калкулиране на цена или като равновесната точка, при която общите приходи се изравняват с общите разходи. ВЕР значи може да има две разновидности:
- Първата е да определи количеството производство (и продажби), което задължително трябва да се постигне при зададена цена. Това се смята като се разделят постоянните разходи на продажната цена минус променливите разходи (Кол.производство = Постоянните разходи / Прод. цена - пром. разходи). Ако например за производството на някой калъф имаме 100 лева постоянни разходи и 10 лв. променливи, при продажна цена 30 лв. става: 100/30-10 = 5 калъфа

- Втората разновидност на ВЕР е да определи цената, която да позволи на зададен обем производство за избие разходите. Тук казваме, че трябва да продадем 5 калъфа, ама на каква цена, че да избие разходите? Вземам горните примерни стойности за постоянни и променливи разходи и става 10 + 100/5 = 30 лева

Сега да обясним как ЕС се еб@ва:

1. Като част от преговорния процес за влизане в ЕС вдигнахме митата за кажи-речи всичко от бившите братя. Те ни го върнаха реципрочно, ама не е сега тва въпроса.

2. Новите братя ни продаваха суровини, при които техните постоянни разходи (за заплата) бяха калкулирани, така че да има добра принадена стойност. Тъй де, революции на пролетиарии не трябват.

3. За нас обаче тая работа означава, че си имаме твърде скъп променлив разход. И единственият начин да влезем в ква да е конкуренция е да намалим постоянния разход и там може да се засегне единствено елемента труд. Или за да се радваме на клуба на богатите трябваше да бъдем бедни.

И сега, чуждестранната инвестиция у нас има некъв смисъл, когато е в състояние да осигури и постоянния разход. Иначе, както пишеше у Београда, "хочему у Азию". А наздраве!
14 Февруари 2013 18:24
pigeon2: И ако четеше повече, щеше да забележиш как кумирите на някои из форума - Станишев и Орешарски за няколко месеца преди изборите от 2009 г. успяха да свалят с 4 МИЛИАРДА ЛЕВА фискалния резерв

Звучи добре като пропаганда, но не е истина. Ето какво казва МФ за 2009 в края на всеки месец:
Януари 8842, Февруари 8305, Март 7954, Април 8306, Май 8290, Юни 8260, Юли 7710, Август 7667, Септември 7691, Октомври 7794, Ноември 8096, Декември 7672.
И така, точно кои месеца са свалили с 4 милиарда резерва?

А ето какво казва за 2011г:
Януари 5412, Юни 4880, Декември 4998.
14 Февруари 2013 18:43
Кире, забрави цената на кредита, която влиза в себестойността на прозиведеното - при изначално по-висока цена на кредита у нас, и да се утрепем не може да сме конкуретни със Запада - тук са ни закопали на самия старт, така да се каже.
14 Февруари 2013 21:34

13 Фев 2013 19:59 Остави възмущението, Дянков. Напляскай ги!
напласкай ги и целуни Джиджи!
14 Февруари 2013 21:35
ГЕРБ ще ги финансират от партийната дотация

pigeon2 14 Фев 2013 11:4
БСП - Безгранично Супернарнагла Партия! За Дянков От време на време някой трябва да натрива носа на онези пуяци в Брюксел!
... и да целуне бързо Джиджи!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД