:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 296
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Депутати очакват съдът да отмени избора на купувач

СДС: Има нарушение при продажбата на "Булгартабак"

АП: Одобрение на оценката от Милен Велчев не е нужно според стария закон, по който се продава холдингът
Много е вероятно Върховният административен съд (ВАС) да отсъди, че е имало процедурни нарушения в приватизацията на "Булгартабак холдинг" и да отмени избора на ексклузивен купувач, заяви вчера депутат, пожелал анонимност.

През септември три консорциума, кандидатстващи за 80% от акциите на тютюневия холдинг, подадоха жалби срещу решението на агенцията, като посочиха над 10 пропуска в процедурата. Консорциум "Росбулгартабак" изтъква в жалбата си, че холдингът е продаван, без финансовият министър да е одобрил приватизационната оценка. "Това изискване е записано в чл. 26 от Закона за приватизация и следприватизационен контрол, така че има закононарушение", категоричен бе депутатът от СДС Никола Николов. Той попита вицепремиера Николай Василев дали оценката е одобрена от Велчев и дали активите на задграничните дружества са включени в активите на холдинга.

"Оценката е одобрена и подписана в четвъртък", призна Василев. Според него обаче нямало нарушения в процедурата. Той припомни, че оценката е одобрена от международен консултант и е актуализирана в началото на годината. От АП обясниха, че холдингът се продава по стария закон за приватизация, който не изисква одобрение на оценката от финансовия министър.

Въпреки това Николов заяви, че това било "тежък порок в процедурата, така че, след като жалбата е във ВАС, следва да има решение за отстраняване на този порок". "Ние смятаме, че повдигането на въпроса в пленарна зала не е случайно и цели оказване на натиск върху мнението на народните представители, обществото и медиите", се казва в становище на Агенцията за приватизация, разпространено вчера.

Синьото мнозинство нямало да иска оставката на Василев, но щяло да го призове "да има мъжко политическо поведение и сам да я подаде, ако с това свое действие е застрашил приватизацията в страната".



ПРОЦЕДУРА



От Агенцията за приватизация припомниха, че приватизацията на "Булгартабак холдинг" стартира на 7 април 1998 г. Приватизационната оценка е изготвена през юли 1999 г. от Dresdner Kleinwork Benson и CAIB Creditanstalt Investmentbank. В действащата тогава нормативна уредба е нямало изискване тя да се одобрява от Министерството на финансите.

Тази процедура не доведе до сделка, припомнят от АП. Решението за откриване на процедура за приватизация обаче не е отменено и тя продължава. Въз основа на същото решение на 2 ноември 2001 г. е сключен нов договор за приватизационно посредничество със CAIB. Според него трябва да се извърши само актуализация на старата оценка. Актуализацията е готова през януари 2002 г. Новият Закон за приватизация и следприватизационен контрол е в сила от март 2002 г. и разпоредбите му не важат за вече стартирали процедури.
492
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД