:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 261
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Плевнелиев търси вицепремиери, които да завеждат оптимизма

Служебно правителство ще има най-рано на 13 март, ден по-рано парламентът ще бъде разпуснат
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
С връщането на мандата ДПС отвори пътя пред формирането на служебно правителство. Лидерът на движението Лютви Местан предупреди, че е възможен сценарий на перманентни политически кризи, ако партиите не се държат национално отговорно.
Президентът Росен Плевнелиев има намерение да промени структурата на служебния кабинет и да не дава възможност на вътрешния и финансовия министър да са и вицепремиери, както е в правителството на ГЕРБ. Това се разбра от думите на държавния глава, след като ДПС върна третия и последен мандат за съставяне на кабинет. "Вярвам, че министърът на финансите не трябва да е вицепремиер, той по презумпция казва "не", над него трябва да има вицепремиер, който да работи за "да", обясни замисъла си президентът. Досега тази роля се изпълняваше от Симеон Дянков, който с времето се превърна в най-мразения министър от правителството "Борисов". Вторият заместник на премиера в бъдещия кабинет няма да е силов, както бе случаят с шефа на МВР Цветан Цветанов, а ще е "символ на развитие в социалната политика, труда и отношението към социално отговорната държава".

В назначеното от Плевнелиев правителство ще има не двама, а трима вицепремиери, и те ще са министрите на икономиката, на социалните грижи и труда и на еврофондовете. Увеличаването на броя им няма да е самоцелно - ще се търси и ново, положително политическо послание. Те ще олицетворяват оптимизма за изход от кризата - чрез икономически растеж, повече работни места и ефективно усвояване на еврофондовете. Към премиера и министрите в служебния кабинет ще има обществени съвети, които да приобщят гражданите към взимането на решения. И сега към редица ведомства има такива съвети, но опитът показва, че те не работят. Преди дни и обществениците, които президентът бе поканил за обсъждане на възможностите за излизане от кризата, се провалиха. Заседанието бе напуснато от протестиращите и представителя на профсъюзите Пламен Димитров от КНСБ.

Вчера Плевнелиев даде да се разбере, че съвет към правителството ще има и в него ще останат само тези, които имат конструктивни предложения и желание да работят. На протестиращите припомни, че има само два начина техните искания да бъдат чути. Единият е чрез политическите партии, а вторият - чрез отварянето на институциите към гражданите.

С връщането на мандата ДПС отвори пътя към съставяне на служебно правителство. То ще бъде назначено най-рано на 13 март, за да бъде спазен конституционният срок от 2 месеца до изборите, насрочени за 12 май. Възможно е някои от имената на министрите в него да станат ясни и преди тази дата. Парламентът ще бъде разпуснат на 12 март.

От изявлението на Плевнелиев стана ясно, че важните законодателни решения ще останат за следващото НС. Затова "адресира" към 42-рото Народно събрание приемането на антимонополните закони. Дори зададе духа, в който трябва да бъдат написани - повече либерализация и конкуренция.

По повод искането на Иван Костов да му бъде даден мандат за съставяне на програмно правителство Плевнелиев обясни, че в понеделник е провел нов кръг консултации с парламентарните партии, от който станало ясно, че в действащия парламент е невъзможно да бъде подкрепено такова правителство. Особено след декларациите на Волен Сидеров, че ако Костов вземе властта, ще излезе на въоръжена борба. "Не ни трябва това в този момент на нестабилност на България", коментира президентът.

--------------- ПОЗИЦИЯ

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че с връщането на третия мандат ДПС поставя конституционна точка, която прекъсва мандата на кабинета "Борисов" и на изчерпалото ресурсите си 41-во НС. "От този миг, г-н президент, вие сте най-овластеният човек в тази държава", обърна се той към Плевнелиев. Местан предупреди, че "има потенциален риск политическият процес в страната да влезе в един своеобразен италиански сценарий на перманентни парламентарни кризи и честа смяна на правителства". Оттук нататък било отговорност на партиите да не го допуснат. ДПС ще се придържа към три основни ориентира за своите политически позиции и за политическото си поведение - НАТО, ЕС и запазване на валутния борд до влизането ни в еврозоната, обясни Местан.

15
4160
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
05 Март 2013 20:31
Член 84 – „Народното събрание:
6. избира и освобождава министър-председателя и по негово предложение - Министерския съвет; извършва промени в правителството по предложение на министър-председателя;
7. създава, преобразува и закрива министерства по предложение на министър-председателя...”

Та - президентска република ли сме вече?
------------------------------------------
Блогът на Генек

05 Март 2013 20:52
"Вярвам, че министърът на финансите не трябва да е вицепремиер, той по презумпция казва "не", над него трябва да има вицепремиер, който да работи за "да", обясни замисъла си президентът.

Връхтът !
Всъщност Бащицата завеща така - по-добре да се мразят !
05 Март 2013 22:51
Плевнелиев търси вицепремиери, които да завеждат оптимизма

Аз съм готов!
05 Март 2013 23:50
Каквото и да направи президентът, всеки уважаващ себе си журналист ще му намери кусур. Това е част от длъжностната му характеристика. В този смисъл "завеждане на оптимизма" звучи почти като похвала.
06 Март 2013 02:39
Я да потърси четирима - за оптимизма, благоденствието, истината и любовта.
06 Март 2013 03:15
Плевнелиев търси вицепремиери, които да завеждат оптимизма


Абе Нейчо Неев жив ли е ?
Мноо оптимистично звучеше на времето.
06 Март 2013 07:40
Айде сега- Нейчо, при наличието на Шулева, Христина Кифлата, Масларова Пък както се носи слух, точно Масларова е "виновната" Плевню да забогатее
06 Март 2013 07:59
А за моабетите дали търси?
06 Март 2013 08:03
А зицпредседател търси ли? Или сам ще се нагърби с тази длъжност?
06 Март 2013 09:32
Да напомня: Единствената задача на служебния кабинет е да проведе избори.Всички други приказки за оптимизъм и перестройка са локуми.
06 Март 2013 09:51
Какво търси Плевнелиев,като той всъщност не е човека който решава кой да участва в служебния кабинет? Обществена тайна е,че Плевнелиев,Симеон Дянков и Трайчо Трайков бяха вкарани в правителството на Бойко Борисов от Иво Прокопиев и той има голяма заслуга за идването на ГЕРБ на власт,защото им направи кампанията във вестниците си Дневник и Капитал.Сега Прокопиев всъщност реди служебното правителство и това си пролича още от определянето на обществения комитет в който беше пълно с хора като Огнян Донев,Васил Велев,Тома Белев,икономистите от Отвоерно общество на Сорос Георги Ганев и Георги Стоев,Огнян Минчев,които са близки до кръга Капитал на Прокопиев.
06 Март 2013 09:57
да потърси четирима - за оптимизма, благоденствието, истината и любовта.

Този призив е за някой по-добър свят!
06 Март 2013 10:17
Я да потърси четирима - за оптимизма, благоденствието, истината и любовта.


Ти за кое от четирите се кандидатираш?
06 Март 2013 12:06
duzov05 Март 2013 22:51

Плевнелиев търси вицепремиери, които да завеждат оптимизма


Аз съм готов!

Приятелю, къде се буташ Ти писал ли си някога "Браво, Монка!"? Нека отстъпим на по-заслужилите
06 Март 2013 12:36
Генек е прав - по конституция президента не е този, който прави структурни промени в кабинета. Толкова ли му са тъпи съветниците, които щяха да бъдат и в служебния кабинет?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД