:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 259
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Политиците цинично се възползваха от гибелта на Пламен Горанов

Правителството обяви национален траур за младежа, станал символ на протестите, но кметът и общинските съветници във Варна упорито отказват да подадат оставка
Снимка: Булфото
Община Варна, където се помещават кметът и Общинският съвет, спусна наполовина флаговете в знак на почит към Пламен Горанов, който се самозапали и почина от раните си. Горанов протестираше срещу градската управа и кмета Йорданов. По предложение на общината МС в оставка обяви днес Ден за национален траур.
Българските политици са толкова цинични, че могат да почетат публично паметта на човека, запалил се в знак на протест срещу тях, но да не изпълнят последната му воля. Правителството реши вчера да тушира напрежението, възникнало след смъртта на Пламен Горанов от Варна, като обяви 6 март за Ден на национален траур. Още по-абсурдно е, че траурът е по предложение на председателския съвет на Варненския общински съвет. Така вместо да си подадат оставката, общинарите, подпомогнати от кабинета в оставка, опитаха да си измият ръцете. И размахаха смешни процедурни аргументи защо не могат да се разделят с постовете си.

36-годишният Пламен Горанов, който бе сред най-активно протестиращите срещу политическата корупция във Варна, се самозапали на 20 февруари пред сградата на общинския съвет във Варна. По-късно стана ясно, че е носел плакат с надпис "Оставка на Киро и целия общински съвет до 17 часа на 20.02.2013 г." Младият мъж почина на 3 март.

Въпреки безпрецедентните протести в морската столица и трагичната саможертва кметът Кирил Йорданов продължава да бави топката с оставката си и плаши с фамозни разкрития опонентите си. Общинските съветници започнаха да тълкуват превратно закона, за да отложат напускането си. Премиерът в оставка Бойко Борисов, който лично през 2011 г. наложи Йорданов за кандидатура на ГЕРБ с цената на сериозно напрежение в местната партийна структура, мълчи.

"Общинските съветници от групата на ГЕРБ са готови веднага да подадат оставки, само трябва да се уточни как да стане по законен път", заяви вчера лидерът на ГЕРБ-Варна Иван Портних, който е и съветник. Председателят на местния парламент Николай Апостолов (ГЕРБ) добави, че текат консултации с Общинската избирателна комисия (ОИК), тъй като липсвал механизъм за оставка на целия съвет. Всъщност механизъм, чрез който да се прояви морал в драматичната ситуация, има и той е описан ясно в закона. Просто е нужна оставка пред ОИК. Тя може да бъде подадена от съветниците от ГЕРБ или от която и да е друга партия в местния парламент. Така съставът на съвета би бил подменен от хората, които са заемали по-долни позиции в съответната листа. Говорителят на комисията Кристиян Богоев заяви, че има и друга хипотеза за бързо разпускане на съвета - той да не функционира в пълен състав. Така би бил прекратен настоящият мандат.

Позицията на ГЕРБ за съдбата на местния парламент засега остава неясна. Портних заяви, че партията е готова за предсрочни избори както за кмет, така и за общински съвет и няма нищо против да не участва в работата на настоящия. Но добави, че ще гласува при важните вотове, които касаят европроектите, т.е. ще продължи да стои в местната власт.

За предсрочни избори на местен парламент се обявиха Борислав Гуцанов (БСП) и представители на по-малките партии. Социалистите няма да подават оставка, тъй като категорично не искат да поемат отговорност за сегашното управлението на Йорданов. Те смятат, че до 2009 г, когато го подкрепяха, Варна се ръководела прекрасно.

Кристиян Богоев съобщи вчера следобед, че са депозирани едва три оставки - на съветниците, близки до бизнесмена Веселин Марешки.

На циничен сапунен сериал заприлича и другата актуална варненска драма - съдбата на Кирил Йорданов. Председателският съвет в местния парламент реши да не свика поисканата от градоначалника извънредна сесия с абсурдния аргумент, че не е представил дневен ред. Йорданов настояваше на нея, за да чуе мотивите за исканата му оставка. Пресцентърът му заплаши в понеделник, че на заседанието биха прозвучали "страшни истини" за управлението на града, поради което съветници се страхували да я свикат. В крайна сметка сесия няма да има, но пък Николай Апостолов (ГЕРБ) призова кметът да не спестява истините. "По закон, когато има искане за свикване на извънредно заседание, този, който го прави, трябва да предложи и проект за дневен ред. Такъв не бе приложен от кмета Кирил Йорданов", заяви Апостолов.

Не стана ясно и защо му е на Йорданов сесия - той може когато и както поиска да разкрива факти, кметска оставка не се гласува от общинския съвет, т.е. сесията щеше да е безсмислена.

Йорданов ще обяви решението за бъдещето и ще го направи днес по обед на извънреден брифинг. На него трябва да изрече и обещаните "страшни истини". Според повечето наблюдатели градоначалникът ще подаде оставка. Но пък пресслужбата му покани на брифинга освен журналисти и представители на неправителствени организации, социални домове, институции, което значи, че на мероприятието ще има масовка, която да поддържа кмета.



------ГРАМАДА---

Варненци продължават масово да протестират с искане за оставка на Кирил Йорданов и целия общински съвет. Снощи пред сградата на община Варна недоволното множество започна да трупа камара от камъни, в знак на несъгласие с управлението на града. Идеята за грамадата от камъни е вдъхновена от едноименната поема на Иван Вазов, разказваща как селяни проклинат своя кмет и трупат камара като знак на несъгласието си. Още преди държавата да обяви Ден за национален траур, знамената в града бяха спуснати наполовина, а пред общината хората поставяха цветя в памет на Пламен.
99
7924
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
99
 Видими 
05 Март 2013 19:53
Политиците цинично се възползваха от гибелта на Пламен Горанов

По-точно е, че цинично се опитват да се "възползват", но дали ще им разрешим - това зависи от нас!
Българи, не забравяйте Пламен! Не забравяйте за какво загина!!!
05 Март 2013 20:07
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=xhFqPIiihb0
05 Март 2013 20:34
абе на 36 г е попрехвърлил младежка възраст..
аман от манипулации
05 Март 2013 20:54
аман от манипулации
Теб кво те бърка? Ти нали не се даваш? Само, че откровено казано, мисля си, че си от онези дето пърдят в асансьорите, само и само някой да ги забележи, пък било то и да си изпросят некоя псувня.
05 Март 2013 20:56
абе на 36 г е попрехвърлил младежка възраст..


Аз съм на 55 и за мен си е младеж. А ти продължавай да си пишеш глупости
05 Март 2013 21:10
Натисни тук
05 Март 2013 21:24
Не са ми приятни нито Общинския съвет, нито вече Киро, ама все пак да попитам:

Kакво общо има Добричлията Пламен (лека му пръст на момчето), с два апартамента в Добрич и без регистриран адрес във Варна, че е тръгнал да се пали с искане за оставка на ВАРНЕНСКИЯ‌ кмет и Общински съвет? Все едно аз да се самозапаля в знак на протест към кмета на Лондон и тамошния общински съвет, защото не ми харесват...

05 Март 2013 21:45
pisco, върви в Лондон и действай! Ако ти стиска, де....
05 Март 2013 21:48
Аз съм варненец, а не лондончанин. Ако ще се паля, то ще е с искане селяните да се изгонят от Варна. Къде да го направя?
05 Март 2013 21:51
Ама Сибил трябва да въведе някакъв мозъчен ценз - поне 3 гънки на мозъка!
Що за гладък мозък може да коментира възрастта или жителството на човек,
направил такава саможертва!
05 Март 2013 21:56
Аз това с ценза го предложих под дебатите за референдума и ме пратиха във фризера за две седмици. Така че внимавай какво пишеш. Е също така напсувах Борисов и малко обидих уважаван форумник (не помня, май Симпли беше), ама това са подробности.
05 Март 2013 22:02
Инджинерина с дипломата

Не ми отговори на въпроса. Какво общо има човек от Добрич, без адресна регистрация и имоти във Варна, та иска смяна на варненския кмет?

Още веднъж, жалко за момчето и Киро с цялата мафия и подлогите на ТИМ - да се махат. Киро има в Ница голяма къща - там да се спасява. Ако може и съименника си митрополит да вземе със себе си.

А за гънките - с поне една са повече от твоите, колега...
05 Март 2013 22:07
Писко, извинявай, ама ти да не си общинар?
05 Март 2013 22:18
Kакво общо има Добричлията Пламен (лека му пръст на момчето), с два апартамента в Добрич и без регистриран адрес във Варна, че е тръгнал да се пали с искане за оставка на ВАРНЕНСКИЯ‌ кмет и Общински съвет?

Искаш да кажеш 'Да би мирно седяло...'?, или 'Селяните в Селяния'?
Аз съм варненец

Очевидно във Варна има доста боклук за изхвърляне.
05 Март 2013 22:28
Не ми отговори на въпроса. Какво общо има човек от Добрич, без адресна регистрация и имоти във Варна, та иска смяна на варненския кмет?

Освен че човека е българин ли? Вие там да не сте град държава. Ами не сте, знам го със сигурност, щото съм родом от Варна и съм отрастнал в София. И в паспорта ми пише Българин а не Варненец или Софиянец.
Освен това адресната регистрация нищо не значи.
05 Март 2013 22:32
ей няма ли да престанете да обсъждате личността ми?!
това че не съм дебил и си имам мнение а не първо сигнални внушения явно много дразни лузерите .
05 Март 2013 22:32
Пламен не е между живите вече,
Пламен е нейде далече, далече,
Високо там нейде във въздуха син,
над Варна трептящ като дъх на бензин,
Един миг, едно тяло с пламтящи коси -
преди миг само бил и вече не си ...
Пламен го няма, а у нас нито звук,
Пламен го няма, а ней сме си тук,

Филми, книги, идеи, къде сте в живота ?
Нима сте измислици на два Дон Кихота
и нищо, и нищо от Вас не остава,
освен това облаче дим над морето
и тоз вик "Свобода !" едва чут, едва чут
в януарския въздух, синьо - розов от студ ?

Пламен го няма и така ни се пада -
сега всеки си има своя вътрешна клада,
на която страхлив, разтреперан и ням,
се самоизгаря от мъка и срам !

По Валери Петров
05 Март 2013 22:32
Не ми отговори на въпроса. Какво общо има човек от Добрич, без адресна регистрация и имоти във Варна, та иска смяна на варненския кмет?


Писко, не знам човече.., това с адресната регистрация е мното сериозен въпрос наистина.
05 Март 2013 22:40
Абе ай стига с тази истерия!
Някой да го е карал да се пали?
Някой нещо да му е взел, да му е отказал от общината?
То като е така дай да се палив за щяло и нещяло!
Още малко и ще го искарате борец за свобода, обикалял по села и паланки да прави революционни комитети
Моля ви се!
05 Март 2013 22:41
Писко, не знам човече.., това с адресната регистрация е мното сериозен въпрос наистина.

Предлагам в Горна Оряховица да се запалят с искане за оставка на кмета на Турну Магурели, щом няма значение
05 Март 2013 22:47
истерията е присъща на лумпените каквито лумпените такива и героите им..

05 Март 2013 22:54
и без регистриран адрес във Варна
Това така ли е? Не че има значение. На видеото се вижда и чува, че Пламен скандира срещу ТИМ. А искането му за оставката на Киро, може да се обясни с връзката между Киро и ТИМ. Въпросът е, трябва ли да си носим справки от НОИ за да участваме в протести?
05 Март 2013 22:56
EGATI
05 Мар 2013 22:47Мнения: 1,468
От: SwitzerlandСкрий: Име,IP
истерията е присъща на лумпените каквито лумпените такива и героите им..

А твоите герои кои са? Борисов? Цецко? Костов? ТИМ?
05 Март 2013 22:59
Всички бавно и неусетно "изтрещяваме".Един иска жителство да въвежда,друг чака детската градина да протестира, а истината е проста приятели един човек си замина от този свят.Мир на праха му.В този забързан и зъбат живот нека бъдем човеци поне за малко...
05 Март 2013 23:02
Самозапалването на Пламен да не се счита за саможертва и легитимен протест - няма право да протестира във Варна, защото не е от Варна.
05 Март 2013 23:08
Въпросът е, трябва ли да си носим справки от НОИ за да участваме в протести?

Хамеле за справки от НОИ не знам, но лична карта задължително.Снощи полицаи са проследили познати, участници в бдението пред общината и са им проверявали документите в пресечките, плюс въпроси, дали имат регистрация в полицията и все от този род любезности.Та Писко може би за това пита , къде е бил Пламен регисриран, те така по навик от службата си питат.
05 Март 2013 23:11
свен че човека е българин ли? Вие там да не сте град държава. Ами не сте, знам го със сигурност, щото съм родом от Варна и съм отрастнал в София. И в паспорта ми пише Българин а не Варненец или Софиянец.


Да беше искал правителството да подаде оставка, като е българин. Защо варненския кмет? Какво му е направил на добричлията без адресна регистрация във Варна варненския кмет и Общинския съвет? И ощ веднъж - отдавна трябваше да бъдат изчистени всичките. Поне за Варна.

Единствения град, в който няма синя зона и селяните унищожиха всички градинки и тротоари с трошките си. Единствения град, в който кореняците не могат да запишат децата си на детска градина, защото селяните са с предимство.
05 Март 2013 23:17
https://www.bivol.bg/
Мрежата не търпи цензура. "С жена ми сме потресени, защото сега, когато видяхме снимките го познахме. Дори по време на шествието известно време вървяхме до него и си говорихме. Момчето носеше плакати срещу ТИМ и кмета. Беше много отчаян и каза: В къщи пускаме тока за 2 часа и после гасим за 2 , нямаме пари за храна... Реч е силно казано. Просто в края на митинга, преди шествието излезе и заяви по микрофона : "Трябва да изметем ТИМ и Киро, до кога ще ги търпим, Хайде всички заедно: Долу ТИМ! Нещо такова беше... " пише във Facebook свидетел от протеста.


Друг добавя: "Пламен е един от нас. Той винаги е бил с чувство за хумор, интересен и готин, усмихнат и дързък. Никой не знае кое го е накарало да посегне към клечката. Но знам, че винаги е искал чист град и природа. Иска Морската градина и всяко девствено кътче, иска свобода."

05 Март 2013 23:18
Милиционерите явно са нощна смяна и бълват пошлости
Милиционер от велики постъпки не разбира
05 Март 2013 23:20
Какво му е направил на добричлията без адресна регистрация във Варна варненския кмет и Общинския съвет?
Аз, варненецът, го упълномощих да иска оставката на Киро. Но не съм искал да се самозапалва.
05 Март 2013 23:21
Единствения град, в който няма синя зона и селяните унищожиха всички градинки и тротоари с трошките си. Единствения град, в който кореняците не могат да запишат децата си на детска градина, защото селяните са с предимство.


Лелее, как може

Ела и си прибери тогава варненците от София, защото си записват децата в детските градини




05 Март 2013 23:30
Освен това адресната регистрация нищо не значи.


Чувал съм, за нещо като ЗАКОН така...
05 Март 2013 23:30
Мафията убива България!

В памет на Пламен Горанов

Натисни тук
05 Март 2013 23:32
до гейберския трол с многото имена - сип, егати, писко и дриско - аре бегай и не занимавай със себе си. как нямаш свян да черниш паметта на човека. това, че не е твоя каузата му не ти дава право на подобни изказвания.
05 Март 2013 23:33
Цанев - докато имаше жителство, а и до 2005 някъде, не варненци в София, ами софиянци се заселваха във Варна. Това вече се промени...
Варненец без море не може, а софиянци няма как да го вземат. Ако можеха - още утре.
05 Март 2013 23:35
Няма връщане назад.
05 Март 2013 23:38
Да беше искал правителството да подаде оставка, като е българин. Защо варненския кмет?

Глей ся, шти обясня - щото е от Варна, затуй е поискал оставката не на Фандъкова, ами на Йорданов. Скивай колко е просто и колко близко до акъла, а? А ти откъде знаеш, че не е искал и оставката на шебека? Когато протестиращите във Варна викат "Оставка" ти що реши, че тези покани бяха само за регионалните шебеци, а не за националните? Освен това Пламен изглежда будно и интелигентно момче /не го познавах лично, за съжаление/ - очевидно знае, че промените започват първо от малкото и после стигат до голямото, както и че първо трябва да промениш себе си, а после да променяш света, и ако толкова никой на този свят не ти помага в доброто дело на промяната - запали първо себе си, после останалите. Мъ pisco я докарал сал до трошките, градинките и градините. Щото толкоз му стига куражът - анонимно да пита що не са се погрижили другите и Фандъкова да свалят, и СОС да хвърлят оставки, и Мутрите до един да си отидат, за да си паркира спокойно pisco Ферарито и да си води децата на общинска детска градина
05 Март 2013 23:43
Самозапалването на Пламен да не се счита за саможертва и легитимен протест

Никой от нас не иска младежите да се палят по площадите. Дайте да не героизираме случая да няма последователи!
Всеки добре да си помисли би ли признал правото на собственото си дете на такъв "легитимен протест"?
Един трагичен случай, който не бива да се повтаря предизвиква такъв отзвук. В тази национална психика има нещо дълбоко сбъркано, вече писах в другата тема кога една постъпка е проява на гражданска доблест и героизъм и кога, за съжаление, само трагедия.
Лудост някаква, колективна...
05 Март 2013 23:49
Един трагичен случай, който не бива да се повтаря предизвиква такъв отзвук

Круела, ако не живееш във Варна бъди така добра просто да замълчиш Който не е живял в града на мафията не бива да взема думата. Мога с дни да разказвам всичко, на което съм била очевидец. Тези млади хора не са за удоволствие на улицата вече 24 дни. Едни самозабравени наглеци са оплели града като паяжина и го задушават с все по-бързи темпове. Варна наистина е мъртъв град - без бъдеще, без надежда. И не пресилвам, нито преувеличавам, както наскоро каза Фичо. Нека под темата за Пламен говорят българи, които живеят в родината си, и най-вече варненци, които добре виждат за какво става дума. Достатъчно интелигентна си, за да знаеш, че километрите разстояние пречат на обективността.
Натисни тук
05 Март 2013 23:54
Бих ли признал правото на дъщеря си? Всичко ще направя да я спра, ако трябва аз ще се запаля. Ако бях около Пламен, всичко бих направил да спра и него. Всички тук, които тъгуваме за Пламен, бихме направили всичко за да го спрем. Но, човекът прекрачи в другия свят. Когато дъщеря ми се обади на 20-ти, че след училище отиват да кръводаряват за Пламен, а после ми се обади и плачеше от страх за Пламен, че с 80% няма да оживее, за нея и за другите вече знам с кого са. И няма да я спирам.
06 Март 2013 00:05
аз отдавна съм се доказал като анти гербераст но не съм загубил здрав разум и ми е просташки този траур..нито е геройско нито е за подражание .
значи като не харесам псевдогероя съм гербераст?
"героя" е продукт на същите тези герберасти
няма как да приема сериозно писанията за въпросния..в една дописка _нямали какво да ядът у тях а в друга-вместо в анталяи се запалил..
носейки 15/петнадесет литра бензин/ и изведнъж и плакат се появи- удобно..
нека да бъдат съдени и павияна и педала варненски наречен кмет.. тогава ще е значимо.
но няма как да се изтрия многомандатните избори на слугинажното варненско избирателно електорално тяло..
и изведнъж революция...а като ги питаш - никой не е гласувал за кмета..ама избиран..въпросния няма да го помнят след месец а кмета бивш ли настоящ ще си е на свобода.
06 Март 2013 00:07
Искаш да не се занимаваме с теб, направи първата стъпка - не ни занимавай със себе си
06 Март 2013 00:26
нещо нещастниците не търпите Истината..
има функция скрий..така че търсенето на конфронтация е явна.аз не коментирам жалките ви персони..
06 Март 2013 00:43
"Само да допълня че, освен правителството, мисля че във Варна основният виновник за тоя протест е ТИМ! Долу ТИМ! Долу ТИМ!"
06 Март 2013 00:44
Глей ся, шти обясня - щото е от Варна, затуй е поискал оставката не на Фандъкова, ами на Йорданов. Скивай колко е просто и колко близко до акъла, а? А ти откъде знаеш, че не е искал и оставката на шебека? Когато протестиращите във Варна викат "Оставка" ти що реши, че тези покани бяха само за регионалните шебеци, а не за националните? Освен това Пламен изглежда будно и интелигентно момче /не го познавах лично, за съжаление/ - очевидно знае, че промените започват първо от малкото и после стигат до голямото, както и че първо трябва да промениш себе си, а после да променяш света, и ако толкова никой на този свят не ти помага в доброто дело на промяната - запали първо себе си, после останалите. Мъ pisco я докарал сал до трошките, градинките и градините. Щото толкоз му стига куражът - анонимно да пита що не са се погрижили другите и Фандъкова да свалят, и СОС да хвърлят оставки, и Мутрите до един да си отидат, за да си паркира спокойно pisco Ферарито и да си води децата на общинска детска градина


Ся ас да обясня първо, пък после ти ще дообясниш.
Пламен - лека му пръст - не е от Варна, а от Добрич. Има два апартамента там, а във Варна е живял неизвестно къде и изобщо дали е живял там, защото не са намерили още квартирата му. А на плаката не пишеше "Долу Шебека", а долу Киро и целия общински съвет - с което съм съгласен. Ами да беше отишъл да си протестира в Добрич и техния си кмет да искаше да се маха. Нали Детелина Николова и тя е от ГЕРБ, и тя е с три мандата кмет, и тя си смени няколко пъти партиите?

А аз съм я докарал сал до трошките им , МОИТЕ градинки и градини, защото аз съм отраснал в този град, където са родени и дядовците, бабите, майка ми и баща ми и знам, какъв беше преди да нахлуят като марокански скакалци такива като Пламен - лека му пръст, макар всички религии да забраняват самоубийството - и на какво заприлича сега. И за тези градинки и аз, и родителите ми, и техните родители сме плащали общински данъци и такси, за разлика от такива като Пламен.

Щях да попитам същото и ако беше го направил в София срещу Фъндъкова, а не в Добрич...
06 Март 2013 00:49
Който не е живял в града на мафията не бива да взема думата. Мога с дни да разказвам всичко, на което съм била очевидец. Тези млади хора не са за удоволствие на улицата вече 24 дни.


Добре де, като е града на мафията, тези млади хора къф го дирят там, а не си се завърнат по родните места, къдео няма мафия? Че и имоти имат там, а са дошли на квартира в града на мафията.
06 Март 2013 00:52
...значи като не харесам псевдогероя съм гербераст?

Не е задължително, има и друга възможност... но тя вероятно ще ти хареса много по-малко...
06 Март 2013 01:00
pisco
Пламен - лека му пръст - не е от Варна, а от Добрич. Има два апартамента там, а във Варна е неизвестно къде и изобщо дали е живял, защото не са намерили още квартирата му.

Цецооу, познах те! Такава неясна мисъл, недоправени изречения и завистливо втренчване в апартаментите на човека... направо се издаде!
06 Март 2013 01:03
with all his wrath he calls the reaper
06 Март 2013 01:52
Доси
06 Март 2013 01:00

бъркаш. трола не е цецооу, а фидуошу.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД