:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 348
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

По-социалната политика остава за след 2016 г.

В следващите 3 години разходите за помощи и пенсии се запазват на сегашните нива
Социалната политика ще остане ориентирана единствено към запазване на сегашното статукво и през следващите три години въпреки всеобщо признатата грешка на предишните управляващи, че 4 години не са направили нищо за доходите. Това показва средносрочната бюджетна прогноза, изготвена от служебното правителство.

Бюджетът на социалното министерство, в който влизат и парите за социални помощи и политики на пазара на труда, се увеличава едва с около 5 млн. лв. през 2015 г. спрямо 2014 г. - от 977.5 млн. лв. на 982.4 млн. лв. През 2016 г. увеличението е с 8 млн. лв. до 990.4 млн. лв. Увеличението е толкова незначително, че би покрило единствено ръста на минималната заплата, която догодина трябва да стане 330 лв., а през 2016 г. - 350 лв., и с която са вързани някои социални заплати, като например на приемните родители.

За сравнение прогнозата предвижда бюджетът на Министерството на отбраната да се увеличи от 2014 г. до 2016 г. от 1.080 млн. лв. до 1.126 млн. лв., или с около 46 млн. лв. А на Министерството на вътрешните работи - от 1.162 млн. лв. до 1.249 млн. лв., или с около 87 млн. лв.

България е държавата, която отделя най-малък процент от брутния си вътрешен продукт за социални плащания, но парите не само няма да се увеличат, а и дори ще намаляват, личи още от прогнозата. Според нея за помощи ще отиват едва 2.3% от БВП през 2016 г., като той намалява ежегодно с 0.1 процентни пункта от 2.7% през 2012 г. Още по-сериозно се предвижда да намаляват и разходите за социално осигуряване и грижи, които през 2012 г. са били 15.1% от изработеното от българската икономика, а през 2016 г. вече са 14.4%.

Това може да се обясни с неособено оптимистичните прогнози за пазара на труда, където се очаква наетите да започнат да нарастват по-сериозно чак в края на прогнозния период през 2016 г. Така все по-малко хора ще имат право да ползват помощи. Както "Сега" писа, безработицата, която през т.г. трябваше да е 12.4%, колкото и през 2012 г., според новата прогноза вече ще се увеличи на 13%, а през 2014 г. ще се свие до скромните 12.8%. След това се очаква някакво стабилизиране на пазара на труда.

Тежката пенсионна реформа трябваше значително да намали дефицита в НОИ, но на практика няма голяма разлика в разходите за пенсии в следващите години. През 2013 г. се очаква те да са 9.8% от брутния вътрешен продукт, а през 2016 г. ще паднат до 9.4%. Според документа ще продължи "последователната политика на по-достъпно и по-качествено здравеопазване". На практика обаче досега тази политика води само до затваряне на малки болници в труднодостъпни области, които нямат друг сигурен достъп до здравеопазване, а страната ни е сред държавите в света, в които се доплаща най-много за здравеопазване. Според прогнозата въпреки постоянния недостиг на средства в здравеопазването финансирането на сектора спрямо брутния вътрешен продукт също намалява постоянно до края на периода - от 3% през т.г. до 2.8% през 2016 г.

ЗАПЛАТИ

Според прогнозата от 2013 г. до 2016 г. средната заплата ще се увеличава с минимални темпове от 4.5 - 6%. Това ще бъде основно заради преструктурирането на икономиката и насочването й към високоспециализирани отрасли, където трябват и по-висококвалифицирани и скъпоплатени работници, отчитат от финансовото министерство.
26
3396
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
08 Април 2013 19:58




Значи увеличението ще се получи само за сметка на умрелите (унищожени) пенсионери? Колко ли ще получава последният останал жив?
08 Април 2013 20:16
Хех, тези не знаят изобщо каква революция ги чака ... и то много преди 2016...
08 Април 2013 20:51
Лошо, лошо. Революция, ама какви ще са резултатите? Не е зле наистина да се спре да се краде, защото бабун си е изиграл добре картите, но количествените натрупвания водят до качествени изменения у народа. Точно тия, дето ще гласуват за него, първи ще го увисят с главата надолу. Бсп не ги знам кви хитрини въртят , ама накрая някое фюрерче ще се пръкне и...
08 Април 2013 21:44
Няма значение кой ще дойде. Тази държава не е затъвала никога толкова много през модерната си история, така че по-зле не може да стане.
08 Април 2013 22:09
Музика

Премиерът-ниска топка,
може сал хоро да тропка
по зададен полутон,
с герберския камертон.

Музиканти-цял отбор,
край партийния стобор,
свирят с европейски гайди.
На народът му се гади.

Диригентът е на тъмно.
Болен е-високо кръвно.
Туй не пречи да слухти
и чрез Чехльо да скимти.
08 Април 2013 23:54
тези не знаят изобщо каква революция ги чака ... и то много преди 2016...


Ще те подкрепя с две ръце, суетно самоцитирайки се с туй, дето го писах вчера, когато в Горещите новини писаха, че Баце казал като стане пак премиер какво щял да прави:

Ако Бате Бабуин пак стане премиер (при наличния матрял вече не изключвам и тази екзотика като възможност) ни чакат съвсем неприятни случки есента-зимата. Тъй като бюджетът е оплескан отвсякъде, на дянковчето бюджетчето - ръстче на фалитчетата, ръстче на безработицата, ръстче на обедняването, свиване на потреблението, оттам - още фалитчета, още безработица и още обедняване и още, и още... - изобщо в чудната спиралка на икономическата депресия, в която ни вкара очилатият социопат.

Лятото ще го изкараме някак, не е случайна приказката "ще се хванем за зелено", пък и сметките за отопление (ток или парно, или дърва, или въглища) ги няма.

Ама есенес и зимъс - не ми се говори. Ще завижда Шебек паша на Виденов. Щото няма да се размине само с една потрошена врата на парламента и с един депутат, улучен с камък по главата, докато парламентарните червени кхмери тичахае към автобуса, охранявани от полицаи с щитове. Ще завижда, ох, как ще завижда.
09 Април 2013 01:55
При такава световна криза е немислимо за по добър живот.
09 Април 2013 07:07
Закон на Мистър Линч за българският политически елит.
09 Април 2013 08:44
В България всички си умират да се водят социално-слаби. И някой да им е длъжен да им дава пари. В същото време имат собственост за десетки и стотици хиляди.. обаче това не се брояло. Щеше да е смешно ако не е тъжно, как богати на собственост хора, живеят в мизерия. Явно проблемът е в чипа. Трябвало работещите бедни да им плащат повече.

Не може социално-слабите да са повече от работещите. Така просто ще удавят спасителите си. Въпрос на време е.
Доходът трябва да се гледа, едва след като човек няма собственост. А не както сега, богати да се правят на социално-слаби.
09 Април 2013 09:04
"...по-зле не може да стане."...Може,може,както би казал оптимистът!Особено,ако онези винаги готови над един милион стадно ориентирани гласоподаватели пуснат бюлетинка за многострадалната мутра.
09 Април 2013 09:37
Не му стигаше на бедния форумец графоманията на Пасито, та и логореята микова трябва да търпи. Стига, бе! Няма ли други места, където да изливате фобиите си!?!
09 Април 2013 10:18
За след 2016??? Когато България е вече тотално разграбена и сразена, а българите са пръснати по света. Герб това направиха с цялото си крадене и плячкосване
09 Април 2013 10:42
Съгласен съм с Оболенски. По-зле ще стане, много по-зле, ако Мутрата се докопа до втори мандат. И не съм сигурен, че ще има бесене по стълбовете, както прогнозират някои. Тоз народ е доказано прост. Видя се на протестите, вижда се и сега по социологическите рейтинги на тиквите. Няма толкова прост народ на света - да гласува повторно за своите екзекутори.
09 Април 2013 10:48
Няма значение кой ще дойде. Тази държава не е затъвала никога толкова много през модерната си история, така че по-зле не може да стане.


Но пък за сметка на това страдаме и преживяваме "проблемите" в "Стъклен дом","Къде е Маги" и "Фамилията" като представителна извадка на българския народ
09 Април 2013 10:50
Да бе, как не, ще страдам баш заради тъпите им сериали. И кой въобще гледа тия сериали ? Всъщност, как кой, тези дето гласуват за мутрите.
09 Април 2013 11:29
Ето бе, Плевньо се изпльокал :
Изолацията води до бедност, затова е важно да се строят магистрали, газови връзки, мостове. Пътната инфраструктура на Северна България ще е тотален приоритет за следващия програмен период. Искаме още два моста на река Дунав.
Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на осмата Годишна национална конференция „Стратегическа инфраструктура България 2013“, предаде „Фокус”.
Мдааа, изолацията значи водела до бедност, за тва не бях се сетил. Но тоз дето го е казал е краен идиот, без съмнение.
09 Април 2013 11:39
Ей, пак си спомням хубавия отговор на радио Ереван на въпрос, зададен от българин:
Въпрос: Кога ще станем по-добре?
Отговор: Вече бяхте.
Чух го за пръв път преди две години, по времената на възхода на ГЕРБ и консумацията на постната пица.
Не знаех, че ще става все по-, все по-актуален.
09 Април 2013 11:40
Мдааа, изолацията значи водела до бедност, за тва не бях се сетил.


Чехлю. Млад сюрмах, възмъжал и забогатял на паркинзите. Тям и на многолюдните им солидарни социуми той дължи няколкото си цитадели от слонова кост, с които днес охолно разполага.

09 Април 2013 12:04
Социалната политика ще остане ориентирана единствено към запазване на сегашното статукво и през следващите три години въпреки всеобщо признатата грешка на предишните управляващи, че 4 години не са направили нищо за доходите.

Да твърдиш, че в цялата криза по Европа и света, запазването поне на нивото е нищо, е най-малкото неточно! А всъщност си е абсолютна наглост!
Дали е можело да се направи нещо повече е друг разговор и това е което би трябвало да се дискутира. Но точно и ясно, с разчети и реални доказателства, а не с левашки заклинания!
Щото онова което червеногащниците правят е чиста демагогия! Туй щели да направят, онуй щели да дадат, трето щели да подарят...
Откъде ще ги вземат всички тия благини обаче не казват!?
Явно е много секретна тайна! Толкова секретна, та и те самите не знаят!
А всъщност си знаят много добре! Че просто лъжат като дърти циганки!
Ама, кой ти гледа такива подробности от пейзажа? Важното е баламите да бъдат подлъгани да ги качат пак на коня на властта, а после ... кучета ги яли! Опит ли нямат? Колко пъти го правят тоя номер? Или си мислят, че всички са малоумни и не помнят нищо?
А тука боклуците на тая същата пасмина сипят с кофи от червената си помия!
Но, всъщност за какво да ги осъждаме, помиярите какво друго могат да правят, освен да сипят помия?
09 Април 2013 12:04
Социалната политика ще остане ориентирана единствено към запазване на сегашното статукво и през следващите три години въпреки всеобщо признатата грешка на предишните управляващи, че 4 години не са направили нищо за доходите.

Да твърдиш, че в цялата криза по Европа и света, запазването поне на нивото е нищо, е най-малкото неточно! А всъщност си е абсолютна наглост!
Дали е можело да се направи нещо повече е друг разговор и това е което би трябвало да се дискутира. Но точно и ясно, с разчети и реални доказателства, а не с левашки заклинания!
Щото онова което червеногащниците правят е чиста демагогия! Туй щели да направят, онуй щели да дадат, трето щели да подарят...
Откъде ще ги вземат всички тия благини обаче не казват!?
Явно е много секретна тайна! Толкова секретна, та и те самите не знаят!
А всъщност си знаят много добре! Че просто лъжат като дърти циганки!
Ама, кой ти гледа такива подробности от пейзажа? Важното е баламите да бъдат подлъгани да ги качат пак на коня на властта, а после ... кучета ги яли! Опит ли нямат? Колко пъти го правят тоя номер? Или си мислят, че всички са малоумни и не помнят нищо?
А тука боклуците на тая същата пасмина сипят с кофи от червената си помия!
Но, всъщност за какво да ги осъждаме, помиярите какво друго могат да правят, освен да сипят помия?
09 Април 2013 12:38
Мдааа.... Ако спечели Боку - лошо. Той икономиката я разбира като един огромен пожарникарски маркуч - от единия край на реката помпиш, в другия - изливаш. Ако спечели Станишев .... и пробута Орешарски, или някой друг, на когото не се смеят чак толкова хората - пак лошо. Европейските пари светкавично спират, по причина, която може и да е известна на някого, може и да е известна на всички, но досега поне не съм я срещал спомената някъде. Чисто формална причина.
09 Април 2013 18:00

Не е за вярване как неприязънта на форумците тук към типажа на ББ им пречи да видят (признаят), че колосалните кражби и лъжи у нас се случваха в продължение на две десетилетилетия преди да дойде последното правителство.

Ако не го видим и признаем - няма да можем да изберем никой по-добър от наглите мазни социопати като Станишев, Р.Овч., Софиянски и още прекалено много други от печалното ни минало и настояще.
09 Април 2013 19:38
Та, пари от Европа при БеСиПе-то няма да има, защото парите трябва да имат бенефициент. Категорията "мумифициент" не фигурира в европейските документи.
09 Април 2013 21:18
колосалните кражби и лъжи у нас се случваха в продължение на две десетилетилетия преди да дойде последното правителство.


А когато дойде последното?
09 Април 2013 22:15
Тома!
Човек наистина трябва да се усеща КАКВО ТОЧНО пише.
09 Април 2013 22:45

Ето пак същото. Вие не се ли усещате!?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД