:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 268
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Фирми отказват да обучават с европари заради забавени плащания

Агенцията по заетостта обаче твърди, че се е издължила на всички
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
Интересът към програмите за заетост е огромен.
Пет софийски фирми са признали, че не знаят кога ще организират курсове по испански език, тъй като чакат забавени плащания от Агенцията по заетостта за вече проведени обучения, оплака се читател на "Сега", който е одобрен за курс по схемата "Аз мога повече". "Не успявам да си намеря организация, от едната ми казаха, че чакат пари повече от година", твърди читателят.

Агенцията обаче твърди, че почти всички забавени плащания вече са изплатени и за пореден път прехвърля вината на фирмите. "Основните причини за забавянето са подадени неизрядни документи, за което агенцията уведомява писмено доставчиците", твърдят от там пред "Сега". След това обаче признават, че поради големия интерес и едновременното реализиране на много схеми оборотните средства са недостатъчни.

В същото време участници по различни схеми, които чакат средства от агенцията, твърдят, че уведомлението за нередности в документите пристига чак в края на двумесечния период, когато би трябвало да дойдат плащанията и така от агенцията си ги отлагат. Друг проблем е постоянната смяна на формуляри с козметични промени, които също според тях се въвеждат само за да се установи нередност и да се забавят плащанията.

В края на март от социалното министерство признаха за забавени плащания по "Аз мога", където приемът на документи приключи още през 2010 г., по "Аз мога повече" и по схемата за осигуряване на първа работа на младежи. И обещаха всичко да бъде изплатено през април и през май.

Според справка, изготвена за "Сега", общо изплатените средства по двете схеми "Аз мога" и "Аз мога повече" са били 67.6 млн. лв. Към края на март забавените средства са били 4.24 млн. лв. До 8 април са разплатени 4.25 млн. лв. заедно с новопостъпили искания. А до 15 април ще бъдат изплатени останалите забавени плащания плюс новопостъпилите, които са за 785 865 лв. В същото време директорите на регионалните служби по заетост и бюра по труда имат заповед до 12 април да са уведомили обучителните организации, към които има забавени плащания, какви мерки са предприети за наваксване на закъснението и кога ще бъдат преведени дължимите пари. На практика срокът съвпада със срока, в който средствата трябва да бъдат изплатени.

Тези директори имат задача да направят и лични срещи с работодателите, които са подали основателни жалби за забавени плащания по проект "Ново начало - от образование към заетост". "На тези срещи те поднасят извинения за забавянето и разясняват предприетите от агенцията действия за неговото наваксване, както и за своевременно изплащане на бъдещи искания за плащане", казват оттам. Срокът за тези срещи също е бил 12 април. По тази схема забавените средства в края на март бяха 2.5 млн. лв. при разплатени средства от 10 млн. лв. и общ бюджет на схемата 35 млн. лв. за осигуряване на стажове на около 9000 младежи. По тази схема забавените плащания трябва да бъдат наваксани през май.

ИНТЕРЕС

Огромният интерес на заетите към обучения с европари по "Аз мога повече" личи от постигнатите индикатори - към март 2013 г. включени в обучение са 60 642 лица при разчетени 55 000, или изпълнението е 121.16%. Успешно завършили обучение са 57 087 души, от тях 15 123 по професионална квалификация. Въпреки постоянните оплаквания за забавени плащания, както и предложените в началото на годината нови условия, в които се регламентира, че АЗ ще заплаща при наличен финансов ресурс, от там твърдят, че няма намаление на обучителните организации. Дори е отчетен ръст. През 2011 г. право да предоставят обучения с ваучери са имали 579 фирми, през 2012 г. - 645, а сключените към момента споразумения са със 748 обучители.
5
2615
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
14 Април 2013 20:14
Те толкова и обучават. Има хора, които не могат да пишат, а имат сертификат за Advanced Level от такива фирми.
15 Април 2013 09:02
На какво ги обучават всъщност? Някой полуграмотник се обучава да работи на компютър? Някой интересува ли се кой има нужда от кадри с подобно обучение или после стават обучени безработни?
15 Април 2013 11:29
Или агенцията откровено си лъже, или вече са останали само фирми, които не си знаят интереса и искат да фалират?! Какъв е българският принос в демократичната съкровищница на света?
15 Април 2013 15:45
Като не са учили български език в училище какво очакваш? Масово хората дори не знаят кога да използват пълен или непълен член.
21 Април 2013 14:15
ако някой иска да изкара допълнителни парички от дома си http://www.ryobux.com/?r=844364449
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД