:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Държавата се намеси грубо на пазара на лекарствата

Кабинетът замразява цените на медикаментите за година
И служебното правителство продължи политиката на необоснована и на практика незаконна намеса в пазарните отношения, като реши вчера да замрази цените на лекарствата за свободна продажба чрез промени в наредбата. Подобна практика, но с преки договорки с отделни производители, прилагаше кабинетът на ГЕРБ спрямо цените на горива и храни. Ефектът след това беше шоково увеличение, за да се компенсират загубите.

Според приетите вчера промени в наредбата за регулиране на пазара на медикаментите пределната цена на лекарствата, които се продават без рецепта, ще може да се увеличава единствено според инфлацията в период от една година. В момента производителите и вносителите могат да поискат максимална цена, а търговците на дребно не могат да продават медикамента над нея. От здравното министерство обясниха, че мярката е антикризисна, има социална функция и ще действа само година.

Промените в наредбата предизвикаха миналата седмица много спорове в Обществения съвет към здравното министерство и съмнения в ефекта от въвеждането й. Зам. здравният министър Лидия Нейчева оправда държавната намеса на свободния пазар на лекарствата с факта, че цените на някои медикаменти се увеличили 2-3 пъти. Според фармацевтите обаче този ръст е точно заради прекалената и неразумна регулация, въведена от държавата в цените на лекарствата, заплащани с публични средства, и на медикаментите с рецепти. За да компенсират загубите, търговците и производителите са вдигнали цените на лекарствата без рецепта.

Преди няколко месеца след серия от законодателни промени, които включваха и намаление на търговски надценки, от ГЕРБ се похвалиха, че цените на лекарствата са намалени драстично. Но аптекари твърдят, че това е бръкнало в джоба на пациентите, които купуват медикаменти на свободна продажба. Според Мирослав Ненчев от Българския фармацевтичен съюз не е трябвало да се допуска поскъпването на медикаменти с до 300% и е необходим анализ доколко новата регулация ще допринесе да бъдат запазени тези цени.

Шефът на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов смята, че няма как пазар за около 300 млн. лв., колкото е този на свободните лекарства, да компенсира загуби от пазара на регулираните медикаменти, плащани от НЗОК, който е за 1.6 млрд. лв. Той е категоричен, че несъгласието с административното ограничение на ръста на цените е принципно, защото няма да повлияе кой знае колко върху свободния пазар, който се саморегулира заради голямата конкуренция.

"Според международно изследване през 2011 г. средната цена на медикамент без рецепта е била 4.28 лв., а през 2012 г. - 4.35 лв. Ръстът от 7 ст. е колкото инфлацията. Така че регулацията на никого няма да пречи. Намесата на държавата на пазар, в който тя не плаща и не участва по никакъв начин, е недопустима", смята Костов. Производители на лекарства досега не са реагирали на разпоредбата. По информация на "Сега" те също смятат, че мярката касае малък дял от пазара на лекарствата и няма да повлияе негативно на бизнеса им. Но подкрепят мнението, че въпросът е принципен и държавата не бива да се намесва в регулирането на пазар, в който не участва.

Досега държавата влияеше върху определянето на цените на лекарствата, за които се плаща с публични средства и които се изписват с рецепти. За тях се регистрира референтна стойност, съобразена с цената на съответния медикамент в 17 държави от ЕС. Когато те се заплащат с публични средства, се определя дали се покриват 100% или част от цената. Когато става въпрос за лекарства с рецепта, има ограничение на надценката, която търговците на едро и на дребно могат да слагат.



ОЩЕ ПРОМЕНИ

Приемането на наредбата от кабинета беше изненадващо, тъй като заради многото спорове по нея зам.-министър Лидия Нейчева обеща да не се бърза. Вчера от МЗ не предоставиха окончателния вариант на промените, но от съобщението оттам стана ясно, че са одобрени някои от спорните предложения. Позитивният лекарствен списък вече ще се актуализира на конкретни дати - 2-ро и на 16-о число на всеки месец.
38
5079
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
38
 Видими 
17 Април 2013 20:08
Още една хранилка ограничена мъничко и много ги заболя фармацевтичната мафия, немат наяване!!
17 Април 2013 20:15
Мошенник, ей поради подобни абсолютно малоумни изказвания догодина ще пиеш наистина два пъти по-скъпи лекарства. А тези, които не са по-скъпи няма да ги пиеш, защото няма да ги има... Дай му на народа да контролира, да замразява и да сваля. Тато му липсва...
17 Април 2013 20:17
Разликата между действията на бившото и на това правителство в областта на регулациите е съществена . В конкретният случай интервенцията е уместна и в полза на обикновения клиент , така че : от мен .
17 Април 2013 20:25
И служебното правителство продължи политиката на необоснована и на практика незаконна намеса в пазарните отношения

Незаконна намеса в пазара и откога това бе?
Нема друга държава в света, в която държавата да се меси в лекарствената политика ли що ли?
Забранено е по конституция да се погазват правата на пазара ли?!?
17 Април 2013 20:28
Лекарства и учебници - без ДДС!
17 Април 2013 20:42
Грубо?
Демек – не по пазарному?
А защо в Румъния – бая „по-пазарна” държава от нас, лекарствата са по-евтини?
Иначе е ясно. Предизборно. Кукичка за пенсионери...
--------------------
Блогът на Генек

17 Април 2013 20:48
Малките аптеки работят с малки надценки, големите вериги - с големи. Като замразят цените, ще утрепят малките. Таз година - долу кулаците, а догодина ще му мислим!
17 Април 2013 23:34
Намесата на държавата на пазар, в който тя не плаща и не участва по никакъв начин, е недопустима", смята Костов.
Това е едно дълбоко невярно твърдение. Държавата изначало е "намесена" в пазара на лекарства и "здравни услуги" - от забраната на наркотични вещества, през разрешението за употреба (не може кой каква субстанция е сътворил да я пуска на пазара - само тези, които са с доказан лечебен ефект и не се токсични) и определянето на пределна цена на лекарствата, чрез субсидирането на НЗОК (941,126 млн. лв. за 2013 г.), през изплащенето на "болнични" (понякога наложили се след "модерно" самолечение със "свободни" лекарства) до пенсионирането поради инвалидност (понякога след грешно/с необратими странични ефекти проведено лечение).
няма как пазар за около 300 млн. лв., колкото е този на свободните лекарства, да компенсира загуби от пазара на регулираните медикаменти, плащани от НЗОК, който е за 1.6 млрд. лв.
От общите разходи - 2,710276 млрд. лв. на НЗОК за 2013 г., за лекарства (здравноосигурителни плащания за лекарствени продукти) отиват 534 млн. лв. От тях за ваксини са 35 млн. лв. Включвайки частичната реимбурсация и "доплащенето" за лекарства при болничното лечение, под прекия контрол на държавата (МЗ и НЗОК) са под 950 млн. лв. за лекарства, а не 1.6 млрд. лв. както се твърди.
Всъщност проблемът не е в наредбата. При демографско свиване и замразени доходи няма как да се увеличат продажбите на лекарства, нито като брой опаковки, нито като стойност чрез увеличаване на цената. Тук примерът "средната цена на медикамент без рецепта е била 4.28 лв., а през 2012 г. - 4.35 лв. Ръстът от 7 ст. е колкото инфлацията." трябва да говори на всички участници в пазара, че "ръстът от 7 ст." трябва да означава "свиване на разходите с 14 ст.", ако искат да останат на пазара.
А тези, които не са по-скъпи няма да ги пиеш, защото няма да ги има...
Кои лекарства по-точно имаш предвид? Ония два антигрипни препарата, заради които Божидар Нанев беше "хвърлен на прокуратурата" и съдът отхвърли обвиненията на прокуратурата, пък въпросните лекарства се раздаваха без нужда само и само да не се бракуват? Или тия, които изобщо не са и кандидаствували дори за разрешение за употреба?
Освен това, пиенето на лекарства не беше ли само при необходимост, а не кой как намери за добре!? Що така не се и вижда корелация между броят (нарастнал почти пет пъти от 1998 г.) на разрешените за употреба лекарства и средната смъртност/средната продължителност на живота (останали без промяна)? Да не се е изгубила във времето там една ефективност, заради която пък после със закон ще се "санираме" ?
18 Април 2013 01:00
Лекарства и учебници - без ДДС!

хамеле, тогава гласувай за ДСБ
18 Април 2013 02:22
/:/ "Лекарства и учебници - без ДДС!
хамеле, тогава гласувай за ДСБ
............................................................................
А как ДСБ ще гарантира, че след падането на ДДС-то върху лекарствата и учебниците, те ще се произвеждат и ПРОДАВАТ от частниците на намалена с 20% цена! К`во ще им пречи на частниците да си определят "свободно" НОВА(?!) цена на освободените от ДДС стоки, която нова цена да е същата, като преди падането на ДДС-то- и така да реализират още 20% отгоре Печалба?! А?! ДСБ ще прати Държавата пак да се "намеси грубо" ли на пазара на лекарствата и учебниците?!
Що НЕ искате (или НЕ можете?!) да проумеете, че високите цени са резултат от тоталното изхвърляне(чрез тоталната Приватизация!) на Държавата от производството и търговията на стоки и услуги за Пазара! Тотална ГРЕШКА(а, може би, умишлено?!) беше, че СДС(ДСБ) и "демократите" тотално изхвърлиха Държавата от банковия, застрахователния и лекарствения сектори! Отделно, че така ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО бяха лишени Гражданите от конституционното им Право на Избор от частен или държавен производител или търговец да си купуват стоки или услуги- при положение, че, по Конституция, държавната и частната Собственост са равноправни и равнопоставени! ПФУ!
18 Април 2013 06:56
Бе не знам, ма аз, като диабетик, ми плащат от касата инсулина, понякога и други лекарства и ми прави впечатление, че цената за касата, която се смята на базата на някакви обективни пазарни критерии, макар че става и там въпрос за регулиран пазар и за плащани от други държави медикаменти, винаги е по-ниска от тая с пари.
18 Април 2013 07:58
като ... ми плащат от касата инсулина ... цената за касата ... винаги е по-ниска от тая с пари

Това е нормална пазарна ситуация пряко произтичаща от основния пазарен закон, а именно закона за търсенето и предлагането ( и който гласи, че "търсенето определя предлагането" ). Приложен към лекарствата, този закон гласи, че ако има търсене за Х лева, то предлагането също е за Х лева (не по-малко и не повече). Т.е. ако държавата реши да даде за дадено лекарство Х+5 лева, то цената автоматично "рипа" и също става Х+5 лева (без никакви други промени). В случая разбира се, по-високата цена от тази, която предлага касата, произтича от желанията на фармацевтите да спечелят и нещо отгоре защото е знайно, че човек може да даде нещо и от собствения си джоб. Същото разбира се важи и за всяко нещо, което държавата реши да "подпомогне" - цената му автоматично "рипа" до ниво малко по-високо от определеното от държавата. Например в Британия има помощи за бездомни - държавата (или общината) плаща определена сума за наемане на квартира. И естествено, наемодателите се "съобразяват" с тази сума и гледат цената, която искат, да е поне колкото тази сума.
18 Април 2013 08:18
...Подобно нещо би се случило и ако държавата реши да подпомогне сметките за ток на най-бедните - това автоматично ще вдигне нивото на търсенето, ще отслаби ценовия натиск върху енергийните фирми и те ще могат да вдигнат (или поне ще поискат вдигане) цените. На принципа "щом има кой да плаща значи може".
18 Април 2013 09:23
Това за цените на лекарствата не моАА да разбера !!!!! Преди два дни господ Марешки в студиото на БТВ обяви, че ако изберем неговата партия то той ще намали цените на лекарствата с 70% !!!!!!!!!
18 Април 2013 09:37
Значи аз бачкам , инвестирам и някой льольо ми казва "ти ще печелиш/губиш толкова и толкова щото така съм преценил/сънувал"
Странно - днес съм съгласен с Костов , вчера бях съгласен със Станишев , а принципно не мога да ги трая и двамата.Остава да се съглася с Болен и Янето та съвсем да се объркам.
И започвам да се чудя от шизофрения ли страдам или нещо генерално не е наред и ме побутват към шизафренията.
18 Април 2013 09:44
Значи аз бачкам , инвестирам и някой льольо ми казва "ти ще печелиш/губиш толкова и толкова щото така съм преценил/сънувал"

Ако искаш да печелиш от този льольо, нарече НЗОК, ще играеш по неговата свирка. Иначе - свободния пазар. Там ще се види колко добър.
18 Април 2013 09:49
Калки

Прочети все пак статията - за свободния пазар става дума.
18 Април 2013 10:11
е, а колко окрадоха от здравеопазването не е истина. Дянков и Борисов направиха заграбване на общо над ДВА милиарда лева от резерва на НЗОК и лични здравни вноски на осигуряващите се българи! Така че да не ми се оправдават! За тази кражба Бойко Борисов, Симеон Дянков и ръководството на НЗОК трябва да бъдат разследвани и осъдени!
18 Април 2013 11:24
Оф, jelen, ама ти сериозно ли т'ва го мислиш?! Че тия 2 милиарда са "окрадени"? Не се ли сещаш, че просто са прехвърлени в бюджета и са изхарчени за други неща? Примерно за пенсии. Или за каквото там си харчи бюджета по принцип. Ти знаеш ли за какво (и по колко) харчи бюджета?
18 Април 2013 11:25
kaily
17 Април 2013 20:25

Незаконна намеса в пазара и откога това бе?
Нема друга държава в света, в която държавата да се меси в лекарствената политика ли що ли?


Да вземеш да кажеш по-конкретно, коя е тази държава на нас непросветените, защото аз си мислех, че по белият свят се субсидират само лекарства изписани по линия на здравното осигуряване, а пазарът е напълно либерализиран - единственото, което си позволяват касите е да препоръчват/задължават лекарите да изписват при възможност по-евтината генерика.

... винаги ми е било интересно кой заблуден мозък е дал идеята, държавни институции (училища, болници и т.н.) да плащат ДДС - да връщат 20% от бюджетните средства обратно в бюджета - освен занимавка за чиновници и такси за банките, не мога да видя друга полза.
18 Април 2013 11:43
Какво точно според теб прави т.н. Международна програма за лекарствено наблюдение?
18 Април 2013 11:50
kaily
18 Април 2013 11:43

Какво точно според теб прави т.н. Международна програма за лекарствено наблюдение?


- най-вече харчи парите на данъкоплатците.
18 Април 2013 12:16
Прочети все пак статията - за свободния пазар става дума.
Тц, става дума как някой да е привилигирован на регулирания пазар. Там, където има държавна субсидия и принудително отнемане на доход (здравни осигуровки) няма и не може да има свободен пазар.
Прочети все пак статитята - Николай Костов не е Иван Костов.
а пазарът е напълно либерализиран
Това къде!? В САЩ? Където е забранен вносът на евтини лекарства от Канада. Където опиатите са на специален режим. В Германия? - където без рецепта не можеш да купиш нищо. Либерализиран пазар на лекарства ще имаш, когато либерализираш смъртта с печалба за умрелия. Тогава всеки ще печели с цената на живото си или живота на другия.
винаги ми е било интересно кой заблуден мозък е дал идеята, държавни институции (училища, болници и т.н.) да плащат ДДС
Това е пряко следствие от въведеното у нас "публично-частно партньорство" преди още Европа да се е сетила за него. Просто ти е бедна фантазията как един ученически стол/министерство може да "изконсумира" 5000 хляба месечно плюс едно БМВ седмица съгласно документите на доставчика. А ставката е единна, 20% за да няма опция рекламните материали да минават за учебници или "писане на образователни материали". Засега има една преференциална ставка, 9% за туризма, и нищо не е постъпило от нея в бюджета - хотелите все си "прихващат" начисленото ДДС.
18 Април 2013 12:28
най-вече харчи парите на данъкоплатците.

И освен това?
18 Април 2013 12:53
Apolitichen
18 Април 2013 12:16
Либерализиран пазар на лекарства ще имаш, когато либерализираш смъртта с печалба за умрелия. Тогава всеки ще печели с цената на живото си или живота на другия.


Бъркаш нещо понятията - либерален пазар на лекарства означава, че много фирми се конкурират да предлагат лекарства, които надлежно влизат в разрешителен списък за държавата. Лекарят предписва лекарство, но фармацефтът може/препоръчително е да го замени, при наличност, и с по евтин еквивалент, така че да не се ощетява здравната каса, респективно клиентите - касата поема определена сума от цената на лекарството, а пациентът доплаща разликата - в случая ДДС-то на субсидираната сума е напълно излишно. Ако пациентът не е здравноосигурен, а рецептата е частна(не е по линия на здравната каса), заплаща се пълната сума + ДДС.

А лекарствени средства, които е разрешено да се продават без рецепта - винаги могат да се закупят на пълната цена + ДДС, а ако са изписани за необходимо лечение на здравноосигурен отиваме на часта за субсидия.
Имаме лекарства, които са разрешени за продажба и се конкурират, а нямаме ОГРАНИЧЕН НАБОР ОТ ЛЕКАРСТВА, ПОЕМАНИ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА НА ФИКСИРАНИ ЦЕНИ, където корупцията при лекари и фармацефти води до драстично изкривяване на пазара - като прибавим консумативи и медицинска техника....

В САЩ? Където е забранен вносът на евтини лекарства от Канада.
- преференцирането на местното производство не е еквивалентно на регулиран пазар... да не говорим за рецептите - примера е доста неуместен и няма нищо общо с цените на лекарствата.
18 Април 2013 12:54
Не трябва държавата да се меси грубо в ценообразуването на лекарствата!
Просто трябва да осъди и прибере в затвора Огнян Донев и (разбира се) тези които му подариха фармацевтичната индустрия!
А държавата (в лицето на НЗОК), като най-крупния клиент на фрмацевтичните фирми у нас, да договорира драстично ниски цени поради гарантираното количество на изкупувано производство. Това, вече години наред се прави от Walmart (най-голямата корпорация в света) за най-голяма радост на потребители (в САЩ) и производители (навсякъде по света) и огромно разочарование на магистър-фармацевти и други огнян-доневци!
18 Април 2013 13:31
фармацевтът може/препоръчително е да го замени, при наличност, и с по евтин еквивалент
Сиреч доброволно да си намали печалбата, ония там 25% надценка!?
ако са изписани за необходимо лечение на здравноосигурен отиваме на часта за субсидия
Нещо не си наясно със системата. НЗОК субсидира (реимбурсира) цените на лекарства, които се предписват за лечението на определени болести (на жаргон - неличими). Всички останали лекарства, предписани-непредписани се плащат от джоба на здравноосигуреният, ако и да си се осигурява с по 110 евро месечно.
нямаме ОГРАНИЧЕН НАБОР ОТ ЛЕКАРСТВА, ПОЕМАНИ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА НА ФИКСИРАНИ ЦЕНИ
В Холандия точно това има при здравните застрахователи, подкрепяни от държавата. Който иска да е модерен, в крак с времето на последните внушения, плаща от джоба си. Пък ако боледува повечко, застрахователят му вдига ставката.
преференцирането на местното производство не е еквивалентно на регулиран пазар
Бих се съгласил, ако не ставаше дума за американски лекарства, произведени дори в самите САЩ (парохетин например), но продавани по-евтино в Канада. Монополната (от патентна защита) печалба се брани от държавата.
да не говорим за рецептите - примера е доста неуместен и няма нищо общо с цените на лекарствата.
На мен може и да не вярваш как в Германия ме друснаха с 76 евро (пределната цена) за опаковка Плетал с рецепта от Токуда, който за германец, осигурен в немска здравноосигурителна каса, струва 30 евро (договорената цена от касата, сиреч пазарната ) само. Но питай украинците до 2002 г. как са си купували "свободно" всякакви лекарства, повечето чисто нишесте във формата на таблета, евтино и безполезно. Няма държавен контрол, всяка сергия-аптека на илачи, чак "оригиналните" компании се изнедваха от разновидностите на техните продукти (30 вида Виагра например).
18 Април 2013 13:48
Apolitichen
18 Април 2013 13:31

фармацевтът може/препоръчително е да го замени, при наличност, и с по евтин еквивалент
Сиреч доброволно да си намали печалбата, ония там 25% надценка!?
ако са изписани за необходимо лечение на здравноосигурен отиваме на часта за субсидия
Нещо не си наясно със системата. НЗОК субсидира (реимбурсира) цените на лекарства, които се предписват за лечението на определени болести (на жаргон - неличими). Всички останали лекарства, предписани-непредписани се плащат от джоба на здравноосигуреният, ако и да си се осигурява с по 110 евро месечно.


Аз да съм казал, че всичко им е наред на белите държави - но това не означава да вземаме само лошите практики. А за печалбата - никой не ти е опрял пистолет в главата, че не може да попиташ за по-евтино лекарство. Да не ти говоря, че в Австрия ако си повече от 5 дена в болничен, от касата ти звънят да те проверят, а може и на лекар за контролен преглед да те изпратят - не казвам че винаги е било така, но откакто хванаха лекари от АКХ да надписват лечения, процедури и да си докарват 2-3 пъти повече приходи, отклонявайки пациенти към частните си практики...

И за рецептата пак не си прав - субсидия не означава контролирана цена, а поемане на част или цялата сума от здравната каса, ако лекарството е предписано на здравноосигурен. В твоят случай си е напълно нормално да си платил по-висока цена, даже в Германия явно режима е по либерален - в Австрия без да минеш през местен лекар, ще те гледат много накриво. Примера с Украйна пак не е на място - всяка държава има(би трябвало) процедура за лицензиране/разрешаване на лекарства - не смесвай криминалните случаи със законните практики.
18 Април 2013 14:16
Значи контролът над безпросветното надумане на цените от лекарствената мафия бил лоша практика?
Брей да му се не види и плъхската му работа брей
18 Април 2013 14:18
Все пак се чудя, как може лекарства на "Софарма" да са по-евтини при съседките ни, а у нас да са с няколко пъти по-скъпи? Колко пъти поскъпнаха лекарствата, козметиката. Дори най-елементарните неща са поне по 2. Някой трябва да контролира и този сектор. Какво значи държавата нямала право. А те имат право да си образуват цените както си искат. Пореден сектор на безхаберие и произвол, ето това е. Чудя се вече дали да не взема да обикалям гръцко и сръбско и да внасям лекарства, с печалбата пак по-евтини ще са от тези по аптеките.
18 Април 2013 14:43
И за рецептата пак не си прав - субсидия не означава контролирана цена
Рецептата, когато всичко се вписва както трябва, означава отчетност и ясни прогнозни разходи. С тия данни цената става контролируема - приемлива или не приемлива за съответната здравна каса.
18 Април 2013 14:44
valbi
18 Април 2013 14:18

Все пак се чудя, как може лекарства на "Софарма" да са по-евтини при съседките ни, а у нас да са с няколко пъти по-скъпи? Колко пъти поскъпнаха лекарствата, козметиката.


Няма какво да се чудиш. Лекарите отдавна са вързани с доставчиците, лекарствата които се поемат от касата и цените се решават от същите лекари - щедро спонсорирани от определени доставчици/производители, които не позволяват свободна конкуренция. Да не говорим за консумативи и медицинска техника, където има пълно затъмнение, а нещата за много по зле. Софарма плаща конференции, обучение, мостри и т.н. на лекари/фармацефти/политици и съответно печелят поръчки и държат високи цени. Големите доставчици нямат изгода от промяна, корумпираните лекари също ... какво очакваш.

Същото е и със зелената енергия - вместо да субсидираш изграждането и после да произвеждаш евтина енергия, държавата утежнява процедурата - от там корупция колкото искаш - сключваш абсурдни договори с гарантирани цени. И при лекарствата - не облекчаваш родното производство, затваряш пазара и само който бутне повече под масата, той влиза. Резултатът не може да бъде друг, освен повишаване на цените... да не продължавам и със субсидиите в селското стопанство.
18 Април 2013 14:48
Apolitichen
18 Април 2013 14:43

И за рецептата пак не си прав - субсидия не означава контролирана цена
Рецептата, когато всичко се вписва както трябва, означава отчетност и ясни прогнозни разходи. С тия данни цената става контролируема - приемлива или не приемлива за съответната здравна каса.


Здравната каса субсидира лекарства, изписани на осигурените при нея от лекари/болнични заведения, които са сключили договор с нея, а не по-принцип рецепти. За прогнозните разходи си има електронно здравно досие - аз например получавам всяка година отчет за разходите, които е направила касата за мен, който съдържа от конкретните посещения на лекари до сумата за лекарства. В 21 век не може да има извинение, че нямало база данни, която да събира тази информация.

Безплатна лекарска помощ на здравноосигурени в рамките на ЕС е съвсем друго и не означава да ти поемат и лекарствата.
18 Април 2013 14:55
Софарма плаща конференции, обучение, мостри и т.н.
Софарма може и да плаща, но първо няма да е лошо да се сравнят данъчните ставки на ДДС-то. ЕДно е 20% и друго е 14% в Сърбия. Второ, едно е, когато продаваш един камион лекарства за един ден (на едро); друго е, когато го "разхождаш" две седмици по аптеките. Трето е пазарна стратегия - дали се цели налагането на определена марка или се работи под лицензия.
В крайна сметка, цената се одобрява от държавата (Комисията по позитивния списък). Ако е висока, или производителя се сменя, или лекарството.
18 Април 2013 15:02
Apolitichen
18 Април 2013 14:55

В крайна сметка, цената се одобрява от държавата (Комисията по позитивния списък). Ако е висока, или производителя се сменя, или лекарството.


Е да де, аз какво писах - ако има по-евтино лекарство или генерика, то да се изписва, но това не означава ДЪРЖАВАТА ДА ОПРЕДЕЛЯ ЦЕНАТА, А ДА ТЪРСИ НАЙ-ИЗГОДНАТА ОФЕРТА. Това си е чист вид пазарна икономика, която при нас все още не вирее.
18 Април 2013 15:09
Здравната каса субсидира лекарства, изписани на осигурените при нея от лекари/болнични заведения
Субсидира лекарства при болнично лечение или за определени заболявания. Всички в къщи сме здравноосигурени, а някои и допълнително "частно" осигурени, и всички антибиотици и др. лекарства, предписани-непредписани, за домашно лечение си ги плащаме от джоба, включително и контрастните вещества, необходими за диагностика. С ДДС-то и с аптекарската надценка отгоре. Без прихващане на нищо, ни от данъци, ни от осигуровки, ни договорена цена на НЗОК.
18 Април 2013 15:14
За прогнозните разходи си има електронно здравно досие
Да де, ама у нас няма. Ние сме в "зората на демокрацията" ... от 19 век. Вече 15-та година се харчат пари за софтуер, хардуер и обучение, но ... нищо не се случва. Има едни хартиени здравни книжки, в които дори и да подсетиш лекаря да отбележи, че поне те е прегледал, няма място да напише две думи.
18 Април 2013 15:14
Apolitichen
18 Април 2013 15:09

Субсидира лекарства при болнично лечение или за определени заболявания. Всички в къщи сме здравноосигурени, а някои и допълнително "частно" осигурени, и всички антибиотици и др. лекарства, предписани-непредписани, за домашно лечение си ги плащаме от джоба, включително и контрастните вещества, необходими за диагностика. С ДДС-то и с аптекарската надценка отгоре. Без прихващане на нищо, ни от данъци, ни от осигуровки, ни договорена цена на НЗОК.


Ние сега нали говорим, че това не е правилно, а аз си казвам мнението по въпроса. Мога подробно да говоря само за Австрия, не казвам, че в България е така, а как мисля, че е правилно да бъде. Но пак си пазарувам някой лекарства от България, защото са доста по скъпи в Австрия - говоря за тези без рецепта.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД