:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Лудогорската "Паламара" на 70 години

"Паламара" е една от 37-те дивечовъдни станции, преживели за последните 70 години какви ли не трансформации. Поредната е само от няколко месеца, когато с последните промени в Закона за лова и риболова бившите лесничейства станаха държавни дивечовъдни станции.

Местността "Паламара" се намира в северозападните и централни части на Лудогорието в землището на с. Борци. Един от най-големите развъдници на елени сега се простира върху 118 270 дка.

В началото на века след поголовно избиване на дивеча и масовото разпространение на вълците запасите на благороден елен силно намаляват. Затова през 1945 г. върху 13 000 дка площ на "Паламара" създават дивечовъдната база за развъждане и разселване на благороден елен. По онова време там е имало 185 бързоноги животни. От 1946 г. популациите се водят на стриктен отчет. До момента от "Паламара" са уловени и разселени 1300 благородни елена в 26 райони на страната. 237 край Пещера, 73 край Воден, 64 - в Разлог, и т. н. Типичните им местообитания са Стара планина, Рила, Пирин, Родопите, Средна гора и Лудогорието.

Периодично в "Паламара" се провежда и селекционен отстрел. През 1971 г. от Унгария са внесени 30 елена. Резултатът от кръстоската е повече от добър. На световното ловно изложение ЕКСПО в Пловдив през 1981 г. ловните трофеи от "Паламара" обират повечето златни медали. От 36-те трофея, оценени над 230 точки по международната сертификационна система CIC, 29 са от стада, отгледани в "Паламара". Това доказва, че местността се обитава от ценни популации с жизнени форми, поясняват експерти.

Последното преброяване през пролетта на 2002 г. показало, че в "Паламара" има 756 благородни елена, 296 глигана, 192 сърни, 182 зайци и пернат дивеч.

В местността се развива само организиран ловен туризъм. Средното тегло на еленовите рога е около 9 кг, като най-добрите достигат 13 кг.
2123
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД