:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 298
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Роднини арестувани заради митинг в подкрепа на Чечения

Терористите започват да избиват заложниците

В театралната зала се стеле тежка смрад от превърнатата в тоалетна яма на оркестъра
Снимка: Ройтерс
Завзелите театъра в Москва с около 700 заложници чеченски терористи обявиха вчера, че ще разстрелят един от заложниците днес в 6 часа сутринта, когато според тях изтича срокът на ултиматума им за извеждане на руските войски от Чечения, съобщиха световните медии. За това първо съобщиха самите заложници в телефонни обаждания, а по-късно информацията бе потвърдена и от оперативния щаб на министерството на извънредните ситуации.

Съществени промени в разположението на силите вътре и около театъра вчера нямаше. Мястото остана отцепено от спецчасти, зад загражденията се пускаха само живеещите в района, войници и милиционери бяха нащрек за провокации.

Призори вчера вътре бе пуснат екип на телевизия НТВ, който засне част от терористите и заложниците. Единственият от тях, който смело показа лицето си, бе водачът на 35-членната групировка Мовсар Бараев. Останалите са с маски или са забулени. 15 от тях са жени. Те са облечени в черно и са опасани с взрив, от който стърчат кабели. Името на групировката в превод от арабски звучи като "Смъртници на исляма", свидетелстват репортерите на НТВ.

Чеченците казали също, ще



акцията е одобрена от полевия командир Шамил Басаев



Бившият президент на Чечения Аслан Масхадов, с когото Москва не желае да контактува, също бил в течение на операцията.

ФСС от своя страна обяви вчера, че "мозък" на терористичния акт е Масхадов. Службата се позова на неотдавнашно видеообръщение на Масхадов, в което той се заканвал, че ще проведе такава операция, която щяла да доведе до "обрат" в чеченската криза.

Появиха се и версии, че Масхадов е сред терористите в театъра. По-късно те самите потвърдиха връзката си него, но отрекоха да е сред тях. Някои руски медии съобщиха, че властите търсят контакт с чеченския водач, други обаче цитираха опровержения от името на оперативния щаб на министерството на извънредните ситуации.

ФСС обяви също вчера, че е установила самоличността на повечето от участниците в терористичната група и те били предимно граждани на Руската федерация.

Рано сутринта вчера



терористите освободиха



7 възрастни заложници, а по обед - още 8 деца. На децата бе разрешено между 3 и 6 часа призори да се обадят по домовете си. Никое от по-големите деца - на възраст между 13 и 15 години, участвали в представлението "Норд-Ост", така и не бе освободено.

Вътре в сградата заложниците са групирани по възраст, пол и националност. Децата са отделно от възрастните, жените - отделно от мъжете, чужденците - отделно от руснаците.

Никого не пускат извън театралната зала, след като две момичета избягаха в четвъртък през прозореца на тоалетната.

Естествените нужди се извършват в ямата на оркестъра. Спареният въздух е изпълнен с



непоносима смрад



За легла служат седалките в претъпканата театрална зала. В средата й е струпан взрив. Твърди се, че общо в сградата има около 2 тона тротил.

Тръба от парното се пукна вчера и започна да наводнява приземния етаж. Първоначално терористите обвиниха властите, че нарочно са провокирали аварията, за да всеят хаос и да щурмуват сградата. От оперативния щаб отвърнаха, че нямат нищо общо и че пробивът е станал вследствие на хаотичната стрелба на самите терористи. Повредата бе отстранена от ремонтна бригада, допусната вътре.

Вчера сутринта група



роднини се събраха пред театъра с плакати,



на които бяха изписани лозунги с призиви за спиране на войната в Чечения. Те обявиха, че това било поискано от терористите. По-късно през деня вицепремиерката Валентина Матвиенко се срещна с част от роднините и ги помоли да не свикват неразрешени митинги, защото така затруднявали органите на реда.

Сутринта терористите обявиха, че ще пуснат всички деца, ако роднините направят митинг в подкрепа на Чечения на Червения площад. По обед такава група наистина се събра на Василиевския склон край храма "Василий Блажени" на Червения площад и издигна плакати в защита на Чечения. Участниците в митинга обаче бяха арестувани. След като по-късно ги освободиха, властите отново призоваха да няма подобни прояви, за да не се нажежава допълнително обстановката в Москва.

В Кремъл президентът Владимир Путин обсъди последното развитие в обстановката на работно съвещание с вътрешния министър Борис Гризлов и шефа на Федералната служба за сигурност Николай Патрушев. Путин призова обществото да не се поддава на



провокирането на междунационална вражда,

което било една от целите на терористите. По-късно на среща с лидерите на политическите партии президентът ги призова към единодействие за търсене на изхода от драматичната ситуация.

Часове наред за преговори вътре в театъра бяха известната журналистка Анна Политковска и председателят на Международния комитет по детски заболявания Леонид Рошал. Политковска, с която терористите настояваха да разговарят още в началото на акцията си, спешно прекъсна престоя си в САЩ, където трябваше да получи престижна журналистическа награда, и се върна, за да се включи в диалога. Рошал внесе в сградата няколко големи пакета с медикаменти, вода, предмети на личната хигиена. Двамата с Политковска останаха вътре близо шест часа, но излязоха, без да успеят да издействат пускането на още заложници. Договорено бе обаче на заложниците да бъде най-после доставена вода и храна - нещо, от което те бяха лишени от сряда вечерта.

Терористите отказаха начините за доставка на водата и храната, предложени им от оперативния щаб - с кола или с хеликоптер. Единственото, което приеха, е Политковска и Рошал



да пренасят на ръце пакетите и кашоните



Те приеха.

По-късно в театъра влезе известният кинорежисьор и депутат Сергей Говорухин заедно със зам. главния редактор на "Литературная газета" Дмитрий Беловецки. Двамата също носеха пакети с вода и хигиенни принадлежности за заложниците.

В тълпата отвън се появи и певицата Ала Пугачова, но не влезе при заложниците, а отиде в оперативния щаб, където постоянно стои и Йосиф Кобзон.

В ранния следобед вчера бе обявено, че е идентифицирана жената, убита при превземането на театъра в сряда вечерта. Това се оказа родената през 1976 г. московчанка Олга Николаевна Романова, регистрирана на ул. "Дубровская", намираща се близо до театъра. Тя работела като продавачка в парфюмерия. Според московския прокурор Михаил Авдюков, цитиран от руските медии, Романова се опитала на своя глава да влезе в театъра след завземането му и била застреляна.

64% от московчаните са за преговори с терористите, сочи изследване на социологическата агенция РОМИР, разпространено вчера.

Министерството на печата и информацията разпореди вчера спиране на излъчването на телевизионния канал "Московия" (трети канал) "поради нарушаване на закона за борба с тероризма и на закона за средствата за масова информация", съобщи електронният сайт "Утро". С репортажите си телевизията пречела на работата на оперативния щаб. Същевременно са направени постъпки и за спиране на достъпа до сайта на радио "Ехото на Москва", тъй като терористите го ползвали за оповестяване на своите петиции.
 
Жена търси име на близък в списъка на заложниците.
 
Милиционери от специалните части заемат позиция край завзетия от терористи театър.
3
546
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
26 Октомври 2002 12:32
Шапки долу пред подвига на Чеченските Мъченици.
Нека радостта на главорезите от ОМОН да бъде като радостта на башибозушките банди след избиването на "терористите" от Ботевата чета - дива но краткотрайна. Робството за Българите продължи още две години, нека и за свободолюбивите Чеченци дойде скоро Видовден.
Бог да прости Борците за Свобода и всички жертви на Путиновщината.
Да живеят Независими Чечения и Грузия.
Амин.

26 Октомври 2002 20:11
Абе капут, ако твоите близки трябваше да умрат за "свободна Чечня"-пак ли така щеше да мислиш. Животни с животни - нормалните невинни хора и в Чечня и в Русия имат право на живот. А тези маимуни добре, че ги изтрепаха. Жалко за невинните замесени в тая гнусотия...
26 Октомври 2002 20:12
abe ei gorski ya umnata da ne yade6 kura
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД