:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 315
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Орешарски смекчи драмата с бюджета

Минусът от 2 милиарда лева в хазната се сви, правителството още мълчи за какво иска да харчи допълнителни милиони
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Лидерът на БСП Сергей Станишев бе единственият в полупразния парламент, който коментира в детайли намерението на кабинета за актуализация на бюджета.
След бомбастичните изказвания за дупка в държавната хазна до 2 млрд. лв. премиерът Пламен Орешарски започна да говори по-реалистично за очертаващото се неизпълнение на държавния бюджет. В отчет пред депутатите Орешарски обяви, че неизпълнението на приходната част на бюджета може да бъде сведено до 500-600 млн. лв. спрямо първоначално обявения от приходните агенции очакван минус от 1 млрд. лв. Няма да се наложат и толкова високи извънредни разходи - според Орешарски разходната част трябва да нарасне с около 500-650 млн. лв. вместо обявения милиард. Темата за актуализация на бюджета за пореден път бе политизирана - и от управляващите, и от ГЕРБ, които вчера си размениха задочно поредната порция взаимни обвинения във и извън парламентарната зала.

И вчера Орешарски тръгна с апокалиптична картина за проблемите с публичните финанси. Той започна с равносметка за мандата на ГЕРБ, като обяви, че за 4 години управление бившето правителство е успяло да натрупа 4 млрд. лв. нов дълг и да стопи държавния резерв с други 4 млрд. лв. Задълженията само на 12 държавни фирми, повечето енергийни, възлизат на 5.4 млрд. "Това представлява силно влошаване на фискалната позиция с цената на декапитализация на държавните дружества", заяви Орешарски.

В наследство от това управление Орешарски получил бюджет с много пробойни. Поетите задължения до края на годината възлизат на 1 млрд. лв., половината от тях не са включени в бюджета, твърди премиерът. Размерът на поетите задължения, които ще трябва да се плащат след края на 2013 г., е 1.624 млрд. лв., без включени дългове на болниците в размер на 350 млн. лв. "Това прави 3 млрд. лв. задължения", изчисли Орешарски. В същото време самият той преди броени дни призна, че получаването в наследство на неразплатени задължения е обичайна практика при смяна на управлението, и заяви, че не драматизира тези числа, а само опровергава твърденията на ГЕРБ за откритите през 2009 г. "договори в чекмеджета".

След тези сметки на едро Орешарски приземи числата и уточни, че актуализацията на бюджета, която кабинетът ще предложи, ще е по-скромна. Според премиера изоставането в приходната част може да се навакса частично и неизпълнението ще бъде около 500 млн. лв. вместо прогнозата на приходните агенции за 980 млн. лв. В разходната част трябва да се включат около 500 млн. лв. поети задължения за тази година, за които обаче средствата не са предвидени. Правителството има волята да разплати и 150 млн. лв. забавени задължения към бизнеса. И вчера не стана ясно при кои приходи се очаква изоставане и какви точно са непредвидените разходи. Това прави извънреден дефицит от 1.1 млрд. лв. при вече планиран дефицит от 1.1 млрд. лв. Законовото ограничение за размера на дефицита в момента е 2% от БВП, или 1.6 млрд. лв. В отговор на въпрос на "Сега" дали това ограничение ще бъде надхвърлено, Орешарски не отговори конкретно, но обяви, че кабинетът ще се стреми към минимално възможното увеличение на дефицита и сумата от 1.1 млрд. лв. дори може да не бъде достигната.

Допълнителният дефицит ще бъде поет с емитирането на нов дълг, потвърди финансовият министър Петър Чобанов. Не е ясно колко дълг ще имитира извънредно правителството, но Чобанов заяви, че ограничението в закона за държавния бюджет за общия размер на държавния дълг от 14.6 млрд. лв. ще бъде спазено. По-всяка вероятност с дълг ще бъде финансиран и предстоящият падеж по емитираните от правителството на Борисов ДЦК в размер на 800 млн. лв. за плащане на субсидиите за земеделците. От думите на Орешарски се разбра, че правителството предпочита да не плати тази сума през фискалния резерв, който в момента възлиза на 5.5 млрд. лв., защото иска да разполага с ликвидност. Според Орешарски размерът на резерва трябва да гарантира и евентуален луфт във възстановяването на евросредствата за последното четиримесечие на годината. Миналата година до последно не бе ясно дали парите от ЕС ще бъдат получени в рамките на бюджетната година.

В подкрепа на актуализацията Орешарски цитира мнението на МВФ, че при неизпълнение на приходите разходите не трябва да се режат, но пропусна предходното изречение от становището на фонда - че бюджет 2013 е изпълним. Орешарски не засегна въпроса защо вече не вижда резерв от 1 млрд. лв. в приходната част на бюджета, какъвто виждаше през 2012 г. при изготвянето му.

БУМЕРАНГ

Изказванията в пленарната зала по бюджет 2013 предизвикаха извънредна пресконференция на ГЕРБ, продължила над 1 час. Бившият зам.-министър на финансите Владислав Горанов призна, че не изключват необходимост от актуализация на бюджета заради неизпълнение на приходите. От ГЕРБ обаче считат, че в момента не може да се прогнозира какво ще е неизпълнението, а данните за май показват излишък. Оттам са категорично против обаче при актуализацията да има завишаване на разходите. Според Горанов не е оправдано и тегленето на нов заем за плащане на падежа от 800 млн. лв. за субсидиите на земеделците, след като тези пари вече са възстановени от ЕК и са част от фискалния резерв.
22
4081
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
05 Юли 2013 19:35
Ех, Таня, нима не знаете, че фискалният резерв не е част от бюджета? Вярно е, че предишните "управници" го харчеха за каквото не им достигат пари от бюджета, но тази практика е незаконна и доведе до намаляването му за 3.5 години почти 2 пъти! Така, че за да се изплати взетият от Дянков и Борисов заем, наистина трябват допълнителни 800 милиона лева. A propos, след като се харчат такива колосални средства за субсидиране на крупните арендатори, защо нашата селскостопснска продукция е по-скъпа от тази в Турция и Македония. Някой има ли разумно обяснение, освен прословутата честност на "честните частници"?
05 Юли 2013 20:16
Орешарски сам спука балона. А уж е професионален балонаджия. Срам го е. Някак си не можеш да лъжеш толкова очевидно. Очевидно е че иска да прикрие някак си "социалните" харчове напоследък. Да не би БСП да е започнала предизборната кампания..?
05 Юли 2013 20:35
Очевидно е че иска да прикрие някак си "социалните" харчове напоследък. .


Пакетът от социални мерки няма никакво отношение към плановете за актуализация на бюджета. Средствата за тях ще бъдат обезпечени чрез вътрешно разместване на разходите.
05 Юли 2013 20:43
Несигурността дали ще бъдат възстановени своевременно сертифицираните разходи по европейските фондове през 4-то тримесечие налага да се поддържа силен буфер. Но от началото на годината до края на май в бюджета има 209 млн. лв. извънредни и непредвидени разходи, така за първите пет месеца са изчерпани възможностите за гъвкавост, т.е. буферът е изчерпан, това при условие, че до края на годината предстоят месеци със силно превишение на разходите над приходите и че за първите 5 месеца приходите от ДДС са едва 38 на сто от планираните, а от акцизи - 33%.

Още аргументи зда необходимостта от актуализация на нефелния бюджет на дянковчето и за катастрофалното дередже на държавата необходими ли са ?
05 Юли 2013 22:01
Искат да правят безсмислен цирк, за който ще платим ние. А на "излишните" винаги ще им намерят място в собствените си джобове.

-------------------------
дистанционен парламент
05 Юли 2013 22:59
Значи, покриването на гласувания от Парламента, бюджетен дефицит с пари от фискалния резерв е незаконно? Не знаех!
А за какво иска да харчи Правителството е ясно, като бял ден. За да остане на ВЛАСТ! Просто е!
05 Юли 2013 23:02
...и че за първите 5 месеца приходите от ДДС са едва 38 на сто от планираните, а от акцизи - 33%....

Точно толкова са процентите на изпълнение спрямо отчетените годишни приходи (100%) за същия период на 2012. Т.е., ако няма някакви драстични промени в икономиката, би следвало планираните по закона приходи да дойдат.
Да, ама не, по ред причини. Една от тях е раздутият план за приходите, раздут съвсем съзнателно, по метода "след нас потоп". Поне 300-400 млн.лв. Има и съвсем обективни причини, като, например, ниски инвестиции, снижен внос, ниско потребление и т.п.

Затова сега ще се прекрояват разходите...
05 Юли 2013 23:15
Кокошкарски и Съско да внимават. Натикат ли ни в инфлационна спирала и срив на лева, не перушина, ами глави ще хвърчат.
06 Юли 2013 00:18
Щурчо
Какви инфлационни спирали те гонят? При нас може да се говори по-скоро за ликвиден капан (подобен на японския от 90-те години на миналия век), от който не може да се измъкнем. Ние сме в дефлация, бате. Една умерена инфлация би свършила работа - сиреч да запали угасналия мотор на икономиката, да завърти двигателя - но сме във валутен борд и централната банка не може да провежда монетарна политика.
06 Юли 2013 07:11
Пакетът от социални мерки няма никакво отношение към плановете за актуализация на бюджета. Средствата за тях ще бъдат обезпечени чрез вътрешно разместване на разходите.
T.e. как вътрешно разместване на разходите, без промяна на бюджета? Намеквате, че няма да се изпълнява закона за бюджета?
06 Юли 2013 07:59
"Умното" решение:


http://banks.dir.bg/2013/07/05/news14357989.html
06 Юли 2013 08:31
Какво излиза - май Дянков ще излезе прав! Не може да се харчи повече от колкото се изкарва. Иначе справка Гърция - харчили на корем десетки години, а сега реват.
06 Юли 2013 08:42
Караколю,
Законът за устройството на държавния бюджет (той е различен от конкретния закон за конкретния бюджет за всяка отделна година, това е закон как се прави изобщо бюджетът) дава големи дискреционни правомощия на финансовия министър да размества разходи.
06 Юли 2013 08:44
Дядо Илия,
Дянков на думи е прав, но лошото е, че не се слуша сам себе си - изтегли 2 критични заема. И докато за външния има оправдание някакво. То за вътрешния критичен сега 800 млн, оправданието е само собствената му некадърност
06 Юли 2013 13:18
В България има злато за 1 трилион долара !

***
06 Юли 2013 14:35
Комунистите като цяло и Олигарски в частност, както винаги досега, лъжат нагло, безсрамно и безочливо!
Не ни е толкова къса паметта, другари ,ето каво сте казали при приемането на бюджет 2013:
От “Коалиция за България” (КБ) настояваха за догодина да се заложат с около 1,1 млрд. лв. повече приходи над предвидените от ГЕРБ, които щели да влязат в хазната чрез по-добра събираемост и борба с контрабандата. “Може да бъдете спокойни, че тези приходи при подобрена работа на НАП и митниците ще бъдат обезпечени”, заяви депутатът от КБ Пламен Орешарски.

Натисни тук

Та толкова за "професионализма" на "експерта" Орешарски - обикновен демагог-лъжец!
06 Юли 2013 15:59
А къде са парите? Къде отидоха, в коя офшорка са? Искаме си парите обратно! Бойко да ги връща!
06 Юли 2013 16:26
Откъде го изкопаха тоя Олигарски ама много им пасва. Гьонсурат готов на всичко само и само да е на власт. Тоя с мегафон в ухото да му викаш "оставка" пак ще чува само шепота на съсела.
06 Юли 2013 21:24
Трябва да се вземе заем от 1,5 млрд. лева - иначе бюджетът няма да издържи. ОТ МВФ прекаляват и ни се надсмиват малко.
07 Юли 2013 00:33
Натисни тук
07 Юли 2013 07:05
това е още една оставка, ама ако живеехме в нормална, демократична държава.
07 Юли 2013 12:53
***


Не помествайте еднакви мнения в различни теми, това е спам!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД