:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 318
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Протестите изправиха президента срещу управляващите партии

Плевнелиев разгневи БСП, ДПС и "Атака" с призиви за нови избори. Те обещаха да отвърнат на удара
Снимка: Булфото
Пред загражденията пред парламента са поставени макети на танкове и военен камион, с които си играеха деца, доведени от протестиращите им родители.
Президентът Росен Плевнелиев и управляващите партии влязоха в открита война вчера. Държавният глава призова за нови избори като единствен демократичен изход от политическата криза и прикани парламентарните сили да се разграничат по категоричен начин от "шпицкомандите" на "Атака" и да скъсат с политическото задкулисие. Той за пореден път застана на страната на протестиращите от 22 дни граждани и предупреди, че ако властта продължава да игнорира хората от улицата, ще плати висока политическа цена. В емоционалното си слово Плевнелиев обяви, че сам започва дебати в президентството за стъпките, които могат да подобрят българската демокрация.

Изявлението му предизвика гневните реакции на БСП и "Атака", които го обвиниха в нарушаване на конституцията и заговориха за импийчмънт. От ГЕРБ припомниха, че от самото начало са за предсрочни избори. ДПС замълча многозначително.

Според президента изборите са единственият демократичен способ за разрешаване на неразрешими конфликти като настоящия. "Никой не може да ме убеди, че изборите са нещо лошо, че този най-демократичен инструмент на правовата държава може да бъде "вреден". Не, не може", заяви Плевнелиев. Той отхвърли като фалшива тезата, че тези, които настояват за нов вот, нарушават конституцията. Изчакването на управляващите не помага за разрешаването на проблемите и не допринася за стабилността в държавата. "Българските граждани вече разпознават безпогрешно всичко, което влиза в противоречие с правовата държава. Политиката на тежки зависимости и паралелна власт, упражнявана в годините на прехода, няма да бъде толерирана от гражданите повече и който не го е разбрал, ще плати висока политическа цена за това", заяви той. И призова парламентарните сили и правителството да предприемат действия, които по недвусмислен начин да покажат, че имат волята държавата да скъса безвъзвратно със съмненията за задкулисни зависимости.

Изявлението на президента бе по-скоро опит за емоционално, отколкото за институционално въздействие върху основните политически играчи в управлението, тъй като правомощията не му позволяват повече. То бе предшествано от десетдневни неформални консултации с парламентарни и извънпарламентарни партии и граждански организации, за резултатите от които медиите така и не бяха информирани.

Плевнелиев настоя парламентът да се разграничи ясно от "шпицкомандите на "Атака", които зоват за "граждански арести" на протестиращи. Призова за намеса и на прокуратурата. Той припомни, че само преди дни Европейският парламент отне имунитета на лидерката на френската националистическа партия Марин льо Пен за подобни действия. "Ако сега си замълчим и не реагираме, махнем удобно с ръка и си кажем: "Какво толкова?", след време ще бъде късно. Апелирам за ясно разграничаване. Непукизмът ни докара дотук! За да се оттласнем от дъното, трябва ясна позиция, ценности и тяхното ежедневно отстояване", категоричен бе държавният глава.

Плевнелиев очерта тънката червена линия, спрямо която партиите са длъжни да се позиционират: "Който е за това България да е достоен член на ЕС - от едната страна, който нарича европейските компании колонизатори и не уважава европейския химн - от другата страна. Който е за прозрачност в институциите и назначенията на висши държавни постове - от едната страна, който е за задкулисие и безпринципни назначения - от другата страна. А народът ще съди само по делата, а не по декларациите."

Президентът предупреди управляващите, че номерът им да прикрият скандалните си действия със социална патетика няма да мине. "Гражданите няма да приемат безропотно всеки акт на политическо безсрамие само защото държавата изпълнява друго свое задължение - например да се грижи за социално слабите, да осигури повече пари за майките или да строи магистрали", заяви Плевнелиев. Според него промените в Изборния кодекс също не са достатъчно основание за дълго оставане във властта. "Да, промени в Изборния закон са необходими, трябва да се направят само най-наложителните и безспорните. Едва ли българското общество се намира в това стабилно състояние, което да позволи дълга изследователска дейност, научен подход и изработване на изцяло нов Изборен кодекс, което да отнеме години", бе позицията на държавния глава.

Очевидно президентът не е имал илюзии какви ще са реакциите на парламентарните партии, защото побърза да се застрахова. "Аз знам какво мога и какво не мога като президент и със сигурност не мога да приема една част от обществото да протестира, а друга да се прави, че не ги вижда. Не мога да приема да се работи за национално разделение - конституцията не ми дава право на това", заяви той. Според държавния глава текстът в основния закон, според който той олицетворява единството на нацията, му дава право да търси решения и да изисква отговори от политическите сили.

От БСП обвиниха Плевнелиев в неуважение към конституцията, тъй като предложенията му не съответствали на правомощията му. "Със своето изявление г-н Плевнелиев се опита да игнорира парламентарния характер на републиката, както и избора на българските граждани, направен само преди 2 месеца. С тези си действия г-н Плевнелиев показа, че не е дорасъл да бъде президент на всички българи", обяви депутатът и член на ръководството на БСП Антон Кутев. Той обвини президента в принадлежност към олигархичните кръгове, срещу които говори и които го наложили за министър в правителството на Бойко Борисов. До приключването на броя в БСП все още мислеха по въпроса дали да подкрепят искането на "Атака" за отстраняване на държавния глава. От пресцентъра на "Позитано" 20 обясниха, че решението по толкова важен въпрос трябвало да се вземе от "високопоставен ръководен орган в партията".

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък обяви, че е шокиран от "антиконституционното поведение на лицето, което за съжаление изпълнява функцията президент на Република България", и за пореден път заплаши Плевнелиев с импийчмънт. Според националиста с подкрепата си за протестите държавният глава "призовава към преврат" и "подклажда да свалят законно избрания парламент", което било основание да бъде подведен под отговорност за държавна измяна. Затова от "Атака" започват консултации с другите парламентарни партии дали имат готовност за стартиране на процедура на импийчмънт.

"Колкото и да се опитва да го прикрие, президентът се държа като партиен говорител на ГЕРБ. Г-н Плевнелиев изглежда като човек, който случайно и за кратко е попаднал в политиката", казва пред "Всеки ден" зам.-председателят на ПГ на ДПС Камен Костадинов. Официална позиция по изявлението на президента от страна на ДПС няма.
292
9879
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
292
 Видими 
05 Юли 2013 19:28
Комунистите направиха и продължават да правят всичко за превръщането ни страната ни в резерват на таласъмите. Престъпленията им към обществото ни – безспирно терзаемата тяхна жертва – са безброй.
Но най-злостното и труднопоправимо е 23-годишното ни зомбиране за "мандатността”, тоест за гарантираното право на властта да коли и беси народа ни през цял безкраен – четиригодишен, предварително определен и непоклатим срок.

Задайте си въпроса: Кой враг на българите раеши, че изборите са само едни и се провеждат на четири години?
И кой защитава безумието с цената и на гражданска война?

Всеки мандат за повече от 12 месеца е престъпление.
Простичко казано, народът, който го търпи, е не само най-нещастният, но и най-малоумният. Ще ходи гладен и ще емигрира в непознати за белия свят мащаби, докато продължава да се заблуждава, че партийните трици са по-скъпи от брашното му.
05 Юли 2013 19:38
не мога да приема една част от обществото да протестира, а друга да се прави, че не ги вижда.
Президентът има право на това. Но Станишев и компания са турили пердето..... Категорично не желая да ме управляват ДНЕШНИТЕ народни представители!
05 Юли 2013 19:40
Президентът най-после сезира главния прокурор за изстъпленията на Болен. Болен може да получи 2-3 години затвор, ако не бъде освидетелстван и пратен в психиатрията. Болен страда от биполярно разстройство /циклофрения/, което се лекува за около 5 години постоянно лечение.Болен може да се лекува даброволно, а ако не го направи - трябва да бъде заставен принудително /освидетелстван/ и вкаран в психиатрична болница поне за 2-3 месеца. Циклофренията се явява с манийни периоди,прекален оптимизъм за собствените сили, наличие на много и всякакви приятели, защита на фалшиви, "патриотични" ценности; обвинение на другите, че престъпват тези ценности; агресивни прояви; буйстване и едро хулиганство; много поддръжници сред хората с психични заболявания... Психиатрите ги е страх от Болен и партията му, така че трябва да се намеси главинят прокурор. Ще видим как ще се развият нещата.
05 Юли 2013 19:42
Протестите изправиха президента срещу управляващите партии

Че туй президент на тея уличници ли е?От 20 до 300 умници и той с тях?Само в София!Извън София-0,00.
Обратното е вярно-президентът откакто каза,че сваля доверието си от управлявашите,се изправи срещу парламентарните институции.Като го импийчнът ...пак няма да разбере що е парламентарна държава.
05 Юли 2013 19:49
Шпиц-командите на Атака и бесепето, требе немедледлено да арестуват Чехлю и да го тикнат в панделата. С обвинение за държавен преврат. Те така се води класова борба.
05 Юли 2013 19:54
Словото на Президента звучи много красиво, разумно и мотивирано. Бих застанал зад такъв човек, ако всичко което казва е искрено. Но веданга в съзнанието ми изниква онзи момент в който той е вече избран президент на България и Боцата му бие комбалки.
Най-хубавото в цялата работа е, че двата клона на мафията са се захапали яко. Надявам се да почнат да си вадят една по една керливите ризи и да се "отстрелват" по между си. От всичко това може да излезе нещо хубаво за Народа!
05 Юли 2013 19:58
Всички весници не дават информация (24-Часа, Труд, Новинар, Монитор и др.) за протестите в София.
Само някои сайтове (дир.бг) и тв. - Канал 3 и се опитват да покажат реално какво се случва в София - градът на протестите - защото там са правителство и парламент.
Този 42-Парламент е фалшив, беше заченат с измами, купуване на гласове и манипулации.
Герб направиха грешка, от самото начало не трябваше да участват в него. Така много по-безболезненно щеше да се стигне до нови избори!!!
Сега ще трябва да си припомним събитята от 1990 и 1997г. Много пари бяха похарчени за да се случи правителството на ОЛИГАРСКИ. Без бой няма да се дадат!
05 Юли 2013 19:58
Параграфа нещо си трае,вместо да ни обясни колко депутати и колко пъти трябва да гласуват за импийчмънт на Президента..? Пара айде де - повиши ни Конституционната грамотност..! Не се срамувай от лидера Ви,ти не си виновен..!
05 Юли 2013 20:03
СНИМКАТА, Снимката, снимката!
Фотографът е за "Пулицър" - едно време така снимали житните класове, що стигали до гърдите на комбайнерите: копае се дупка до кръста, в нея се слага комбайнер, загледан в светлото бъдеще, фотографът ляга на земята и съвсем като горното, няма лъжа, няма измама, социалистически реализъм му викаха! Нищо старо не е забравено!
05 Юли 2013 20:07

А бе, нещо паметта ми изневерява, я ми припомнете- след като Чехльо не прави разлика между февруарските и юнските протести, той зимата излезе ли с подобно изявление? Че най добре е изборите да решат проблема на хората... м?
05 Юли 2013 20:08
На прага сме на открита гражданска война - на т.нар. елити. Народът ще го отнесе, както винаги. И танкове нямаме, да дойдат...и те бяха някакво решение.
05 Юли 2013 20:11
Подробности за Задкулисието: Натисни тук
05 Юли 2013 20:14
Абе я не му обръщайте внимание на този провокатор-президент.
Айде мъна при офшорката в Кипър!
05 Юли 2013 20:16
Протестите? Или типингпойнтерите?
И внимателните им слуги?
--------------------------------------
Блогът на Генек
05 Юли 2013 20:18
Орежете президенската субсидия наполовина при актуализацията на бюджета. Герберастията , като иска, да плаща на този капут.
05 Юли 2013 20:26
Президентът срещу управляващите партии!
Ако приемем, че въпросният е на всички българи, то туй нищо се изправя срещу по-голяма част от гласувалите българи.
Това не е моят президент и това не е от вчера. Но днес туй нищо постави под съмнение институцията
05 Юли 2013 20:26
Орежете президенската субсидия наполовина при актуализацията на бюджета. Герберастията , като иска, да плаща на този капут.


Могат да вземат пример от дянката
05 Юли 2013 20:30
Да, бе, Роско, повярвахме ти. Щото ти нямаш нищо общо с олигархията. И твоят олигархичен клан ама хич не иска той да гепи властта, ако може ей сега есента. Пък ако в калабалъка бутнете борда "случайно", като обвините комунистите, че те са виновни, много гот ще стане, ъм? Те закопали държавата за тия 2-3 месеца дето управлявали, пък вашите кредити, вкл. на Прокопиев изчистени от хиперинфлацията. Ловко, а?
05 Юли 2013 20:30
понеже го слушах с половин ухо, не се ли възмути Президентинът от отсъствието на ГЕРб в Парламента? Ако те бяха там, нямаше да говори за шпицкоманди. А когато Волен буйстваше пред джамията, Плевню беше ли президент, че не ми се търси?
05 Юли 2013 20:34
"Асол" или по-скоро СОПОЛ - много си зле с математиката. Тези три партии в момента едва ли имат подктепата и на 15% от т.н. население.
Те заграбиха власта с купуване на гласове, фалшификации и измами. По гнусни не са били през всичките т.н. години на прехода. Готвят се да оглозгат "кокала" като за последно и да доведат страната до разруха и размирици , но е и да се проведат нови избори. Много пари похарчиха олигарсите и не искат да дават пак.
05 Юли 2013 20:34
l]
05 Юли 2013 20:36
Изявлението на президента бе по-скоро опит за емоционално, отколкото за институционално въздействие върху основните политически играчи в управлението, тъй като правомощията не му позволяват повече. То бе предшествано от десетдневни неформални консултации с парламентарни и извънпарламентарни партии и граждански организации, за резултатите от които медиите така и не бяха информирани.


Бахмааму, как става така, че медиите не са били информирани? Нямат ли си едни нарочни хора, дето безстрашно търсят информация, как ги наричаха...журналистри ли бяха, абе нещо със ж...
05 Юли 2013 20:42
Плевнелиев не Президент на българите, а си е креатура на Бойко Борисов и сега това трябва да е ясно за всички
05 Юли 2013 20:42
Асол, стига се излага, душа. Запази някакво достойнство и зарежи тези нескопосани лъжи. Ще убиеш вярата в доброто и на кокошките...
05 Юли 2013 20:44
Долу говорителят на "Типинг пойнт"! Долу! Оставка и нови президентски избори! Не искаме марионетката на Сорос да ни управлява! Оставка!

Не искам да ме управляват Цветелина Бориславова, Дьорд Шорош и "Типинг пойнт". Долу превратаджиите!!!
05 Юли 2013 20:44
Бенедикт,

05 Юли 2013 20:47
Бубе,
виж кво душа. Преди време един форумец обясняваше, че демокрацията е подобна на английската ливада, представителната й част, също.
Така че, много се дразня, га цървулът е решил да става тръндафор по бързата процедура
05 Юли 2013 20:48
Bubeto_ot_Sochi
05 Юли 2013 20:42Мнения: 873
От: Russian Federation
Асол, стига се излага, душа. Запази някакво достойнство и зарежи тези нескопосани лъжи. Ще убиеш вярата в доброто и на кокошките

Кутевче и достйнство? Че те специално ги подбират да нямат такова.
05 Юли 2013 20:49
Да е жив и здрав бат Боленчо!
В смисъл да не му се случи нещо, щото упорито си го търси.
След всичките му изцепки с влизането с палка и пистолет в парламента, днес вече и нож размахал. Ама те там другарете си знаят. На рамо да си го носят крадеца на фотооапарати и бивш главен редактор на в."Демокрация".
05 Юли 2013 20:49
Бенедикт това е идеята - да стопим на Иво Прокопиев стотиците милиони дългове и да направим нави милиони. Да живее "Типинг пойнт" да живее истинската олигархия в територията!
Не им дреме на площадните свиркаджии и скачачи тулумджии. прост народ - слаба държава!
05 Юли 2013 20:53
Та пак тема за размисъл на другарете. Избрали са бивш седесар за премиер и си имат кворумо-носител, пак бивш седесар. Що така!?
05 Юли 2013 20:54
На чело на Президентската институция в момента се подвизава едно недуразомение,сложен на това място с откровенна фалшификация на изборите.Не забравяйте,че бюлетините за президентските избори са печатани в Костинбродската печатница и пак са били напечатани поне 500 000 бюлетини над законните.Интересно е,има ли начин това да се провери и какво ще покаже една проверка за това.Дали това височайшо Недуразумение ще има правото да се пъчи като Президент?

Г-н Недуразомение,това е за Вас.
05 Юли 2013 20:59
Еех, Асол, кога ще почнеш да търсиш смисъл в приказките си? Не казвам, че разбирам като тебе, но благодарение на английската ливада, диваците от Острова са станали империя. По подобен начин, благодарение на цървулите и галошите малката Българийка е била сред първите 10-20 в света по олимпийски медали, по стоманодобив, по космонавти, по собствени жилища на глава, по наука и култура, хайде да не изброявам...
05 Юли 2013 21:04
понеже го слушах с половин ухо, не се ли възмути Президентинът от отсъствието на ГЕРб в Парламента? Ако те бяха там, нямаше да говори за шпицкоманди. А когато Волен буйстваше пред джамията, Плевню беше ли президент, че не ми се търси?

Писанке мила, тая песен с отсъствието на ГЕРБ си я пейте на партийните събрания или в пенсионерския клуб на БСП, не и на хора с непромити от червената пропаганда мозъци. Кой нормален човек с достойнство ще стои в парламента, след като ще го ползват само за кворум, а от него нищо не зависи, че ще му и подвикват, че ще го боли, щото ще му вадят зъбите и пр. Нали номера с кворума стана ясен още при избора на Миков - ако ГЕРБ са вътре, АТАКА излиза и осигурява комфортно мнозинство от 120 срещу 97. Добре, че Любен Корнезов не беше в парламента да види тая гавра с очите си, навреме се оттегли! Едва ли щеше да му издържи сърцето. Може и да усещаше накъде отиват нещата и да не е искал да има нищо общо. За такъв фарс и подигравка с парламентаризма никой не беше гласувал. Нито тези, гласували за ГЕРБ, нито за АТАКА, нито дори ти, гласувайки за БСП. (За ДПС не говоря, там са друга бира, етническа. Още им вярват хорицата, че щом са турци, защитават турците.) Затова хората избухнаха и излязоха на улиците. Само на вас, червените бригади из форумите, ви се привиждат платени протести и гербаджийска организация. Изплюхте се в лицето на народа си и той няма да ви го прости!
05 Юли 2013 21:06
Върховете май не могат да управляват, а низовете не искат да живеят по старому...
Класическа революционна ситуация. Отново.

Партиите нещо много се разгневиха...

А на Парламента все така си пише "Съединението прави силата".
Видяно отвън плаши.
05 Юли 2013 21:07
Еех, Асол, кога ще почнеш да търсиш смисъл в приказките си?


Приеми го за традиция и навършени години за обработка на ливадата
05 Юли 2013 21:08
А протестът на пенсионерите - разбирай на подкрепящите Правителството на Орешарски - пред НДК щял да инициира подписка за свалянето на Президента...
Тия наистина искат цялата власт!

05 Юли 2013 21:08
Мен по ме притеснява че ще вземат заем. Откъде и на каква цена? Защото пак ние ще го плащаме....
Дали си комунист или нормален човек пак ние и наще деца ще го плащат.
Прочетох някъде че ще го вземат от частни инвеститори с 3% лихва месечно ........ е това е вече безумие.
И тия пари няма да отидат в народа то е ясно.....
05 Юли 2013 21:11
Много на червената хранилка бре и форума не подминала
05 Юли 2013 21:12
Долу говорителят на "Типинг пойнт"! Долу! Оставка и нови президентски избори! Не искаме марионетката на Сорос да ни управлява! Оставка!

Не искам да ме управляват Цветелина Бориславова, Дьорд Шорош и "Типинг пойнт". Долу превратаджиите!!!


Ужас!
Не искам да ме управлява марионетката на висшата комунистическа номенклатура и комсомолец - пастир.
Както и немуподобните - Станишев, Кутев, , Василев, Божков, Гергов...
05 Юли 2013 21:14
42 Народно Събрание и излъченото коалиционо правителство е вредно за България, поколения, ще плащат далаверите им!!!
05 Юли 2013 21:15
Нали номера с кворума стана ясен още при избора на Миков - ако ГЕРБ са вътре, АТАКА излиза и осигурява комфортно мнозинство от 120 срещу 97. Добре, че Любен Корнезов не беше в парламента да види тая гавра с очите си, навреме се оттегли! Едва ли щеше да му издържи сърцето. Може и да усещаше накъде отиват нещата и да не е искал да има нищо общо. За такъв фарс и подигравка с парламентаризма никой не беше гласувал. Нито тези, гласували за ГЕРБ, нито за АТАКА, нито дори ти, гласувайки за БСП. (За ДПС не говоря, там са друга бира, етническа. Още им вярват хорицата, че щом са турци, защитават турците.) Затова хората избухнаха и излязоха на улиците.


05 Юли 2013 21:16
42 Народно Събрание и излъченото коалиционо правителство е вредно за България, поколения, ще плащат далаверите им!!!


За разлика от 41-то и правителството Му...
05 Юли 2013 21:20
Какт писах след изборите само коалиционно правителство ще ни вкара в батака. REF: Жан Виденов.
05 Юли 2013 21:21
За такъв фарс и подигравка с парламентаризма никой не беше гласувал. Нито тези, гласували за ГЕРБ, нито за АТАКА, нито дори ти, гласувайки за БСП. (За ДПС не говоря, там са друга бира, етническа. Още им вярват хорицата, че щом са турци, защитават турците.) Затова хората избухнаха и излязоха на улиците.

Ясно, останалите не сме хора, не гласуваме правилно, изобщо "кофти матриял" - абе ББ да не пише из форума докато си няма работа?
05 Юли 2013 21:22
Чехльо не прави разлика между февруарските и юнските протести, той зимата излезе ли с подобно изявление?

Не колега, не излезе, нямаше нужда, правителството си подаде оставката.
05 Юли 2013 21:25
Далавера

Хруска Хипер-вафла Гошо,
от Дондуков първи прошляк.
Мъкне каска,вехт тупан,
в жега,в дъжд –със дъждобран.

Кряска, думка Гошо наш,
в полза на един палаш.
Хич не мисли тоз юнак.
Дай му само трийсетак!

Емисари турят чавки
За дежурните добавки,
Лавеле и Позитано.
Планомерно, проиграно.

Тарикати с „Мазерати”,
край Бояна, от палати,
те правителството люшкат,
от Темида да изкръшкат.
05 Юли 2013 21:26
Плевнелиев -
Всяка дума е казана точно на място!
Сега вече имаме истински президент, а не палячо, кукла на конци и архар!

А ако бсп и компания посегнат да го пипнат, протестиращите веднага ще подменят доматите с павета и .......жална им майка партийна!
Още не мога да повярвам, че червените бурсуци излязоха толкова голями идиоти и се закопаха сами
Оттук нататък пътят им е само надолу!
05 Юли 2013 21:29
Чехлю излезе и говори с протестищите през февруари. Освиркаха го, овикаха го, попържаха го и т.н. Каскетите хептен ги е хванала склерозата. Само дето не виждам Кокошкарски да постъпи така мъжкарски.
05 Юли 2013 21:31
Сега вече имаме истински президент, а не палячо, кукла на конци и архар!

Боже, каква трансформация, чист Холивуд, и това за няма и няколко дни, да?
И народът (правилният) израстнал, и президентът му с него! Не му бият вече чембери поне пред камерите! Аферим, президенте, машааала!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД