:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,525,225
Активни 145
Страници 3,876
За един ден 1,302,066

Фирмите ще подлежат на тежки глоби при измама с евросредства и кредити

Промени в Закона за административните нарушения и наказания предвиждат санкция до 1 млн. лв.
До 1 млн. лв. имуществена санкция застрашава фирми, които са получили каквато и да е пряка или непряка облага от престъпления, свързани с представяне на неверни данни при искане на кредит или на евросредства. Същата глоба грози и юридически лица, които са се облагодетелствали от нечие престъпление по служба. Това съдържат промени в Закона за административните нарушения и наказания, предлагани от правосъдното министерство.

От няколко години насам българското законодателство предвижда възможност за санкциониране на юридически лица. Това стана след силен европейски натиск, а процедурата бе вкарана в Закона за административните нарушения и наказания. Целта бе да има санкция и за търговски дружества или пък фондации или партии, които са получили някаква облага и тя да се налага независимо от личната наказателна отговорност на съответния извършител на престъпления. Така първоначално бяха вкарани санкции за юридически лица, които са се обогатили от отвличания, тероризъм, пране на пари, укриване на данъци, както и каквито и да е деяния, извършени от организирани престъпни групи.

Сега правосъдното министерство предлага да се добавят и съставите от Наказателния кодекс, свързани с подаване на неверни данни при теглене на кредити или ползване на евросредства, които може да засегнат неопределен брой юридически лица. Включват се и престъпленията по служба по известния чл. 282 от НК. По него има много образувани дела и внесени обвинителни актове, но почти нито един осъден. Достатъчно е обаче да има внесен обвинителен акт, за да започне административно дело срещу съответната фирма, която е получила облага от престъплението на някой свой служител например.

Друга промяна предвижда на глоба да могат да подлежат и юридически лица, чието седалище не е в България. Това ще е в случаите, в които те са получили облага от престъпление, извършено тук.

В мотивите към проекта е отбелязано, че с предлаганите допълнения "се цели да се обхванат най-често срещаните случаи на престъпно поведение, което би могло да доведе до облагодетелстване на юридическо лице, които понастоящем стоят извън обхвата на разпоредбите на закона". Независимо че от години съществуват процедури за наказване на юридически лица с глоби, на практика има много малко образувани и още по-малко приключили дела. Анализът е показал редица празноти и несъответствия в закона, които пречат да се прилагат тези процедури. За това свидетелствал малкият брой производства, образувани по този ред, което трябвало да бъде преодоляно в най-скоро време.

Задължителна предпоставка за дело срещу юридическо лице е преди това да има наказателно дело и внесен обвинителен акт срещу извършител. Друга възможност е наказателното дело да е било прекратено, защото деецът е починал, обявен е за невменяем или пък е амнистиран. Същото е и ако наказателната отговорност е погасена поради изтичане на предвидената в закона давност. Сега се добавя и възможността да се търси отговорност от юридическо лице, ако то е получило облага от престъпление, а наказанието на извършителя е заменено с административна глоба или пък ако е сключил споразумение.

Самата процедура по налагане на глобата включва искане на прокурор пред съд. Тя се движи по административнонаказателните правила. Съдът разглежда предложението на прокурора за налагане на глоба в състав от един съдия в открито съдебно заседание с призоваване на юридическото лице. Съдът разглежда делото и въз основа на събраните доказателства преценява дали е получена неправомерна облага, както и има ли връзка между извършителя на престъпното деяние и юридическото лице. Освен това трябва да има връзка между престъпното деяние и облагата за юридическото лице. Изяснява се и какъв е видът й и размерът й, ако е имуществена. Държавата може да я отнеме, ако е пряка и имуществена. Накрая съдът се произнася с решение, с което или налага имуществена санкция на съответното юридическо лице, или отхвърля искането на прокуратурата.

В законопроекта се предлага петорно увеличение на имуществената санкция за юридическото лице, когато неговата облага няма имуществен характер или размерът й не може да се установи. Сега санкцията е до 100 000 лв., а правосъдното министерство предлага тя да се качи до 500 000 лв.

ДЕФИНИЦИЯ

Правосъдното министерство прави опит да уточни какво е пряка и какво непряка облага за съответното юридическо лице от дадено престъпление . За "непряка облага" ще се смятат вещта или имуществото, придобити чрез операция или сделка с пряката облага от престъплението. Министерството дава пример с "имущество, придобито в полза на юридическото лице в резултат на разпореждане със средства от фондове, принадлежащи на ЕС или предоставени от ЕС на българската държава, получени в резултат на представянето на неверни сведения от представляващия юридическото лице. За непряка облага ще се счита и "вещта, в която е трансформирана пряката облага от престъплението". Например крадат се машини, които правят някаква продукция. Въпросната продукция ще е непряка облага.

17
4473
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
29 Юли 2013 19:31
Ша глобат ли Моника Станишева за измами с обществени средства? А?
29 Юли 2013 19:46
По-тежките глоби не са решение. Трябва контрол и спазване на правилата.
29 Юли 2013 20:25
Единствената последица от въвеждането на на огромни глоби е избягване на тяхното налагане.Срещу съответните престации, разбира се...
29 Юли 2013 21:41
По-тежките глоби не са решение. Трябва контрол и спазване на правилата.


Не контрол, а ум и разум. В момента контрола е слязъл до такива ниски нива, че на практика е без мислен. Вземете например как се отчитат разходите по европроектите, написан е цял нов закон за счетоводство барабар със счетоводните стандарти. На кого е нужно едно и също нещо да се отчита по два различни начина
29 Юли 2013 21:43
По Нушич:

- Деца знаете и какво е пряка облага?
- Не г-н Учителю.
- А непряка облага?
- И нея не я знаем какво е г-н Учителю.
- Сега си представете пряка облага, която е трансформирана в непряка.
- Представихте ли си?
- Представихме си г-н Учителю.
29 Юли 2013 21:53
duch 29 Юли 2013 21:41
Новият закон за счетоводството е от 2002г. Но едва ли той и стандартите тук са проблема.
30 Юли 2013 00:59
Ша глобат ли Моника Станишева за измами с обществени средства?


Едва ли, ама фирмите на Батеееее
30 Юли 2013 02:31
Евала!
Ама глобата да е сурова и справедлива - поне 200 лева!
30 Юли 2013 04:48
Отговорът на бизнеса (в предвид обичайните практики на българската администрация) ще бъде един - рязко ще намалее желанието за еврофинансиране. А точно това се опитват да постигнат сега управляващите чрез добре обмислен през последните 3-4 години екшън план.
30 Юли 2013 07:19
намаляването на финансирането ще се получи по естествен път. тройната има реален и успешен опит в тая дейност от миналия мандат.
30 Юли 2013 07:22
Какво еврофинансиране?
30 Юли 2013 07:48

Новият закон за счетоводството е от 2002г. Но едва ли той и стандартите тук са проблема.

duch иска да каже, че за отчитането на европроектите се води отделно счетоводство, двойна работа тоест. Прав е
30 Юли 2013 10:46
Мутрите на власт да почерпят за новата евро-бухалка. Мутрите далеко от властта да си опичат акъла. Народа да не се разсейва а да затвори повече буркани за зимата.
30 Юли 2013 13:26
Мутрите на власт да почерпят за новата евро-бухалка. Мутрите далеко от властта да си опичат акъла.


Нищо подобно няма да стане. Нормалните хора с бизнес хич няма и да помислят за еврофинансиране (не че са много тези, които и сега го правят). А мутрите ще карат с фирми-еднодневки на името на безимотни маргинали (вероятно м...али), пък глобите кучета ги яли.
30 Юли 2013 13:44
и с право - трябва да има прозрачност и обективност. Герб смазваха малкия и средния бизнес и даваха приоритет на приятелски фирми да трупат милиони
30 Юли 2013 13:58
Нищо подобно няма да стане. Нормалните хора с бизнес хич няма и да помислят за еврофинансиране (не че са много тези, които и сега го правят). А мутрите ще карат с фирми-еднодневки на името на безимотни маргинали (вероятно м...али), пък глобите кучета ги яли

"Еврофинансирането" по пародийните и абсурдни "евро-програми" отдавна е най-краткия път за фалит на всяка нормална фирма....
30 Юли 2013 14:51
Винаги съм се чудел - защо ГЕРБ смазаха малкия и среден бизнес!?! Това е неоспорим факт. Не мога да намеря отговор все още!?! Защо им беше това упражнение - да повишат безработицата!?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД