:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МВнР си направи поредния професионален кодекс

Още преди да е публикуван, документът предизвика обвинения, че ограничава правото на изразяване
СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Кристиан Вигенин
Скандалът, който се разрази покрай постоянния ни представител в ООН Стефан Тафров, върна темата за това докъде се простира възможността на дипломатите за свободното изразяване. Тафров разпали страстите с редовната си защита за протестите у нас в профила си във фейсбук. Според външния министър Кристиан Вигенин, Тафров изразява прекалено явно политическите си пристрастия. "На никого не се забранява фейсбук. По закон обаче дипломатическата служба е деполитизирана и създаваме допълнителни гаранции, че законът ще се спазва, което така или иначе е факт за огромна част от дипломатите. Какво ще стане, ако всеки дипломат развее партийно знаме и започне да говори публично един срещу президента, друг срещу правителството?", попита в собствения си профил Вигенин.

Вчера министърът утвърди поредния професионален кодекс, който очертава рамката за професионално и етично поведение на работещите в МВнР, въпреки че ведомството вече разполага с поне два кодекса. Единият е приет в началото на февруари 2009 г. от външния министър по време на тройната коалиция Ивайло Калфин, а другият - от септември с.г. от наследилата го на поста Румяна Желева.

Сравнение на текстовете показва, че те са изключително сходни. Разликата е, че в кодекса на Вигенин много по-подробно е регламентиран въпросът за политическите пристрастия на служителите. Съгласно Закона за дипломатическата служба (ЗДС) дипломатите нямат право да вършат нищо, което нарушава политическата им неутралност, включително да членуват в партии и да правят политическа пропаганда. Официалните изказвания са позволени само с разрешението на ръководството на МВнР. Освен това служителите в МВнР не трябва да изразяват лично мнение по начин, който може да бъде тълкуван като официална позиция на ведомството. Посланиците и консулите "са длъжни да не компрометират ефективността на изпълнението на служебните си задължения чрез публично изразяване на лични възгледи и политически убеждения". Тези текстове провокираха опасения, че на дипломатите на практика им се забранява да изразяват лично мнение.

Известният с десните си убеждения Тафров веднага се защити, че стриктно спазва Закона за дипломатическата служба, като обменя информация и мнения само с приятели и не прави изявления без съгласието на МВнР.

Дипломати коментираха пред "Сега", че Вигенин едва ли ще посмее да предприеме нещо повече срещу Тафров, тъй като в сегашната политическа ситуация това би се изтълкувало като политическа репресия. А и самият Вигенин често пуска във фейсбук коментари по политически и партийни събития, но той е политическо лице. Миналата седмица Би Ти Ви дори му поиска официално извинение заради изказването му, че на телевизията й се налагало да пуска архивни кадри, за да покаже, че протестите срещу правителството остават все така масови.

От министерството обясниха още, че кодексът няма задължителен характер и съдържа единствено предписания за поведението на дипломатическите служители. И категорично отрекоха появилите се информации, че с Тафров ще се занимава дисциплинарният съвет на ведомството. Според ЗДС въпросният орган се задейства срещу служители, които са увредили интересите или са уронили престижа на България, проявили са неуважение към друга държава, злоупотребили са с дипломатическите си привилегии или с финансови или материални активи на МВнР. Единствените предвидени в ЗДС наказания при такива случаи са понижаване в ранг или предсрочно прекратяване на задграничния мандат.

-------ПО РЪБА

Неофициално дипломати коментираха пред "Сега", че с изявите си Стефан Тафров се движи на ръба на закона. Те припомниха, че в миналото е имало случаи, когато недоволни от политическата ситуация посланици са хвърляли оставки - например Филип Димитров и Константин Димитров при избора на Георги Първанов за президент.
13
3122
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
05 Август 2013 19:38
Открай време съществуват всякакви кодекси.
05 Август 2013 20:44
Според външния министър Кристиан Вигенин, Тафров изразява прекалено явно политическите си пристрастия.

А сексуалните къде ги изразява?
05 Август 2013 21:16
Само преди 2х10 години беше недопустимо педерасти да стават дипломати.
05 Август 2013 23:17
И външни министри.
06 Август 2013 01:48
Отвратителен.Не мога да измисля друга дума за него.То и предишния беше същата стока, но това не е оправдание и следващият да е такъв.
06 Август 2013 08:27
За да си "успял" трябва да си евреин или хомосексуалист!
06 Август 2013 09:48
Разбира се, че трябва да има свобода на изявяване. Лилито Консулката си показа прелестите, що пък и другите дипломати да не могат да си показват и духовните, и физическите "прелести". Още повече, че поведението в службата "няма" нищо общо с поведението в социалните мрежи, нали
06 Август 2013 10:31
Посланичката ни в ООН и министърката ни са сродни души. За пред хората се джафкат, иначе се обичат. Свързва ги любовта към Мамона и омразата към ченгетата. Тези два порока ще ги погубят.
06 Август 2013 12:35
А бе хора, разберете едно: няма нищо осъдително в това, че Тафров е гей; лошото е, че е и педерас (в смисъла, който употреби навремето в едно свое есе Джимо)
06 Август 2013 13:20
За да си "успял" трябва да си евреин или хомосексуалист!
за по сигурно и двете, тогава си бетон-арме .
06 Август 2013 13:41
Когато един дипломат оплюва правителството, което му е работодател, мястото му не е там. Вместо да се пишат нови кодекси, да го извикат за консултации и да забравят да го командироват отново. Не се научиха нашите управници как се постъпва според новите ни "приятели". Да вземат пример и от предишните правителства. Иначе, дали Тафров е гей или педераст, все в г**, както казва народът!
06 Август 2013 16:10
Дипломатите ни имат право да изразяват единствено мнението на външния ни министър, иначе ако са истински дипломати от кариерата, просто си отиват. С една дума, нямат право на собствен бизнес.
06 Август 2013 17:26
За да си "успял" трябва да си евреин или хомосексуалист!

слабо! за да е истински успял човек трябва да има патладжанена кожа, майка му трябва да е еврейка, да е с разклатено здраве (нерви), с нетрадиционна сексуална ориентация и да изповядва догмите на управляващата в момента партия в опозиция.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД