:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 300
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Аналоговата телевизия ще се спира на етапи

Втората поръчка за доставка на декодери се очаква да приключи до около седмица
Аналоговият телевизионен сигнал няма да бъде изключен изцяло от 1 септември, както се планираше първоначално и както продължава да се рекламира. Тъй като снабдяването с ваучери за декодери за социално слабите хора се забавя, сигналът ще се спира поетапно в регионите, в които те вече са раздадени. Това съобщиха пред "Сега" от Министерството на транспорта. Засега оттам не се ангажираха с точни дати и срокове за окончателното изключване на аналоговия сигнал. То зависело от организацията по раздаването на ваучерите за устройствата.

За удължаване на смесения период, в който се излъчва едновременно аналогов и цифров сигнал, се говори от седмици. Причината е в прекаленото забавяне на търговете за доставка на тв преобразувателите. У нас право на безплатни ваучери за декодиращите устройства имат около 260 000 социално слаби хора. За избора на търговци, които да ги снабдяват с декодери, бе решено да се организират два търга. Забави се и отговорът от Европейската комисия, която трябваше да се произнесе дали не става дума за неправомерна държавна помощ за търговците. Одобрението от Брюксел дойде в края на юли.

В момента се изпълнява първата обществена поръчка за безплатните устройства. От 1 август те могат да бъдат получени от около 120 000 души в четири района от страната - Северозападен, Североизточен, Южен централен и район "Оборище" в столицата. В София декодерите се предоставят от "Технополис", в Северозападен регион от "Техномаркет", а на останалите места - от верига "Зора". Социално слабите хора, които все още не са взели своя безплатен декодер, трябва да попълнят декларация, в която да посочат, че не разполагат с цифрова телевизия.

Наскоро бе пусната втората поръчка за останалата половина от България. Очаква се тя да приключи до около седмица. Преминаването към изцяло цифрова телевизия обаче е възпрепятствано и от други фактори. Част от честотите, нужни за нея, все още са заети от военното министерство, а за освобождаването им трябват милиони. В момента е изцяло освободена само честотата, заемана от НСО, а по другите се работи, обясни транспортният министър Данаил Папазов пред БНР вчера. Междувременно се проверяват и вече сключените конкурси за мултиплекси, платформите през които се излъчва цифровият сигнал, макар властта да уверяваше категорично, че те са проведени прозрачно. На съвсем друго мнение е Европейската комисия, която ясно обяви, че конкурсите са били с ограничена конкуренция заради броя на допуснатите в тях участници и започна наказателна процедура срещу страната ни.
21
4229
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
06 Август 2013 00:05
Част от честотите, нужни за нея, все още са заети от военното министерство, а за освобождаването им трябват милиони.


Съвсем не ми се връзва информацията. При цифровизацията се освобождават два пъти повече честоти от колкото е имало, които са изключително скъпи поради което в САЩ частните компании бяха щастливи да купят декодер за всеки който поиска - без да се дават милиони на бюрократи да организират тази дейност. Те се оказаха на печалба и зрителите на печалба, а данъкоплатците не платиха и долар. Как така се получи, че у нас отвсякъде имало проблеми и за декодери "трябвали милиони", за воените - също, за идиотски реклами дето въртят всеки ден по телевизията - също "имало проблем" и трябвали милиони ... А в същото време, за разлика от там при империалистите винаги ни управлява "най-социалното" правителство.


-------------------------
дистанционен парламент
06 Август 2013 09:46
06 Август 2013 09:48
Поетапност и преустройство - преустройство и поетапност, както казваше др. Тодор Живков!!!
06 Август 2013 09:57
Защото се дадоха едни луди пари за едни идиотски "реклами", които на всичкото отгоре са и заблуждаващи. Визирам тази, в която се обяснява,че е достатъчно в декодера да се вкара "кабелът на антената от едната страна, кабелът на телевизора - отдругата. Това е!" Да, ама не. Не е само това, но нейсе. Нали едни хора трябва да вземат едни пари, че да има и за нас! Как не са се сетили да да направят и клипчета, които да "рекламират" преминаването към лятно, респективно астрономическо часово време със същия, да използвам и аз модерното "слоган" - "Бъдещето е ясно!" Реклама се прави на нещо, където имаш избор. Дали да си купиш този и онзи прах за пряне, Дали да вземеш заем от тази или от онази банка. При положение, че се спира аналоговото излъчване, къде е избора? Между това да гледаш или да не гледаш ефирна телевизия. За тези пари можеха да осгурят безплатни декодери - по един на всяко домакинство, че и с включен монтаж от техник, който да обясни на баба и дядо как да се оправят от тук нататък с вече двете дистанционни за един телевизор. Българска работа!
06 Август 2013 10:36
Тия дни проучих пазара - декодери под 35 лв. не намерих. Предполагам, че след раздаване на безплатните декодери, цените ще паднат чувствително.
06 Август 2013 11:50
Притрябвало му на някой телевизия. . Забравяте ли, че живеем във времето на Интернет!
06 Август 2013 12:10
Някои хора се присетиха, че освен за социално слабите, декодери трябва да се осигурят и за останалите пенсионери, за които 50-60 лв. никак не са малка сума. Така има вероятност стотици хиляди българи да останат без телевизия след 1 септември, т.е да не бъдат облъчвани от манипулациите на медиите. Все повече хора по принуда или по технически причини не гледят телевизия, а след отпадането на аналоговата телевизия явно ще станат още повече.
06 Август 2013 13:00
Преди писах, сега-пак: предлагам ефирните телевизии да се сберат и да закупят декодери за ЦЯЛОТО население. Тях гледаме......
06 Август 2013 13:12
ами за пенционери Сеткома в Хасково прави примоция и кабелната е 10 лв на месец за тях ,та ефирна отдавна не гледат акраните на майка ми , когто си на кабелна не ти трябва туй- декодера. Та скоро ще има намаление на декодери, щото ще си вземат ваучерите и ще ги шътнат.
06 Август 2013 13:13
И аз като бабите да попитам. Ясно е, че ако човек има цифрова телевизия на някой оператор, то има и декодер. Въпросът е друг. Моят телевизор е нов и има цифров тунер. Значи ли това, че ако изключа декодера на Blizoo мога да гледам ефирни телевизии, или сегашния кабел по който идва сигнала трябва да бъде свързан с външна антена или друга?! Самите Blizoo предлагат срещу двадесет лева да заменят декодера с един модул, който да монтират на телевизора, където е картовото устройство, като също не обясняват, защо съществуващото картово устройство не може да чете картите им и дали ако те монтират този модул той ще бъде универсален и ще може да чете и картите на други кабелни оператори. Подозирам, че има нещо в цялата тази работа, което ще бъде свързано със загуба на
клиенти и пари от страна на кабеларките и затова не обясняват с думи прости. Ако има някой да ги знае тези работи моля да ми отговори.

06 Август 2013 13:20
ЦАРОТ

06 Август 2013 10:36

Тия дни проучих пазара - декодери под 35 лв. не намерих.

Има за 43...
Въобще тази идея с ваучерите за 60 лв е загадка - по-лесно е да се купи декодер, да се даде фактурата на социалните и те да върнат парите...
06 Август 2013 13:40

Направете проста сметка. В китайските сайтове DVB-T с декодер МР4 струва между $12 и 30. Free Shipping. А тук ваучерът е за 60 лева. Значи всяка фирма, спечелила обществената поръчка за декодери, ще натовари няколко карга и ще реализира поне 30 лева от всеки доставен декодер. Затова е огромната борба - кой да разтвори по-широко озъбена паст и да отхапи по-солиден пай от баницата, платена от нашите данъци.
Класически капитализъм.
06 Август 2013 13:42
.
06 Август 2013 14:01
Моят телевизор е нов и има цифров тунер. Значи ли това, че ако изключа декодера на Blizoo мога да гледам ефирни телевизии


Може. Даже не е нужно да изключваш декодера на Близу. Пъхваш парче жица в антенния вход на телевизора и сканираш каналите по обичайния начин. Поне при мен така стана при телевизор LG. В момента в София има 11 цифрови канала, по които вървят 5-6 телевизии /някои се дублират/.

По статията - отдавна писах, че някой наш човек яко ще залеби. Ваучърите са на стойност 60 лв, а техниката е поръчана от Китай за 12-15$.

P.S. Трима души сме писали едно и също
06 Август 2013 14:13
По статията - отдавна писах, че някой наш човек яко ще залеби. Ваучърите са на стойност 60 лв, а техниката е поръчана от Китай за 12-15$.

P.S. Трима души сме писали едно и също

Трима души сте писали и тримата сте се направили, че не виждате ясно написано кой доставя декодерите. Или не знаете кои и чии са тези вериги?
06 Август 2013 14:31
Трима души сте писали и тримата сте се направили, че не виждате ясно написано кой доставя декодерите. Или не знаете кои и чии са тези вериги?


Дам... И кой предлагаш да е? Знам кои са 'Техномаркет' и 'Зора', но същите имат и най-развития бизнес - мрежа за дистрибуция, персонал и обекти. Та пак питам - кои да са? Или казваш - да се направи нова фирма, за да се похарчат още едни пари за развитие на дейността.

Въпросът е в цената на у-вото. То не трябва да струва повече от 30 лв. с всички разходи по доставка.
06 Август 2013 14:50
.
06 Август 2013 16:31
skyspirit06 Август 2013 14:31

Трима души сте писали и тримата сте се направили, че не виждате ясно написано кой доставя декодерите. Или не знаете кои и чии са тези вериги?



Дам... И кой предлагаш да е?

Според Манрико - това трябва да е "Плод и Зеленчук" или Аптечно управление.
По темата.
Няколко пъти писах вече, че 17 млн. лв. вместо за рекламата можеха да се изхарчат - 6 млн. за 200 000 декодера по 30 лв. парчето, 10 млн. лв. да се дадат на кабелни и интернет оператори за инсталирането им.
Но при това положение нямаше да има хонорарчета за начеващи артистчета и рекламни агенции.
06 Август 2013 16:32
Някой ще пита - губи ти се 1 млн. Тц. Не ми се губи! Хонорарче за мен! Асан и той е хора! Чавета рани!
06 Август 2013 19:06
Самите Blizoo предлагат срещу двадесет лева да заменят декодера с един модул, който да монтират на телевизора, където е картовото устройство, като също не обясняват

защо трябва да ти обясняват?! представи си, че отиваш на разходка до Виена, където си купуваш последен модел телефон Самсунг, работещ със сим-карти на всички оператори. после отиваш в Мобилтел и те ти предлагат срещу 20 лева да ти го "ремонтират" така, че да работи само с техните карти. дали ще искат да ти обясняват какво правят? тия 20 левчета ти ще им ги даваш, не те на теб.

Blizoo пари да ми дават, няма да им стана клиент! веднъж ме прилъгаха, отказах се от тях още на първата седмица. после ги гоних половин година да си приберат оборудването.
07 Август 2013 12:31
Captain Buddy, Skayspirit, БозьоКифлев благодаря ви! Бяхте ми много полезни.Вече знам какво да направя.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД