:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 239
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Осигурените са се стопили за една година с 230 000

Работещите, които внасят в НОИ, почти са се изравнили с пенсионерите
На фона на намерението на управляващите да спрат пенсионната реформа, което ще отпуши вълна от нови пенсионери, НОИ изнесе поредните данни за все по-силната зависимост на осигурителната система от данъците вместо от осигуровките. Според тях броят на пенсионери и осигурени почти се е изравнил, а хората, които внасят пари в НОИ, са намалели драстично.



С над 230 000 души по-малко са се осигурявали през първото тримесечие на 2013 г. спрямо същия период година по-рано, показват данните на НОИ. Вноски са правили 2.5 млн. българи, докато през 2012 г. те са били малко под 2.74 млн. души. Това е най-драстичният спад на осигурени от началото на кризата. В същото време според НСИ заетите българи не са намалели и са били 2.8 млн. за първото тримесечие на м.г. и на 2013 г., което означава, че се задълбочава тенденцията все повече хора да работят, без да се осигуряват. Според експерти причината за това е в ниското доверие в осигурителната система, която гарантира все по-малко права и по-ниски обезщетения заради затегнатите от предишните управляващи условия за получаването им.

Въпреки намалението на пенсионерите с 21 000 души за година - от 2.228 млн. средно през януари - март 2012 г. до 2.207 за същия период през тази, заради драстичния спад на осигурените все по-малко работещи изхранват все повече пенсионери. За тримесечието на вноските на 100 работещи са разчитали над 88 пенсионери, докато за същия период година по-рано т.нар. коефициент на зависимост е бил 100 към 81. Единствено между 2000 и 2005 г., когато имаше тежка пенсионна реформа с плавно, но драстично увеличение на изискуемия стаж и възраст, коефициентът на зависимост е бил по-висок, а в част от периода дори пенсионерите са били повече от осигурените.

Експерти припомнят, че при промени в условията за пенсиониране винаги има наплив от желаещи да си докарат сигурни пенсионни доходи, като се възползват от по-леките изисквания. Подобен ефект се наблюдаваше през 2011 и 2012 г., когато първо отпадна т.нар. точкова система. Тя позволяваше по-лесно пенсиониране при недостигащ стаж, а след това започна увеличението с по 4 месеца на годините за пенсия и труд. Дори и тогава коефициентът на зависимост беше много по-нисък - 100 осигурени през 2011 г. са изработили доходите на по-малко от 80 пенсионери, през цялата 2012 г. - на 80.

Точно когато по-тежките изисквания за пенсиониране започнаха да дават резултат и НОИ да отчита сериозно намаление на новите пенсионери, сегашните управляващи от БСП са подготвили законодателни промени, които ще вкарат в системата допълнително 57 000 души до края на 2015 г., показват разчетите на осигурителния институт. В парламента вече са предложени промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се стопира увеличението с по 4 месеца на изискуемия стаж и възраст на нивата от 2013 г. В момента жените се пенсионират при 34 г. и 8 месеца стаж и 60 г. и 8 месеца възраст, а мъжете - съответно при 37 г. и 8 месеца и 63 г. и 8 месеца. Увеличението трябваше да продължи, докато годините станат за жените 37 г. стаж и 63 г. възраст, за мъжете съответно 40 г. и 65 г.

Спирането на реформата ще струва на НОИ 185 млн. лв. само за следващите три години, а в дългосрочен план ще трябват допълнително над милиард лева спрямо сегашното законодателство. От БСП обаче дадоха да се разбере, че въпреки тревожните актюерски разчети за бъдещето на системата, над 50% от която и в момента се издържат от данъци, те не смятат да се откажат от намерението си да спрат реформата. При това не планират в дългосрочен план ново увеличение на възрастта, за което настояват и родните, и европейските експерти. Така те ще оставят тежките реформи на следващите управления.



-----ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ-----



Председателят на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков, който прави реформата от 2000 г., предупреждава, че подобни промени няма да доведат до основното искане на българите - по-адекватни пенсии. "При по-малък осигурителен стаж е по-нисък осигурителният принос на човек, а оттам и пенсията му. Държавата пък не може да гарантира адекватен размер, защото той ще зависи все повече от наличните пари в бюджета, отколкото от осигуровките", смята Нейков. Той е член на поредния Консултативен съвет към социалния министър, който трябва да измисли как да се стабилизира пенсионната ни система. За пореден път обаче политиците смятат да вземат популистки решения независимо от цената, вместо да се съобразят с разчетите и предложенията на експертите.

70
6091
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
70
 Видими 
11 Август 2013 19:15
Увеличението трябваше да продължи, докато годините станат за жените 37 г. стаж и 63 г. възраст, за мъжете съответно 40 г. и 65 г.

Истината и само истината.
11 Август 2013 19:25
Не е писала Дина това... Нейков е! Демиургът на всичко антисолидарно ...
11 Август 2013 19:29
Точно когато по-тежките изисквания за пенсиониране започнаха да дават резултат и НОИ да отчита сериозно намаление на новите пенсионери,

... и намаляване на осигуряващите се 'само' с 230 000....

Как може човек да пише такива дивотии ....
11 Август 2013 19:40
С над 230 000 души по-малко са се осигурявали през първото тримесечие на 2013 г. спрямо същия период година по-рано, показват данните на НОИ.

Нешо не разбрах, май. При действието на предишното управление и увеличаване на възрастта и стажа се е случило това "230 000 за година по-малко". Ама тия сегашните са виновни. Тия дето сега дойдоха, спряха временно "реформата"... Нищо пак са виновни...
11 Август 2013 20:22
Докога бившия министър от правителството на Костов ще се прави на капацитет в областта на социалната политика, социалното и трудовото законодателство. Този човек си е чист далавераджия и само гледа къде да се закачи за държавната хранилка.
От сайта на неговия "институт":

Балканският институт по труда и социалната политика (БИТСП) е неправителствено, доброволно, независимо и неполитическо сдружение с нестопанска цел, учредено през септември 2001 год.

С какво се занимаваме:

БИТСП работи в приоритетни области като управление на европейски фондове и други международни донорски програми, корпоративна социална отговорност, учене през целия живот, пазар на труда, човешки ресурси, индустриални отношения, социално осигуряване и социална защита, здравословни и безопасни условия на труд, трудово законодателство, социална политика, социално предприемачество, професионално обучение.

БИТСП предлага следните услуги, свързани с изброените приоритетни области:

· Управление на проекти и програми, финансирани от международни и национални донори
· Извършване на консултантска дейност
· Провеждане на обучения
· Наблюдение и оценка на политики, програми и проекти
· Разработване на системи за наблюдение и оценка
· Изграждане на институционален капацитет
· Разработване на проекти, програми и стратегически планове
· Извършване на икономически и социални анализи
· Социални одити и мониторинг

11 Август 2013 20:49
Точно когато по-тежките изисквания за пенсиониране започнаха да дават резултат и НОИ да отчита сериозно намаление на новите пенсионери, сегашните управляващи от БСП са подготвили законодателни промени, които ще вкарат в системата допълнително 57 000 души до края на 2015 г., показват разчетите на осигурителния институт.

Колегите- цоциалисти по-горе се правят на недоразбрали....?
За глухите камбаната........колко пъти?
11 Август 2013 20:51
Съвременният западен икономически модел, очевидно налага премахване на социалните блага, пенсии, безплатното здравеопазване и образование. Изобщо огромна част от хората /и 100% от пенсионерите/ се явяват излишни при сегашния икономически модел. Т.е. вече се вижда че ще бъде премахната средната класа в западното общество, на което ние се пробаме всячески да подражаваме. Как ще завърши този модел не е ясно, но според мен е невъзможно да се подържа сегашното технологично ниво при едно сериозно съкращаване на това, коет е прието да наричаме средна класа. Даже ако западната система е изолирана от света пак е съмнително да се мине без сериозни сътресения, а изтока едва ли ще гледа безучастно.
11 Август 2013 20:52
Искам да се намери един експерт, дори и да е от тези на Орешарски, който икономически/финансово да обясни ползите от спирането на реформата.

пс. Аргументи от сорта на това, че трудът на 63 годишна баба е по-ефективен от този на 23 годишен студент, и видиш ли, студентската безработица щяла да стане като в Испания, не се приемат поради нелепост.
11 Август 2013 22:37
Средната продължителност на живот за българските мъже е 65 годин. Демек, пенсионери не требе да има.
11 Август 2013 23:06
С 230000 по-малко, ами толкова отлитат всяка година завинаги.
11 Август 2013 23:17
НОИ изнесе поредните данни за все по-силната зависимост на осигурителната система от данъците вместо от осигуровките.


Ето това трябва да разберат пенсиите - че основно мижавите им пенсии не идват от построеното през социализма, което е било сравнително малко и после окрадено до шушка от видни комсомолци и партийни секретари, а от удръжките на работещите които те считат често за лумпени.

-------------------------
дистанционен парламент
11 Август 2013 23:21
По цял свят десните събират като пчелички, после идват левите и почват да сер*т като слонове...
12 Август 2013 06:09
Осигурените се топят, защото безработните се увеличават. И, колкото и да спират хората да се пенсионират, работните места няма да станат повече! Само ще има повече млади хора, които няма да работят и възрастни хора без доходи. Целта на държавата е да прибере осигуровките, но да не плаща пенсии и ако може, да не плаща НИКОГА! За това всички, които могат да си спестят осигуровките, няма да плащат. Има ли как да съберат стажа като нямат постоянна работа и не могат да си го откупват? И защо не е позволено да се откупва като няма пари за пенсии?! Ако бъде позволено, бюджета ще се пълни. Много са ви прозрачни целите! Държавата се превърна в най-големия крадец! Плащаш за здраве, но няма направления и като останеш без работа, оставаш и без лекар, защото тя ти е прибрала парите и ги е изхарчила. Така става и с пенсиите.
12 Август 2013 06:23
kenen
11 Август 2013 23:17
НОИ изнесе поредните данни за все по-силната зависимост на осигурителната система от данъците вместо от осигуровките.


Ето това трябва да разберат пенсиите - че основно мижавите им пенсии не идват от построеното през социализма, което е било сравнително малко и после окрадено до шушка от видни комсомолци и партийни секретари, а от удръжките на работещите които те считат често за лумпени.


Това са пълни простотии! Увеличаването на възрастта се иска от ЕС, защото и там работещите издържат пенсионерите. Желателно е да мислите повече и да знаете, за да не ви считат за лумпени. Като започнете първо от Гугъл, където пише какво е лумпен. Това първо! И второ и частните пенсионни фондове правят инвестиции, дори такъв си купи наше ЕРП! Защото инфлацията изяжда парите. Така че държавата е била права да инвестира. Проблема е,че тези инвестиции бяха унищожени и разпродадени за стотинки и хората, които имат дял не получиха нищо от тях. Щяха да събират парите уж в някакъв Сребърен фонд, но да сте чули да се говори за него? Да се плаща от него? Всички управляващи обраха държавата и пенсионерите!
12 Август 2013 06:30
Мдам.
Единствено между 2000 и 2005 г., когато имаше тежка пенсионна реформа с плавно, но драстично увеличение на изискуемия стаж и възраст, коефициентът на зависимост е бил по-висок, а в част от периода дори пенсионерите са били повече от осигурените.

Съчетано с:
Въпреки намалението на пенсионерите с 21 000 души за година...

стигаме до извода... Не искат да умиргат нихната мама пенсионерска!
Независимо дали са леви, десни, червени, сини, зелени или пембени - вкопчили са се в тоя мизерен живот, стискат душа с ченета, и пият кръвчицата на работещите "лумпени".
Нали така kenen.
12 Август 2013 06:30
Анетаз -
Що се отнася до пожеланието ти някой да се опита да мисли - не си пожелавай невъзможни неща. Тоя ник са го регистрирали заради протестите и целта не е да мисли или дискутира, а създава определена среда. Плюс тъпо и нагло агресивно поведение...
-------------------------------
Блогът на Генек
12 Август 2013 07:15
Ще останат само пенсионери и римляни.
БСП-Евророма ще вземе 60%.
После ще ни разделят между Турция, Гърция и Румъния.
Варна и десетте села става ексклав на Албания.
ТЧК
12 Август 2013 07:42
annetaz форума е огледало на държавата ни. Т.е. дращещи свръх-продуктивни малоумници, има в изобилие и с лопата да ги ринеш, а пък нормалните и интересни хора в болшинството си отдавна бяха разкарани от администраторите.
12 Август 2013 07:48
Държавата пък не може да гарантира адекватен размер, защото той ще зависи все повече от наличните пари в бюджета, отколкото от осигуровките"

Това означава единствено,че парите не се управляват добре.
12 Август 2013 08:56
Мила, както пишеш, има Гугъл, отвори и прочети какво става със Сребърния фонд. Интересно защо ни кой не нарича "лумпени" протестиращите в Гърция, Турция, Алжир, Египет, Испания, сал едни булгаристанци от червено-турскосинята мъгла я въртят тая дъвка в устата си. В началото на демокрацията се въртеше една думичка в ефира - плурализъм, ще повторя само за вас - ПЛУРАЛИЗЪМ...
12 Август 2013 09:23
deadweight
А вие знаете ли там как ги наричат? Не ги ли бият и ги гонят с газ?! Направо им се радват според вас?! Нито един управник не харесва бунтове. Харесват ги враговете му от опозицията и другите държави.
12 Август 2013 09:59
Сегашното състояние на пенсионната система е следствие именно "реформата", чийто идеолог е Нейков. Давам само един пример за причината за дефицита в НОИ, който никога не се споменава. Наред с демографската криза в средната класа и емиграцията на високообразовани млади хора, генерирани от неспособността на бизнеса и държавата да управляват и развиват успешна икономика, въвеждането на т.нар. втори стълб (ДЗПО) намали с почти една четвърт приходите от вноски на родените след 31.12.1959 г. и задълбочи дефицита в бюджета на НОИ.
12 Август 2013 10:03
Средната продължителност на живота в България е с десет и повече години по ниска на западноевропейците. Няма никави основания да се вдига пенсионната възраст.Който има сили и здраве нека работи,но докато работи да не получава пенсия. Иначе жените на 60,мъжете на 63. Натиска за увеличението на възрастта и стажа за пенсиониране идва основно от дебелосерковците на държавна служба.
12 Август 2013 10:55
Настрана от чисто субективните усещания за ниска продължителност на живота и трудни условия за пенсиониране, фактите говорят друго: ако в Германия пенсионерите са под 1/4 от населението, то у нас са вече над 1/3 и тенденцията е за повишение. Въпроса за съотношението работещи-пенсионери по-добре да не го подхващаме. Нашата ниска безработица се дължи изцяло на прехвърляне на работна ръка към социалните системи. Нещо, което съвсем скоро ще рухне и ще остави стотици хиляди в бедствено хуманитарно положение.
12 Август 2013 10:58
Сегашното състояние на пенсионната система е следствие именно "реформата", чийто идеолог е Нейков.

Абсолютно!
Същото, като сегашното ни състояние на здравната система, където също сутринта слушах че намалели осигуряващите се с около четвърт милион, щото не вярват в нея.
А там виновен е един друг "корифей" и "идеолог" от същата партида - д.р Игнатов.
Само именцето му като спомена и ми се иска да пиша едни нещица, но не се удържам в абревиатури, та...
12 Август 2013 11:19
Ето това трябва да разберат пенсиите - че основно мижавите им пенсии не идват от построеното през социализма, което е било сравнително малко и после окрадено до шушка от видни комсомолци и партийни секретари, а от удръжките на работещите които те считат често за лумпени.


Боко Тиквата беше го казал по-ясно: "Убий един пенсионер, спаси един млад живот", самият има особени заслуги в тая насока. Същото се отнася и за лекарите: "Убий един лекар-убиец, спаси един болен", и т.н. насъскване на съсловие срещу съсловие, обществена група срещу друга обществена група. С една обща идея и цел за нацията - царуването на Тиквата.
12 Август 2013 11:35
Точно когато по-тежките изисквания за пенсиониране започнаха да дават резултат и НОИ да отчита сериозно намаление на новите пенсионери, сегашните управляващи от БСП са подготвили законодателни промени, които ще вкарат в системата допълнително 57 000 души до края на 2015 г., показват разчетите на осигурителния институт.
Нелепо недоволство. Да убием пенсионерите, а? Г-да журналисти, така искат от вас олигарсите, щото на тях пенсии не им трябват. Те достатъчно "изработиха". Но вие нямате ли родители, баби, дядовци...? Няма ли да остареете?
Старите хора
12 Август 2013 11:40
Ще караме по Николай Хайтов, който в един от Дивите си разкази пита виждали ли сме в природата пенсиониран орел. Та ще летим... нагоре.
12 Август 2013 11:55
Ще ви го кажа просто и ясно - няма ли достатъчно работещи няма да има пари за пенсии.
12 Август 2013 12:02
Процентът на пенсионерите е неприемливо висок. Изход? 1/Повишаване възрастта за пенсиониране. 2/Понижаване продължителността на живот. Работи се и в двете посоки.
12 Август 2013 12:38
Неверният Тома, от Виденов насам средната продължителност на живота расте непрестанно от 68 г. тогава до 74 в момента - един тих измерител, че приобщаването ни към хуманни човешки общности като ЕС и НАТО се отразява здравословно на всички ни.
12 Август 2013 12:41
Все по-малко хора, които имат прилични за бг стандарта доходи не плащат осигуровки. И аз не бих плащала, ако би ми било възможно. И без това всичко си плащаме от джоба, при това регламентирано. За какво плащам - да ползуват циганите "бърза помощ" , медицински услуги при бременност и раждане и болнично лечение за спешни случаи, "защото държавата дава, како", ли? А децата на семейства с доход от над 350 лв. на член от семейство, нямат право на детски надбавки, при необходими над 500 за необходими неща?!
Пенсионерите днес са нашите родители, ние сме утрешните...И какво правим с 1 млн не желаещи да учат, да работят...

70 000 били безработните младежи, регистрирани на борсата. Нерегистрираните Господ и Аллах взети заедно не ги знаят колко са. За младежи по се намирала работа, за девойки -хич. Момите не могат да копаят канавки и да чукат чакъл. За продавачки все пак се изисква освен приветлива външност и поддържан вид познаване на буквите и цифрите. А и бройките са ограничени.
12 Август 2013 12:52
Що се отнася до пожеланието ти някой да се опита да мисли - не си пожелавай невъзможни неща. Тоя ник са го регистрирали заради протестите и целта не е да мисли или дискутира, а създава определена среда

Специалист
12 Август 2013 12:59
belchev, Неверния Тома, Здравка, ,
Изходът - привличане на инвестиции и производства.
Не на домати, както наскоро ни обясняваха.

Необходимо е разхлабване на нормативната база и работодатели.
Колкото по-бързо и повече, толкова по-добре.
12 Август 2013 13:05
Изходът - привличане на инвестиции и производства.
Не на домати, както наскоро ни обясняваха.
Страхувам се, че много яко я закъсахме с квалифицираните работници и с инженерите - за всички видове индустриални производства. Професионалните гимназии у нас бълват неграмотна и немотивирана "работна ръка". Техническите ВУЗ, дето се натитулуваха ТУ и те дават бая шкарто. Ами при такива "среднисти" какви "висшисти" да искаме
12 Август 2013 13:08
Германец, радвам се, че принадлежиш към народа измислил "цоциализма". В поста си с нищо не показвам каква партийна симпатия имам... за разлика от теб.
Просто, статията е противоречива и изводите, които се правят в нея са тенденциозни.
Ето, виж, например:
"Според експерти причината за това е в ниското доверие в осигурителната система, която гарантира все по-малко права и по-ниски обезщетения заради затегнатите от предишните управляващи условия за получаването им."

А, иначе, не е лошо да правиш перде-кириз на Бг през стобора...
12 Август 2013 13:09
Здравка,
За производствата след едно обучение от 3 месеца си готов/а.
Разработките са друга работа, но за нови такива капацитетът ни е малък.

Образованието ни няма да коментирам.
Имаше една поговорка: като се знам какъв инженер съм, как да отида на доктор.
12 Август 2013 13:09
Експерти припомнят, че при промени в условията за пенсиониране винаги има наплив от желаещи да си докарат сигурни пенсионни доходи
Що пък да не се припомни на "експертите", когато има възможност да не се плащат осигурителни данъци (пенсионерите не плащат здравна и пенсионна осигуровка или общо 25% данък), винаги ще има "наплив.
Да убием пенсионерите, а?
Не ве, ще се създават - от всяко пеленаче- пенсионер. Таз година 57 хил., догодина десет пъти повече. Щото сте цоциалисти!
12 Август 2013 13:15
За производствата след едно обучение от 3 месеца си готов/а.
Сигурно, ако си що годе грамотен и мотивиран. Тръгнаха тук-там работодатели да обучават мургава и не дотам младеж на занаят по програми разни за които се плаща от бюджета, обаче обучаващите се - ден до пладне
***
Нали бяхме втори след евреите по интелигентност на тоя свят, откъде толкова глупав и мързелив народ се народи за едни само 2 десетилетия? Или винаги са били тук, само, че другите си отидоха да създават блага в други държави, а тук те тоя, без никакво извинение матрял изпъкна?
12 Август 2013 13:15
Продължаваме да мислим хала си ограничено. Полезно е рамката да се разшири. И състоянието и процесите на пазара на труда са контекстно дефинирани - в контекста на състоянието и процесите в общия европейски пазар. С влизането в ЕС и продължаващото отваряне на пазарите на труда на Запад за нашата работна ръка, ние сме изтикани към "дебелата опашка" на разпределението. Уви, малко хора тук го разбират. Необходимо е системно стратегическо мислене. Дори в краткосрочните инициативи и при локално действие трябва да се мисли, хайде не глобално, но поне в мащаб ЕС. Един от ефектите е, че достъпът до социалните (и пенсионните) системи на Запад е по-затруднен или поне "отместен" във времето по отношение на достъпа до пазара им на труд. От тази асиметрия произтича друго - отлив от нашия пазар на труда на търсенето и предлагането на качествена заетост, която пълни социалните фондове, при запазващ се натиск върху социалната система (и пенсионната), поддържана от тях. Разлика, която се плаща от държавата. Върху тези обективни процеси се наслагва и местната специфика - етническия, социален, образователен и културен "фенотип" на безработицата и бедността, с която са в усилваща обратна връзка.
12 Август 2013 13:18
БирникЪ
12 Август 2013 09:59, както винаги - точен!
12 Август 2013 13:21
Не ве, ще се създават - от всяко пеленаче- пенсионер. Таз година 57 хил., догодина десет пъти повече. Щото сте цоциалисти!
Apolitichen е по-скоро Алогичен.
12 Август 2013 13:21
Firmin, ти си го написал като за доклад пред научна общност, аз както го виждам достатъчно често. и чувам нелицеприятни неща от познати учители и обучаващи.
12 Август 2013 13:24
От тази асиметрия произтича друго - отлив от нашия пазар на труда на търсенето и предлагането на качествена заетост, която пълни социалните фондове, при запазващ се натиск върху социалната система (и пенсионната), поддържана от тях.

Потребителите на социалните фондове да се замислят как гласуват и да не гонят от страната пълнещите фондовете, че на тяхната глава ще се стовари! Красивите и интелигентните ще се оправят и тук, и в чужбина.
12 Август 2013 13:24
'Необходимо е системно стратегическо мислене'

В рамките на него е важно да се запазят/намалението би било болезнено/ на сегашните нива помощите за социално слабите и да се създадат и увеличават намаленията на данъците за всяко дете.

Идеята за семейно подоходно облагане е забравена от всички?..
12 Август 2013 13:24
Не знам как е в Германия с ранното пенсиониране на хиляди нищоправци от МО и МВР.
12 Август 2013 13:26
Какво със семейното подоходно облагане без деца - 20 единици данък, с 1 дете 16 единици, с 5 деца държавата ти плаща ли? Ако принципът е този, какъв е смисълът?
12 Август 2013 13:28
Държавните служители да се осигуряват за пенсии сами, а не като сега от държавата, т.е. от нашите данъци.
Военни и полицаи са с много ранно пенсиониране - на 40 - 50 години.
Формулата за изчисляване на пенсиите е остаряла и несправедлива - вземат се само три години до 1997 година, а има и много изключения при определяне размера на пенсии за отделни категории и групи.
Пенсиите по старост са си социални плащания и много др. подобни плащания към пенсиите, които са си социални.
Трябва да се отделят социалните плащания от пенсионния фонд.
Докато не се изчистят горните неща няма да има желаещи да се осигуряват.
Мнение - че пенсиите са изцяло зависими от работещите, т.е. от данъците - основния приход от данъци е ДДС, но и пенсионерите плащат ДДС, така че не всичко е такова каквото се казва.
12 Август 2013 13:38
Здравка,
Прост пример:
1. Нямам деца - данъкът ми е 1000лв/месец - примерно
2. Аз имам едно дете - данъкът ми е 500лв/месец
3. Две деца - данък 200лв/месец
4. Имам три и повече деца - освободен от данък.
Така парите остават в работещите с деца.

По времето на бат'Серго бяха започнали нещо подобно, доколкото си спомням.
С въвеждането на плосък данък обаче облекченията отпаднаха и оттогава нищо по въпроса.
12 Август 2013 13:42
Идеята за семейно подоходно облагане е забравена от всички?..

Да, забравена е. Т.е. забранена е от неолиберастите, влияещи чрез своите фондации върху всички правителства от 90 г. насам. Това облагане е напълно безсмислено при липса на необлагаем минимум и плоска като неолиберастки мозък ставка.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД