:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

42% от българите не са влизали в интернет

Данните на националната статистика разбиха мита за компютърните умения и благосъстоянието на българина. 42% от гражданите на републиката никога не са ползвали интернет, сочат цифрите на НСИ. Това е все пак напредък, тъй като през 2006 г. процентът е бил 70. Делът на хората, които никога не са взаимодействали с виртуалната мрежа, е най-висок в Северозападния регион на планиране - 56%.

Половината от домакинствата имат достъпът до интернет и за последните 8 години те са се увеличили близо пет пъти. Постепенно през годините нарастват и компютърните умения - от 2006 г. насам двойно се увеличават лицата, които могат да свързват или инсталират други устройства към компютъра (принтери, модеми и т.н.), както и да архивират файлове.

Все още малък брой българи ползват интернет заради взаимодействие с институциите, показват данните на НСИ. Делът им е едва 26.6%. Все пак и тук има нарастване през последните години - през 2008 г. тези хора са били почти три пъти по-малко. Мнозинството от българите, които в момента влизат в електронните страници на институциите, го правят, за да прочетат и набавят информация. Малцина са онези, които теглят формуляри, бланки, връщат ги по електронен път попълнени и т.н. Малкият дял на тези хора се обяснява със слабото развитие на е-услугите.

Почти незабележима е и електронната търговия на домакинствата. Едва 9% казват, че през последните 12 месеца са поръчвали стоки или услуги за лични нужди. Най-висок е делът на търговията с дрехи, спортни стоки, поръчки на екскурзии, хотелски резервации и покупки на учебни помагала. Около една трета от предприятията в България ползват електронни фактури.
23
3710
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
11 Август 2013 19:38
Не е толоз важно колко народ "влиза" в Нет-а.
Важното е колко от влизащите го ползват за нещо различно от бухане на игри, лъскане на бастуни, размятане на снимки и сменяне на статуси в Сурать-тефтеря...
11 Август 2013 19:42
Капитане
11 Август 2013 19:48
Аз друго не съм очаквал, въпреки големите приказки.
11 Август 2013 20:03
Стар виц - 100% от българите ползват интернет. Анкетата е проведена сред 1 000 ползватели на интернет...
------------------------
Блогът на Генек

11 Август 2013 20:12
Данните на националната статистика разбиха мита за компютърните умения и благосъстоянието на българина.

Ако изобщо има такъв мит за "българина", т.е. за всички или повечето българи, той е дело на джурналя или други ентелектуалци. Вярно е, че българските компютърни професионалисти са на добро ниво, но те са доста малка част от българите. Не е и само до благосъстояние, защото делът на неизползващите интернет е колкото и в Гърция. Въпрос на образованост и нагласи е. Обаче тенденцията е положителна и пак е като в Гърция - 2008 година не са ползвали интернет 57% от българите и 56% от гърците:
Натисни тук
11 Август 2013 20:37
Хмъхмъхмъ... Айде да погледнем и от друг ъгъл... Ако влизаш в BG-паяжината - какво ще правиш в нея? От българска гледна точка? Да си плащаш сметките, да си купиш нещо, да прочетеш нещо полезно, да провериш какво прави правителството, то да ти даде отчет, да .... да... Пък и 80% от българите знаят като чужд език наречието от мястото, където са родени... (да ме прощават тези, за които това се отнася - казвам им го без лоша мисла)...
11 Август 2013 20:56
Много по-важен показател от цитирания се явява причината за употребата на Нета.
И особено процентът на тези, които са открили уеба като средство за безплатно изучаване на чужди езици, място за търсене на работа в чужбина и полезна информация за живота там...
11 Август 2013 21:11
Толкова ли станаха пенсионерите?
11 Август 2013 23:07
То и без това нивото на форумите в интернет вече е под санитарния минимум, като влезат и останалите 42% интернет може съвсем да се разпадне.
11 Август 2013 23:39
Едни не влизат, други не излизат ...
11 Август 2013 23:52
Капитане,
Обърни внимание как са отчитали ползването на интернет - страници на държавните учреждения и електронна търговия.
Още преди кръгло 10 г. в интерент клуб съм виждал дете на 6 години (!) да пердаши с такава скорост игра в мрежа, каквато и професионална машинописка не може да постигне.
Ровенето в Уикипедия или свалянето на книги от Читанката - явно не се броят от авторите на статията за интернет. Ово електронно издание, вместо хартиеното такова - също явно не се брои за интернет.
Сурат-тефтеря не е единственото, което съществува в нета.
С такива долнопробни методи при добро желание човек може да си докаже всичко каквото си поиска.
11 Август 2013 23:59
Ахъм.
Страничния поглед подава още една интересна мисъл. Ако под интернет се разбират само .bg домейните, то явно .en и .ru такива са шумерски клинопис за изследователите.
12 Август 2013 08:58
Тъжна статистика.
Както винаги сме на опашката...
12 Август 2013 10:25
Данните не са толкова лоши, освен това те не отчитат и една друга важна подробност - много от тези 42% "които никога не са влизали в Интернет" също го ползват, само че непряко - чрез деца и внуци, най-вече, и редовно ги карат да им търсят разни неща в Нета - музика или филми "от тяхната младост", или пък се залепват на Skype'а на съседите, за да си говорят със същите тези деца и внуци някъде по света....
12 Август 2013 10:33
До тук - три верни извода
а/ за какво го ползуваме
б/ карат ли ни по-възрастните да им търсим разни работи
в/някои никога не са влизали, някои не излизат ( не излизаме)
Как да стане това с излизането, като 99%от работата ми без компютър е невъзможна, 80% от тези проценти са ми от нета. То си е зараза, дори когато трябва да изчакам информация от колега, или партньор, си подпирам дисплея с нос, да не пропусна нещо от света и у нас
12 Август 2013 10:42
Само числото да е вярно и ЕТО ТИ Я БЪЛГАРИЯ РАЗДЕЛЕНА НА ДВЕ! Независимо кой за какво "влиза" в нета...
12 Август 2013 11:04
Кофти извод. Също верен 100%.
12 Август 2013 11:19
И друго е вярно.
Че независимо на каква възраст си, ако професията ти не изисква ползване на компютър, ами просто не ползваш интернет.
И обратното.
Нали виждам роднините ми как са.
Има хора, с които не можеш да си размениш нищо по интернет и са абсолютни дървета, дори поща нямат.
А са млади хора. Но просто имат професии, несвързани с ползване на компютър.
А да се върнеш вечер изморен след работа и да виснеш на домашното РС, трябва да не си наред.
12 Август 2013 11:27
За компютърна грамотност се изисква и обикновена грамотност (ползване на буквите). Известно е че грамотността в България пада. Чудното е че САМО 42% са компютърно неграмотни.
12 Август 2013 11:37
Още два верни извода.
Покрай мен доста народ от т.нар средна, че и по-напреднала възраст се научи ( без никога да са ползували РС на работа, трудили са се в друга епоха, или не е било необходимо )да си служи със Скайпа, че и с мейла. Отварят файлове със снимки милите, никакви проблеми. Деца и внуци през девет морета, идват си в отпуск по за 2-3 седмици...
Обаче втората и трета младост са си функционално грамотни та дрънкат, с бая домашни библиотеки, с литература най-малко и на руски, без да им пише в биографиите, че го "вледеят" .
12 Август 2013 12:46
Това, че 42% от българите от 0 до 110 годишна възраст не са влизали в интернет, може и да е вярно, но не означава абсолютно нищо. По интересно е колко от българите на възраст от 10 до 60 годишна възраст не са влизали в интернет. Едва ли ще са повече от 5%.
12 Август 2013 18:01
Е кой да влиза в интернет от тези ?! Половината население е пенсионери, цигани и милиционери. От последните, тук-там някой влиза и то е само да вмирише с присъствието си коментарника.
13 Август 2013 13:13

E ми тия 42% сигур са попаднали първом на некое орле или воци и са си рекли - заеби, таквиз ги имам в хоремага.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД