:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 139
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Ре-реконтра

Ветрецът на промяната

Първата публикация е в „Сега” от 22 май 2009-а
***
Когато настъпил уреченият час, Господ се явил на Мойсей, разположил се удобно върху меките камилски кожи в палатката му и се освежил със сок от смокиня. Навън жегата била убийствена, но в палатката царял приятен хладен полумрак.

- Добре си се уредил тук - рекъл Господ, - браво, харесва ми апартаментчето!

- Нищо особено, Господи - скромно отговорил Мойсей, - дребни удобства, заслужен отдих за ръководителя, тъй да се каже...

- Така, така - подхванал Господ, - ако шефовете не почиват, та кой? Виждам, под мъдрото ми ръководство добре се развивате, към благоденствие вървите. Колко племена бяхте, казваш?

- 12, Господи - започнал да изброява Мойсей, - левити, симонити, бениаминити...

- Добре, добре... - пресякъл го Господ, - колкото - толкова. И без това пак няма да ги запомня всичките. Едни засукани имена сте им измислили... Последното преброяване какво показа?

- Момент... - рекъл Мойсей и разтворил скрижалите. - 468 000, 512 бройки.

- Ей-й - учудил се Господ, - че кога успяхте... Три файтона дрипльовци бяхте, когато ви евакуирах от Египет, сега половин милион гоните! Бях наредил да сипват бром в манната, май пак са объркали нещо. Дървени глави, не може да се разчита... Но да не се отвличаме, важна работа ни чака. Решихме горе с другарите от Архангбюрото да ви се даде автономия, самоуправление, права и свободи. С надеждата да се хванете на работа и евентуално да се самоизхранвате. По очите ти виждам, че не се радваш твърде, но няма как. Времената се менят, международното положение и тъй нататък... И стига вече с тоя тоталитаризъм, с това лапане на вересия, манната небесна е на привършване. Поради което имам тук едно списъче от неща, които да се свършат, преди да почнем да разграждаме системата. За предотвратяване на инфекции по равния път към светлото бъдеще, нали схващаш? Записвай!

Мойсей вече бил само слух, в стойка "мирно", с тефтерче и моливче в ръка.

- Първо - започнал Господ, - да се отстранят криминалните елементи - всякакви там джебчии, крадльовци и прочие кокошкари. Второ, да се изчистят морално разложените - проститутки, сутеньори, наркоманчета, алкохолици и последователи на Ню Ейдж. Трето, рушветоприемащи, рушветодаващи и рушветозависими. Четвъртоу лихвари...

- Момент, Господи... - прекъснал го Мойсей, - за лихварите сигурен ли си?

- Пиши, пиши, не ме отвличай - махнал нетърпеливо с ръка Господ. - Пето, друговерци, инаковерци и кривоверци. Шесто, хилави интелигенти, неграмотни, колумнисти и читатели на "Иконъмист". Седмо, темерути, мижитурки, безгръбначни и мекотели. Осмо, гъбари и рибари. Девето... няма девето. Хайде, действай по списъка, аз ще прегледам пресата, докато свършиш.

Господ турил очила, разтворил последния брой на "Ханаански уикенд" и потънал в блажено четене на пикантности. Тъкмо довършвал дописката "Как увеличих обиколката на бюста си със 7 инча", когато в палатката се появил отново Мойсей. Задъхан, зачервен, запотен и с разрошена брада.

- Готово, Господи! - въздъхнал. - Хич не беше лесно, но се оправихме. Малък проблем с кривоверците - заплашиха да се жалват в Йерихонския комитет, профсъюзът на проститутките ще ни съди за морални и материални щети, а лихварите вкупом декларираха, че нищо не притежават. Един-двама даже мърмореха нещо за финансова криза. Като изключим тези дреболии, изчистването мина спокойно и сганта от списъка е въдворена в пустинята по сектори. Командвай сега нататък.

- Ааах! - протегнал се сладостно Господ. - Знаех си, че ще свършиш работата както трябва. Нататък е лесно: ще проведем едни избори и след това демокрация, лайф, финикийски знаци и благоденствие - всичкото менте!

- Ахъм, ахъм... - прокашлял се смутено Мойсей - виж сега, Господи, след чистката останахме само ти и аз... Другите са в пустинята по сектори...

- А! - изненадал се Господ и след кратко замисляне заповядал: - План Б! Иди и доведи обратно групата на мижитурките...
 ***
5
2117
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
18 Септември 2013 20:17
Ясно кой предложи Пеевски, най-после!
19 Септември 2013 03:53
Пак някой не е чел Дж. Хелър. .
19 Септември 2013 13:26
Дж. Хелър


Не ми е известно Дж. Хелър да е бил архангелисимус на Архангбюрото.
19 Септември 2013 13:34
Шуточки шутите, да?


И рече Господ: Понеже викът на Содома и Гомора е силен и, понеже грехът им е твърде тежък,
ще сляза сега и ще видя дали са сторили напълно според вика, който стигна до Мене; и ако не, ще узная.
Тогава мъжете, като се обърнаха от там, отидоха към Содом. Но Авраам още стоеше пред Господа.
И Авраам се приближи и рече: Ще погубиш ли праведния с нечестивия?
Може да има петдесет праведника в града; ще погубиш ли мястото, не ще ли го пощадиш, заради петдесетте праведника, които са в него?
Далеч от Тебе да сториш такова нещо, да убиеш праведния с нечестивия, така щото праведният да бъде като нечестивия! Далеч от Тебе това! Съдията на цялата земя няма ли да върши правда?
И Господ каза: Ако намеря в Содом петдесет праведника, вътре в града, ще пощадя цялото място, заради тях.
А в отговор Авраам рече: Ето сега, аз, който съм прах и пепел, се осмелих да говоря на Господа;
може би на петдесетте праведника да не достигат пет; ще погубиш ли целия град, поради липсата на пет души? Той каза: Няма да го погубя ако намеря там четиридесет и пет.
А Авраам пак Му говори, казвайки: Може да се намерят там четиридесет. Той каза: Заради четиридесетте няма да сторя това.
А Авраам рече: Да се не разгневи Господ и ще кажа: Може да се намерят там тридесет. Той каза: Няма да сторя това, ако намеря там тридесет.
А Авраам рече: Ето сега, осмелих се да говоря на Господа; може да се намерят там двадесет. Той каза: Заради двадесетте няма да погубя града.
Тогава Авраам рече: Да се не разгневи Господ и аз ще продумам пак, само тоя път. Може да се намерят там десет. И той каза: Заради десетте няма да го погубя.
А като престана да говори с Авраама Господ си отиде; а Авраам се върна на мястото си.

(Битие, 18:20-33)


19 Септември 2013 17:59
Шуточки шутите, да?


Шутим. А что? Страничка, полоса такая, вот и шутки-прибаутки. А Вы, часом, не "Строгий гражданин", это не Вы спрашивали "скажите, почему вы пишете смешно? Что за смешки в реконструктивный период? Вы что, с ума сошли?"

А Проповедям всУрьёз здесь не место. Ето Вам не костел - "врезавшийся в небо, колючий и острый, как рыбья кость, застрявшая в горле"..

}
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД