:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 343
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Даваш ли, даваш количество?

Пътят към Храма и към края на света

Изличеният лик не е имал нимб. Нито дори греховна вратовръзка.
Гигинският манастир - обект на събеседване от национално значение в срещите между великите мъже Б. Борисов и Ц. Василев, остана без лика на един от ктиторите си! Г-н Василев сам пожелал да бъде заличен, съобщи "Дарик". Банкерът отреагирал, след като снимки от обителта подпалиха соцмрежи и медии. В интервю за радиото отец Никанор - монах в манастира и бивш финансов брокер, оттеглил се от грешния свят, декларира, че заличаването е противоканоничен акт, атаката срещу Василев е "безобразна простащина" и злоупотреба с "духовното невежество" на българина.

"После" не е властител на тълкуването на канона; по тая част бележки нямаме. Но все пак в коментарите на монаха, Боже, прости, надушваме известна тенденция. Четете и съдете.

***

"Дарик": Духовен човек ли е Цветан Василев? Дали е от онези българи, които със сигурност са прочели евангелието?

Отец Никанор: Със сигурност това мога да го твърдя и още повече при беседите, макар и немного съм имал с него, личи един човек с една чувствителност, с едно чувствително сърце и с един светъл ум. Човек, който няма вяра, не може да направи такова дарение, такова количество! Още повече, той винаги в трудни моменти, когато е имал възможността да споделя, винаги споменава божията помощ и закрила, което е добре! А вече колко е свят всеки един от нас, Бог знае. Той е обикновен човек като всеки от нас и, дай, Боже, повече такива!...

Д: Има ли място църквата в битката, която обществото се опитва да води срещу олигархията, срещу обвързването на бизнеса и политиката зад сцената?

ОН: Категорично смятам, че има място, но мястото на църквата е да помогне на хората да намерят себе си на първо място, да си изградят ценност. Любовта към Бога и любовта към ближния са две не просто заповеди, а два пътеводителя, които могат единствено да направят човека щастлив и да му осмислят живота. Това, което църквата насажда сред човеците, ще помогне и те да бъдат с просветен ум, такъв ум, който ще им даде и в материалния свят да се ориентират по-правилно, и да си избират такива правителства и такива хора, такава политическа класа, която няма да допусне това, за което говорите - обвързването и надделяването на частния интерес над обществения. Защото това е грях! Който използва своето обществено положение, своите връзки с политици, за да вземе от обществото, от общото, и да го разори, такъв най-малкото е крадец. И освен че е крадец, е и тунеядец! Какво значи тунеядец? Това значи - напразно ядат хляба си, на славянски - напразно. Но без вяра, без така, действено, хората да го имат в сърцата си, масово, цялото общество, ние не можем така да се отървем. Дали ще викаме олигархия, дали ще викаме, че един олигарх ще го сменяме с друг - няма как. Докато човек е роб на греха, роб ще е и на дявола! И докато е роб на дявола, ще е роб и на неговите слуги!

Д: От това, което казахте, разбирам, че за вас в личната ви представа Цветан Василев не се нарежда в графата на олигарсите, с които трябва да се борим?

ОН: Г-н Василев е давал хляб на много хора и понеже аз знам какво значи една банка и колко е важна тя, за мен е един от хората, които се нареждат в графата предприемачи, тези, които се стараят в България да се създава благосъстояние, в България да се трупа вътрешен продукт, в България да има и да се разкриват работни места. Това, което аз знам и от него за неговите дейности и занятия, не виждам никъде той да е отхапал от общото, за да привлече към частното. Напротив, трябва да си спомним, че в момента на най-тежката световна финансова криза, която започна през 2008, 2009, 2010 г., той успя да продаде миноритарен дял акции от българска банка на чуждестранни инвеститори и вкара в тази страна 200 милиона, което беше много нещо! Такива хора трябват!...

...Работата на монасите е да се молят за себе си и за целия народ, и за цял свят дори, за да може и Бог да помага. И ако на монасите се пречи и не си изпълняват тази роля, светът много скоро ще свърши!!!
1
1444
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
23 Септември 2013 20:43
Никанор на свойствен език обяснява, че Цецко Василев доскоро бил на дълги позиции, пък сега преминал на къси.
От чувствителност и светлина на ума ще да е
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД