:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 43
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ислямистите плашат Кения с нови атентати

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Кенийски полицаи и доброволци търсят укритие при поредната стрелба от страна на мола "Уестгейт" в столицата Найроби.
Сомалийската група "Аш Шабаб", която е част от "Ал Кайда", заплаши Кения с нови атаки, ако страната не изтегли войниците си от Сомалия, предадоха агенциите. "Предупреждаваме кенийското правителство и всички, които го подкрепят - ако искат мир, да напуснат територията ни. В противен случай атаката (бел.ред. срещу мола в Найроби) ще е само предвестник на това, което предстои", заяви говорител на организацията.

Междувременно рухна част от покрива на превзетия търговски център "Уестгейт". Покривът на паркинга се е срутил след големия пожар, който избухна в сградата в понеделник. Огънят пламна след силните взривове при стълкновенията между терористите от свързаната с "Ал Кайда" организация "Аш Шабаб" и кенийските сили за сигурност. Член на спецчастите, участвал в сраженията, разказа, че са били използвани големокалибрени оръжия и това вероятно е причина за пожара. Кенийската армия обяви, че е убила 9 от ислямистите, както и че са си върнали контрола над мола. Според армията "почти всички" заложници са освободени, но без да се уточнява броя им. Около 70 клиенти на търговския център загинаха, над 200 души са ранени, а други 63-ма се водят за безследно изчезнали.

Междувременно стана ясно, че сред ислямистите, превзели "Уестгейт", е и британката Саманта Лютуейт. Тя е вдовица на Джърмен Линдзи, камикадзето, което взриви една от бомбите в лондонската транспортна система по време на атентатите на 7 юли 2005 г., и е наричана от медиите "Бялата вдовица". Смята се, че през 2007 г. се е присъединила към "Аш Шабаб".
2
1339
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
24 Септември 2013 19:59
Седерунгели, брже да изясните на по-простите кибици у форумо - тиа, плашещите, терористи ли са или бунтовници?
25 Септември 2013 03:21
Ислямистите плашат Кения с нови атентати

Кения е държава с 80% християнско население. Но тя едва ли някога ще се оправи, като има такава изродска държава като Сомалия за съсед.
Защо нарекох Сомалия така. Ми защото това е държава, в която ислямът е държавна религия, основният закон в страната е шариа, а християните са едва 0,01% от населението. Преди векове пристигнали някакви мюсюлмани в страната и поискали убежище. И така от малцинство някога, днес те са над 90%.
Днес бойци на Ал- Кайда и на групировката "Ал Шабаб", която е част от "Ал Кайда" шетат почти в цялата страна и воюват на територията на съседна Кения.

Samantha Lewthwaite, Omar Hammami and More Western Jihadists (PHOTOS)
Натисни тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД