:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,692,004
Активни 341
Страници 10,622
За един ден 1,302,066

Интригата около Изборния кодекс съвсем се заплете

"Новият Изборен кодекс най-вероятно ще бъде готов в рамките на тази сесия на парламента, която продължава до края на годината." Оптимистичната прогноза направи вчера зам.-шефът на НС Мая Манолова (БСП), която е шеф на временната комисия за изработка на закона. Според нея това е разумен срок, тъй като догодина предстои вот за Европарламент.

Нещата около изработването на кодекса обаче далеч не са ясни и лесни. Вчера временната комисия приключи работата си, като прие проекта. Но за да стане законопроект, текстът тепърва трябва да се внесе от народни представители. Христо Бисеров от ДПС обяви, че проектът е добра база и движението ще го използва, за да внесе свои предложения за нов Изборен кодекс. ГЕРБ обвини временния орган, че не е изпълнил поставената задача. "В резултат от работата на комисията ние не се намираме по-близо в мненията и становищата си", коментира Цецка Цачева. ГЕРБ продължава да настоява за своето предложение за ремонт на съществуващия кодекс, а не изработване на нов.

Нов момент в кодекса, одобрен от комисията на Мая Манолова, е въвеждането на активна регистрация, като първата стъпка за това ще бъде в избирателните списъци да влязат само гласувалите на последния вот. За първи път се предвижда хартиените бюлетини да се отпечатват в печатницата на БНБ под контрола на финансовото министерство и ЦИК. Записано е също, че гласуването за НС ще става чрез преференции - всеки избирател ще може да отбелязва предпочитан от него кандидат от партийната листа, който ще отива на първо място, ако събере определен брой предпочитания.
4
1263
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
17 Октомври 2013 20:35
Каква интрига, какви пет лева бе, авторе? Толкоз "ногу" предложения за промени за да си остане всичко по старому!!! Нищо няма да се промени, докато въпросният кодекс не се промени радикално, в смисъл стане не само изборен, но и уреждащ ИЗЦЯЛО взаимовръзката "народен представител" - Суверен, ака Народ, в следните й три елемента: избор - 6 месечен изпититален срок - възможност за отмяна на избора! Под отмяна на избора разбирай анулиране, сторниране! Чрез една съвършено простичка и лесна технология, наречена "червен картон", за която в този форум вече съм писал няколко пъти: при активната регистрация всеки получава спец.бланка, отпечатана в печатницата на БНБ, на която най-отгоре с червени букви пише ЧЕРВЕН КАРТОН, а под надписа има думичката ОСТАВКА, и място за трите имена и ЕГН-то! Попълнена пред длъжностно лице от съответното кметство бланката се описва в регистър и праща в ЦИК! Като преброят ЦИКаджиите, че червените картони са минали 50% плюс един от общо гласувалите на последните избори, автоматически управляващото парламентарно мнозинство си събира партакешите, и се насрочват нови избори! Това е! Просто и лесно, плаче да го възприемем!!!! При уредба на възможността за червен картон олигархията ще престане да купува кандидат-депутатите още на етапа формиране на листите, а мераклиите за тези листи ще престанат да се продават!
17 Октомври 2013 21:19
За що ти беше, баш тази тема да следиш, Братко ЛО ?
От кога те питам, а ти, не та не - убий ме, искам я ...
18 Октомври 2013 01:44
/:/ "ГЕРБ продължава да настоява за своето предложение за ремонт на съществуващия кодекс, а не изработване на нов."
............................................................................
ГЕРБ имаха 3.5 години(42 месеца) и пълната власт да направят новия Избирателен кодекс, който да няма нужда да бъде ремонтиран сега( или да бъде изработен нов, само за 7 месец!
Защо ГЕРБ не ремонтираха техния си НОВ Избирателен кодекс тогава, когато имаха Мнозинство в Парламента, а искат да го ремонтират сега, когато са Опозиция?! И защо, като Мнозинство и управляващи НЕ бяха тогава против да има нов Избирателен кодекс и си направиха и гласуваха такъв, а сега са против сегашото Мнозинство(БСП+ДПС) и управляващи(БСП+ДПС) да правят нов Избирателен кодекс?!

18 Октомври 2013 10:35
Интригата около Изборния кодекс съвсем се заплете
кат русо патенце в кълчища
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД