:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 261
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Хамбург прахосал 300 000 евро за комфорта на охлювите

Съюзът на германските данъкоплатци отчете пилеенето на бюджетни пари за 2013 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Отложено откриване на новото берлинско летище "Вили Бранд" излиза по 35 милиона евро месечно
Велопътеки, които не водят до никъде; нова алея, по която не минава никой; мост, който си стои неизползван - и тази година примерите за прахосничество на държавни пари, изнесени от Съюза на германските данъкоплатци в т.нар. Черна книга, са източник на истинско изумление.

Германия е толкова богата, колкото не е била никога, системата разполага с достатъчно средства, отбелязва председателят на Съюза на германските данъкоплатци Райнер Холцнагел. Но оттам не следва, че трудно изкараните пари не трябва да се влагат ефективно и смислено - а новото издание на Черната книга съдържа повече от сто негативни примера.

Номер едно по липсата на ефективност и смисленост по правило държи сферата на строителството и по-точно - строителството на големи обекти. И независимо дали става дума за нестигналото доникъде ново берлинско летище (чието отложено откриване излиза по 35 милиона евро месечно), за централата на разузнаването (поскъпнала с времето от 720 на 912 милиона евро) или за новата концертна зала в Хамбург (с планирани разходи от 77 милиона, а вече са изразходвани 800 милиона) - това са все случаи, в които "компетентните" лица не са направили добре плановете и сметките и разходите далеч надхвърлят прогнозите. А извън прозата има и истински куриози - като например Центърът за оперативна медицина в Дюселдорф на стойност 170 милиона евро, който е готов от три години, но все още не е заработил - липсват парите за режийни разходи, които възлизат на два милиона евро годишно.

Подобна е участта на редица други "амбициозни" проекти - като например необходимостта от преместване на една велосипедна алея, защото била направена в твърде голяма близост до частен имот; обновяването на маркировката на едно шосе само две седмици преди цялото шосе да бъде в съответствие с плановете изцяло премахнато; безполезният мост до един крайпътен ресторант, който не служи за нищо и т.н.

От Съюза на данъкоплатците отправят поредните остри критики към политиците и чиновниците заради допуснатите от тях грешки - многобройните свидетелства само потвърждават неразумните решения, предизвикали огромни разходи. Градските власти в Шверин например изразходвали 146 600 евро съвсем напразно - за ремонт на сървърите и компютрите в един институт, непосредствено след което компютрите били изхвърлени и заменени с нови. В градчето Бентхайм в Долна Саксония пък дали хонорари в размер на 1.8 милиона евро за консултанти, които да помогнат за оптимизирането на разходите при събирането на боклука, като по този начин акцията се оскъпила седем пъти.

Сред безспорните фаворити обаче несъмнено е "охлювната сага", излязла доста скъпо на Хамбург. Нейните герои - защитен вид с размер 5 мм, били заплашени от измиране и затова било замислено да бъдат преместени от обичайно обитаваните от тях райони в близост до проектиран голям логистичен парк. Последвали дългогодишни наблюдения, експертизи и дискусии, от които обаче и до момента резултат няма. А разходите приближават 300 000 евро.

Все пак данъкоплатците констатират, че има и надежда - давайки примери за успешни начинания на местните власти. Провинция Баден-Вюртемберг е похвалена, че се е отказала от планираното стимулиране на тютюневата индустрия с 400 000 евро годишно. А един кмет е почетен заради това, че платил сам част от разноските за празненството по случай рождения му ден.



2
1631
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
23 Октомври 2013 00:49
По немската телевизия показаха, че Лего пуснали серия за катастрофалните немски проекти - летището Бранденбург, гарата в Щутгарт и .н. Колкото и да се старае детето (човек), няма никакъв шанс да сглоби и завърши обекта.
23 Октомври 2013 16:14
Голям майтап. Не бях го чувал, но се оказва истина: Натисни тук
Повечето хора ще си купят комплектите за спомен!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД