:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 352
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Сноудън се съюзи с Германия срещу САЩ

Вашингтон призна, че понякога отива "прекалено далеч" в шпионирането
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Едуард Сноудън (вляво) и германският депутат Ханс-Кристиян Щрьобеле от фракцията "Съюз 90/Зелените". По време на 3-часовия разговор между двамата в Москва разобличителят на американското разузнаване е изразил готовност да помогне на гeрманската страна в разследването за подслушването, извършвано от Агенцията за национална сигурност спрямо Германия и политиците й, включително спрямо канцлера Ангела Меркел.
Бившият служител на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ Едуард Сноудън изрази готовност да сътрудничи на Германия в евентуално разследване, свързано с подслушването на канцлера Ангела Меркел, предадоха агенциите. Той се срещнал в Москва с депутата от опозиционната партия на Зелените Ханс-Кристиан Щрьобeле и му предал писмо, което да занесе на германските власти. Щрьобeл постна в социалната мрежа "Туитър" снимка от срещата си със Сноудън. "Очаквам с нетърпение да разговарям с вас в страната ви, щом ситуацията бъде решена. Благодаря ви за усилията ви в защита на международното право, което защитава всички ни", пише Сноудън. Според депутата бившият служител на АНС, който "без съмнение знае много неща", е готов да замине за Германия и да даде показания. Сноудън споделил пред Щрьобеле, че иска да свидетелства и пред Конгреса на САЩ.

Берлин поиска обяснения от Вашингтон във връзка с твърденията, че телефонът на канцлера Ангела Меркел е бил подслушван. Германският парламент ще обсъжда проблема с шпионажа на 18 ноември, когато трябва да реши дали да създаде разследваща комисия. Берлин отказа убежище на Сноудън по-рано тази година, а според германските медии властите в САЩ вече са поискали той да им бъде предаден, ако се озове на територията на ФРГ. Бундестагът обаче има правомощия да даде имунитет на човек, който е повикан да даде показания, съобщи Би Би Си.

Разузнаването на САЩ събира информация в Япония и Германия, въпреки че двете страни са сред най-близките съюзници на Вашингтон, заяви представител на американската администрация пред японския тв канал Ен Ейч Кей. Подслушвателните устройства били разположени във военни бази и в посолствата на САЩ в тези страни.

Междувременно държавният секретар на САЩ Джон Кери за първи път призна, че понякога американските разузнавателни служби стигат "прекалено далеч" в шпионирането. Чрез видеовръзка той участва в конференция в Лондон, на която защити подслушването като необходимо в борбата с тероризма, но се съгласи, че е необходим контрол. "В някои случаи обаче признавам, както признава и президентът Барак Обама, службите са стигали прекалено далеч, но мога да ви уверя, че това няма да се случва в бъдеще", каза Кери, цитиран от агенциите. Той добави, че Обама е твърдо решен да направи пълен преглед на програмите за следене. Джон Кери оспори съобщенията в медиите, според които АНС е подслушвала почти 70 млн. души. "Не, не е така. Тези твърдения са силно преувеличени", заяви държавният секретар на САЩ.

Комисията по разузнаването в американския Сенат одобри законопроект, въвеждащ ограничения върху програмата за електронно следене на АНС. Засилва се надзорната роля на Конгреса върху дейностите на ведомството и се въвежда утвърждаване в Сената на кандидатите за постовете директор и главен инспектор на АНС. Предвижда се също присъда до 10 г. затвор за непозволено наблюдение и шпиониране.
30
4647
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
01 Ноември 2013 19:22
"...Япония и Германия... най-близките съюзници на Вашингтон". Това което не постигнаха с война, постигнаха с яко бачкане и качество. Кои са най-добрите коли в света? Смятам - знаете. А американските "кифли" от години никой почти не купува. Това не е като да правиш финансови далаверки и да си играеш с кредитни рейтинги на тая или оная банка. Ама и това свърши защото германците се заеха да си създадат собствени агенции които да им оценяват нивото. Като добавиш това че немската и руската мечки взеха да се сдушват - ами, бая подслушване си трябва. Едните имат ноу-хау-то, другите - ресурсите, ами - калкулирайте.
01 Ноември 2013 19:37
Всичко това отива към "кр.тенизъм". САЩ могат да подслушват. Правилното е германските служби да се опитат да подслушват американския президент.
01 Ноември 2013 19:44
Вярното решение е Европейска интернет мрежа.
01 Ноември 2013 20:01
hubavetza
01 Ноември 2013 19:37
Правилното е германските служби да се опитат да подслушват американския президент.

Кво да му слушат на американският президент?
01 Ноември 2013 20:20
Историите с подслушването не са за подслушването. Това, което не казват е, че информацията се изпозва, не само слуша/колекционира. Използва се за манипулиране на чуждите политици, т.е. подкопава демокрацията до колкото я има за цели на чужда държава. Знаете как става – NGOта представящи се са патриотични организации, загрижени за народа всъщност прокарват чужда враждебна политика. Например цветни революции. Подхвърля (изтича) се информация събрана по незаконен начин в подходящ момент да се компрометира (неутрализира) непослушен политик. Които слушка знае, че нищо лошо няма да излезе за него. Друга важна употреба на незаконно събраната информация е използването и от големите корпорации за ликвидиране на конкуренцията. Като цяло тази информация помага да се запази статуквото. Да не се позволи на нови, вредни за имперския кабал тенденции да му пречат на господството. Разбира се, информацията се използва за обратна връзка на рекламата и за определяне на насоката на развитие (в нашия случай скоростта на загниване) на обществото. Германия и Япония са и ще бъдат окупирани за да им се напомня ежедневно, че може да са велики индустриални сили, но са нули като стане дума кой да определя световния ред.
Огромния скандал не е в послушването, а в използването на незаконно придобитата информация. Какво ще стане ако Сноудън изкара документи според които САЩ са упражнявали натиск върху германски политици в полза на американски компании на пример? Ще лъсне най-дълбоко скриваната тайна, че на запад няма демокрация, а шоу наречено „демокрация”. Как например САЩ и ционисткия кабал накараха Пежо да се откаже от 15% от износа си, насочен към Иран? Как забраниха на западна Европа да купува нефт от Иран да наложи ембарго върху Сирия? Народа го искаше? Демократичните процедури бяха спазени? Нищо подобно! Изпраха по една тояга на политиците на власт, много вероятно и да са ги изнудили, защото западна Европа загуби много пари и пазари във връзка в Иран и Сирия. Ето за това се порслушва, за да се подменя вота и интереса на избирателите. Иначе ако ги слушаш, САЩ са бай-големия износител на демокрация и оръжие по света.

01 Ноември 2013 20:46
Безпредметно е да се взима на сериозно какво казват Обама и Кери. Те са лъжливи овчарчета, за всеки, който има очи. Всичко изглежда добре (вярно), докато казионната медия държи истината заключена от населението. Случая Сноудън показва, че казионните медии не информират, а дезинформират населението. На тях се надяваме за да определим за кого да гласуваме на избори, с/у кого да протестираме, как да се измъкнем от разрухата. Не може една напарфюмирана помия да се умие друга. Създаването на независими, финансирани от населението, не от фирми с цел печалба медии, е съдбоносно за страната ни.
Защо не виждам новината, че в северна Сирия е избухнала епидемия от детски паралич? Не е ли това извора от който черпим бежанци (районите контролирани от Ал Кайда)? Нали уж сме със запада? В техните медии го пише, а в нашите – не.
01 Ноември 2013 21:47
Хайде по-полека с квалификациите.
Америка прави това, което смята за правилно от гледна точка на интересите на страната.
На някой може и да не му харесва, но това е положението. Да се оплаче на Арменския поп.

А за автомобилите на Япония - ХАБЕР‌ си нямаш за какво пишеш.
Когато Япония започна да внася коли в Америка през 50-те и 60-те години, бяха пълни боклуци. Датсун (сега Нисан), Тойота, Хонда издържаха по пътищата по 3-4 години, и се сгромяваха напълно.
Някой вижда ли по пътищата сега японски коли от онова време? Къде са?
А е пълно с американски коли от тогава - класически Шевролет, Кадилак, Додж, и много други.
Америка пратиха специалисти в Япония, да им помогнат да създадат автомобилна индустрия, която отговаря на американските условия.
Историята сега я знаем. Но състоянието е такова, защото в Америка е МНОГО скъпо да се произвежда. И ‌то най-вече заради профсъюзите.
Вижте какво стана с Детройт. От един процифтяващ град се превърна буквално в гето. И‌ това е поради лакомията на корпорациите, да правят големите пачки.
Видя се, че не може един работник в Дженерал Мотърз, който завива гайка номер 10 по цял ден, да прави по 85 долара на час, след 15 години работа да се пенсионира, и да получава по 6 бона на месец.
Просто колите ще струват по 70-80 хиляди, и няма кой да ги купува.
01 Ноември 2013 21:55
То, тоз дето не му харесва какво прави Америка, да не сбърка и се оплаче вместо на арменския поп- на подполковника, че тогава такива като теб и тез , дето подполковника предупреди , че няма да могат да живеят повече на гърба на други народи - ше видят кон боб яде ли и магаре в джамия пърди ли.
Сноуден е първа серия.
Има втора - по - разстърсваща .
01 Ноември 2013 21:58
"С"-то в разСтърсваща - за благозвучие се е появило.
01 Ноември 2013 21:59
Хайде още един Матросов.
01 Ноември 2013 22:08
Подполковника от матросовци нужда няма . Сам кара влака вече в света .
Тов. Си само проверява от време на време пътниците . В помощ на подполковника .
01 Ноември 2013 23:30
Хора, бедна ни е фантазията, в какъв мащаб американците години наред са провеждали икономически шпионаж! Подслушването от милиони обикновени хора до върхови политици от индустриалните държави е дребно прегрешение, кажи - речи безобидна шегичка. Откраднати са фирмени тайни на мега концерни, патенти, научни открития над които хиляди способни учени са посветили години напрегнат труд и са били похарчени милиарди. Тепърва ще разберем, колко дълбоко гази айсберга. Сноудън е забележителен човек, който ще остане в историята на човечеството завинаги! Не мисля, че ще посмее да напусне Русия, където може да се укрие на сигурно място. Където и да отиде другаде по света ще бъде ликвидиран в рамките на 1 денонощие от американските тайни служби и подлогите им.
02 Ноември 2013 11:09
Вазможно ли е това да е начинът, по който Русия да се отърве от този "горещ кестен" - като го подлъжат да свидетелства извън нейните предели?
02 Ноември 2013 12:10
ablepsia
Вазможно ли е това да е начинът, по който Русия да се отърве от този "горещ кестен" - като го подлъжат да свидетелства извън нейните предели?

Сериозно подценяваш човек, който години наред е чел и анализирал свръхсекретната шпионска информация на Щатите и който е абсолютно наясно какво прави и кой е срещу него. А отделно подценяваш и Подполковника, и то много....Сноудън вече заяви, че е готов да дава показания,единствено и само в Москва пред представители на прокуратурата и съда....
02 Ноември 2013 13:07
Ablepsia,
Не смятам, че Соундън е "горещ кестен". Той е като мощна картечница, в ръцете на някой мекокиткен може да прични големи щети, но в ръцете на опитен боец върши прекрасна работа.
Това което става сега изключително тънка шахматна партия с много компликации. Аз лично бих бил изключително учуден Сноудън да напусне Русия защото това означава, че неиминуемо след това ще се озове в САЩ. Русия е единствената страна в света, която може реално да противостои на Щатите във всяко едно отношение.
Сноудън в Русия се чувства прекрасно и има голямо бъдеще за него. Сега сме 21 век, всичко каквото го има в Щатите го има и в Русия.
02 Ноември 2013 13:27
За съжеление безобразията на презокеанската полицейщина няма да престанат със и без Сноуден. Страх ги е и от собственната им сянка - отличителен белег на полицейска държава ...
02 Ноември 2013 16:03
Не вярвам германците да се хванат на тази въдица. Лошият Путин не се хвана.
02 Ноември 2013 16:43
Колкото до Сноудън - той може в Русия всичко да има, което го има и в САЩ, но там няма само Америка и няма да е първият прибягал, молещ се в последствие - ако може поне на стари години да се върне в Америка. Господ да му помага от сега нататък.
02 Ноември 2013 16:46
В Германия зелени и леви искат Сноудън непременно да дойде в Германия, а хората на фрау Меркел искат, ако бъде разпитван - това да стане в Русия. Иначе става трудно за Германия после да се обяснява на американците в любов.
02 Ноември 2013 23:34
Edward Snowden: "I don't want to live in a society that does these sort of things … I do not want to live in a world where everything I do and say is recorded. That is not something I am willing to support or live under."
03 Ноември 2013 00:23
Ама той нали дълго време е бил една бурма от машината. И изведнъж се сеферясал. Май не е изведнъж, ами дълго се е готвил. Може и да са, и вероятно са му помагали аверчета. Много съм подозрителен. Ама и на руснаците евтини номера не им минават.
03 Ноември 2013 05:32
Боев: ти по-полека с "квалификациите"! Виждам, че си някакъв новоизлюпен "патриот", който си чопли носа, търкаля booger'ите между пръстите си и оттам черпи информация... Стари "американски" таралясници има тук-таме - поради носталгия някаква, което е разбираемо. Някои ги пазят - на ниски мили - като се надяват да вземат добри пари от някоя откачалка - колекционер на "класики". Иначе "американски" коли почти никой не купува - като изключим някой изкукуригал пенсионер, който си купува Кадилак и, разбира се - купувачите на тръкчета (защото почти няма какво друго да се купи - Тойотите са с няколко хиляди долара по-скъпи и няма такива "моркови" (rebates, incentives и т.н.)). В интерес на истината: моше-ниците се усетиха и започнаха да правят по-добри коли. Германските коли са най-здрави и дълготрайни, но все излиза някой дребен проблем - колкото да ти къса нервите. Най-безпроблемни са повечето японски коли, а напоследък - и някои от (южно)корейските. Само за куриоз и за сведение на братята българи, на които се опитваш да "продаваш краставици" - колата с най-много проблеми е Land Rover (която почти всеки би искал да има в гаража си). Та - тъйнака. Къде си чел тая партенка, че в "най-великата" "демокрация" кой да е монтьор на конвейър взимал $85/час, пенсионирал се след 15 годинки само и то - с песен на уста.... Мечтата на идиота, няма що... Работник на конвейър взима до $20/час, ама трябва да чакаш... 15 години някой да умре и тогава - ако имаш някой да ти даде мощно рамо - назначен си. Ако се изчислява колко тоя работник струва на компанията - с всичките му салтанати (benefits) за които проповядваш безхаберно и които са на изчезване - като динозаврите - $20/час става, хайде $30/час. Чувал съм... митове..., че му било струвало на удушвача повече, но не вярвам. А ако говориш по тия въпроси с кой да е USA'eц - ще е много по-скептичен от повечето българи, които вЕрват и като им кажеш някои истинки - те намразват.... Та, посмали Манго (Боев). Ти би ли направил 1/1000 от това, което е направил Александър Матросов, а и други, ***
03 Ноември 2013 10:44
Създаването на независими, финансирани от населението, не от фирми с цел печалба медии, е съдбоносно за страната ни.

Напълно съм съгласен,но и сега си имаме обществени.
03 Ноември 2013 10:59
Според мен Суперсилите / РУСИЯ и САЩ /, са Партньори, по отношение на най - важните стратегически и гео-итически въпроси и слава Богу.
Пежо, Ситроен, Рено, очаквам новини от съвместната работа между Рено и ВАЗ. Тойота,Сузуки/ Витара/, Нива / от късите / - от джипките, да не пропусна, продуктите на Дачия.
03 Ноември 2013 11:10
Извинявайте, че се включвам пак, но изтеглянето на СССР, от Афганистан стартира ПРОМЕНИТЕ, ГЛОБАЛНИТЕ. Сега сякаш сме свидетели на подобен процес.
Може, много да се пише, но да не хабим площта форумна.
03 Ноември 2013 11:11
потребител,07

Edward Snowden: "I don't want to live in a society that does these sort of things … I do not want to live in a world where everything I do and say is recorded. That is not something I am willing to support or live under."

Това младо момче едва ли съзнава стратегическата дълбочина на мисълта си.
Подслушването промени тъканта на човешките отношения. Има голяма разлика между духовната нагласа, когато през средновековието Ромео пише с перо бележка на Жулиета, капва червен восък и слага печат с пръстена си, и писането на емейл сега, като знаеш, че някакъв тъп кретеноид с квадратна глава и черен костюм седи някъде зад компютъра и чака да го сендваш.
Най - висши ценности на човешката цивилизация са разрушени безвъзвратно.
03 Ноември 2013 16:44
Дами и господа, фамилията Сноудън ми напомня за английски политик от двайсетте години на миналия век, а жизнерадостната мутра на снимката - за къдрокосото изрусено дебилче на носа на Титаник. Предполагам, че таварищ Путин е направил същата асоциация, което обяснява защо тавагишч Обама е на път да забие дузпа в собствената си врата, а тавагишч Меркел (колежка на Плевнелиев по комсомолска линия) се чуди откъде я сърби и защо.
03 Ноември 2013 17:03
Zeus
Това младо момче едва ли съзнава стратегическата дълбочина на мисълта си.
Подслушването промени тъканта на човешките отношения. Има голяма разлика между духовната нагласа, когато през средновековието Ромео пише с перо бележка на Жулиета, капва червен восък и слага печат с пръстена си, и писането на емейл сега, като знаеш, че някакъв тъп кретеноид с квадратна глава и черен костюм седи някъде зад компютъра и чака да го сендваш.
Най - висши ценности на човешката цивилизация са разрушени безвъзвратно.

С такъв пцевдоним или си безвъзвратно тъп, или си безвъзвратно нагъл.
Като се има предвид, че по времето на Зевс подслушването е било в реда на нещата, остава въпроздният да е безвъзвратно нагъл, тоизд да ни демонстрира хуцпа. Щото интернет е създадена от АНСА като мухоловка. Десет от сървърите са в САЩ, два - в Англия и един - в Израел. Други няма. Всички вопли за свобода, димукрацийъ и нивидимътъ ръка на пазаръ могат да бъдат премахнати с едно махване на вълшебната пръчка. Както биват премахвани скановете от Америкън Джу от октомври 1919 година, дето се обяснява как германците изгорили шест милиона евреи. Малце прибързали и сега срамежливо бършат.
Впрочем, какво мислите за Цветан Цветанов, тавагишч?
03 Ноември 2013 17:24
Средностатистически българин. До един момент късметлия.
03 Ноември 2013 18:25
Всички вопли за свобода, димукрацийъ и нивидимътъ ръка на пазаръ могат да бъдат премахнати с едно махване на вълшебната пръчка.

Ако не допускаш, че има живот извън матрицата, мога да ти дам линк.
Иначе не е необходимо да афишираш принадлежността си към двуизмерните човекоподобни.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД