:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,301,314
Активни 77
Страници 850
За един ден 1,302,066

Управляващите увеличиха драстично парите за подслушване и следене

Няма логично обяснение защо са толкова големи бюджетите на новата мегаагенция за специалните разузнавателни средства и ДАНС
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Камен Костадинов
Управляващите очевидно са забравили как обвиняваха ГЕРБ, че са превърнали България в полицейска държава с масовото и безконтролното подслушване, и са на път да мултиплицират всички порочни практики. Противно на предизборните обещания, при приемането на бюджета за 2014 г. на първо четене стана ясно, че необосновано се увеличават парите точно за подслушване и следене. Бюджетът на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) също скача с близо 30 млн. лв. А новата агенция "Технически операции" (ДАТО), която е на подчинение на правителството, ще бъде мегаминистерство. Именно тя ще прилага целия набор от специални разузнавателни средства - подслушване, следене, филмиране, външно наблюдение, доверителни сделки, прикриване на фирми, бележене на пари. За ДАТО са предвидени 49.5 млн. лв. - два и половина пъти повече от обичайните средства. Това противоречи на обещанията на сегашната власт, че ще се подслушва и следи много по-малко.

Преди дни бившият вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че по негово време за специализираната дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО) са отивали не повече от 20 млн. лв. годишно. ДАТО бе създадена, след като гръмна скандалът за масово нерегламентирано подслушване, заради който Цветанов вече е обвиняем. Новата структура трябваше да изчисти тази дейност и да я постави под тотален, включително и финансов контрол.

Сега обаче се оказва, че се правят сериозни отстъпления от обещанията. В "Държавен вестник" бе публикувано постановление за нов устройствен правилник на агенцията. Според стария, който бе приет през лятото, тя трябваше да е с малка администрация и мобилна. Сега се оказва, че ще има 8 дирекции, плюс още секретни и териториални поделения.

"Изключително важно е, че на 1 януари влиза в сила изричен текст от Закона за СРС, че заявителите си плащат. Ако този принцип влезе, то това би означавало, че ДАТО трябва да работи на практика без бюджет. Явно принципът няма да действа", заяви пред "Сега" Веселин Вучков, депутат от ГЕРБ, бивш зам. вътрешен министър и член на парламентарната комисия за контрол над специалните служби и над използването на СРС. Той припомни, че в бюджетите на възможните заявители към дейността на ДАТО, например МВР и прокуратурата, не се предвиждат пари специално за подслушване.

Вучков попитал шефа на ДАТО Цветан Китов защо е толкова голям бюджетът. Той му отговорил: "Без коментар." Според Вучков за първи път се приема самостоятелен бюджет за подслушването и следенето и затова било изключително важно да се знае за какво ще отидат тези пари, а не да се дават без финансова обосновка. "Несериозно и опасно е да се приема за даденост. И в пленарната зала никой не каза нищо по този въпрос. Това е необяснимо отстъпление", коментира той. И се закани, че между двете четения ще предложи бюджетът на ДАТО да стане 20 млн. лв.

Допълнителен проблем е и че първоначално ДАТО трябваше да бъде единствената служба, която подслушва и следи. После обаче се оказа, че дирекцията за подслушване и следене в ДАНС си запазва правото на самостоятелна дейност. Същото важи и за двете разузнавания.

"Според мен парите за подслушване не се увеличават. Досега нямаше как да се установи как се харчи този около 1 млрд. лв. бюджет за МВР", заяви пред "Сега" Камен Костадинов, зам.-председател на парламентарната комисия за контрол на използването на СРС. "Преди години стана известна сумата 100 млн. лв. за тази дейност. Няма как да се направи сравнение между старото звено и агенцията, която сега стартира. Поискал съм разговор с министър Цветлин Йовчев, защото има несъответствие - в закона приехме, че поръчителите ще плащат за използването на СРС, тогава за какво ще се харчат предвидените от бюджета пари - да се уточни за техника или друго. Не съм съгласен с Цветанов, че досега са харчени само по 17 млн. лв. годишно, защото само фонд "Работна заплата" е повече - 1.5 млн. лв. на месец. Мога да гарантирам, че подслушванията няма да бъдат повече от предходните 4 години и контролът ще е много по-добър", коментира Костадинов.УВЕЛИЧЕНИЯ

Бюджетът на ДАНС за догодина се увеличава с близо 30 млн. лв. - от 85 млн. на 112 млн. лв. Основният аргумент е преместването на ГДБОП от МВР в ДАНС. Увеличението е обаче повече от парите, давани досега за ГДБОП, и то поне с 10 млн. лв. Освен това не цялата ГДБОП се вля в ДАНС. Според Камен Костадинов дори с това увеличение имало опасност ДАНС да остане недофинансирана заради много нови функции, които поема. "Бюджетът на ДАНС е за малко над 3000 души. Ако се следва тази логика, на МВР трябва да е 2.5 млрд.", контрира Веселин Вучков. Тези увеличения със сигурност означават, че ще се възлагат много повече дейности и на ДАТО, и на ДАНС. Например, докато за ДАТО се дават 49 млн. лв., то за цялото разузнаване се отпускат 16 млн. лв. Самото МВР ще получи 999.56 млн. лв.

Веселин Вучков

 Веселин Вучков


снимка: Борислав Николов
Цветан Китов
75
9722
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
75
 Видими 
14 Ноември 2013 19:34
За ДАТО са предвидени 49.5 млн. лв. - два и половина пъти повече от обичайните средства.

Някой форумен каскет или млад червен меринджей може ли да пресметне на колко топли супи за бездомни, колко лекарства за онкоболни и на КОЛКО ДЕТСКИ НАДБАВКИ СЪОТВЕТСТВА?
14 Ноември 2013 19:39
А и какви изненади носи Йовчев от Израел, бедна ли Ви е фантазията
14 Ноември 2013 19:40
Увеличение на бюджета за слухтене, 2 служби за целта .. Дотук нещата са логични. Комунистите винаги са се страхували и от сянката си.
Единствено странна е идеята поръчителят на подслушването да си плаща. Не че е нелогична. Но има и друг принцип - комунистическата банда не дава, а само взема.
14 Ноември 2013 19:42
Чух , днес , че са увеличили и парите за заплати в здравеопазването , а са намалили парите за медицински дейности.
Общия бюджет на МВР , май беше 100 млн . Аза подлушване май бяха 20 милиона . Може и да греша.
Няма ги никакви да крещят - полицейска държава.
14 Ноември 2013 19:57
Няма ги никакви да крещят - полицейска държава.

Тука си е калдаръмът. Инструктажът не е свършил.
Сега трият "мненията" си за полицейщината на Бочко.
Некои активисти има да трият до новия брой, че и по-дълго
14 Ноември 2013 20:04
Няма ги никакви да крещят - полицейска държава.
На др.Кутев му е необходимо време да им навие пружинките и да им зареди перфолента.
14 Ноември 2013 20:06
В борбата между двете партийни (по-точно частни) МВР-та – ГДБОБ (ГЕРБ) и ДАНС (БСП) засега надмощие взема ДАНС. Целта остава същата: следене на противниковия отбор и контрол над каналите за контрабанда, наркотици и проституция. Бандитите тип „Братя Галеви”ассоциирани към ГДБОБ, сега ще бъдат асоциирани към ДАНС. Потокът на парите запазва посоката. Сменят се само крадците от партийните върхушки. До следващото рокадо. За това са всичките „протести” пред университети и парламент.
14 Ноември 2013 20:12
Де ги червените хунвейнбийни, да обяснят колко е важно това увеличение?
14 Ноември 2013 20:14
Общия бюджет на МВР , май беше 100 млн . Аза подлушване май бяха 20 милиона . Може и да греша.


грешиш. и то сериозно. в порядъци. общия бюджет на мвр беше над милиард, а за подслушване отиваха по 100 милиона годишно. ама то това 5-10 пъти не е интересно, нали
14 Ноември 2013 20:18
Не ви прави чест...текстът

14 Ноември 2013 20:20
Обещали , пък някои чакат и да го изпълнят. Точно комунистите
14 Ноември 2013 20:30
МВР-то още не е пратило 'некой съображения'. Кутев е нервира,н, че му отнемат ресора май
14 Ноември 2013 20:34
Де ги видя тия "съображения", деги видя, бе, дегивидябе?
Гиди манипулатор с манипулатор!
Казва се "опорни точки".
14 Ноември 2013 20:36
Не ви прави чест...текстът

Ами като не им прави чест, измий ти очите с некой "текст".
Или ти запецна перфолентата?
Тцъ, тцъ
14 Ноември 2013 20:41
Другарю Генек,
дайте опорни точки, че не знам как да коментирам това заглавие!
Благодаря
14 Ноември 2013 20:42
Не ми дигай телефона, ами ела да ти кажа какво да праиме, щото положението е напечено.
14 Ноември 2013 20:48
ЕКИПа НА "СЕГА", а нещо за подслушването от едно посолство и служби на всички европейски лидери няма ли да кажете?
14 Ноември 2013 20:54
Някой форумен каскет или млад червен меринджей може ли да пресметне...
Ами да ти пресметнем - това е по-малко от половината на 100 милиона за подслушване преди, нали? Или не бяха 100? Или да? Кво ще каже някоя тъмно синя папионка?
14 Ноември 2013 21:00
Ами радвайте се бе, радвайте се бе!
Какво по-хубаво от голям бюджет за службите? След няколко месеца цецо ще е министър и ще употреби бюджета по най-правилния и демократичен начин. Нали това искате?
Какво сте заронили крокодилски сълзи че бил голям бюджета?
14 Ноември 2013 21:05
И се закани (В. Вучков), че между двете четения ще предложи бюджетът на ДАТО да стане 20 млн. лв.
А Баце ше му разреши ли да се регистрира? Или първо няма да му разреши, после ще му разреши, после ще напусне, после няма да му разреши, после ще даде пресконференция в коридора между двете четения...
14 Ноември 2013 21:10
Не ви прави чест...текстът

Текстът в проектозакона за бюджета на ДАНС ли имаш предвид?
14 Ноември 2013 21:14
Иначе за увеличението си много причини. Ето - вземете този пост на уважаван форумец:
Просто е. ЗНАЕМ, че си боклук. СЕГА търсим доказателства. Ще ги намерим. Едно да не е, друго ще е. Не може гол охлюв като теб да не е провлачил слузестата си диря. Въпрос на време е. Накрая ще те закопаем. Неминуемо е.

СЕГА ясно ли е за какво им трябват толкова парЕ?
14 Ноември 2013 21:26
Държава , в която разузнаването й е само с 16 млн бюджет- колкото горе долу на софийски футболен отбор, а на службите за слухтене е общо 163 млн лв, на цялото МВР - близо 1 млрд - това каква държава е ?
Др.Сатанишев от кого се страхува ?
Полицаите пък от провинцията , използвани по стара традици от БСП малко преди да паднат от власт , спяли в хотел 3 звезди с нощувка от по 78 лв на човек.....
Станишев, иди си с мир в Брюксел и бъди жив и здрав , не превръщай България в полицейска държава , заради едната ти кариера .
Да, трябва ни силно и уважавано МВР, но за борба с айдука и нелегални бежанци - някой от които и башибозук от Сирия , а не за политически интриги и полицейщина над протестиращи.
14 Ноември 2013 21:48
Местан: само парадира с терминология, в която съвсем се обърква. Представлява една страхлива, но и креслива секретарка (секретутка) на Доган, който продължава да дърпа „прогнилите конци” от наблюдателницата си. Жалък човек е Местан, маша!
Същият е и „парламентарния” му млечен брат Станишеф, генномодифициран продукт на българоукраинска греховната връзка и изплют от небитието като пореден Путинов резидент у нас. Учили са го да се наддумва, да демагогства, но не могат да го научат да бъде философ, ритор, поради некадърността и посредствеността му. Пословичният страхопъзльо не може да взема важни самостоятелни решения (така е програмиран) и затова винаги дърпа съветничките си за пешовете в отчаен изблик на безпомощност (справка: майка му – свирепа баба, анти жената – Буруджиева и ….. тази, за която все-пак посмя да се ожени – умницата – веселата парясница – Моника). Това което притежава в огромно количество е БЕЗОЧЛИВОСТ и ЛИЦЕМЕРИЕ. Днес отрича с думите си напълно това което е твърдял вчера с невинност на вчерашен пикльо, който си мисли, че всичко му е простено. Докога?
14 Ноември 2013 21:50
Това е истината за вас товарищи турко -комунисти!!!!!!!!!!
14 Ноември 2013 21:58
Ей сега ще видите откъде идва "страхът" и "мракобесието".Ще излезе че тези които викаха дръжте крадеца са крадците!
14 Ноември 2013 22:02
БКП-БСП-ДС НИКОГА НЕ ЕБИЛА НЕЩО ДРУГО ОСВЕН СБИРЩИНА ОТ КРАДЦИ И РОДООТСТЪПНИЦИ-СЛУГИ НА КОМИНТЕРНА ПРЕДИ А СЕГА НА ПУТИН!
14 Ноември 2013 22:02
ДругарЕте отново са оср..ни.....
14 Ноември 2013 22:05
генномодифициран продукт на българоукраинска греховната връзка и изплют от небитието като пореден Путинов резидент у нас.
винаги дърпа съветничките си за пешовете в отчаен изблик на безпомощност
майка му – свирепа баба, анти жената – Буруджиева и ….. тази, за която все-пак посмя да се ожени – умницата – веселата парясница – Моника
Ти си за диспансер, повярвай ми.

Това което притежава в огромно количество е БЕЗОЧЛИВОСТ и ЛИЦЕМЕРИЕ. Днес отрича с думите си напълно това което е твърдял вчера с невинност на вчерашен пикльо, който си мисли, че всичко му е простено.
Забравил си да споменеш, че това се отнася за любовта на живота ти - Бочко.
14 Ноември 2013 22:14
Сократ-май 14 Ноември 2013 20:34
Де ги видя тия "съображения", деги видя, бе, дегивидябе?
Гиди манипулатор с манипулатор!
Казва се "опорни точки".Излови ме.
14 Ноември 2013 22:20
веселата парясница – МоникаФиналната сцена на туй йофтино водевилче наближава. Чудя се само за декора, дъл ще да е от брюкселска тантела или надали...
14 Ноември 2013 22:21
Шайката на Боко трябва да се държи под око.
14 Ноември 2013 22:35
Др. Кутев е опущил мюретата си у форума да слагат "опорните точки", ама те по навик са нацвъкали всичко с миризливи "запетайки".
14 Ноември 2013 22:39
Как да няма логично обяснение на увеличаването на разходите за подслушване и следене!? На управляващите нали това им е специалността - следене и подслушване. Ако някой от тях не е бивш служител на дс, то задължително е комунистическо дете или внуче.
14 Ноември 2013 22:53
Като каза дете , та се сетих че намаляват парите по-точно за репродукция наполовина в здравеопазването , а се отпускат целеви енергийни помощи за дете. Това последното някой може ли да го разясни? Значи родителите безработни , отпускат им се енергийни , ама и целево енергийни и отделно за всяко детенце ли? Ами , няма бе , няма , за това крадем. А бабите мръзнат , щото тия с дечицата с целеви помощи им крадят дръвцата и после им ги продават втори път.
Значи правилно помня че предишния бюджет беше 100 млн , на 20 млн . А този както казаха по-горе е 169 млн на към 50 млн.
Еми , убаво де.
К"во да прави човек ?
14 Ноември 2013 23:08
Масова и залпова полюция на герберугите-дебили тука... Другаре герберуги ,колко беше бюджета за подслушване при шимпанзетата Бок и Цвък ? Дали да ви кажа , или сте по-тъпи отколкото изглежда и незнаете ?
14 Ноември 2013 23:17
"Просто е. ЗНАЕМ, че си боклук. СЕГА търсим доказателства. Ще ги намерим. Едно да не е, друго ще е. Не може гол охлюв като теб да не е провлачил слузестата си диря. Въпрос на време е. Накрая ще те закопаем. Неминуемо е."

СЕГА ясно ли е за какво им трябват толкова парЕ?

Пиво, дай някакъв нишан кой е този "уважен"?
Че аз не следя паноптикума особено внимателно.
По-точно, ич го не поглеждам. Само като искам да се похиля
14 Ноември 2013 23:53
Замразен е.
Но по ключови думи лесно можеш да го откриеш.
15 Ноември 2013 00:11
Вари ги, печи ги, червено -турските ибрикчии са си все същата милиционерска сган.
15 Ноември 2013 00:12
Без бой нищо не казвам. Знам ли - може и мен да открият.
15 Ноември 2013 00:34
Дали да ви кажа , или сте по-тъпи отколкото изглежда и незнаете ?

Давай! Удари една "опорна точка", белким и останалити шумкарЕ наизкачат, щото сал с интелектуалния блясък на един "храбър шивач" на шаяк и крякащи червеноопашати мюрета си е пълна скука.
15 Ноември 2013 01:27
Налага се да напомня на някои форумци тук, че ЗАКОННО( с предвидени за това пари в Бюджета!) "подслушване и следене" се извършва от "специализираните" за това служби, НО...след Искане на Прокуратурата до Съда и след Разрешение на Съда!!!
Справка: Закона за СРС- Натисни тук
Сиреч, ако Прокуратурата НЕ поиска и Съдът НЕ разреши, НЯМА да бъдат изхарчени тези (за "подслушване и следене"!) пари!
Споко, бе, сега Цв.Цв. е следствен, а НЕ шеф на ДАНС(като вицепремиер) и шеф на МВР!
15 Ноември 2013 01:41
Ммм даа,
а защо се залага бюджет 2 пъти по-голям от на този който съдят, и който нямало да се изхарчи?

Аха ,
Тия ще подслушват законно.
А стига с това незаконно и кого съдят. Да не би Цветанов да е бил със слушалките?
Америка законно ли е подслушвала Меркел .
Законно защото така са решили началниците на подслушвателите.
15 Ноември 2013 01:46
Преди да се изхвърляте тук като чекия на мокър пясък, що не си стиковате мненията с това, което имате като президент и което наскоро пищеше, а и свиква КСНС по този повод, че парите за службите били малко.
15 Ноември 2013 02:01
Ммм даа,
какво казваш ": чекия на песък"

Значи имаме един министър на МВР , послушвал незаконно.Незаконно - министър председателят си , мин.на земеделието си. прокурор и за това използвал 20 млн лева.
Втори министър сега ще подслушват законно - своите си министри , прокурори , и му трябват 2 -пъти по-голям бюджет 40 и кусур млн лева.

По презумция се послушват хора, фирми , за които има подозрение за престъпления.
Ми сигурно сте прави .
За повече заподозрени за подслушване ще трябват 2 пъти повече средства.
15 Ноември 2013 02:11
/:/ "...а защо се залага бюджет 2 пъти по-голям от на този който съдят, и който нямало да се изхарчи?..."
.............................................................................
Това "нямало да се изхарчи" става ясно чак когато НЯМА да се изхарчи!
Но е по-добре да има предвидени пари за непредвидени, но нужни СРС! Все пак, бъдещи Престъпления и нужда от СРС по тях е невъзможно да се предвидят с точност до стотинка, нали! Ама липсата на стотинка може да провали използването на нужно СРС!
Има един лаф: "Стига, когато остане!"! Това важи и за парите за нужни СРС! По-добре да останат излишни пари за СРС, отколкото да няма, когато са нужни! Още по-добре е, че изхарчването на пари за СРС се разрешава НЕ от този, на когото са дадени(предвидени) парите за СРС- напомням пак, че използването на СРС става по Искане на Прокуратората до Съда и Съдът разрешава или НЕ разрешава, а "специалните" служби по СРС само изпълняват разрешените!

15 Ноември 2013 02:14
/:/ "Значи имаме един министър на МВР , послушвал незаконно.Незаконно - министър председателят си , мин.на земеделието си. прокурор и за това използвал 20 млн лева..."
............................................................................
В кой Съд и кога го каза и доказа това Прокуратурата?!
А?!
15 Ноември 2013 02:28
Ми нали го разследвал ,че подслушвал незаконно?
Или се оказва че подслушвал законно, ТЕЗИ?
Сигурно незаконно други.

Та стига дъвкахме тая дъвка.
Не за друго а за това че мисълта ми беше за друго.
Американците , подслушвали Меркел . Това се разкри.
Мислите ли че ако някой се подслушва тук ,от американци или руснаци , някой ще го открие?
Законно ли ще бъде ако шефовете им са разрешили?Интересна ми е и тази машина , английстата - троянски кон ли е в нашето МВР?
Какво казаха ще възстановят ли данните на оня с отверката?
15 Ноември 2013 06:47
Какво е ставало нощеска тука бре?
Какви са тия рев, сълзи и сополи на ушевци... че са им увеличили бюджета.
И то "на първо четене".
Представям си какво ще е "на второ четене" - вероятно ше си късат ушите и ше си дерат пагоните и рубашките.
Ама ГДБОП и СДОТО биле преместени от МВР в ДАНС, а пък СДОТО станало ДАТО...
Е, и?
15 Ноември 2013 07:13
След сатанишизацията на БСП започва и сатанишизиране на държавата.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД