:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 118
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Реформата е увеличила два пъти разходите на българите за здраве

Допълнително финансиране на системата чрез акцизи върху вредни продукти иска МЗ
Ефектът на здравната реформа от края на 90-те години е основно в прехвърляне на разходите за здравеопазване от държавата към пациентите, без да се подобрят съществено достъпът до медицинска помощ и качеството й. В същото време здравното министерство иска нови източници за финансиране, но без конкретни предложения за ефективното им харчене. Това става ясно от изследване на Варненския медицински университет.

През 1999 г., когато е създадена Националната здравноосигурителна каса, разходите на българите за здраве са били 2.9% от общите плащания на домакинствата. По-малко те са плащали единствено за съобщенията. Година по-късно делът на медицинските разходи в семейния бюджет вече е 3.6%, а през 2012 г. нараства до 5.2%. От предпоследното девето място здравето "се изкачва" до четвърти приоритет след храната, сметките и транспорта, отчита изследването на варненското висше училище. Има и години, когато българите са плащали за здраве почти 6% от общите си разходи. В реална сума увеличението е още по-драстично - от 104 лв. на домакинство през 1999 г. стига 501 лв. през 2012 г.

В същото време много изследвания на различни организации и отчети на здравните институции през годините показват, че българите са все по-недоволни от родното здравеопазване и достъпът им до медицински грижи е все по-ограничен.

"Съотношението между публични и частни разходи за здравеопазване се променя в посока непрекъснато увеличаване на разходите на частния сектор за сметка на публичните. Съотношението публични/частни през 2002 г. е било 61.26% към 38.74%, а през 2012 г. достига 53.29% към 46.39%", пише в доклада за здравето на нацията през м.г. И това е съотношението при регламентираното доплащане. В друг документ на МЗ беше изчислено, че в системата влизат още около 3.6% от общите разходи за здраве, или до 120 млн. лв., като нерегламентирани плащания, които също са за сметка на пациентите.

Въпреки твърдото намерение на поредно правителство да прави сериозна реформа в здравеопазването, която би трябвало да оптимизира плащанията, прогнозата на здравното министерство е в следващите години да се запази тенденцията хората да плащат за лечение все повече от джоба си. Очакванията са делът на частните разходи да достигне до 48-49% от общите разходи за здраве. "Т.е. рисковете ще се покриват все повече от плащания от страна на домакинствата", е официалното признание на МЗ в доклада за здравето на нацията. То идва на фона на настояване за по-високо финансиране на сектора, включително от нови пера.

"Парите могат да идват от допълнителен акциз върху вредните храни, които са с по-висок процент на захар, мазнини и т.н., както и върху мобилните телефони", обясни проф. Любомир Иванов, един от авторите на здравната стратегия за 2014-2020 г. Подобна практика има в различни страни, където се облагат с по-високи данъци различни енергийни, газирани напитки и т.н. Проблемът у нас е, че тези суми потъват в общия хаос в здравната система. Според закона за здравето например здравното министерство трябва да получава 1% от акцизите за алкохол и цигари за финансиране на националните програми за ограничаване на тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол и недопускане употребата на наркотични вещества. През 2012 г. приходите от акцизи от алкохол и цигари са били над 2 млрд. лв., което означава, че МЗ е трябвало да получи 20 млн. лв. Заделени по тези програми са обаче едва 1.7 млн. лв., става ясно от отговор на министър Таня Андреева на депутатско питане. За т.г. също са толкова.

Липсата на конкретен отчет за какво точно са отишли 20 млн. лв., които МЗ би трябвало да получи от акцизите на вредните за здравето стоки, Таня Андреева оправдава с принципите на бюджетирането. Според тях "всички приходи не са целеви, а служат за покриване на разходите на държавните органи и бюджетни организации, в това число и на всички политики и програми, финансирани чрез бюджета на Министерството на здравеопазването".
44
3800
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
44
 Видими 
17 Ноември 2013 19:44
Допълнително финансиране на системата чрез акцизи върху вредни продукти иска МЗ


Това е повече от разумно, но едва ли точно за херани със захар. Болниците са пълни с работещи в условия като през средновековието, данъкоплатците плащат лечението, а "бизнесмените" в тези производства тънат в лукс.
17 Ноември 2013 19:53
В България, неплащащите и неспазващите правилата са на почит. Ето и сега, вместо да си събира държавата дължимите вноски.. тя тръгва да иска налагането на нов данък.

А що се отнася до увеличаването на разходите за здраве.. за съжаление, разходите ще се увеличават просто защото няма контрол, отделно лекарите и аптекарите са заинтересовани да предлагат все по-скъпи лекарства и методи. От една страна уж са по-добри, от друга вдигат оборота на фирмите, т.е. печалбата.

--
Блог
17 Ноември 2013 20:24
Проблемите са три:
1. Свръхраздути цени на лекарствата, срещу редица "подаръчета" за докторите. Не случайно пред всеки кабинет седи дистрибутор. Виждал съм цени на лекарства у нас, по-високи от тези във Франция.
2. Иванчо е мениджър в чуждестраннна фирма и плаща всеки месец осигуровки 400 лв. Баба Айше на село не се осигурява.
Когато на баба Айше й открият сериозна болест, тя плаща за два месеца по 20 лв. (общо 40 лв.) и получава същото обслужване като Иванчо. Само че на един Иванчо се падат по сто баби.
3. Десетки хиляди реално здрави хора получават пенсии по инвалидност, равни на заплатите им. "Черпиш" веднъж когото трябва и после - цял живот по гръб. Виждал съм подобен "инвалид" да бере лозето си - направо е като комбайн.

Изобщо - социална политика и солидарност, дето нещо не мога да ги видя.
17 Ноември 2013 20:26
Абе, не знам какво е увеличила рИфромата като разходи за здраве, ама умирачката сред българите се е увеличила чувствително.
Хората умират като мухи. Нема паре за лечение, лекарства.
Този, който оправи здравеопазването и образованието в България - ще управлява повече и от Тодор.
17 Ноември 2013 20:36
Този, който оправи здравеопазването и образованието в България - ще управлява повече и от Тодор.
Д


Демокрацията не прощава на такива които накарат тия дето не искат да плащат.. да плащат Има няколко големи групи в държавата, които се водят социално слаби. Малко от тях са реално такива, всъщност да доста по-богати от много от работещите, но който се опита да ги накара да си плащат.. гори.

Много сме - силни сме. Това е демокрацията, не е важно кой е прав и кой не, важното е кой е повече и по-силно вика.
17 Ноември 2013 20:40
Хе, хе, ми нали заттова ни реформираха здравеопазването. Аз, лично си спомням изказване на некъв здравен чиновник или беше доктор, в зората на демокрацията, че "българина ТРЯБВА да свикне да си плаща" и "навремето хората за да се лекуват са продавали имоти..."
мда, нема лъжа, кво обещаваха това направиха.
17 Ноември 2013 21:21
обикновен грабеж
17 Ноември 2013 22:11
Е тя свободната пазарна икономика е такава, всичко си плащаш.
17 Ноември 2013 22:48
Да, така е, свободен пазар. Най-смешното е че ТОЧНО това искахме. Щото секи верваше, че той е най-умния, и разбира се именно той, ще има пари да си купи всичко.
Казано е: Внимавай кво си пожелаваш, че може и да се сбъдне.
17 Ноември 2013 22:48
Що сИга рИвете?!
Демокрация Е, БЕ!
17 Ноември 2013 23:05
Държавното регулиране е твърде неадекватно на ситуацията. То създаде основа за монополизиране на доставките на всичко, свързано със здравеопазването. В крайна сметка това регулиране ще обрече и медиците на мизерия. За сметка на търговците със здраве.
Отвратително е! Но все още не е толкова скъпо, колкото ще стане идната година.
17 Ноември 2013 23:11
През този период цените на електроенергия, вода, горива, храни, облекло, жилища са се увеличили с 3,4 или повече пъти, но това не е проблем. При това в повечето случаи качеството се е влошило.

Иванчо е мениджър в чуждестраннна фирма и плаща всеки месец осигуровки 400 лв. Баба Айше на село не се осигурява.

Тимур и неговите командоси,
Здравните осигуровки са 8%, мксималният осигурителен доход - 2400 лева. Иванчо не плаща повече от 192 лева на месец. Освен това Иванчо, ако е мениджър на енергоразпределително дружество или на ветрогенераторен парк например, то той смуче от нас доста повече, отколкото са ни разходите за здравеопазване.
18 Ноември 2013 01:52
В действителност тая статия е дълбоко манипулативна още от заглавието си.
Не реформата, а спирането й през 2001 увеличи цените.
Реформа не се прави за 3 години (1999-2001)
Но поне ина някакво обслужване.
Преди нямаше и толкова.
През "добрите социалистически години", когато на запад във всяка болница имаше компютърен томограф, в България имаше един (и то чак 1988г) - в Правителствена.
Ами поскъпва лечението - трябват пари за апаратура. Не може само със скалпел и ръкавици.
Не може с счупени легла - едно съвремено легло за болница има 2-3 двигателя и струва пари.
Един стол за хемодиализа - ами той е с компютър.
Поскъпнало 2 пъти - да, лошото е, че НЯМЯ РЕФОРМА, че 1.5 милиона не плащат осигуровки, че държавата се е2ава с касата.
Ако искаме да сме в бяла държава, трябва да работим, да печелим и да пазим здравето си.
18 Ноември 2013 01:53
За Броени месеци здравеопазването ни МОЖЕ да стане едно от най-модерните и добри в света:
1. Здравната вноска става процент от ДДС! Така няма да има неосигурен българин!
2. Въвежда се разходо-покривна система на здравеопазване! Държавата покрива всички разходи, лекарите са на заплата(ДОБРА), а не на заработка!
Справка - Куба - най-доброто И НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО здравеопазване в света! ПРИЗНАТО!...
Ама у нас няма да стане, щото няма да може да се краде! Законният хайдуклук върлува навсякъде и във всичко в България! Оттам са парите на милионерите и милиардерите ни! Обичайте ги! Ако можете...
18 Ноември 2013 04:40
Когато на баба Айше й открият сериозна болест, тя плаща за два месеца по 20 лв. (общо 40 лв.) и получава същото обслужване като Иванчо


Проблемът е в обслужването. Ако някой от двамата си пореже пръста и рече да иде на лекар, с изненада ще разбере, ако погледне епикризата, че си е бил ампутирал ръката и са му я пришили обратно. Ако обаче верно болестта му е сериозна, ще му кажат, че места няма, пътека няма и да се оправя. И не са виновни лекарите и болниците, те губят от сериозните болести, където усложненията си ги има и трябва да лекуват това, което са писали. Проблемът са хората, които администрират системата и които не са в състояние да си контролират разходите, та съответно парите отиват при най-нахалния и за здравеопазване не остава. Ако забравят за солидарността и парите на човек просто се натрупват в една сметка, откъдето той може да харчи само за медицински услуги, ще получава сто пъти повече, макар и да няма право да бърка в общата каца, когато има нужда.
18 Ноември 2013 05:46
Живков,
Не казваш по кои критерии здравеопазването в Куба е най-добро.
18 Ноември 2013 07:43
2. Иванчо е мениджър в чуждестраннна фирма и плаща всеки месец осигуровки 400 лв. Баба Айше на село не се осигурява.
Когато на баба Айше й открият сериозна болест, тя плаща за два месеца по 20 лв. (общо 40 лв.) и получава същото обслужване като Иванчо. Само че на един Иванчо се падат по сто баби.

Пълно непознаване на проблема. Или съзнателно изопачаване.
Баба Айше НЕ ПЛАЩА вноски. По закон за нея това трябва да го прави държавата.
А може би Тимур с все командосите се бои да посочи държавата като виновник?
--------------------------
Сайтът на Генек
18 Ноември 2013 09:24
Тимур и неговите командоси, ,
'Проблемът у нас е, че тези суми потъват в общия хаос в здравната система', ,
Дори и двойно да станат парите за здраве, положението пак ще е същото.
18 Ноември 2013 10:11
генек 18 Ноември 2013 07:43 - реално държавата това са работещите данъкоплатци. А те стават все по-малко.

Някой каза, че ако всичко се плаща през ДДС всичко ще се нареди. Не, няма да се нареди, защото в момента има една голяма група хора, които почти не плащат данъци, даже и ДДС. А идеята на данъците и осигуровките е всички да си ги плащат.

Натисни тук
18 Ноември 2013 11:33
Проблемите на народа е в политиката по здравеопазване, която е част от цялостната политика на държавата, доколкото я има.
Голяма част от народа е безработен и това, че тази част, според някакви законови разпоредби, не отразява реалното състояние е около 400 хил., е дълбоко невярна. Може би надвишава 1.5 млн. души. Тези хора не могат да плащат за хляба си камо ли за осигуровки, покриващи само част от лечението.
Второ, може би най-важното: Болници – търговски дружества, а лекари - търговци. Това разкрива същността на реформата – ПЕЧАЛБА ОТ БОЛКАТА НА ХОРАТА! Противопоставят хората един на друг и тук, както и с отопленито проблемът бил в това, че се крадем взаимно. Така ли е?! Идеята е да не погледнем към истината, а тя е , че чиновниците крадат, чрез заплати и бонуси, обществени поръчки за лекарства, корупция във всичко, таксите за преглед при лекар, направленията, чрез които се обезличава лекаря и се свежда до един администратор – разпределител, за да достигне ПАРАТА до някаккъв специалист сякаш лекарят не е. Та това може да го върши и един студент по медицина първи курс. Къде е безплатната медицинска грижа, както очертава Конституцията. Какво всъщност е „медицинска грижа”?!
Трето: Защо хората се страхуват да влязат в болница, защо следва да избират екип и то срещу заплащане?! Защо липсва доверието, както го спомена един бивш дупетат – днес министър /в никакъв случай народен представител, каквато терминология вече не се използва вероятно, защото и на тях самите им звучи невярно/, от трибуната на така назованото „Народно събрание” /в кавички, защото май народа не ги е избирал тези и не го представляват/.
Четвърто: Меракът да се създават закони за лобизъм загатва за същността, за философията на обществото, разбирай „политиците”, които вече се назовават „политическа класа, когато, в една парламентарна република, каквато е Република България, а може би не е /вече се обърквам, съдейки по случващото се с народа/ сме, не би следвало да става.

ДА ПРОДЪЛЖАВАМЕ ЛИ с изброяването на проблемите заложени вчера и днес от някои, които за личното си благосъстояние и разбиране за самодостатъчност са приели да служат някому, продавайки своя народ.



18 Ноември 2013 11:59
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2414935
18 Ноември 2013 12:03
И нито дума за Търговска лига!
18 Ноември 2013 13:57
Голяма част от народа е безработен и това, че тази част, според някакви законови разпоредби, не отразява реалното състояние е около 400 хил., е дълбоко невярна. Може би надвишава 1.5 млн. души.
Я, пак сме станали 9 млн. душеи - 3.2 млн. осигуряващи се, 2.5 млн. пенсионери, 1.5 млн. деца и учащи (по бюджета на НЗОК на сегашните управляващи) и като притурим 1.5 млн. безработни, бихме шведидите.
Проблемите на народа е в политиката по здравеопазване
Най-големият проблем е, че ей такива правят и бюджетите- нито имат разчети, нито отчети.
1. Здравната вноска става процент от ДДС!
И колко казваш? -120% бива ли или 28% е приемливо? Щото и при 20% "точенето" на ДДС върви с пълна пара - почти 2 млрд. лв. годишно. Толкова, колкото се събират от осигуровки (1.66 млрд. лв.).
2. Въвежда се разходо-покривна система на здравеопазване! Държавата покрива всички разходи
Сигур покрива и педерастки мераци за ин-витро оплождане!?
Справка - Куба - най-доброто И НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО здравеопазване в света! ПРИЗНАТО!...
Какво значи признато? В Куба да не би да дават инвалидни пенсии от ТЕЛК-ове на 18-годишна възраст и по-малко? На колко категории се дискриминира труда - три като у нас или са равнопоставени? Да не би да изплащат болнични по три месеца в размер, повече от заплатата, при това да се пази "директорския пост". Ей на, Делян Пеевски с осем месеца стаж като следовател, догодина ще кандидаства за конституционен съдия ...със солиден юридически стаж от 10 години.
Пък НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО е, когато лекарите не получават заплати или иначе казано всеки сам се лекува.
18 Ноември 2013 14:01
Задача за трети клас:
Един басейн с размери 25 м х 50 м х 2 м се пълни от една тръба с дебит 1 л/сек.
За колко време ще се напълни басейнът, ако от втората и третата тръба изтича?
18 Ноември 2013 14:21
Задача за трети клас:
Един басейн с размери 25 м х 50 м х 2 м се пълни от една тръба с дебит 1 л/сек.
За колко време ще се напълни басейнът, ако от втората и третата тръба изтича?
Няма да се напълни, защото се изпарява в тая политическа жега. А "втората и третата тръба"/стълб още не са поръчани, защото политиците не са се разбрали за комисионната.
18 Ноември 2013 14:52
Учудващо нелепите изказвания по темата вероятно са резултат на 20иповече годишното "демократично" подмиване на мозиците, друго обяснение нямам! В тази връзка ще направя някой пояснения и коментари на предното си изказване
За Броени месеци здравеопазването ни МОЖЕ да стане едно от най-модерните и добри в света:
1. Здравната вноска става процент от ДДС! Така няма да има неосигурен българин!
2. Въвежда се разходо-покривна система на здравеопазване! Държавата покрива всички разходи, лекарите са на заплата(ДОБРА), а не на заработка!
Справка - Куба - най-доброто И НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО здравеопазване в света! ПРИЗНАТО!...
Ама у нас няма да стане, щото няма да може да се краде! Законният хайдуклук върлува навсякъде и във всичко в България! Оттам са парите на милионерите и милиардерите ни! Обичайте ги! Ако можете...

с надеждата да бъда все пак разбран:
Mick, в България за всичко, което си купуваш от магазина, плащаш 20% ДДС! Процентът за здравеопазване НЯМА ДА БЪДЕ ВИСОК(2-3%) поради простичката причина, че ВСЕКИ ще плаща! Един хляб да си купиш - 2 стотинки от левчето ще са за здраве, пък ако си купиш яхта или самолет, здравната вноска може да чукне и 20 хиляди, ако цената е милион! По този начин с данък "здраве" ще бъдат обложени дори парите от просия и проституция, парите от банкови обири също! Напрегни се, ще го разбереш - лесничко е!...
За другия APOLITICHEN корифей на форумната мисъл ще добавя: БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ означава, че ползващият го не плаща нищо! Същото като безплатните кебапчета, към които се юркате при удобен случай, нали - все някой ги плаща, нищо че вие ги рупате безплатно! Е така и здравеопазването - както казах(виждам, че не си бил кадър да го разбереш, прочитайки го) - ПЛАЩА ДЪРЖАВАТА - покрива разходите - ако и сега не си го разбрал, мога само да ти съчувствам!...
18 Ноември 2013 15:00
Patriot1965, здравеопазването в Куба е най-доброто в света по критериите на Световната Здравна Организация! Сигурен съм, че дали мивката в стаята ти е от злато и телевизорът е с плосък екран, както и броят на моторите по болничното легло НЕ ВЛИЗАТ в тези критерии...
18 Ноември 2013 15:49
Т_Живков 18 Ноември 2013 14:52


Поздравления за предложението! Вместо да влизаме в някакви етнически конфликти и пререкания, в безсмислени борби с тези групи хора да си платят вноските, тихомълком, но много ефективно ще се решат всички проблеми. Пък и бая пари ще си отиват по направление. Но си прав, че няма да го приемат никога, защото мотото на всеки държавен служител е да краде колкото се може повече.
18 Ноември 2013 16:53
ПЛАЩА ДЪРЖАВАТА - покрива разходите - ако и сега не си го разбрал, мога само да ти съчувствам!...
Аха, покрива всички разходи ... с тегленето на кредити. По времето на съименика ти стигнахме 8 млрд. долара. Сега пак сме там, но малко по-различна е ситуация.
Процентът за здравеопазване НЯМА ДА БЪДЕ ВИСОК(2-3%) поради простичката причина, че ВСЕКИ ще плаща!
Приходите от ДДС са в размер на около 8 млрд. лв (7.655 млрд. лв. за 2013 г.). Да разбирам, че СПОРЕД ТЕБ (2-3%) 0.8 -1.2 млрд. лв. са напълно достатъчни? Щото и сега само държавната субсидия към НЗОК е 0.8 млрд. лв. (0.975 млрд. лв. за 2014 г.), а общият бюджет на НЗОК е към 3 млрд. лв (2.823 млрд. лв. за 2014 г.). Отделно пациентите харчат допълнително 1.5 млрд. лв. за лекарства и консумативи.
18 Ноември 2013 17:50
Как няма да растат разходите на домакинствата за здраве като допуснахме да съществуват фарма търговци като Марешки/нарочно започвам с него щото проучването е на ВМУниверситет/.Да не говорим за цени на най обикновени лекарства - Ацетизал - цена от преди 70ст- сега около 1.70лв., Аспирин -абсолютно същата хим.формула - 4.00лв.,ама бил Баер - да ама производство в Турция? Фелоран 100 - 2.75лв ,същата формула "Диклофенак натрий обаче Наклофен дуо 75 - 5.34лв. понеже бил внос??? И както казал един -битият си е бит ............. за ..... дупе цяр няма!!!
18 Ноември 2013 18:09
фарма търговци като Марешки
Тц, прави дъмпинг на аптекарите.... като "пести" от социални осигуровки (назначава с предимство пенсионери).
да ама производство в Турция?
Тц, в Китай, на ацетилсалициловата киселина.
Да не говорим за цени на най обикновени лекарства
Ама с лъскава опаковка, непромокаем картон и надписи, надписи, дори за слепи. Да не искаш някой да си обърка лекарствата ... заради спестяване на разходи!?
същата формула
Същата, ама с двойно внушение , как Пако Рабан продава.
18 Ноември 2013 18:41
Apolitichen, точно като теб приказват тези, които ЦИЦАТ И ТО ЗДРАВО от настоящето недомислие, наречено "здравеопазване"!...
18 Ноември 2013 18:44
Реформата е увеличила два пъти разходите на българите за здраве


Това ясно, а поне с някакъв процент вдигнало ли се е качеството на здравеопазването? Като че ли е паднало, поне два пъти...
18 Ноември 2013 18:50

Apolitichen
2013-11-18 16:53:52
Аха, покрива всички разходи ... с тегленето на кредити. По времето на съименика ти стигнахме 8 млрд. долара.

Осемте милиарда долара държавен дълг са поредната демократична партенка! Здраво са те плакнали, приятелю! Успешно при това! А не ти ли е теквало, че ако действително сме дължали 8 милиарда, то на нас са дължали може би повече? Половината истина е най-голямата лъжа ще знаиш...
18 Ноември 2013 18:59
Apolitichen, гледам, че много обичаш да смяташ! Макар, че което казваш е глупаво, то нека сметнем малко по него: 8 милиарда дългове - раздели ги на 45 години и се получава какво - 178 хиляди на година! И ти казваш с тези пари сме имали безплатното здравеопазване при Живков?! За да кажеш това или требе да си луд, или голЕЕЕм лъжец-манипулатор! Ще ме извиниш, че обичам да разобличавам глупостта И лъготенето! Досещам се за причината, поради която го правиш!...
18 Ноември 2013 19:09
Остави това, ми лихвените ръвнища са били къде .... немските
19 Ноември 2013 09:12
точно като теб приказват тези, които ЦИЦАТ И ТО ЗДРАВО от настоящето недомислие, наречено "здравеопазване"!...
Аз само искам "обратна връзка", по модерному "електронно здравно досие", от където да е видно кой и как е лекуван, какво е похарчено и какво е внесено. Никога не съм твърдял, че разходите за здравеопазване трябва непрекъснато да нарастват, щото било имало модерен метод за удължаване на пениса, "асистирано" оплождане, възможност да се ползва чужда тиква, дроб, сърце.
то нека сметнем малко по него: 8 милиарда дългове - раздели ги на 45 години и се получава какво - 178 хиляди на година!
Това се нарича манипулация. Дългът, тия 8 млрд. долара до обявяването на мараториума от Андрей Луканов през 1990 г., е трупан от 1984 г., защото длъжниците ни плащат с рубри и рупии, а модерните изследователски апарати, дори спринцовките за еднократна употреба, е трябвало да се купуват с долари и марки.
Не мога да разбера -може ли да си толкова прост да делиш на 45 г. Да не би да си идиот и да не знаеш, че имаше две парични реформи, при които спестяванията на населението бяха обрани; имаше скрита инфлация от над 300% и цените непрекъснато се увеличаваха, защото гърците щели били да ни изкупят евтината (субсидирана) продукция (кашкавал, сирене ... и трамвайното билетче ). И се турга акциз от 90% на ...кафе, какао и шоколад и само 70% акциз за цигари (а вносните с мито от 100%).
Освен това виждам, че и ти като "пазарниците" измерваш здравеопазването с пари (колко безплатно). Най-големият скок на медицината за последните 200 г. е въвеждането и налагането на хигиенни правила в обществото. По-лесно били убедени политици и управляващи да похарчат пари (водопровод, сметоизвозване и т.н.), но не така стоял въпроса с населението и привикването му да си мие ръцете и бърше дупето. Най-простите и сега искат някой друг да им бърше дупето и продължавата да си изхвърлят боклуците през балкона.
19 Ноември 2013 09:52
19 Ноември 2013 16:19
Аполитичен, ако можеше да се замислиш, па да осмислиш това що тука си думаме, щеше да схванеш каква тъпня е приказваното от теб! За 8те милиарда нема да спориме - там се изложи и със сметки и с твърдения! Сега ще спомена само за електронните досиета, за които си мечтаеш! Здравни досиета има от мноого десетки години, макар и не електронни! И те се ползват по предназначение разумно - да се извършват периодично статистически и научни изследвания, необходими за развитието на науката медицина, А НЕ ЗА СВЕДЕНИЕ НА СЧЕТОВОДИТЕЛИТЕ КОЛКО И ЗА КОГО Е ПОХАРЧЕНО! При една добра здравна система, каквато е Самашко, финансите са само за сведение - те са средство за постигане на целта "ЗДРАВЕ", докато в днешното недомислие на здравеопазване, ЗДРАВЕТО Е ПРЕВЪРНАТО В СРЕДСТВО ЗА ПЕЧЕЛЕНЕ НА ПАРИ! Разбираш ли КАКВА Е РАЗЛИКАТА, откачалко?! Ще разбереш, ама требе да се замислиш, а ти това го мразиш!...
19 Ноември 2013 17:47
Той директно не цица
Объркал си се! Нетен донор съм, но само на финансови средства. С достойнството, което ми е останало, предпочитам да си се пренеса сам на ония свят, вместо някой да ми бърника в здравето.
Основния теч в системата към ден днешен е туморното разрастване на частните "лечебни заведения" , които цоцат огромен дял от парите на ЗК за фиктивна дейност. Там кипи безсмислен труд. Успоредно с това - обществените болници се обезкървяват и умишлено се стагнират , а някои от тях и закриват. Лапачите в частния сектор са едни и същи лица при всяка власт , с бутане те си осигуряват безсмисленото ( от обществена гледна точка , не от тяхна ) съществуване.
като в "държавната болница "Св. Георги" в Пловдив или окръжна болница-София ?

Подхвърлям само три имена за дъвчене по въпроса - Тихомир Каменов, Марешки , и Тиков...
И какви частни болници имат? Защото и "Диагностично-консултативнен център Младост-М-Варна" ООД, и "Медицински център Младост Варна" ООД (на Марешки) са за извънболнична помощ. С простотиите си зорлем ме правите адвокат на хора, които не са ми приятни. Преди беше за Росен Плевнелиев.
Здравни досиета има от мноого десетки години, макар и не електронни! И те се ползват по предназначение разумно - да се извършват периодично статистически и научни изследвания, необходими за развитието на науката медицина, А НЕ ЗА СВЕДЕНИЕ НА СЧЕТОВОДИТЕЛИТЕ КОЛКО И ЗА КОГО Е ПОХАРЧЕНО!
Аха, умно. Сега остава да обясниш как възникват такива съдебни дела Само аптеките "Марешки" имат 73 такива дела.
щеше да схванеш каква тъпня е приказваното от теб
Вие като сте толкова умни, някакви аргументи, доказателства да представяте!? Само туморно разрастване на празни класификации, подмятания и непроверени факти.
А че "ЗДРАВЕТО Е ПРЕВЪРНАТО В СРЕДСТВО ЗА ПЕЧЕЛЕНЕ НА ПАРИ!" преди теб съм обяснил (на Манрико например), че здравето не е стока и не може да се търгува. Дори с Кайли сме стигнали почти до единомислие, че в едно с образованието, здравеопазването трябва да са в системата на националната сигурност. А националната сигурност не може да зависи от размера на едно ДДС, както ти предлагаш за здравеопазването.
19 Ноември 2013 20:23
Ми защо тогава си противник на Семашко?! Защо НЕЛЕПО твърдиш, че при Живков сме имали здравеопазване като сме трупали заеми! Как мислиш са събирани средства за здравеопазването в България при Живков и в Куба до ден днешен?! Казах ти - като теб приказват онези, които цицат от здравеопазването и тези с промитите мозъци!
19 Ноември 2013 20:47
Ако "Семашко" беше толкова добра система, нали разбираш, че нямаше да има ни Правителствена болница, ни МВР болница, ни ВМА. По онова време и "Пирогов" получаваше допълнително финансиране. Водеше се "научно-изследователски институт", но всеки от работещите там търсеше връзки да се уреди в някоя от горните болници. Какви са причините? Аз на думи не вярвам. Но и отчетите на горните три болници бяха секретни, така че некоментирам.
А и да, никога не съм казал, че "Семашко" е лоша система. Напротив, в слаборазвитите страни (и с висока корупция) дава изключително добри резултати (Виетнам, със "Семашко" в сравнение с Бангладеш, по доклади на СЗО). Явно с тая политика със сигурност ще опрем до "Семашко", но ще трябва да излизаме от ЕС. Ако се разпадне и ако политиците ни се научат да правят закони за спазване, а не за заобикаляне, няма проблем. Е, ако е има България дотогава.
19 Ноември 2013 22:24
Аполитичен, онова, което разбрах от разговора ни е, че или мисленето ти е противопоказано(малко вероятно, имайки пред вид сносния ти начин на изразяване), или подхождаш към въпроса злонамерено! Най-вероятно е второто! Защо - ти си знаеш, аз мога само да предполагам...
20 Ноември 2013 07:35
Според скромните ми разбирания въпросът За или против "Семашко" се свежда до "хляб или пасти".
Пасти, разбира се, е по-добре. Но това могат да си позволят само най-богатите страни. А и там рискът от фалит на здравната система е огромен.
Бяхме осигурили хляба - лош, добър, сух, корав, черен - какъвто и да е, бяхме го осигурили. Много е лесно да срутиш фурната и да обещаеш модерен цех за сладкарски изделия. А после духваш с парите и оставяш другите да правят пасти сред руините.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД