:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,462,579
Активни 133
Страници 2,821
За един ден 1,302,066

МВР посочи две опасности пред сигурността - протестите и бежанците

Следващата политическа конфигурация в парламента ще бъде по-сложна и по-нестабилна, според вътрешния министър
Кризата с бежанците и политическото напрежение заради протестите са еднакво опасни за националната сигурност. Тази теза разви в доклад пред Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента вчера вътрешният министър Цветлин Йовчев. Според МВР протестите и изострената обществено-политическа обстановка генерират множество заплахи - институциите не работят ефикасно, насажда се омраза, има прояви на насилие, влошена е бизнес средата и има рискове за публичните финанси, инвестиционната активност и усвояването фондовете на ЕС. Протестиращите разпиляват и изтощават ресурсите на държавата и обществената енергия, смята МВР. Сходна е констатацията за бежанците, тъй като заради тях нараства социалното напрежение, има прояви на ксенофобия. В икономически план също има проблеми - изостря се конкуренцията с местното население за работни места и социални помощи, основно в сектора за нискоквалифициран труд.

От изявленията на участниците в съвета остана впечатлението, че за политиците по-голяма заплаха за сигурността е политическата криза, отколкото бежанската вълна. На заседанието било отчетено, че кризата вътре в страната е с потенциал да ескалира, но не стана ясно дали са набелязани конкретни мерки за умиротворяване на ситуацията.

В доклада на МВР се твърди, че посочените два основни генератора на заплахи са променили "средата за сигурност, като не може да се очаква бързо подобрение или изменение на негативните тенденции в обозримо бъдеще". Според Йовчев съвпадението на двете кризи по време води до силно мултиплициране на негативните последици от тях в много области. "Агресивното поведение, широкото използване на компроматни кампании, както и опитите за използване на обществените нагласи за постигане на политически цели, доведоха до разделение, омраза и напрежение в обществото", твърди Йовчев. "Протести е имало и ще има. Но контрапротестът е българска иновация", каза по темата президентът Росен Плевнелиев.

МВР смята, че могат да се обособят две основни групи в структурата на протестите. В първата били "спонтанно протестиращи, които търсят промяна в процесите на държавното управление". "Втората група са мотивирано протестиращи. Тази група все повече нараства, а реалните й организатори вероятно преследват политически цели", се сочи в доклада. Ситуацията била такава, че не можело "да се осъществи ефективна комуникация между институциите и протестиращите". Основната причина - "спонтанно протестиращите не излъчват лидери и респективно нямат програмни цели". Те не припознавали политически субекти, които могат да отговорят на очакванията им. От друга страна пък организаторите на протестни действия не желаели публично да се афишират и да заявят ясни политически цели. "По този начин обществената енергия често се насочва към погрешни посоки и към деструктивни действия, които няма да доведат до разрешаване на проблемите", се твърди още в документа. Сочи се също, че "предсрочните избори могат да бъдат стъпка или средство за постигане на националните цели, но сами по себе си не могат да бъдат дефинирани като цел". При съществуващите обществено-политически нагласи едни нови избори нямало да доведат до социално-политическа стабилност и намаляване на напрежението в обществото - "напротив, вероятно следващата политическа конфигурация в Народното събрание ще бъде по-сложна и по-нестабилна".

След края на заседанието Йовчев обясни политическите елементи в доклада си като "анализ за това какви са реалните рискове и заплахи". "Не съм си и помислял да кажа, че протестите са риск сами по себе си", уточни Йовчев. Той отказа да отговори дали съветът е обсъдил конкретни мерки.

По отношение на бежанците МВР предупреждава, че могат да повлекат проблеми с криминалната престъпност, със зарази, с напрежение с местното население, с навлизане на екстремисти и радикали, с хуманитарни проблеми. След КСНС Йовчев обяви, че България има право да охранява границата си, която е външна и на ЕС, и не смята да сменя тактиката си спрямо чужденците, независимо от критиките на Върховния комисариат за бежанците към ООН.

Сходни са изводите и в анализа на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Документът беше пуснат в публичното пространство официално за първи път. В него се твърди, че ситуацията поражда пет различни риска за държавата. На първо място е неблагоприятно отражение върху бюджета, тъй като се налага пренасочване на пари от други области за издръжка на нелегалните имигранти. Този извод дойде на фона на поредните 10 млн. лв., които вчера правителство отпусна за решаване на бежанския проблем.

Финансовият проблем около кризата с бежанците пък създава условия за напрежение сред определени социални групи. "Увеличаването на лицата, търсещи и получили закрила, обуславя допълнителен натиск върху осигурителната и здравната система, които са в хроничен финансов дефицит", посочват от ДАНС. На второ място сред рисковете от агенцията поставят повишаване опасността от терористични заплахи. От ДАНС смятат, че има опасност от влизане на лица от екстремистки и престъпни структури. "Налице е риск, свързан с преминаването през България на граждани на държави от ЕС, балкански страни или лица със статут на пребиваване в тях, които целенасочено пътуват към зоните на конфликт, където придобиват боен опит и са подложени на влиянието на екстремистки идеологии. Свързан проблем е вероятността за изграждане у нас на логистични звена на международни терористични организации, в т.ч. за подпомагане придвижването на европейски джихадисти към конфликтни зони", допълват от агенцията. За първи път се посочва, че "не следва да сe изключват опити за отвличане (с цел откуп) на дипломати или български граждани, пребиваващи в подобни страни по служебни задачи или с туристическа цел".

С най-значим потенциал са рисковете от прояви на ксенофобия. Другите две опасности за страната са влошаване на криминогенната обстановка и разпространение на заразни заболявания. От ДАНС прогнозират, че са възможни опити за създаване на престъпни групи по етнически признак и за преразпределяне на сфери на влияние.ФАРС

Пред президентството проведе митинг движение "България без цензура" на журналиста Николай Бареков, който искаше да бъде допуснат до КСНС. Придружен от около 200 души, предимно ниско подстригани младежи, Бареков неуспешно се опита да блокира входа на президентството откъм "Дондуков", за да попречи на пристигащите политици. Накрая се задоволи само с освиркване по прииждащите коли. Пощаден беше единствено главният прокурор Сотир Цацаров, който беше поздравен с ръкопляскания. По инерция множеството започна да вика "Мафия" и по лидера на "Атака" Волен Сидеров, но Бареков бързо го възпря и обяви националиста за свой говорител на съвета. Сидеров обеща да изчете исканията на Бареков, но предпазливо отклони въпросите за партньорство с него.
28
3063
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
20 Ноември 2013 19:41
Всички разбрахме, че емигрантите ще бъдат експулсирани, защото излизат много скъпо на държавата. А аз не ходя на протести, защото ще ме сничат, после ще съветват родителите ми как да ме съветват; накрая могат да ме приберат за дребно хулиганство по всякакъв начин.
20 Ноември 2013 19:55
Болен се прегърна с Болен-2. Много националноотговорно и патриотично от негова страна, лика прилика са си двете бивши бойкови държанки
20 Ноември 2013 19:59
Три протеста пред Народното събрание,контрапротест и Бареков протестиращ пред Президентството.
Натисни тук
20 Ноември 2013 20:03
Йовчев,хващайте се да бачкате , пичове, щото накрая ше си измият задниците с вас.Това е играта на кирякстефчовците . А те ще издухат в Брюксел и офшорките .
Помагайте на България, шкартирайте всякакви дупедавци.
Хората ще са ви благодарни.
Не им пазете посраните задници.
Бъдете истински ченгета , контраразузнавачи.Българи.На кого да разчитаме ?
Вижте какво направи Путин - ритна ги . Всичките . И изправи държавата си.
20 Ноември 2013 20:03
Протестите разпиляват и изтощават ресурсите на държавата

Отново - Каква държава?
20 Ноември 2013 20:07
Вижте какво направи Путин - ритна ги . Всичките . И изправи държавата си.


Изправи я зер - до стената

Бъдете истински ченгета , контраразузнавачи.Българи.На кого да разчитаме ?


Че те са точно такива - затова правителства идват и си отиват, а контрабандата расте ли расте.
20 Ноември 2013 20:07
По инерция множеството започна да вика "Мафия" и по лидера на "Атака" Волен Сидеров, но Бареков бързо го възпря и обяви националиста за свой говорител на съвета.

Бюрека е тъп като съдържанието на торбичките,с които го замеряха!
Имаме си нов клоун на политическата сцена, по всичко личи, че ще ни забавлява добре....
20 Ноември 2013 20:15
Имаме си нов клоун на политическата сцена, по всичко личи, че ще ни забавлява добре....

Ама стига вече са ни забавлявали! Почнахме да гледаме заседанията на парламента като някакво шоу! Това държава ли е? И старите, и новите, и бъдещите – всичките са от един дол дренки! Като чета тъй наречените социологически проучвания – ами направо си заслужаваме държавниците! Може ли при такова оливане на ГЕРБ, БСП и ДПС пак да имат толкова проценти??? Тези три партии трябва да имат по 0,1 % !!! Тази единичка е защото все пак ходят на два крака, а не на четири!
20 Ноември 2013 20:38
/:/ "МВР посочи две опасности пред сигурността - протестите и бежанците
............................................................................
Първата и най-голяма опасност е, че политиците, управляващите, Опозицията(без "Атака", ВМРО и др.български патриотични партии)!), медиите, НПО-тата, социолозите и прочие ЛЪЖАТ и МАНИПУЛИРАТ, говорейки и внушавайки, че в България са влезли досега и продължават да влизат "Бежанци"!
А, всъщност, става въпрос за НЕзаконни Имигранти!!!
А разликата между "бежанец" и "имигрант"(НЕзаконен, при това!) е огромна- както по отношение на правата на тези хора в България, така и по отношение на задълженията на България към тях! Едни са правата на истинските Бежанци в България и задълженията на България към тях, а съвсем други са правата на имигрантите-пришълци в България и задълженията на България към тях!
Според международната Конвенция за статута на бежанците(чл. 31 т.1) и според българския Закон за убежището и бежанците(чл. 4 ал.5), "БЕЖАНЕЦ" е този, който влезе в държавата "направо"(ДИРЕКТНО!!!) от държавата, на която е Гражданин и от която бяга!
Т.е., В и ЗА България, истински Бежанциа могат да са САМО Граждани на Турция, Гърция, Македония, Сърбия и Румъния! Изключение са Гражданите на която и да е друга държава по Света, но ако са влезли в България по въздух или по вода, идвайки директно от държавата, на която са Граждани( и от която бягат)!
Всички други, които влизат в държавата НЕзаконно(че и без лични документи, дори!), са, В и ЗА държавата, НЕлегални Имигранти(ПРИШЪЛЦИ!), а НЕ "бежанци"!
Впрочем, по българския Закон(НК), както и по законите на всички държави по Света, НЕзаконното преминаване на границите на държавата е Престъпление- и мястото на извършителите на Престъплението е в Централния софийски затвор, а НЕ в центъра на София и други населени места в България!!!
КАЗАХ!
20 Ноември 2013 21:38
Протестите са голям риск за правителството на Доан...
20 Ноември 2013 21:57
Най-голямата заплаха за националната сигурност на България, проведе Консултативен съвет по национална сигурност. В съвета взеха участие четири досъдебни производства, а още шест очакват да бъдат образувани.
В продължилия близо 6 часа КСНС бяха гледани политическите бестселъри: „Врагът в моето легло”, „Параграф 22” и „Полет над кукувиче гнездо”.
На всички участници в Комсомолското мероприятие бяха раздадени DVD с 14-те епизода на президентския сериал „Мистър Бийн”.
Днешният КСНС ще бъде включен във Втория сезон на сериала.
20 Ноември 2013 22:25
Президент Плевнелиев прочете "съгласен" текст.
При вида на джелатите зад него, имах чувството, че този човек е в плен на отчаяни рецидивисти...
20 Ноември 2013 22:40
МВР посочи две опасности пред сигурността - протестите и бежанците

Прочетох това и неудържимо се сетих за:
и кафеджията, по природа голям гонител на йотата и на мухите.
20 Ноември 2013 22:57
Да им кажат, че никой няма да получи статут на бежанец за да спрат да се вълнуват повече и толкоз.
20 Ноември 2013 23:56
KENKEN,
/:/ "Да им кажат, че никой няма да получи статут на бежанец за да спрат да се вълнуват повече и толкоз."
............................................................................
Ако им кажат това, ще спре НЕ само потокът от мними "бежанци"( имигранти-пришълци), но и потокът от комисионни, давани от трафикатните(турски и български) на хора по канала Турция-България-Европа!!!
21 Ноември 2013 00:28
paragraph39
20 Ное 2013 20:38
Параграфе,добре описваш защо нахлуващите имигранти,без документи, ще получат само екстрадициия.След два дни пристига чиновник на ООН.Да лобира срещу деистващите закони.-Посрещане на г-н на аерогарата.Един флаш моб може да е много ефектен.В НАТФИЗ го спретват за час.200 правозащитници с картонена буква от метър. изиграват реалността.Снимка на композицията от вертолет ще обиколи света!!! : в чл. 13, ал.1, т.13 от закона се казва

“Молбата на чужденец за предоставяне статут на бежанец или хуманитарен статут се отхвърля като явно неоснователна, когато … чужденецът…идва от сигурна държава по произход или от трета сигурна държава, включена в минималния общ списък, приет от Съвета на Европейския съюз, или в националните списъци, приети от Министерския съвет”." -------------------------------------
НА 22 НОЕМВРИ В БЪЛГАРИЯ ПРИСТИГА ВЪРХОВНИЯТ КОМИСАР НА ООН ЗА БЕЖАНЦИТЕ АНТОНИО ГУТЕРИШ, ЗА ДА ОКАЗВА НАТИСК ВЪРХУ МИНИСТЪРА НА МВР ЦВЕТЛИН ЙОВЧЕВ - ДА ПРИЕМАМЕ ОЩЕ БЕЖАНЦИ ! Натисни тук
21 Ноември 2013 09:11
Поръчков доклад, но какво може да се очаква от една кукла на конци!!!
21 Ноември 2013 09:29
Откриватели на топлата вода и гадатели...
А другарят Румен Гечев каза, че протестите затихват и ще отшумят...
Правителството работи по план и всичко е наред!
21 Ноември 2013 09:36
Най-важното в случая са не оградите, въпреки че каквото и да помага с малко трябва да се прави. Най-важно е да се направи живота на тия непоносим и да знаят, че няма да получат никакъв статут на бежанци. Те сами ще разпространят информацията по целия свят и ще започнат да се изнасят, ако ще и нелегално и без огради. И ще спрат да идват. Ако не го направим, след сегашните примати които са стотици милиони ще ни нападнат от Индия и индоподобни, които още не са виждали вътрешни тоалетни и са милиарди. От България ще остане само прах, докато президента ни и еврокомисарката ни наричат собствения си народ "ксенофоби" защото искал да оцелее.
21 Ноември 2013 10:23
Освен протестите, МВР посочи и други кошмари, като иранската заплаха. Но докато последната е папагалско повторение на западната и израелската пропаганда, заклеймяването на протестите като заплаха за националната сигурност е перверзия. Не протестите, а неумението, невежеството, мудността и нехайството на сегашното правителство за "бежанците" е главната опасност за страната в момента.
21 Ноември 2013 10:41
Един много известен познат казва:

"Когато на човек му вземат и последната риза, той облича кафявата."

"Последната риза" в случая е сигурността на страната.
21 Ноември 2013 11:50
Трябва да знаем, че "Бежанци" в България няма.
В България има "Емигранти" и тези емигранти са длъжни сами да се отравят, както намерят за добре!
Да не спекулират политиците с думата "Бежанци"!
А тези, които искат да са "Бежанци" са свободни да идат при тези, които ги подложиха на пълно и безмилостно икономическо ограбване - не само тях, но и целия африкански континент - колониалистите Франция и Англия.
Защото Сирия е била френска колония, а не българска ...
21 Ноември 2013 11:50
Толкова време се канят да правят съвет, трая 6 часа и накрая-декларация с куп празни приказки и отдавна известни неща. Нали трябваше да предлагат решения?
21 Ноември 2013 12:26
Т.е., В и ЗА България, истински Бежанциа могат да са САМО Граждани на Турция, Гърция, Македония, Сърбия и Румъния!


Точно така!
Всички останали са Емигранти.
И България няма никакви задължения към емигрантите...
21 Ноември 2013 12:39
Ние говорим не просто за "емигранти", а за "нелегални емигранти" които според закона са и престъпници. И това, че не сме ги застреляли при нелегалното преминаване на границата от хуманност, не означава нито че сме ги канили, нито че имат повече права от затворници, както си го представят те - та и бунтове да правят.
21 Ноември 2013 12:44
И България няма никакви задължения към емигрантите...


Така е, обаче един тъпак, някакво отговорно лице го представи, че въпреки че не сме задължени нищо не ни пречи да им дадем масово и по по-бързо статут на бежанци. Да ги храним, лекуваме и образоваме. Те щели да бъдат доволни, Дори ще информират за тази възможност още 1-2 милиарда още като тях от Африка, Близкия изток, Индия и т.н.
21 Ноември 2013 12:54
21 Ное 2013 00:28
Link "БЪЛГАРИЯ ПОДЛОЖЕНА НА ДИСКРИМИНАЦИЯ" Натисни тук
21 Ноември 2013 18:37
АТАКА ги посочи още преди 2 месеца. Тогава Плевню, Йончев и Орешарски се ослушваха
и неглижираха проблема, а ГЕРБ-БСП-ДПС вкупом отхвърлиха искането на атакистите за
затягане на границата и недопускане на нелегалните пришълци.
И за други неща ще си дойдем на думата дано не стане късно.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД