:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,580,047
Активни 119
Страници 4,271
За един ден 1,302,066
Тенденции

Западът губи вяра в собственото си бъдеще

Нарастващото социално неравенство подкопава основите на западните демокрации
Снимки: ЕПА/БГНЕС
Президентът на САЩ Барак Обама говори за нарастващото неравенство и проблеми в икономиката в Центъра за прогрес на Америка. Това бе една от най-песимистичните речи в целия му мандат.
Какво определя Запада? Американските и европейските политици обичат да говорят за ценности и институции. Според милиарди хора по света обаче основният му смисъл е по-прост и лесен за разбиране. Западът е част от света, където дори обикновените хора живеят добре. Това е мечтата, която кара нелегалните имигранти да рискуват живота си, опитвайки се да стигнат до Европа или САЩ.

Все пак, въпреки че обаянието на Запада все още е силно, самият той губи вяра в бъдещето си. Миналата седмица Барак Обама изнесе една от най-безрадостните речи по време на цялото си управление. Без да смекчава думите си, президентът на САЩ направи хронология на нарастващото неравенство и намаляващата социална мобилност, която "е фундаментална заплаха за американската мечта, нашия начин на живот и ценностите, които защитаваме по света". Проучване на общественото мнение на центъра "Пю", проведено в 39 страни тази пролет, задава въпроса"Децата в страната Ви ще живеят ли по-добре от родителите си?"Едва 33% от американците вярват, че децата им ще живеят по-добре, докато 62% мислят, че животът на наследниците им ще е по-лош. Европейците са дори по-мрачни. Едва 28% от германците, 17% от англичаните, 14% от италианците и 9% французи смятат, че децата им ще живеят по-добре от предишните поколения. Западният песимизъм контрастира ярко на оптимизма в развиващия се свят - 82% от китайците, 59% индийци и 65% нигерийци вярват в по-доброто бъдеще.

Би било хубаво да вярваме, че приказките за упадък на западния жизнен стандарт са просто изхвърляния. Но за нещастие цифрите показват, че обществото има право. Според изследователите в "Брукинг" заплатите на работещите мъже в САЩ, преизчислени с инфлацията, са паднали с 19% от 1970 г. Средният Джо - някога въплъщение на американската мечта - губи популярността си, а приходите на най-богатите пет процента са се увеличили. Дори консервативните политици са разтревожени. Сенатор Марко Рубио, който се стреми да бъде избран за кандидат за президент на републиканците през 2016 г., посочва, че родителите му са успели да се присъединят към средната класа със сравнително скромните си длъжности като барман и камериерка. Днес това вече е невъзможно, признава той.

Унинието и несигурността в Европа се коренят в реалността, чесоциалните помощи и пенсиите вероятно няма да бъдат толкова щедрив бъдеще. Натискът върху тях е най-интензивен в страните, които пострадаха най-зле от кризата на дълга, и в места като Гърция и Португалия, който орязаха заплатите и пенсиите си. Стандартът на живот е под заплаха дори в европейските страни, които се справят сравнително добре. Проучване на "Файненшъл таймс" установи, че британците, родени през 1985 г., са първото поколение от сто години насам, които не живеят по-добре от сънародниците си, родени преди 10 години. Дори в Германия, която често е възхвалявана като най-успешната голяма икономика в западния свят, ползите от "чудото на Меркел" се усещат главно от хората в горния край на стълбицата на заплатите. Икономическите реформи, които станаха основа за немския износен бум, включваха замразяване на заплатите, орязване на социалните помощи и назначаване на повече временни работници.

Има връзка между растящия оптимизъм в развиващия се свят и покачващия се песимизъм в западния. В речта си президентът Обама отбеляза, че "от края на седемдесетте години насам общественият договор се разпада". Вероятно не е съвпадение, че по същото време Китай се отваря за света. Дори защитниците на глобализацията обикновено признават, че възходът на глобалната трудова сила е спомогнал заплатите в Запада да не се покачват. Някои от европейците мечтаят за протекционизъм или дори война в Азия, които биха могли да върнат високоплатените длъжности на Запада. Но в действителност глобализацията вероятно никога няма да се върне назад, имайки предвид технологичните, икономическите и политическите сили, които я тласкат напред. Със сигурност опитът за повишаване на западния жизнен стандарт чрез подкопаване на икономическата сила, която извади стотици милиони души от бедността в развиващия се свят, би бил морално неоправдан.

Дори ако западните нации затворят пазарите си, западните работници, включително тези с "белите якички", ще открият, че все повече длъжности могат да се изпълняват по-евтино от компютри или роботи. Действително -възходът на роботите скоро ще бъде заплаха за конвейерните работници в КитайАко ерозията на стандарта на живот продължи, как ще реагират западните гласоподаватели? Вече има знаци на политическа радикализация, следваща възхода на политическото дясно и в САЩ, и в Европа. Но все още няма реален знак, че Чаеното парти в Америка или националистическите движения в Европа имат истински шанс да контролират централното правителство на някоя голяма нация. Консенсусът около глобализацията също е стабилен. Например Световната търговска организация постигна успех в търсенето на ново глобално търговско споразумение. Но въпреки че новите политически движения все още не са готови да смажат установените партии на Запад, обикновените политици трябва да реагират на новия икономически климат. Нарастващото неравенство увеличава изискванията за различно разпределение на данъците и по-високи минимални заплати и от двете страни на Атлантическия океан. Още едно десетилетие на икономически проблеми или, не дай Боже, още една финансова криза вероятно ще доведат до възход на по-радикалните решения и политици.Снимка: ЕПА/БГНЕС
На последните протести на фермерите в Гърция те замеряха полицаите с продукцията си от портокали, възпротивявайки се на решението на правителството да наложи данъци на земеделската земя.
55
6178
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
55
 Видими 
03 Януари 2014 20:46
В този си вид, "Западът трябва да умре!"
(не бива се различаваме от другите заглавия)
03 Януари 2014 21:01
Атласът Западът се погубва от собствената си алчност!
03 Януари 2014 21:04
Ние отдавна загубихме вяра в Запада!
03 Януари 2014 21:09
Казано е още 68-ма - Back in the USSR!
03 Януари 2014 21:40
бла-бла-бла!
Не е честен, не е-е-е, дрънка едно, а в акъла са му само педерасите!
03 Януари 2014 21:48
От кога в FT има камунези ?
Тоз мискини - подполковника, да не е зашил и редакторите на FT ?
Ако Гозамбото, Бабчето, emacs, Луковиц и компания от НПО -тата ги докопат тия от FT - бедна им е фантазията .
Все пак страшно няма - има Евразийски съюз, БРИКС.
Животът продължава . С обърната палачинка.
03 Януари 2014 23:00
Олди, кажете го по-така, по-европейски, както Освалд Шпенглер още в 1918-1922 г.: „Залезът на Запада“ (на немски: Der Untergang des Abendlandes).

Пустото европство, все току ме избие на политкоректност...
03 Януари 2014 23:04
ФТ иска да каже, че пържолата в китайската чиния /в която в момента има само гарнитура/ ще дойде от европейската и американската чинии. Демек днешния китаец живее по-добре от родителите си, а неговите деца ще живеят по-добре от него. При западняка процеса е обратен /тукашните индженери с мирикански айпита ги изключвам /.
03 Януари 2014 23:19
О-хо-хо, откога китайците набиват тлъсти пържоли и карат коли, а не колелета! Така да ти кажа, приятелю те не живеят по-зле в Китай, отколкото един учител във втора гимназия в град Враца. А и по-добре живеят.
03 Януари 2014 23:34
Всеки с проблемите си, Президент Обама, че и Дай Боже, да коментираме и твоя втори мандат...
Иначе, Андрешко е бледолик и предпочита да има проблемите на своите хора около тебе...
04 Януари 2014 00:07
Не става ясно дали нарочно в съчинението е пропусната Канада, при изреждането на страните от Запада !?
От времето на Маркс и Енгелс левите интелектуалци изпълняват много добре задачата поставена им от богатите, да
забълбукват бедните с теории и грешни практики ! Конфликта винаги е бил бедни-богати ,а не както ни го представят
Изток-Запад ! Ами Латинска Америка ?
04 Януари 2014 04:31
Статията е фокусирана на запада, но растящото социално неравенство в Китай също не е за пренебрегване. Стандартът на живот в големите градове (Пекин, Шанхай, ...) е много пъти по-висок от останалата част на страната, и напрежението там също ескалира.
04 Януари 2014 04:31
Статията е фокусирана на запада, но растящото социално неравенство в Китай също не е за пренебрегване. Стандартът на живот в големите градове (Пекин, Шанхай, ...) е много пъти по-висок от останалата част на страната, и напрежението там също ескалира.
04 Януари 2014 04:32
На Дилма кандилото го носят от Китай. Не и го палят предварително. Путин не духа на него - нито за разпалване, нито за гасене... да не е глупаk. .
04 Януари 2014 07:39
Карагьозов, мнозинството китайци се изхранват от сергиите със сладки корени. Не искате да знаете колко получават. С 1000 юана в джоба си крал за един ден, ако не се вреш по моловете. Изобщо... що говорите за неща, които не сте и виждали?

Статията е смешна. Социалното неравенство расте навсякъде по света и по изключение на едно място авторът е напипал истинската причина - технологичният прогрес. На Запад няма неравенство - има излишни хора, с излишни умения, с излишни искания. Светът върви напред, а морализаторите потъват. Това е истината.
04 Януари 2014 09:23
Драко, ти искаш ли твоите деца и внуци да живеят по-добре от теб или не искаш?Аз искам.Ако и ти искаш,кажи как виждаш да стане това.С празни констатации ,че неравенството по целия свят расте,работата няма да се оправи.Нужно е РАДИКАЛНО Западът да преобърне ценностите си.Аз разбирам това по следния начин - да се престане с гонитбата на потребление,потребление потребление и човекът да се възпитава да живее в свят на достатъчно материално обеспечаване,в свят на задоволяване на правото му на обществено повтарям ОБЩЕСТВЕНО полезен труд чрез обобществяване на основните средства за производство и справедливо разпределение на произведените блага. Убедихме ли се вече, че свободния капиталистически пазар и алчността на шепа световни олигарси, са причина за състоянието и тенденциите в света ,следващ този икономически модел? Китай да не го мислим.Той е доказал своята хилядолетна мъдрост. Насата и Дорис ЧНГ и ВНХ и както винаги Впрочем ЧНГ и ВНХ /всичко най-хубаво/ на всички форумци.
04 Януари 2014 09:51
"Нарастващото неравенство увеличава изискванията за различно разпределение на данъците и по-високи минимални заплати..."
Системният проблем е в онзи 1%, които рядко плащат данъци и изобщо не получават заплати. Интересни негови тълкувания предлага словенският професор Slavoj Zizek в направения предимно с британско финансиране през 2013 година филм The Pervert's Guide to Ideology. Мисля, че ще го харесат и много киномани с чувство за хумор
04 Януари 2014 09:52
Ако под "Западът" се разбират корпоративният капитализъм и банкстеризъм с претенциите им да владеят целия свят под формата на Нов световен ред в интерес на една шепа семейства..., ами... то е очевидно, че от тая поредна лудост добро няма, а само зло, тоест все някак някога ще пукне и няма да има кой да плаче на гроба му. В смисъл, че ще се танцува и ще се пие шампанско (справка погребението на една от апологетките на туй престъпление срещу човечеството - бакалката Тачър). Ако има оцелели, де.
Бай Любене, и
04 Януари 2014 10:13
Западът сам си вкара автогол с глобализацията. ЕС - също, особено с включването на толкова различни държави и въвеждането на много високи стандарти на които да отговарят, така реално само много развитите държави печелят, останалите само губят.
04 Януари 2014 10:28
Отдавна е доказано, че от "Диамата" се затъпява, ама вий си продължавате с марксистко-ленинската периодика в развитието на обществата.
Как беше там... първобитен, робовладелчески, феодален, капиталистически...
И след туй - пълна каша.
04 Януари 2014 10:39
Колко много думи, написани с едничката цел за пореден път да отклонят вниманието от истинската същност на нещата - че причината за все по-лошото материално състояние на хората е финансовото робство и ограбването на труда им от лихварите, наречени за благозвучие банкери. Трагедията на човечеството произтича от това, че парите от измерител на стойността на суровините и на труда (чрез цените на стоките и услугите), бяха превърнати в стока и се "продават" срещу лихва, която пък дейност стана основен поминък на Запада. И въпросният Запад в момента квичи, щото тия дето "произвеждат" и "продават" пари вече станаха прекалено много и прекомерно алчни и другите взеха да не им щат "стоката".
04 Януари 2014 11:04
ще открият, че все повече длъжности могат да се изпълняват по-евтино от компютри или роботи. Действително -
възходът на роботите скоро ще бъде заплаха за конвейерните работници в Китай


Къде е Смирненски да възпее червените ескадрони на роботите, носещи светлото комунистическо бъдеще? "Капиталът" си остава най-великата книга на всички времена наред с Библията. Между впрочем, вчера тъкмо ми се въртяха такива мрачни мисли за бъдещето и свободната пазарна демокрация. Оказа се, че не съм бил сам в тази тъга.

Натисни тук
04 Януари 2014 11:09
Натисни тук
04 Януари 2014 11:16
Не си сам, Кротки, в социално-елегичните си настроения, нито във високата оценка на "Капиталът" . Е, България традиционно изостава от световните тенденции, за което заслуга основна имат онези, чиято висока мисия е да формират общественото мнение, дезинформирайки го, ама ний сме свикнали да се влачим на опашката на световните процеси. Затуй сме и първи в събирането на ислямистки главорези в Правец примерно. И по-видни представители на нацията първи тичат я на закуски при Митеран, я при Обама. Някои, също тъй по-видни, и на десни протести си скъсаха обувките да тичат и съдраха гащите да седят пред НС с Конституция в ръце... И... и т.н., и пр., и др. под.
04 Януари 2014 13:19
Ми едно време западняците бяха яки бачкатори, а не както сега охранени и изнежени консуматори. Че кой от европейците и американците може да се мери сега по работоспособност с тези от Източна Азия...
04 Януари 2014 16:49
draco 2014-01-04 07:39:56


Само три оптимално разумни възражения за теб:

1. ; 2. ; 3. !

Аре, чао.
04 Януари 2014 17:23
Нарастващото неравенство увеличава изискванията за различно разпределение на данъците и по-високи минимални заплати...

Проблемът не е неравенството, преди 50-60 години е имало наистина мизерстващи в западните страни, докато сега има социални системи, които се грижат за бедните. Докато едно време за беден се е считал този, който е нямал какво да яде, сега за беден се счита този, който няма лаптоп или не може да си позволи кабелна (сателитна) телевизия. Проблемът е, че производството на стоки и услуги се измества от развитите към развиващите се страни. След като се произвежда малко, малко остава и за преразпределение.
Дори в Германия, която често е възхвалявана като най-успешната голяма икономика в западния свят, ползите от "чудото на Меркел" се усещат главно от хората в горния край на стълбицата на заплатите. Икономическите реформи, които станаха основа за немския износен бум, включваха замразяване на заплатите, орязване на социалните помощи и назначаване на повече временни работници.

Да, но безработицата е минимална, Германия е конкурентоспособна и икономиката й стои на стабилна основа. Събират се достатъчно данъци за преразпределение. Искат или не и другите трябва да последват примера й. Свърши времето на социализма с пари назаем. Някои вече си получиха сметката за изяденото и изпитото и щат не щат ще я плащат.
04 Януари 2014 17:34
Бай Любен: "Западът да преобърне ценностите си... да престане с гонитбата на потребление, потребление, потребление..."
Е как, като цялата западна система е изградена на потребление, потребление, потребление? Огледайте постерите по улиците, пуснете радиото или телевизията. От всяка радиостанция, от всеки канал непрекъснато ви убеждават да си купите нещо. Дори и да не ви трябва. Нова пералня, нов телевизор, нов ай-фон. Макар че старият ви работи. В новия има вградена...електрическа самобръсначка. Вие нямате пари, но едни добри хора веднага ви предлагат кредит. При най-добрите възможни условия. На друг канал ви предлагат някакво ново лекарство с фантастични свойства. И то без лекарско предприсание. Нов Ариел, въпреки че старият върши прекрасна работа. Но новият прониква по-добре. В целия свят работят милиони изследователски организации, лаборатории, за да направят минимални подобрения на съществуващи добри продукти, само и само продуктът им да се продава по-добре, да излязат с едни гърди пред конкуренцията. При това потребяват огромни количества енергия, вода, суровини. Изпускат огромни количества отрови.
Когато започна кризата в САЩ, едни от първите, които закъсаха, бяха автомобилните заводи. Ще си отдъхне околната среда, рекох си аз. Обаче Обама веднага се хвърли да ги спасява с милиони или с милиарди долари, не помня вече. Ами нали ако те закъсат, се губят толкова работни места. А парите, които внасят в бюджета?
Жалко, че цялата западна система е изградена на тоя принцип. А международните корпорации, създадени, за да служат на хората, са се превърнали в гробокопачи на човечеството.
04 Януари 2014 20:42
Патагонец, я още веднъж прочети каква глупост - щампа си написал : свършило времето на социализма , когато се давали пари назаем.
Обама спаси сума ти банки и предприятия от фалит , пък и не само в САЩ стана това, с пари от печатницата , които никой няма намерения да връща. В социализма поне преструктурираха закъсалите предприятия и ги закачваха на оздравителна програма при някой по-мощен, който псуваше по пленуми на ЦК , ама няма накъде .
Като започнете с набитите ви клишета за пазара- регулатор, "предприемчивостта" , бананите ....
Запада е в криза на модела . Това е събитието на столетието.
И това лъсна още по- силно след като бяха изпапкани подаръците от Малта на Петнистия кретен, чекистите взеха да връщат влиянието на Русия в света и заедно с Китай свиха колониите , от които се папкаше на евтинджос , а това ни се представяше като жизненост на модела .
Апропо, част от жизнеността на модела се поддържаше / без да искат / и от тъпотиите на склеротясалите старци в ЦК на КПСС .
А сега накъде ? Това е въпросът на въпросите пред Запада. Щото и подполковника ги предупреди : " Свиквайте да разходвате толкова , колкото сте изкарали"
04 Януари 2014 21:50
VAERINGJAR, 04 Януари 2014 10:39


Няма какво повече да добавя!
04 Януари 2014 21:54
Патагонец, я още веднъж прочети каква глупост - щампа си написал : свършило времето на социализма , когато се давали пари назаем.
Обама спаси сума ти банки и предприятия от фалит , пък и не само в САЩ стана това, с пари от печатницата , които никой няма намерения да връща.

САЩ засега може и да не връщат, но има време. Когато Китай започне да диктува условията на играта и това ще стане. Спасяването с печатане на пари е само временно.
По-малките държави, живели на заем вече плащат цената за заемите и ще има да плащат още дълго време.
04 Януари 2014 22:34
Ъхъ, временно било спасяването с печатане на пари.
Печатница +демократизиране от въздуха, там където има ресурс = демократични ценности от край време .
А малките държави в тази Система не определят дневния ред .
Те винаги ще връщат в този тип Система . Ако не могат с ликвиди - вземат им територия.
05 Януари 2014 03:33
5 януари 2014
ЗАПАДА E ДУШЕВНО БОЛЕН!- Натисни тук
05 Януари 2014 03:44
paragraph39
2014-01-05 03:33:01

И на изтока не му е читава работата Натисни тук
05 Януари 2014 04:17
"Социалното неравенство" е следствие, а НЕ причина!
Причината е, че "Многото пари са у малко хора, а малкото пари са у много хора/§39/! Това измества Производството към производство на луксозни, но НЕмасови стоки- които стоки са достъпни и търсени от малкото хора с многото пари! Това води до свиване на Производството, а оттам и до Безработица! На свой ред Безработицата още повече свива Производството- поради намаляне на броя на платежоспособните купувачи! Свиването на Производството води до още Безработица, а тя води до още свиване на Производството...! И така, до настъпването("избухването" ) на икономическа, а следствие на нея, и на социална криза и класово противопоставяне!
Изходът е: многото пари да са у много хора, а малкото пари у малко хора! За да няма "безсрамно бедни" и "безрамно богати" хора!
Как да стане това ли?!
Първо, чрез БОРБА, политическа или друга, за: "10%(или 5% или 15% ...- както се прецени и реши) Печалба за личния джоб и личната банкова сметка на капиталиста-работодател СТИГАТ!
Второ, останалата Печалба да се дава за възнаграждение на наемните работници или да се одъначава прогресивно и така набраните суми да се използват за субсидиране на стоките за масово потребление, за здравеопазване, за образование, за социални нужди и т.н.!!!
05 Януари 2014 04:38
"Социалното неравенство" е следствие, а НЕ причина!

Викаш разпредели на хората еднакви количства пари и те стават равни.
Типична социалистическа заблуда, неизкоренима.
05 Януари 2014 04:49
Печалба за личния джоб и личната банкова сметка на капиталиста-работодател СТИГАТ!

Друга типична социалистичска заблуда е че някой трябва да определя колко процента печалба "стигат" на капиталиста.
Някои работят и с под един процент печалба, други с над 300% Това не прави едните капиталисти добри, а другите - лоши. Там е работатат че много капиталисти така и не излизат на печалба и в един момент престават да бъдат капиталисти. В тая работа освен печалби има и риск и добрият капиталист е този който правилно оценява риска, а не който работи с голям процент печалба.
Ролята на държавата не е да наказва тези предпиемачи който са успели да реализират добри печалби, а да пречи на създаването на монополи и спирането на конкурентите с непазарни средства. Уви - точно това е мечтата на цоциалистите: фаворизирни от тях монополи (на запад) или направо държавни монополи (в съвсем дивия цоциализъм) и резултатите разбира се са незавидни.
05 Януари 2014 05:59
ЗАПАДА E ДУШЕВНО БОЛЕН!
А дали е по-грамотен от югоизтока?

05 Януари 2014 06:37
Правописец Храбър
05 Яну 2014 05:59
Мнения: 916
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

ЗАПАДА E ДУШЕВНО БОЛЕН!
А дали е по-грамотен от югоизтока?


Сбогом, еничари на задкулисието - при вас замириса на Беломорканал и Лубянка.

Знам, Партията не може да сгреши. Само дето този път се умълча и не отговаря на прости въпроси. Айде стига. Край. Спират си когото им скимне, по лични прищевки или политически пристрастия - без да си спазват собствения клубен устав. Това беше последното ми включване. Не може цял живот да мъкнеш вода в в кофи и да поливаш пустинята.


До Boatswain. Тъй като другата тема е затворена, безпартийна от Партията /и членка на редакционния състав/ отговаря на въпросите ви:

2.5 Всеки опит да се заобиколи временния бан чрез ре-регистриране или влизане с другo име, смяна на IP и др., ще бъде последван от окончателен бан.
2.6 Изключение на правилото за 3-те предупреждения има, ако потребител тормози, обижда или използва вулгарни изрази към други потребители, служители на вестник "Сега", модератори или администратори - това ще доведе до постоянен и незабавен бан.


Из Правилника.

Вие - ако щете. Надявам се от все сърце онуй оттатък наистина да е било последното ви влизане във форума с боцманския или други /по-стари или нови/ никове.
05 Януари 2014 07:02
.
05 Януари 2014 08:00
Но за нещастие цифрите показват, че обществото има право. Според изследователите в "Брукинг" заплатите на работещите мъже в САЩ, преизчислени с инфлацията, са паднали с 19% от 1970 г.
Айде сопрете се с тези ЦИФРИ бе. Не научихте, че цифрите са само 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9. Всичко друго са числа. Сигурен съм, че в оригиналния текст не е писано digits, а numbers. Слушам и по телевизията, на английски казват numbers, а нашто преводач превежда цифри..
Сега по темата.
В зората на така наречената демокрация нашти демократеци ревяха, че хората не са равни, затова не трябва да има равенство. "Не пречете на хората да забогатяват" беше лозунга и се юрнаха едни да забогатяват кой как може. За неравенството на хората съм писал и друг път. Всички неравенства, дали в ръста, в дължината на краката, в големината на гърдите на жените и т.н., включая и умствени фиически способности се подчиняват на едно камбановидно разпределение обикновенно наричано Гаусово (въпреки, че то е откритодалече предиГаус, но той е дал математическия изра на функцията). Максимумът на това разпределение е средната класа (това е максималния брой от населението). Докато трупането на богаства при капитализма става по друг закон, най-общо той може да се илютрира с израза "пари при пари отиват". А Буров го е допълнил "парите при многото пари отиват". Функцията на този закон е много бързо нарастваща експоненциална функция, която води до това преразпределение на парите в полза на едно малцинство, за сметка на мнозинството. Така, че при капитализма няма съответствие между способностите и съответното възнаграждение.
05 Януари 2014 08:37
Стандартът на живот в големите градове (Пекин, Шанхай, ...) е много пъти по-висок от останалата част на страната, и напрежението там също ескалира.
Сега кандидатствам за съвместен проект с Китай за около 20 000лв. Да ама насрещната страна в Китай изпълняват проект за 2 милиона долара, така, че много не им пука за нашия проект. Само да кажа какви са разликите.
05 Януари 2014 08:50
От времето на Маркс и Енгелс левите интелектуалци изпълняват много добре задачата поставена им от богатите, да
забълбукват бедните с теории и грешни практики !
Хайде сега, на левите интелектуалци богатите поставили задача да забълбукват бедните. Аба вие навсякъде виждате конспирация. Не признавате, че хората имат различни идеи. На Запад повечето имтелектуалци са били леви (Луи Арагон, Ив Монтан, Хеменгуй, Чаплин, Жулио Кюри, Опенхаймер и мн. др.), защото гледат към бъдещето. Единствено срещу голямата касапница 1-та световна война се обявява Коминтерна (у нас и земеделците на Стамболийски и някои леви от ВМРО). СССР пречупва гръбнака на фашизма, всичко това прави след 2-та световна война интелектуалците да са леви. Разбира се след Пражката пролет имаше известен отлив от лявото, но сега в кризата се наблюдава неговото възраждане.
05 Януари 2014 09:06
Как беше там... първобитен, робовладелчески, феодален, капиталистически...
И след туй - пълна каша.
Диаматът е верен и перидиката се изпълнява и ще се изпълнява. Само, че движението не е праволинейно, а вълнообразно. Всяка промяна се характеризира с революция, диктатураКогато капитализмаът настъпва в Великобритания с английската революция с терор и последваща диктатурата на новото (Англия на Кромуел, Франция на якобинците и Наполеон и Русия на Ленин, Сталин, Хрушчов, Брежнев), следва реставрация (Англия при кинг Джеймс II, Европа след Виенския конгрес, соц. лагерът сега), след това еволюционно след редица борби се установява т новите отношения ("Славната революция" с идването на Вилхем Орански в Англия, революциите 1848г. и Френската комуна и 2-те световни ойни в в Европа- водят до капитализма), социализмът престои да се установи.
05 Януари 2014 10:48
Според изследователите в "Брукинг" заплатите на работещите мъже в САЩ, преизчислени с инфлацията, са паднали с 19% от 1970 г.

А къде го сравнението какъв процент от световната промишлена продукция се е падала на САЩ тогава и сега?
05 Януари 2014 10:54
Наказан Правописец - еба си таш*ка.


НЕЖЕЛАН И НАХАЛЕН ГОСТ!
05 Януари 2014 11:46
Гост, казвате ...
И "Монитор" навремето така му писна от гости, че направо си забрани форума.
Тука такова нещо очаква ли се ?
05 Януари 2014 12:47
Правописецо,

И аз видях тази грешка още в заглавието.
Подразни ме и се зачетох да намеря и други грешки. Аз не съм правописец, само се опитвам да пиша правилно доколкото е по силите ми.
Имам поглед върху възпитанието на децата в една от западните страни.
Възпитават ги да спазват правилата, да уважават чуждото мнение, да извличат максимума от всяка ситуация...
Едно 15 годишно наше момиче след като учи в Лондон само една година казва, че тук системата е много по-добра. Основата на обучението е дискусията.
Не те учат да зубриш, а да разбираш средата около теб и да умееш да се впишеш в нея.
На работа никой не те пита женен/а ли си, имаш ли деца, къде живееш...
Разговорите са само служебни, ако някой иска лично да говори с някого - след работа си уреждат среща.
Всеки си гледа работата и не го интересува другия освен ако има да се свърши нещо заедно.
Децата от малки се научават когато говорят с някого да го гледат в очите, това правят още като бебета.

Чакаме бебе и се зарових в детските магазини. Никъде не намерих дрехи за новородено бебе изобщо, а си има отделни щандове за момчета и за момичета.
Кройките на дрехите, цветовете и всичко останало са като за малък мъж или малка госпожица.
Още от малки те са възпитавани да бъдат мъж или жена!
Само на бебетата леглата са единични. Като станат на 3-4 години им купуват двойни легла, на леглата има по 4 възглавници. Според мен още от малки ги учат, че животът е за двама и всеки трябва да намери своя човек.
Толерантни са! Особено ако не засягаш интересите им.
Ето това според мен е правилно! Да живееш според правилата, да изградиш своя свят и да не пречиш на другите да правят това, което искат!
А защо да няма книжки за семейства с двама бащи или две майки? Нали утре ще ги срещнат в училище, в парка, в магазина... нека знаят, че има и такива семейства!
Аз не намирам нищо лошо в това!


05 Януари 2014 13:14
Аз пък намирам. Както във факта, че ги има в учебниците, така и във факта, че някой изобщо допуска двама гейове да отглеждат дете, да се водят семейство и т.н.
Това е извращение, и не случайно и исторически най-либералната нация в света - френската, масово протестира срещу гей браковете. Над 800 хиляди излязоха по улиците.
05 Януари 2014 15:19
Не знам какво чудно има в това ? Напротив, това е естествено. Всичко съществуващо е проява на мисъл, на начин на мислене. В системата държава, и подсистемите и -- съд, полиция, армия, здравеопазване , стопанство, става такова каквото е заложено с изначалната мисъл -- Ръководното начало, концепцията. (( Затова в древността, всички държавници са изучавали философия -- наука за началата на мисълта, за цялото съществуващо, и от там, извеждане частна философия (концепция, идеология) за отделните области на съществуващото. ))
Нещата по света се водят от САЩ-върхушката обвързала се с тази от западна Европа и присламчила местните върхушки в повечето държави. Тази глобална номенклатура се подкрепя, поддържа, самоназначава и води по един и същ, зададен от САЩ-върхушката, ум. Чрез неправителствени организации и медии, разбиранията на върхушката за това какво е правилно и какво не, се залагат като мода в обществения ум. Мода стигнала до такова изкривяване на мисленето, че тези, които говорят истината им се присмиват, обратно, всяка тъпня, в тон с налаганата мода се има за норма и се величае.
Какъв е умът на САЩ-върхушката. Това са масони. Всеобща "тайна" е, че САЩ е първата изцяло масонска държава -- създадена от масони и ръководена от масони през цялото си съществуване. Масоните са особен вид същества, те се кланят на едно същество, обозначавано с различни имена, но познато на "простолюдието" с понятието << дявол >>. На масонските същества, народите, в т.ч и американския са им през оная работа -- американците за тях са само средство. Техните измерения са със световна (глобална) насоченост. Те мислят с размах и измислят неща като "златния милиард" (теория за Земя с население 1 милиард, което да ги обслужва и над което да властват -- патологичното влстолюбие е болестното им състояние; останалото население от 5-6- милиарда ?... някакси трябва да изчезне, т.е. да се умъртви.)
Та каква изначална мисъл може да произведе такъв "елит" ? И каква ще е веществената, в случая обществената проява на масонската мисъл ? Тук баба Ванга, Едгар Кейси, Нострадармус и който и да е пророк, няма да са ви нужни -- каквото е мисловното ръководно начало -- такова е проявлението му.

Някога попитаха Дън Сяо Пин, какво мисли за Френската революция. Дън отговори "Рано е да се каже" В първия миг, малко схванаха смисъла на отговора. Има хора с прагматична закваска, които въобще не могат да проумеят казаното. За СССР и за нашите, нкои казвахме, към края на 80-те, че се изневерява на мисълта да се служи на народа, а се заменя с мисълта за личния кяр, и че такова мислене ще се прояви в лоши дела. Така говорехме и по отношение на великия САЩ и Евопейски съюз, след като излезе наяве масонската им същност (и преди се знаеше но, но пропагандата често преувеличаваше и не и вярвахме напълно; оказа се истина) на тези които ги величаеха -- "рано е да се каже". . Но вече самите Те започват да си признават, че с обществото нещо не е наред. Вярно е: когато къщата ти гори, а ти да се занимаваш с криви краставици и щастливи кокошки, наистина нещо не е наред -- с мисълта, политическата.

Дън каза, че държавността се мери с друга мяра и заложеното сега се проявява в по голям пространствен обхват -- обхват извън едно поколение. Плиткоумния прагматизъм, налаган в държавността и в обществото, залагащ мисъл с обхват една петилетка пред носа, не вдява, че системи като държава и държавност се водят по едно много по-голямо измерение и цели с по-голям пространствен размах -- че заложеното за следващата петилетка трябва да е подчинено на вечното за държавата, а не дошло със Съветски или Европейски съюз, а съществуващо си винаги по отношение на държавата и отношенията между държавите -- войни, гадни номера и удари, неспазване на договори, когато е неизгодно и т.н. --- по това следва да се водим, когато градим държава -- по сигурността, която да си осигурим първо сами, а на Съветски, Европейски и който и да е друг съюз, да се гледа като допълнително подсигуряване, а не безусловна сигурност ( каквато е сегашната ръководна "мисъл" -- тя ще доведе до бедствие за сигурността, така както води до бедствие всеки човек, мисъл основана не да разчита на себе си с се уповава изцяло на друг). Но тези неща никой не ги отчита -- главата е в пясъка, а умът в розовите облачета.
А че трябва да се водим по себе си, а не по Съветски, Европейски и който и да е бъдещ съюз. Не да подражаваме и копираме от тях, да семе подражатели, а обратно -- да сме съзидатели, да се ръководим по нас си, а останалите да ги имаме за справка, за справка а не за ръководство.
И да се научим да разпознаваме политици от държавници.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД