:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 510
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Новите окупатори на Софийския университет отиват на прокурор

Проф. Иван Илчев
Като кражба на държавна собственост определи новата окупация на ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" неговият ректор проф. Иван Илчев. Той вече е получил разрешение от Академическия съвет да сезира прокуратурата за действията на окупаторите и подготвя документите. Университетът бе блокиран в петък около полунощ от около 30-ина души. Половината от тях изобщо не са студенти. Те настояват за оставка не само на правителството, но и на ректора проф. Илчев.

Изгонена е охраната на сградата. Направен е дори опит управителят й да бъде заключен с верига в кабинета си. "Добре, че човекът е успял да се измъкне. Това е престъпление, тъй като в сградата, в която има имущество за милиони, паричният салон е там, печатите са там, има банкомати и т.н., няма нито един представител на администрацията. Сградата е паметник на културата и мога да определя действията на тези хора като кражба на държавна собственост", коментира проф. Илчев пред "Сега". Той е имал 3-4 срещи с окупаторите само в събота, за да ги убеди да освободят сградата, но без резултат. Премиерът Пламен Орешарски също ги покани на среща.

От новите окупатори се разграничиха и "Ранобудните студенти", които през м.г. затвориха университета за месец и половина, като заявиха, че тази форма на протест вече е изчерпана. "Това бяха млади, интелигентни хора с качества, които подкрепиха общественото чувство за справедливост. В момента окупацията е средство за мръсна политическа игра", коментира ректорът защо ръководството на вуза прояви разбиране при предишната окупация и не стигна до крайни мерки като сигнали до прокуратурата.

Благодарение на осигурена охрана от съдебната власт вчера в ректората се проведе изпит за съдии. Окупаторите се опитали да го осуетят, но вероятно са се притеснили от последствията, ако нападнат държавните съдебни охранители, предположи проф. Илчев. От днес в университета трябваше да започне последната седмица от удължения заради предишната блокада семестър, да се провеждат изпити и лекции за задочниците.
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Софийският университет отново е под обсада. Този път "Ранобудните студенти" се разграничиха от колегите си.
64
4390
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
64
 Видими 
26 Януари 2014 18:54
Ето това е силата напревенцията - ако законът беше изплющял първите УкопатОри, то след това щяха да се замислят дали да правят кавър версия.
26 Януари 2014 19:18
Нямам симпатии към студентите окупирали университета, и преди и сега, но най-големия окупатор е именно професорът Илчев. И много като него.
26 Януари 2014 19:20
Манол Глишев нали фигурира и в списъка на 'новите'?
26 Януари 2014 19:21
Това е престъпление, тъй като в сградата, в която има имущество за милиони, паричният салон е там, печатите са там, има банкомати и т.н., няма нито един представител на администрацията.

Ей, това е интересно! Досега не бях се замислял по въпроса. Значи парите са там, печатите са там, сигурно има и готови бланки за магистратски дипломи или поне софтуер за отпечатването им. Парното работи, ток има, има и откъде да си свият подкрепящи напитки (освен тези, по-крепките, които са си внесли).
Значи ми се изясняват подбудите на укопантите. Ще си щипнат парици, дори може при по-голям успех да спонсорират и спонсорите си. Ще си направят и подпечатат дипломи и даже и тези, дето не са от "студентите - укопанти", ще станат висшисти. При тези перспективи, как да не укопираш?
26 Януари 2014 19:26
укопантите

укопираш

Да вземеш да млъкнеш?
26 Януари 2014 19:28
А престъплението, и преди и сега, е на ректора. Автономията не означава безотговорност.
26 Януари 2014 19:38
Да вземеш да млъкнеш?

Господине, пропуснал сте това - (снимка: натиснете тук) .
26 Януари 2014 19:57
Simplified Solutions - ето това "опростява решението" /положението/! Борбата за чист български правопис трябва да запачне от първи клас на училището! А тук да кажем мнението си за окупацията на СУ Ректората.Моето мнение е: - изхвърляне ,даже ,ако трябва със сила, на младежите и съд по бързата процедура по статии от Наказателния Кодекс ,които прокуратурата да предяви.Безнаказаността на подобни действия само вреди на обществото,независимо от изтъкнатите подбуди!Казах!!!!!!
26 Януари 2014 20:02
Бай Любене, "УкОпация", "УкОпатори" и прочие варианти са форумна закачка от доста време.
26 Януари 2014 20:09
Всяка ненаказана нагла публична агресия ражда още 100 мутанта.
Слабото общество само влиза в негативна спирала.
26 Януари 2014 20:11
но най-големия окупатор е именно професорът Илчев.

26 Януари 2014 20:17
Младежът Константинов убедително каза по БТВ, че Фердинанд затворил университета през 1904 г.
Убедително момче
26 Януари 2014 20:21
Абе защо непрекъснато дрънкат до посиняване, че половината не били студенти?
Окупаторите от завършилата преди две седмици окупация да не би да са били студенти? Някой проверявал ли им е студентските права?
И двама от тях да са студенти, значи новата окупация също е легитимна, най-малко точно колкото и предишната.
Ако тая окупация е незаконна, значи и предишната окупация от декември-януари също е незаконна, и ректорът трябва да поиска в жалба до съда компенсации за университета и квалификация дейността на участниците И ЗА ПРЕДИШНАТА ОКУПАЦИЯ!. Имената на героите лесно ще се намерят, още повече че обективните независими медии съвестно са ги фиксирали. Ректор и академичен съвет да не се правят на улави умрели лисици като да са забравили, че толерираха точно такава окупация цели два месеца - завършила само преди две седмици!

Психопатното поведение на чиновници и институции СЪЗДАВА ПСИХОПАТИ!
Да се регистрират и преподавателите-психопати. Студентите плащат истински пари и имат право да са предупредени ако ги обучават психопати!
Един от тия преподаватели-психопати щеше да подава оставка в подкрепа на предишната стачка. Ректорът да му приеме оставката! Изявлението му в медиите е напълно достатъчно!

Да се напише името на охранителната фирма, която ПРЕДАВА клиентите си!
СУ да смени охранителната фирма!
Навсякъде по света допускът в университетите е само след проверка на студентските документи, а тука пускат паплач от кол и въже да влиза в охранявана сграда!
За какво взема парите на СУ тая охранителна фирма, щом 10 психопата са в състояние да сритат и изгонят охраната? Наемането на такава бездарна непрофесионална фирма смърди на корупция!
26 Януари 2014 20:34
Присъединявам се към укопаторите за ОСТАВКА НА РЕКТОРА ИЛЧЕВ!
26 Януари 2014 20:42
Неверния Тома 26 Януари 2014 20:34
Присъединявам се към укопаторите за ОСТАВКА НА РЕКТОРА ИЛЧЕВ!

Тома, и аз, но и искам оставката на Йовчев!
26 Януари 2014 20:45
А защо не искаш оставката на Орешарски?
26 Януари 2014 21:09
А на Цацаров кога?
26 Януари 2014 21:10
Той отиде да окупира.
26 Януари 2014 21:51
в сградата има имущество за милиони, паричният салон е там, печатите са там, има банкомати и т.н.

Сега по искане на прокуратурата следва да се извърши пълна инвентарезация и всички липси да се запишат на сметката на окупаторите. Най-после трябва да се започне да се слага ред в държавата.
26 Януари 2014 21:57
Един от новите окупатори представен като Моис Натан е същият, който преди време скочи върху колата на депутата Антон Кутев.
Това деяние не се ли определя като рецидив?
26 Януари 2014 22:02
Струва ми се, че каквото и да се случи отсега нататък проф. Илчев нямад да остане Ректор за повече от два-три месеца.
26 Януари 2014 22:20
Това е престъпление, тъй като в сградата, в която има имущество за милиони, паричният салон е там, печатите са там, има банкомати и т.н., няма нито един представител на администрацията. Сградата е паметник на културата и мога да определя действията на тези хора като кражба на държавна собственост", коментира проф. Илчев пред "Сега".

Ректоре, ректореееее... Нима същите тези обстоятелства не бяха налице и при окупацията на "ранобудните"? Що за двойни стандарти? Истината е, че не ви стискаше тогава да заемете принципна позиция и вакханалията настана. Срам сте за Алма Матер.
26 Януари 2014 22:38
Навсякъде по света допускът в университетите е само след проверка на студентските документи


Таратанци. В нито един нормален университет в нормална държава не се искат документи за да влезеш през деня, в работен ден.
26 Януари 2014 23:40
Не разбрах каква е разликата между тази и онази окупация.
26 Януари 2014 23:45
Не разбрах каква е разликата между тази и онази окупация.

Спящата красавица Илчев се е събудил.
26 Януари 2014 23:49
Не разбрах каква е разликата между тази и онази окупация.

Тук обясняват
Тони Господинов, едно от основните лица и на тази окупация оказва се е студент по право и политика в Нов български университет. Ама чудя се що е бил толкоз път чак до СУ, ами не е окупирал своя си Университет? Тъй де, да проваля годината на своите колеги, защо трябва да е на студентите от СУ? Ми те не са му никакви.
А това, че студент от Нов Български Университет може да има нахалството да иска оставка на Ректора на СУ си е пар екселанс нагло.
26 Януари 2014 23:58
Разконспирираха се! Ето част от възванието им за помощ:
Хора, молим ви се – ЕЛАТЕ и ни ЗАЩИТЕТЕ! Всички неказионни опозиционни партии – ГЕРБ, Реформаторски блок, Зелените, Синьо единство и всички други, които се припознават като такива. Моля мобилизирайте всичките си привърженици и симпатизанти, да дойдат и да защитят справедливия и демократичен протест на българските студенти.
Всички други съсловия, дори и футболните агитки. НПО-та, гилдии и общности.

Остава да призоват на помощ и пожарникарите. А те си потропват доволно с патериците и се подхилват още по-доволно под мустак.
...Призоваваме дори и хора, които не припознават напълно нашите искания, бащи, майки, баби и дядовци да дойдат и да защитят децата си!
Започвайте да идвате от сега!
Разпространявайте това навсякъде. Звънете, пишете смс-си, окупирайте социалните мрежи с този призив!
Окупиращите студенти и граждани,
Ректората на СУ
(това пак от "въззванието).
В това време тарашат оставените безконтролно пари, печати, документи, банкомати и т.н.
И утре, когато (евентуално) ги приберат с белезници, ако са успели, ще имат в джоба си дипломи за висшисти, пачки с пари и осигурено бъдеще (даже и тези от тях, които никога не са били студенти или дори среднисти), от онези "НПО-та", които призовават сега на помощ.
Не бойте се деца, имате светлия пример на студентчето кошлукофф, който истерично крещеше от третия етаж при палежа на Партийния дом, когато "колегите" му изхвърляха компютри и оборудване: "Не хвърляйте, долу са наши!!!"
А ако междувременно направят големия си удар, може и да подпалят сградата и да твърдят, че полицията искала да ги изгони от там.
При димукрацията всичко е възможно...
27 Януари 2014 00:11

Илчев, мишок- позор за теб. Позорът е още от есента! Сега се сети, че имало пари, апаратура, документи и печати. Тогава нямаше, така ли бе, мишок? Направихте ли ревизия след това?
27 Януари 2014 00:11
Още малко от "въззванието":
Официална информация твърди, че рано тази сутрин народната милиция ще щурмува ректората на СУ и по насилствен, потъпкващ човешките права метод ще изнесе студентите и гражданите.

Това е откровено признание, че окупантите не са само студенти, там имало и "граждани". Т.е. не студенти, а маргинали, които може би нямат и средно образование. А "народната милиция" (сега е полиция) ще ги "изнесе" само ако се съпротивляват и ще ги "изнесе" напълно законно.
Думата има прокуратурата.
27 Януари 2014 05:41
студент от Нов Български Университет може да има нахалството да иска оставка на Ректора на СУ

Все едно 10 служителя на Глобул да окупират централния офис на Виваком и да искат оставката на изпълнителния директор на Виваком ...
Или може да им е дипломна работа, или както му викат сега - "теза" ... Сигурно са от класа на ЖЮСТИН ТОМС ...

Таратанци. В нито един нормален университет в нормална държава не се искат документи за да влезеш

Ку-Ку-ри-гу, ти сигурно си от някоя гражданска организация, защото лъжеш с мотивация и дори със скромен талантец!
Във всеки уважаващ се университет в западна европа се влиза с МАГНИТНА КАРТА, умничкото ми европейченце!
И въобще това нпо (защото то е САМО ЕДНО, ако и да са му легион имената) става все по-неадекватно! Защо почва втора стачка на същото място, където само преди седмица бездарно се е оляло?
Ако някой светне американските данъкоплатци как местните мързеливи бездарници им харчат парите, тия нещастници ще продават на сергия всеки ден от 8 до 8 за 450 лева, а в свободното време ще се занимават с гражданска позиция и активност!
Сами си просят да ги задължат да ходят с надпис "чуждестранен агент" - така както е в цивилизованите страни, например в САЩ!
Ако някой от тия нещастници наистина се казва Моис Натан, както беше написано някъде по-горе, тогава това е за него: престани да позориш името, дебил!
27 Януари 2014 05:59
В това време тарашат оставените безконтролно пари, печати, документи, банкомати и т.н.

Не ги "тарашат безконтролно", а са ги конфискували и ги употребяват. Което си е ЧЛЕН, откъдето и да го погледнеш!
27 Януари 2014 09:49
Аз също се присъединявам към битуващото схващане, че единствения за оставка е сам ректорът. Пълно управленско безсилие или нежелание упражнява тоз индивид, вместо да извика жандарите и да изхвърли всички келеши, които пречат на нормалния учебен процес. За има няма десетина минути ще се реши всякакъв проблем с тези самозвани окупатори.
27 Януари 2014 10:28
"Това бяха млади, интелигентни хора с качества, които подкрепиха общественото чувство за справедливост. В момента окупацията е средство за мръсна политическа игра", коментира ректорът защо ръководството на вуза прояви разбиране при предишната окупация и не стигна до крайни мерки като сигнали до прокуратурата


Трудно се седи на два стола. Можеше спокойно да каже, че партийните организации по месторабота на ДСБ в университета подкрепяха и организираха миналата окупация, а сегашната не я подкрепят, и нямаше да е толкова смешен.
27 Януари 2014 10:41
И двама от тях да са студенти, значи новата окупация също е легитимна


Отивам да окупирам отсрещната скара-бира с искане "Левски" да е шампион тая година. Следващата също. Призовавам всички левскари да окупират де що има скараджийници със сщото искане! Много сме, силни сме
27 Януари 2014 11:11
Evasion,

Присъединявам се!!!
Предлагам обаче да се разшири и интернационализира искането- Бразилия да е световен шампион и бразилките да бъдат допускани по монокини на всички мачове!
27 Януари 2014 11:17
Отивам да окупирам отсрещната скара-бира...
Ше окупираш, ама друг път!
Чорбарите държиме скарите!
За вас само гола бира.
27 Януари 2014 11:39
Той вече е получил разрешение от Академическия съвет да сезира прокуратурата за действията на окупаторите и подготвя документите.


Що за гламава работа Ректорът да чака разрешение от Академическия съвет за да си изпълнява задълженията по Закон. Просто го е шубе да застане с лице към нарушителите на закона и да действа в защита на поверения му университет. И тоя е за гонене, ама кога ще му дойде ред?
27 Януари 2014 11:44
OLDMAD, точно за това окупирам скарата. След бирения фест миналата година на "Армията" и бирата е ваша. Виж колко идейно заострена ми е окупацията
27 Януари 2014 12:01
Съчуствам на родителите които имат деца студенти. Хвърлят си парите на вятъра.
27 Януари 2014 12:19
Сетила се Мара, да се побара... И Укопаторите и Ректора..
27 Януари 2014 12:24
Ако бяхе прочели, какво е написал дедо Барми оня ден, щяхте да сте на ясно със ставащото..
Тия - сегашните окупатори - имат съвсем друга цел, и работят за съвсем друга кауза.. Ъхъ
27 Януари 2014 13:32
Това е престъпление, тъй като в сградата, в която има имущество за милиони, паричният салон е там, печатите са там, има банкомати и т.н., няма нито един представител на администрацията.

Преди месец-два същото деяние не беше -или тогава бяха изнесли посочените неща????
27 Януари 2014 15:12
След като ръководството на СУ не направи нищо при предишната окупация, то сега всеки има право да окупира СУ когато си иска и за колкото си иска време.

След като ръководството на София не направи нищо при ежедневните блокади на София, то сега всеки има право да блокира София когато си иска и за колкото си иска време.

След като правителството на Орешарски не направи нищо при ежедневните блокади на София, то сега всеки има право да блокира София когато си иска и за колкото си иска време.


Това бяха глупави Решения с дългосрочни последици.
Примерно:
Избира се нов ректор на СУ, но друга група, незадължително студенти, решава да му иска оставката и окупира СУ. На основание на бездейстието при "ранодудните студенти", би трябвало и всички следващи окупации на СУ да се радват на същото безхаберие от страна на ръководството на СУ.
Или
Провеждат се нови парламентарни избори и се съставя ново правителство, примерно от коалиция на ГЕРБ с Бареков, Яне Янев, АТАКА и НФСБ. Една група от граждани решава, че трябва протестира от името на гражданското общество в България и всеки ден блокира за по няколко часа Орлов мост с искане за оставка на новото правителство. На основата на тазгодишните прецеденти, нито кмета на София, нито новото правителство, както и всяко следващо правителство, имат моралното право да се намесват при подобни прояви на ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО в България.
27 Януари 2014 16:20
Бармалей, я внеси малко яснота по каузите, че хептен разногледи ни направихте. Кажи сега, коя е правата кауза, за която ръката си даваш?
27 Януари 2014 17:12
Все едно 10 служителя на Глобул да окупират централния офис на Виваком и да искат оставката на изпълнителния директор на Виваком ...
за да бъде циркът пълен, нека да е "Все едно 10 служителя на Глобул да окупират централния офис на Виваком и да искат оставката на изпълнителния директор на Мтел ..."
27 Януари 2014 17:15
Почвам да се досещам.
Декемврийските окупатори вече са в брюксел, и СУ е останал ... свободен за нови креативни интелигенти, които да се реализират и успеят в брюксел.
Нещо като втора смяна, така да се каже, после трета, и т.н.
27 Януари 2014 18:10
Очаквали подкрепа от РБ, Герп, синьо единство. Казано мьеко. Слушам ги по ТВ и ми се ще и аз да се изнасям вече от БГ. Главчев пък подкрепял всички искания на протестиращите.
27 Януари 2014 18:11
Крайно време е калпазаните в университетите да се изхвърлят и да се даде възможност на добросъвестните студенти да учат.
Медиите да спрат да пропагандират непрекъснато към гражданско неподчинение и да се подкрепя нарушаването на законите и спазването на реда в страната. Не е нормално всеки хашлак да окупира някаква сграда и да имат искания.
Правото на протести има всеки. Но никой няма право да парализира работата на институциите.
Група хора използват правото си на протест и нарушават правата на хиляди студенти да учат.
Законите са за всички и никой няма право да ги нарушава под какъвто и да е предлог.
27 Януари 2014 18:31
А прокуратурата оглушително мълчи....
27 Януари 2014 18:39
Законите са за всички и никой няма право да ги нарушава под какъвто и да е предлог.


Да де, ама Аз протестирам срещу законите, защото не ми отърват.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД