:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 271
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Работодателите не очакват увеличаване на заетостта

БТПП обмисля да напусне Тристранния съвет заради промените в Наказателния кодекс
Шефовете на три от национално представените работодателски организации - Божидар Данев, Васил Велев и Цветан Симеонов (от ляво на дясно), не очакват съществен ръст на заетостта през тази година.
Не се очаква съществен ръст в заетостта през тази година. Едва ли ще има подобрение и при вътрешните продажби, както и на цялостната икономическа ситуация у нас. Прогнозите са по-скоро за стагнация и за увеличение на безработицата. Това каза председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов. Вчера три от национално представените работодателски организации представиха приоритетите си за 2014 г.

Според председателя на БСК Божидар Данев без инвестиции няма да има нови работни места. А за да може бизнесът да инвестира, са нужни политическото спокойствие, ефективна правораздавателна система, качествен човешки ресурс, добра администрация и електронно правителство. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев смята, че тази година ще е по-добра от миналата. Според проучване на асоциацията нагласите на бизнеса са за увеличение на продажбите. В същото време обаче не са много фирмите, които залагат ръст на заплатите. Малък процент смятат, че печалбите ще се увеличат, а още по-малко предвиждат увеличение на инвестициите и на заетостта.

Подобряване на средата за бизнес, усвояването на европейските фондове, развитието на капиталовия пазар и на тристранния диалог са основните насоки, в които ще работят работодателските организации. Те нястояха за бърз напредък при въвеждането на електронното управление, сфера, в която България продължава да изостава през последните години. Васил Велев даде пример с финансовите отчети към НАП. "Нека те да се ползват служебно и да се качват в търговския регистър. Бизнесът вече ги е представил на държавата. Системите трябва да могат да комуникират помежду си за документи, които вече сме представили", обясни той.

Божидар Данев изтъкна, че задължително трябва да се прави първоначална оценка на въздействието при приемане на нови или при промяна на стари закони. "Президентът Росен Плевнелиев обеща още при встъпването си в длъжност да спира с вето всеки закон, който влиза за обсъждане в Народното събрание без изготвена оценка на въздействието. Досега не сме видели такова нещо", каза той.

Бизнесът е сериозно притеснен и от готвените поправки в Наказателния кодекс, които криминализират неплащането на осигуровки. БТПП обмисля да напусне Националния съвет за тристранно сътрудничество, ако този текст не отпадне от проекта, заяви Цветан Симеонов. Според него този текст отваря възможности работодателят да бъде тероризиран. Според Божидар Данев тази отговорност трябва да се носи и от двете страни. Не може да каже дали БСК също ще излезе от националния съвет без обсъждане в управителния съвет, но това е опция, допълни той.



ТОПАНАЛИЗ

Положително раздвижване в българската икономика има единствено в туризма и покрай строежа на "Южен поток". Това се посочва в годишния анализ на МВР, оповестен вчера. Според анализа строителният бранш генерира престъпност в големите градове. "Бизнес единиците, основно в строителната индустрия (която беше силно засегната от икономическата рецесия), освободиха голяма част от неквалифицирания си персонал. Част от тези лица не се завръщат по родните си места, а остават да пребивават в градовете, най-често без регистрация, обитават недовършени или изоставени обекти. Значителна част от тях формират контингента по линия "имуществени престъпления", в това число и грабежите", пише в документа.
5
1338
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
02 Февруари 2014 17:46
Не се очаква съществен ръст в заетостта през тази година
Да се надяваме мерките на правителството да дадат положителен резултат!
02 Февруари 2014 17:47
Реиндустриализацията би създала много работни места, и то в региони с висока такава.
02 Февруари 2014 17:48
Положително раздвижване в българската икономика има единствено в туризма и покрай строежа на "Южен поток".
Ако построин Белене и 7-и блок на Козлодуй ще има още по-голямо съживяване!
02 Февруари 2014 18:21
А за да може бизнесът да инвестира, са нужни политическото спокойствие, ефективна правораздавателна система, качествен човешки ресурс, добра администрация и електронно правителство.

Като "уфтсъ" - 5 глупости в едно изречение.
А за да може бизнесът да инвестира - за БГ бизнесо инвестицията е мръсна дума. Иска оно от п...я боя да прави.
са нужни политическото спокойствие - че колко от фирмите са зависими от политиката? Нъл не сме (или сме) КНДР?
ефективна правораздавателна система - да ви оправя неплатените междуфирмени задължения, нещо като полиция на бой на циганска сватба ли?
качествен човешки ресурс - като родния такъв ви е некачествен, внесете си отвън таков. И им обяснете, че трябва да знаят и могат всичко, и да изкарват печалба от първия час работа още.
добра администрация - като горното, внесете си такава, щом наличната не чини чеп за зеле=
електронно правителство - ега ви го направят ово правителство като фирмените ви сайтове "цена - йок, свържете се с наш представител". Аналогично за електронното "попълване на документи - образец, за подаване - наредете се на опашка, и на ръка ... лева да минете по бързо".

Бизнесо у мамковината ще се оправи само по един начин - когато работещите почнат да плащат, за привилегията 8-12 часа дневно, 40-56 седмично, да ходят на работа.
02 Февруари 2014 18:46
Красното село (или селото красно - мое и да се бъркам), довчера върл бойковист, в три постинга е натепало дивотия върху такава:
Да се надяваме мерките на правителството да дадат положителен резултат!

От правителството работните места (КНДР и КНР пасти да пасат) - бизнесо да си брои пачките.
Реиндустриализацията би създала много работни места, и то в региони с висока такава.

Въпрос без отговор - каква нова марка ще се произведе, на кой пазар срещу 100 други такива ще се наложи... За инвестиция и обучение на персонал - дваж повеке да не питам.
Ако построин Белене и 7-и блок на Козлодуй ще има още по-голямо съживяване!

Белене няма да се построи по две причини. Първом - на производството на кренвирши от рога и копита на цена 12 лева "Стара планина" - не му пука при норма 400 процента, колко ще е скъп тока. За потребителите на ток - бедните ДГД (по Мел Брукс). Второ - 7 блок ще ни го треснат (ведно с F-22), заради хранилището за ядрени отпадъци. След което разните задокеански ..., ще ни обяснят, че с ПРАВИЛНАТА радиация може да си вадиш въшките пред огледало в тъмна стая - хибрид между въшка и светулка.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД