:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 344
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕС замрази преговори с Швейцария заради Хърватия

Евросъюзът замрази преговорите с Швейцария за участието й в научноизследователските и студентските програми, предаде ДПА. Решението на Брюксел е свързано с Хърватия и с референдума в Швейцария за ограничаване на имиграцията от ЕС.

ЕС и Швейцария водеха преговори за обмен на учени в изследователската програма "Хоризонт 2020" и на студенти в образователната програма "Еразъм". Техният развой обаче зависеше от съгласието на Швейцария да вдигне имиграционните ограничения за граждани на Хърватия, която е най-новата членка на ЕС. Но резултатът от референдума задължи Берн да не сключва международни договори, които ще надхвърлят квотите за имиграция. Швейцарската правосъдна министърка Симонета Сомаруга информира Загреб, че ограниченията над квотите няма да бъдат вдигнати веднага, както се очакваше. В същото време тя уведоми Загреб, както и Брюксел, че се търсят начини хърватите да не бъдат дискриминирани спрямо гражданите на останалите 27 държави от ЕС. Така или иначе позицията на Берн влиза в разрез със споразумението му с ЕС за свободно движение на хора. В отговор ЕС реши да отложи преговорите с Швейцария за програмите "Хоризонт 2020" и "Еразъм". "Свободното движение на хора между ЕС и Швейцария е основен принцип, който ние няма да поставяме под въпрос", каза говорителят на Еврокомисията Джо Хенън. Той добави, че преговорите се отлагат, докато Швейцария не подпише съответния протокол с Хърватия.

Брюксел вече обяви, че резултатите от референдума може да засегнат всички аспекти от отношенията между ЕС и Швейцария.

2
1574
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
17 Февруари 2014 21:57
На това в свободната преса му казват политически шантаж.
18 Февруари 2014 08:13
Не само преговорите, но и маса плащания, които Швейцария получава от ЕС, ще бъдат замразени. Например парите за научно-изследователска дейност в размер на милиарди евро. Швейцарците започват да разбират какво яйце им снесоха жителите на селските местности, дето имат по един негър на село и на френски-говорящите кантони. Тръгна дискусията за нов референдум.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД