:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 607
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Шефът на столичното следствие ще бъде проверен за лъжесвидетелстване

По сигнал на осъден бивш прокурор обвинението ще провери и член на Висшия съдебен съвет
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Петьо Петров
На Софийската районна прокуратура (СРП) е възложено да провери дали шефът на етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров и директорът на столичното следствие Петьо Петров са лъжесвидетелствали по делото срещу бившия районен прокурор Славчо Кържев. Това съобщи електронното издание "Медиапул", като се позова на документи от държавното обвинение. Първоначално казусът е бил в градската прокуратура, но тя го е препратила на районната. Тя е длъжна да направи проверка и ако открие данни за престъпление, да образува и разследване. "Има такъв сигнал при нас, но проверка не е започнала", лаконично обясни пред "Сега" говорителят на СРП Петър Белчев.

Тодоров и Петров са дадени на прокуратурата от бившия районен прокурор Славчо Кържев. Техните показания бяха ключови той да бъде признат за виновен и осъден на година условно. В жалбата си до главния прокурор Кържев твърди, че Петров и Тодоров са давали противоречиви показания и с течение на времето спомените им за събития, заради които е осъден Кържев, стават много по-богати и убедителни.

Кържев бе пратен на съд за това, че в периода от 1 април до 9 юни 2004 г. е превишил властта и правата си и е иззел функциите на съда по решаване на две граждански дела в София. Опитал да убеди ищеца Георги Стоянов за постигане на спогодба със собствениците на фирма "Вектор АВ" Андрей Заднепровски и Виктор Константинов. За целта Кържев е призовал Георги Стоянов в прокуратурата и го уговарял да се откаже изцяло или да намали размера на претендираната от него обща сума по гражданските дела в размер на 31 154 лв. Освен това на 8 февруари 2002 г. е склонявал Петьо Петров, по това време прокурор, да върне на обвиняемия Петър Милев "Опел Вектра", предмет на спорна собственост.

Сега Кържев настоява главният прокурор Сотир Цацаров да нареди експертиза, която да покаже възможно ли е спомените на хората да стават все по-ярки с времето.

Според "Медиапул" през последната година Софийската градска прокуратура е проверявала Ясен Тодоров и по сигнал на Ивайло Димитров. След като жалбоподателят не бил открит на посочения от него адрес, проверката била прекратена.

Петьо Петров, който неотдавна бе назначен за шеф на столичното следствие, бе основен прокурорски свидетел и по делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и ексглавния секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. Тримата обаче бяха оправдани на две инстанции, като магистратите приеха, че в случая става въпрос за провокация към подкуп от страна на Петров. И прокуратурата, и Висшият съдебен съвет обаче досега не са реагирали на констатациите за Петров.
2
3030
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
22 Февруари 2014 00:39
Поне половината от тях са престъпници - навързани са като свински черва!...
22 Февруари 2014 13:14
На Софийската районна прокуратура (СРП) е възложено да провери дали шефът на етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров и директорът на столичното следствие Петьо Петров са лъжесвидетелствали

Само тези двамата?!?!?!? Я пак да си проверят бройката!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД