:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 632
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Депутатите запазиха уседналостта и обезсмислиха преференциите на местния вот

Театралното предложение на Лютви Местан за прегласуване на текста за пренареждане на листите бе посрещнато с безразличие
СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Лютви Местан се възмути, че колегите му изкарват ДПС единствен виновник за отпадане на възможността за пренареждане на листите.
Парламентът елиминира искането на ДПС уседналостта за местни и европейски избори да отпадне, но движението постигна победа в другия важен и особено горещ проблем - преференциалното гласуване за общински съветници. То бе обезсмислено по същия начин, както се случи предния ден и с вота за депутати, стана ясно при окончателното приемане на новия Изборен кодекс.

За кметове и общински съветници ще могат да пускат бюлетина само онези, които поне 6 месеца преди изборите имат постоянен и настоящ адрес в България. За евродепутати изискването е постоянен и настоящ адрес в страна - членка на ЕС, 3 месеца преди вота. Решението стана повод за нова пламенна реч на Лютви Местан - лидер на ДПС, който заподозря комплот срещу партията си. Той обвини депутатите, че нарушават конституцията. И се закани движението да се обърне към КС. Затова обаче ДПС има нужда от още 12 подписа, за да внесе искането си. "Във вашата редакция не можем да говорим за уседналост, а за забрана за гласуване. Това е не просто некоректно, а политически цинизъм", обяви Местан.

Прагът за размествания в листите на общинските съветници ще е 7%. Депутатите обаче приеха предложението на ДПС бюлетините, на които не е отбелязана преференция, да се считат като предпочитания на водача на листата. И вчера БСП, ДПС и "Атака" подкрепиха предложението. ГЕРБ гласуваха против, но представителите на Бойко Борисов в залата бяха твърде малко.

Такова изискване няма за евроизборите, където прагът за разместване на листите е 5%.

Депутатите отхвърлиха и записаната в кодекса възможност за започване на активна регистрация след евровота. Предложението отново дойде от ДПС. Така за пореден път парламентът отказа да задължи администрацията да започне работата по т.нар. фантоми в избирателните списъци - хора, които фигурират в тях, но много отдавна не са в България и не гласуват.

Парламентът се превърна в арена на поредното театрално предложение. След като Местан обяви, че не желае партията му да се смята за единствения виновник за отпадането на преференцията, той пожела текстът да се прегласува. БСП, ГЕРБ и "Атака" отхвърлиха тази възможност. Спорната разпоредба гласи, че когато избирателят не посочи определен кандидат в бюлетината, гласът му автоматично отива за водача на листата. Лютви Местан аргументира неочакваната си инициатива с острите коментари в медиите, че с приемането на новото правило останалите политически сили са обслужили тяснопартийния интерес на движението. По думите му, когато другите формации нямат интерес от дадено предложение на ДПС, те се обединяват срещу него, както е станало при приемането на принципа за уседналост, а при гласуването на преференциалния вот това не се е случило. И даде за пример ГЕРБ, които при гласуването на текста "се изсулиха, защото имат интерес от неотбелязаните преференции".

------БЕЗРАЗЛИЧИЕ

Предложението за прегласуване на текста за пренареждането на листите бе посрещнато с безразличие. "Разговори по вече минали текстове няма смисъл да провеждаме. Този кодекс трябва да бъде завършен и предложен на президента, а не да се ревизира", коментира соцдепутатът Петър Курумбашев. Лидерът на БСП Сергей Станишев пък не видя проблем в ситуацията, тъй като преференциалният вот бил налице. "При национални избори за един избирателен район, в който има около 20 000 гласа, колкото тежи средно един народен представител, са нужни само 1000 гласа, за да отидеш от последно място на второ и да се окажеш на избираема позиция. Това е съвсем реална преференция", обясни той. Точно на обратната позиция застана зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева. Според нея за водачите на листи мажоритарният елемент изобщо няма да важи. "Не считаме, че с волята на народните представители от ГЕРБ можем да пробием монолитното единство на останалите ПГ", обясни тя нежеланието на партията си да реагира на предложението на ДПС.

9
3204
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
21 Февруари 2014 20:34
Депутатите отхвърлиха и записаната в кодекса възможност за започване на активна регистрация след евровота. Предложението отново дойде от ДПС. Така за пореден път парламентът отказа да задължи администрацията да започне работата по т.нар. фантоми в избирателните списъци - хора, които фигурират в тях, но много отдавна не са в България и не гласуват.

И от това ли агент павел и фирмата му нямат интерес
С този така гласуван ИК , сериозно дърпат дявола за опашката. Но пък в Мазохленд сме...
21 Февруари 2014 22:48
Аз ли не разбирам, или се опитват да ме правят на глупак?
Ако не пренаредя листата, не означава ли, че съм съгласен водачът да си остане начело?
Може ли някой с прости думи да ми обясни, кое е е обезсмислящото?
(P.S. Предварително уточнявам, че аз бездруго не ходя да гласувам поради чисто хигиенни съображения, но в случая живо ме интересува логиката на "обезсмислянето".)
22 Февруари 2014 00:14
ИК „Рая МаноловаООД мина и на второ чешене – без някоя партия да го посочи с пръст „колко е вреден за запазване на статуквото”.
Извод: Статуквото иска да се депонира на политическото Сметище. А най-хубавото е, че има българи, които го вярват.
22 Февруари 2014 06:26
Аз задавам тук въпрос - Кой е м.председател Лютви или Пламен. Това е нагло държане и не мога да се примиря. Уседналост трябва да има. Не може Зейнеб , живееща в Турция да ми определя живота тук! Другото, което трябва да се направи е да се махне двойното гражданство! И така малко ще се реши ситуацията на Родината ми!
22 Февруари 2014 07:27
Бай Манган(л) с художествено-творчески псевдоним Наратива или просто агент Павел продължава да се прави на интересен. След като окъкаха т.нар. от Мърша МАнолова "перфектен" ИЗ, унищожавайки едновременно мажоритарния вот, преференцията и активната регистрация (не знам докога ще броим по избирателен списък, че сме 8,5 млн души?!), Мангано-Павелът се изходи пред НАрода, за да оставя горчив привкус у него, че за пореден път прави каквото си иска... и дупчи коалиционата си столетница отзад яко!
А що се отнася до червените простаци, на тях българите просто никога няма да им простят, че непрекъснато легитимират дПс в управлението на страната, водени от безумното си желание да властват и крадат необезпокоявани...
Дори и скапаните и миризливи 30-ина левчета - глупав опит за предизборна агитация по всеобщо признание! - хвърлени на електоралните им групи (цигани и пенсионери) едва ли ще свършат работа и за шести пореден път команчите-камунисти ще останат втори и ли дори трети на изборите.
Който каквото сам си го направи, никой друг не може...
22 Февруари 2014 08:39
и обезсмислиха преференциите на местния вот

Не може да се обезсмисли нещо, което няма смисъл. Преференцията е тотално безсмислена и нелогична. Толкова ли е просто да се осъзнае или овцете пак изядоха хората?
22 Февруари 2014 13:59
Съжалявам, че не съм съгласен с общоприетия дискурс, но изобщо не мога да разбера какъв е този вопъл и какви са този вой и плач за мажоритарен избор. И тук оставям настрана чисто техническите въпроси около типовете мажоритарен избор, около рисковете за ограничаване на представителството до двете най-големи партии и пр.. Просто ще помоля българският народ да се поучи от собствения си опит. А той сочи, че най-мажоритарният избор в България, а пък бил той и по пропорционалната система, беше изборът на Буда. Резултатите от този избор са налице и те хич, ама грам не са приятни, а самозапалванията на цели 6 човека - нещо, което дори и в Украйна не се случи, говори достатъчно за отчаянието, мизерията и погрома, до който този мажоритарен избор доведе България. Дето се вика "три пъти мери, един път режи", за да не се получи накрая така, че "вместо да изпишеш вежди, си си извадил зъркелите".
Понякога дори си мисля, че ние българите дори не сме и човешки, или поне не сме разумни същества. Защото всяко разумно същество се учи от опита, докато ние упорито повтаряме пак, пак, пак и пак една и същи и същи грешки, караме я така до безкрай и после се чудим откъде ни е дошло. Обвиняваме всичко живо, и най-вече собствените си избраници, ама веднъж не седнахме да обвиним самите себе си.
И в крайна сметка аз лично предпочитам да гласувам за партийни програми, въпреки че специално в българския случай те обикновено не се изпълняват в пълнота, отколкото за личности, които привидно стоят добре, но в повечето случаи не са нищо повече от демагози, продукт на медиен P.R., или просто синтетично и изкуствено създадени хора, които в същността си са въздух под налягане. Да не забравяме и още нещо, което ми се струва доста важно - в България, ако не с друго, то поне можем да се похвалим с остър дефицит на стойностни политически личности. И, разбира се, най-важното - радвам се, че не се прие мажоритарен вот. Просто, защото тогава всичко щеше да се реши от това кой кандидат може да си купи повече гласове. Особено предвид малките избирателни раъони, бедността, която залива страната, ниската ни демократична, гражданска и политическа култура, като народ Щеше да избираме не най-качествените, както покрай цялата тази пропаганда си въобразяваме, а най-богатите и неморалните, с което сами да официализираме управлението на богатите над бедните. Демек, сами да си създадем олигархията, срещу която уж толкова скачаме.
22 Февруари 2014 19:57
Доброволно няма да си отидат, трябва да е ясно това.
23 Февруари 2014 09:16
“...когато избирателят не посочи определен кандидат в бюлетината, гласът му автоматично отива за водача на листата.”

По същата логика може да приемем, че когато избирателят не посочи определена партия (коалиция от партии), т.е. ВЪОБЩЕ не се яви на изборите, гласът му автоматично се приема като МЪЛЧАЛИВ АКЦЕПТ на статуквото, съществувало в периода /4-годишен или по-къс/ преди изборите!

Може обаче да приемем и ОБРАТНОТО - неявяването на избори е МЪЛЧАЛИВ ОТКАЗ от статуквото, властвало преди изборите!

Крайно време е НАРОДЪТ да реши до КОЯ от горните две хипотези се свежда НЕЯВЯВАНЕТО на избори!!! (Преди месец-два в мой пост под статия на конституционалиста Велко Вълканов, посветена на задължителното гласуване, казах че преди да правим дебат по това дали дали да е задължително гласуването, да обсъдим като общество тези две противоположни трактовки на неявяването на избори! В т.ч. го помолих да каже ЛИЧНОТО си мнение... Не съм чул или прочел да /ми/ отговаря... Не съм чул и прочел и дузините други баш-експерти по материята да приказват по горната дилема...)

КРАЙНО време е да си отговорим горния въпрос (отказ или акцепт...), а не само да повтаряме мантрата гласуването е ПРАВО, а не ЗАДЪЛЖЕНИЕ... Оня ден по радио проф. Друмева добре го каза: вярно, право е, а не задължение, но да се гласува ТРЯБВА!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД